ελληνική μουσική
    530 online   ·  210.830 μέλη
    ElViolinist
    07.07.2015, 03:02

    Καλησπέρα στην παρέα σας! Κάνω βιολί 1,5 χρόνο (γράφτηκα τον Φεβρούαριο προπερσι και έκανα και όλη την περσινή χρονιά) και θα συνεχίσω του χρόνου. Γενικά δε ξέρω για πόσο θα έχω την οικονομική δυνατότητα να συνεχίζω να κάνω μαθήματα οπότε θέλω να πάρω όση περισσότερη γνώση γίνεται και δεδομένου ότι είμαι 22 φαντάζομαι κάποια θεωρητικά μπορώ να τα αντιληφθώ καλύτερα. Έχω παρακολουθήσει την πρώτη θεωρία αλλά δεν την έδωσα όπως και στο πρώτο σολφέζ (το οποίο νομίζω δε διδάσκεται καλά, 10 λεπτά με το ζόρυ κάθε δεύτερη εβδομάδα χαμμένο στη θεωρία). Γίνεται να πάρω και άλλο θεωρητικό μάθημα; Ας πούμε ιστορία της μουσικής; Ξέρω ότι οι αρμονίες, οι θεωρίες και το σολφέζ είναι συνέχειες οπότε μου προτείνετε κάποιο άλλο θεωρητικό; Η ιστορία της μουσικής επίσης ξέρω ότι είναι δωρεάν. Τι έχετε να πείτε; Ευχαριστώ!


    DanaeAthanasiadou
    12.07.2015, 22:50

    Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε πως τα θεωρητικά μαθήματα ξεκινούν με τις 3 τάξεις της θεωρίας με παράλληλη διδασκαλία του σολφέζ το οποίο ολοκληρώνεται σε 5 τάξεις.

    Με την ολοκλήρωση των 3 τάξεων της θεωρίας ο μαθητής έχει τη δυνατότητα να σταματήσει τα θεωρητικά, είτε να συνεχίσει με το ειδικό ή το υποχρεωτικό της αρμονίας.

    Η ιστορία της μουσικής διδάσκεται παράλληλα με την αρμονία ( είτε στο υποχρεωτικό, είτε στο ειδικό).Που σημαίνει ότι η τιμή της περιλαμβάνεται στα δίδακτρα της αρμονίας, άρα δεν είναι ακριβώς δωρεάν.
    Τώρα βέβαια μπορεί το ωδείο στο οποίο πηγαίνεις να τα έχει διαφορετικά.

    Όπως και να' χει, θα ήθελα να σε ενημερώσω πως η ιστορία της μουσικής και η θεωρία της μουσικής, είναι δυο τελείως διαφορετικά πράγματα και το ένα δεν αντικαθιστά το άλλο.

    Η συμβουλή μου είναι να ολοκληρώσεις τις 3 τάξεις της θεωρίας, γιατί αυτό θα σε βοηθήσει και στη μελέτη του οργάνου, καθώς επίσης και στο να κατανοείς καλύτερα τα κομμάτια τα οποία μελετάς.

    Από κει και πέρα, αν έχεις αποφασίσει να τα παρατήσεις, καλό θα ήταν να προμηθευτείς βιβλία και να μελετήσεις μόνος/η σου τα βασικά τουλάχιστον.

    [ τροποποιήθηκε από τον/την DanaeAthanasiadou, 12-07-2015 23:00 ]


    ElViolinist
    17.07.2015, 21:45
    Ευχαριστώ για την απάντηση! Να ρωτήσω και κάτι τελευταίο, βλέπω γνωστούς μου που παίζουν κιθάρα και δε ξέρουν καν να διαβάζουν παρτιτούρα αλλά γράφουν κομμάτια. Πως μπορεί κάποιος να μάθει να γράφει κομμάτια; Προφανώς όχι όπερα, έστω εναν χαζορυθμό να έχω να λέω έπαιξα κάτι δικό μου.
    DanaeAthanasiadou
    18.07.2015, 11:10

    Για να γράψεις κομμάτι θα πρέπει να ξέρεις θεωρία/αρμονία/σύνθεση.Το να βγάλεις 4-5 ματζόρε/μινόρε συγχορδίες στη κιθάρα με μια μελωδία στη φωνή, δεν είναι "γράφω κομμάτι".


    Όχι ότι δεν είναι ωραίο και αυτό βέβαια. Προφανώς και στη κιθάρα είναι πολύ πιο εύκολο να το κάνει κάποιος αυτό σε σχέση με το βιολί (γιατί η κιθάρα είναι πολυφωνικό όργανο, ενώ το βιολί όχι)

    Άσχετα με το αν ξέρει κάποιος να διαβάζει παρτιτούρα ή αν έχει γνώσεις μουσικής, αν γνωρίζει κάποιες συγχορδίες μπορεί να κάνει συνδυασμούς που να του "κάθονται" στο αυτί κι έτσι να "γράψει κομμάτι". 

