ελληνική μουσική
295 online   ·  207.358 μέλη

Χορδές ακουστικής σε κλασική κιθάρα

Nikosvlo
Περαστική Νότα
Chat
13.12.2020, 16:34

Καλησπέρα. Πρόσφατα αγόρασα μια κλασική κιθάρα η όποια περιέργως έχει βέργα στο μπράτσο (truss rod). Θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζετε αν μπορώ να της βάλλω χορδές ακουστικής κιθάρας χωρίς να προκληθεί φθορά στην κιθάρα.


#1   
STEFANOS604
Βετεράνος
Chat
14.12.2020, 10:43

Στις φτηνιάρικες είναι θέμα ποιότητας ξύλου ταστιέρας! Πολλές κλασσικές ακριβές έχουν ράβδο (μη ρυθμιζόμενη) από γραφίτη!

Βέβαια, θεωρητικά, θα μπορούσες (αν θέλεις πειραματείσου!) να χρησιμοποιήσεις συρμάτινες στην κλασσική αν η διατομή τους( όπως αυτές της Newtone Heritage .010 έως .043 gauge) (Δες εδώ). Πρόκειται για ατσάλινες με φώσφορο και μπρούντζο χαμηλής έντασης χορδές για ακουστική κιθάρα. Έχουν ελαφρώς μεγαλύτερη τάση από τις νάιλον χορδές !

Όπως όμως και να έχει το πράγμα γιατί να θέλεις να το κάνεις αυτό? Η έστω και μεγαλύτερη ένταση μπορεί να σκευρώσει ρήγρα την κιθάρα σου

Έτσι θα μπορούσες  - Αν έψαχνες για φαρδύτερη ταστιέρα από ότι έχει μια τυπική ακουστική (ή ηλεκτρική) κιθάρα, θα μπορούσες να ψάξεις για μοντέλα ακουστικής που έχουν φαρδύτερη ταστιέρα. Δηλαδή , τότε, και truss rod ενώ ταυτόχρονα διευκολύνει τη δακτυλοθεσία όπως σε μια κλασική!


#2   
Nikosvlo
Περαστική Νότα
Chat
14.12.2020, 12:11
Απλώς λέω μήπως λόγω της ύπαρξης της ρυθμιζόμενης ράβδου δεν υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά το σκεύρωμα.
#3   


Αυτά τα διάβασες;