1
ελληνική μουσική
online 191·182.955 μέλη
αρχική > Forum > Φωνητική

Γιατί η ηχογραφημένη μου φωνή διαφέρει από την κανονική;

CRAZYFORGUITARS Chat
Περαστική Νότα
03.04.2017, 20:22#1   

Γεια σας! Οι φίλοι μου μου έχουν πει ότι έχω εξαιρετική φωνή και έτσι αποφάσισα να την ηχογραφήσω για να δω πώς θα ακουγόταν αν την ηχογραφούσα σε studio, λέμε τώρα. Ωστόσο, όταν την ηχογράφησα με voice recorder που βρήκα στο ιντερνετ, η ηχογραφημένη φωνή ακουγόταν τελείως διαφορετική από την κανονική.Δοκίμασα και το audacity, αλλά παρόμοιο αποτέλεσμα βγήκε. Πρέπει επίσης να πω ότι στις ηχογραφήσεις αυτές χρησιμοποιούσα μικρόφωνο που έχουν οι κάμερες για το skype.Μήπως φταίει αυτό; Πρέπει να πάρω κανονικό μικρόφωνο; Ευχαριστώ!{#emotions_dlg.biggrin}


STEFANOS604 Chat
Βετεράνος
03.04.2017, 20:39#2   

Αν είσαι επαγγελματίας μουσικός, ή ερασιτέχνης που δεν ενδιαφέρεσαι να βγάλεις δικό σου CD, τότε για οικιακή ηχογράφηση θα σου πρότεινα:

Να αγοράσεις μια καλή εξωτερική sound card :

ΠχΚάρταFocusrite Scarlett 2i4 , 165 ευρώ: ΕΔΩ:

 Ανάλυση:

Η κάρτα αυτή είναι άριστη αλλά θέλει καλό μικρόφωνο και αξιοπρεπή ενεργά ηχεία πχ διάλεξε εδώ: και μια κονσόλα απλή πχ δες εδώ:

Μ’ αυτά θα μπορείς να κάνεις πρόβα με τη φωνή σου ή να ηχογραφείς ή να παίζεις με μια παρέα μουσικών σε μια ταβέρνα

Στην οικιακή ηχογράφηση με PC, ακόμα και το πιο ακριβό μικρόφωνο να αγοράσεις, δεν θα πετύχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα, αν το μικρόφωνο δεν συνυπάρχει με αντίστοιχης ποιότητας sound card (η Focusrite Scarlett 2i4 είναι ποιοτική) , το  software ProTools First, Ableton Live Lite που διαθέτει το ίδιο ποιοτικό .

Ο τύπος  του microphone που συνήθως συνοδεύει τις απλές sound cards είναι το πάμφθηνο πυκνωτικό electret microphone με ακουστικά μαζί. (Όμως με τέτοιο φτηνό electret των 5 ευρώ και Focusrite είναι κάτι που με απλή ματιά δεν ταιριάζει. Θα  πρέπει επομένως το μικρόφωνο  να είναι ίδιας ποιότητας).

Ομοίως άλλες απλές κάρτες συνοδεύονται με απλό δυναμικό μικρόφωνο (μεμονωμένη αγορά περίπου 3 ευρώ – καλό όμως μόνο για καραόκε).

Ωστόσο, για ένα πιο επαγγελματικό ήχο  σίγουρα θα απογοητευτείς με την ποιότητα αυτών των μικροφώνων ή αν το μικρόφωνο σου είναι καλής  ποιότητας (πχ shure SM-57) , πάλι θα απογοητευτείς με  την ποιότητα εγγραφής  αν αυτή γίνει μέσω της ενσωματωμένης κάρτας  ήχου του υπολογιστή σου ή κάποιας πολύ φτηνής κάρτας ήχου.

Το ζευγάρι monitor ηχείων πρέπει να έχει πολύ καλή απόκριση συχνοτήτων ,για καλές έως πολύ καλές απαιτήσεις. Εννοώ ότι με την  επεξεργασία και αργότερα τη μίξη της φωνής σου με μουσικό όργανο, αυτό που θα ακούς από τα monitors να σε ικανοποιεί και να ανακαλύπτεις τις ατέλειες σου οπότε θα ξαναηχογραφείς , διορθώνοντας τις  , έτσι ώστε αν κάποτε φτιάξεις το δικό σου CD ή ένα clip αυτό να  ακούγεται με την ίδια ποιότητα είτε στο αυτοκίνητο σου, είτε στο στερεοφωνικό σου, είτε σε στερεοφωνικό διαφορετικό από το δικό σου.