    Αυτό θέλει να το έχεις και λίγο μέσα σου όμως. Δεν είναι κάτι που μπορεί να στο διδάξει κάποιος. 

    Αυτό που μπορείς να διδαχτείς όμως είναι η θεωρία, η αρμονία και η σύνθεση, έτσι ώστε κάποια στιγμή να φτάσεις σε επίπεδο να γράφεις μουσική, να κάνεις ενορχηστρώσεις κλπ.


    Xenaki100
    22.08.2015, 22:11
    Υπάρχει λόγος που η Ιστορία της μουσικής διδάσκεται αφού οι μαθητές έχουν κάνει πρώτα Αρμονία. Ο λόγος είναι ότι δεν θα καταλαβαίνεις και πολλά πράγματα. Θα ήταν ανώφελο.. η αδερφή μου το προσπάθησε και δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τη χρονιά. Και ότι είχε μάθει το είχε μάθει σκέτη παπαγαλία..
    ElViolinist
    23.09.2015, 01:15
    Τώρα εγώ να κάνω μια ερώτηση... υπάρχει τρόπος να τελειώνω πιο γρήγορα με τις θεωρίες; Τι εννοώ... κάνω βιολί για 3η χρονιά φέτος.. οπότε αυτά που λέει το πρώτο βιβλίο της θεωρίας τα ξέρω.. πρέπει να τα υποστώ πάλι ή γίενται να πάω να τους πω να τα δώσω κατευθείαν και να πάω στη δεύτερη θεωρία; Και έχω και παράπονο με το σολφέζ.. κάναμε 5 λεπτά κάθε δεύτερη εβδομάδα.. δηλαδή έλεος.. είμαι που είμαι άφωνος και εκεί που ήθελανα δωθεί έμφαση το χαμε παραγκωνισμένο. Δεν έχω και πιάνο να κάνω εξάσκηση μόνος μου.
    geo321
    23.09.2015, 03:20

    Καλησπερα,τα θεωρητικα μαθηματα εχουν μια σειρα,δεν εχουν μπει στην τυχη,φαντασου κατι σαν τα μαθηματικα.

    Τα θεωρητικα μαθηματα ειναι μονο για το αν θελεις να παρεις πτυχιο στο βιολι,αλλιως δεν σε αναγκαζει κανενας να τα κανεις,φυσικα ομως ειναι ουσιαστικη γνωση για ενα μουσικο.

    Το μονο μαθημα που μπορεις να παρεις,αν και δεν θα στο προτεινα ακομα ειναι το υποχρεωτικο του πιανου που πρεπει να φτασεις στην μεση ταξη.

    Επισης δεν αναφερεις πουθενα εαν κανεις ντικτε,γιατι κι αυτο παει μαζι με την θεωρια και το σολφεζ.Για το σολφεζ που λες οτι ειναι καθε 15 μερες απο 10 λεπτα,μια χαρα ειναι που να δεις σε αλλα ωδεια.........

    Το σολφεζ κατα κυριο λογο θελει εξασκηση απο σενα στο σπιτι,συνηθως ετσι παει,αυτο που μπορεις να κανεις για να βελτιωσεις την φωνη σου ειναι να παιζεις στο βιολι διαφορα διατηματα και να τα τραγουδας ταυτοχρονα.Επισης αν δεν θελεις να κανεις αυτο με το βιολι,μπορεις να κατεβασεις ενα προγραμμα παρτιτουρας για τον υπολογιστη σου και εκει ειτε να γραφεις τα διαφορα διαστηματα και να τα τραγουδας,ειτε να γραφεις τα κοματια του σολφεζ και να τα παιζει ο υπολογιστης και εσυ απο πανω να τραγουδας.

    Δεν προκειται κανενας να κατσει να σου μαθει να τραγουδας σωστα και σε αυτο πανω στην εξεταση του σολφεζ θα κριθεις.

    Το μονο που μπορεις να κανεις για να πας πιο γρηγορα ειναι να κανεις τα θεωρητικα αντι σε ταξη, ιδιαιτερο στο ωδειο με το καθηγητη σου.Φυσικα εκει ειναι αλλα λεφτα,αλλα αυτο ειναι πολυ καλυτερο απο το να παρεις ενα αλλο μαθημα.

    Αν εχεις τα λεφτα και την ορεξη να ριξεις διαβασμα και οπως λες θες να τρεξεις,αξιζει!Στο λεω γιατι το εχω κανει,εγω εβγαλα τις 3 θεωριες και τα 3 σολφεζ σε 4 μηνες.