Υ.Γ

Αν δεν θέλεις να αγοράσεις ηχεία μπορείς να χρησιμοποιήσεις το στερεοφωνικό Hi Fi σύστημα σου αν διαθέτεις τέτοιο , όπως δείχνει το σχέδιο με ένα απλό καλώδιο 1/8' stereo / RCA male

Αν είσαι μουσικός που παίζεις με παρέα τότε για το τι κονσόλα να πάρεις δες το άρθρο: Κονσόλα + αυτοενισχυόμενα ηχεία ή αυτονισχυόμενη κονσόλα

[ τροποποιήθηκε από τον/την STEFANOS604, 03-04-2017 20:40 ]


CRAZYFORGUITARS Chat
Περαστική Νότα
03.04.2017, 21:05#3   

Σας ευχαριστώ πολύ! Ωστόσο, επειδή τραγουδάω ερασιτεχνικά, θα προτιμούσα κάτι πιο οικονομικό. Έχετε κάτι υπόψη σας;


STEFANOS604 Chat
Βετεράνος
03.04.2017, 21:26#4   

Εννοείς Voice recorder on line? πχ https://www.speakpipe.com/voice-recorder

Τότε μια φτηνή λύση είναι το USB mic:

Πχ τα Reloop Spodcaster και  C-1U είναι πυκνωτικά μικρόφωνα με ενσωματωμένη κάρτα ήχου για την απ' ευθείας σύνδεση των σε PC ..

Αμφότερα είναι φτηνά μικρόφωνα για home ηχογραφήσεις.

Γενικά μιλώντας στα μικρόφωνα μας απασχολεί περισσότερο το θέμα ευαισθησίας . Σε γενικές γραμμές , τα πυκνωτικά μικρόφωνα παρουσιάζουν μεγαλύτερη ευαισθησία από ό, τι τα δυναμικά μικρόφωνα , όμως η ευαισθησία δεν είναι πανάκεια . Το θέμα είναι το ποια θα είναι η χρήση του και το κατά πόσον ο προενισχυτής στον οποίο συνδέεται το μικρόφωνο μπορεί να χειριστεί σωστά το σήμα που βγαίνει από το μικρόφωνο.

Αυτά τα 2 USB έχουν χαρακτηριστικά σχεδόν ισοδύναμα:

 Reloop Spodcaster

Τύπος (Τρόπος Λειτουργίας) Πυκνωτικό (Μεγάλου Διαφράγματος)

Τύπος (Κατευθυντικότητα) -

Συχνότητα 50 - 18000 Hz

Behringer C-1U

Τύπος (Τρόπος Λειτουργίας) Πυκνωτικό (Μεγάλου Διαφράγματος)

Τύπος (Κατευθυντικότητα) Unidirectional (Cardioid)

Συχνότητα 40 - 20000 Hz


CRAZYFORGUITARS Chat
Περαστική Νότα
03.04.2017, 22:02#5   

Σας ευχαριστώ και πάλι! Νομίζω ότι το μικρόφωνο Behringer C-1U θα με καλύψει πλήρως με σύνδεση στον υπολογιστή μου.


STEFANOS604 Chat
Βετεράνος
03.04.2017, 22:46#6   
παρακαλώ
skarmoutsosv Chat
Περαστική Νότα
13.05.2017, 09:18#7   

Αν δεν έχουμε ξανακούσει την φωνή μας ηχογραφημένη, νομίζουμε ότι διαφέρει απο την κανονική, λόγω του ότι τα αυτιά μας, εκτός από την σύλληψη του ήχου από τον αέρα, συλλέγουν επίσης και τον ήχο που μεταδίδεται από τις φωνητικές μας χορδές στα αυτιά μας, απ' ευθείας μέσω του σώματος (οστά κεφαλής κλπ.).


CRAZYFORGUITARS Chat
Περαστική Νότα
13.05.2017, 10:51#8   

Μάλιστα. Ίσως να φταίει κι αυτό. Ευχαριστώ.