ελληνική μουσική
401 online   ·  204.509 μέλη

J.J.Cale ο κιθαριστας...

GL
MusicHeaven Guru
Chat
25.07.2005, 21:09
Είναι από τους λίγους καλλιτέχνες που δεν τα πήγε καλά ποτέ με τη δημοσιότητα. Αν μπορούσε να κυκλοφορεί δίσκους και να μην εμφανίζεται το πρόσωπο του πουθενά, θα το έκανε ευχαρίστως. Τα τραγούδια του δεν υπήρξαν ποτέ ιδιαίτερα αποκαλυπτικά και οι τίτλοι αυτών είναι πάντοτε λιτοί. Ο J.J. Cale γεννήθηκε στην Oklahoma και οι επιρροές του προέρχονται από μουσικούς της Blues όπως ο Clarence Brown και ο Billy Butler. Με αρχική επιδίωξη να μάθει να παίζει όπως οι: Chet Atkins, Les Paul, Chuck Berry, είναι αναμφισβήτητα μια σημαντική μορφή της παγκόσμιας μουσικής σκηνής από τη δεκαετία του 60 μέχρι σήμερα.Τον χαρακτηρίζει μια αυθεντική προσωπική τεχνική και ένα μοναδικό στυλ. Ξεκίνησε να δουλεύει σε στούντιο ηχογράφησης το 1964 και εμφανίζονταν στο A-Go-Go όταν έλειπε ο Johny Rivers. Δυο χρόνια αργότερα κυκλοφορεί το άλμπουμ Take a Trip Down Sunset Strip By The Leather-Coasted Minds. Αυτό ήταν και το πρώτο πείραμα που οδήγησε στο επιτυχημένο After Midnight, το οποίο κατόρθωσε να μπει στο Top 20 το φθινόπωρο του 70.Ο Cale κατάφερε να συνδυάσει πολλούς ρυθμούς και στυλ. Μέσα από Rock, Blues και country ήχους ηχογραφήθηκαν κομμάτια όπως τα: Call Me The Breere, River Runs Deep, Crying Eyes και Crazy Mama. Με συνεργάτες σπουδαίους, χρειάστηκε να περάσει πολλές νύχτες χωμένος στο στούντιο για να καταφέρει να έχει το αποτέλεσμα που εκείνος επιθυμούσε. Το 1972 ετοίμαζε τον δεύτερο δίσκο του, Really, ο οποίος πραγματικά εντυπωσίασε για τον ήχο του και το mix. Η αρμονία των οργάνων που έκαναν solo και η ευφάνταστη ερμηνεία του ήταν τα υλικά της συνταγής που εξέπληξε.Ακολουθεί το θρυλικό Cajun Moon από τον δίσκο Okie. Από την ίδια δισκογραφική δουλειά ξεχώρισε επίσης και το Anyway The Wind Blows που απλά αποτελεί ένα μάθημα για το πόσο λίγα χρειάζεσαι για το τέλειο. Τα περισσότερα από τα τραγούδια του καταφέρνουν ακόμη και σήμερα να διατηρούν μια δροσιά και η θεματολογία τους εξακολουθεί και είναι επίκαιρη. Έχει πειραματιστεί στο πέρασμα του χρόνου με διαφορετικούς συνδυασμούς, με νέους ήχους και είναι πάντα ανοιχτός σε νέες ιδέες και προτάσεις. Θα μπορούσε κανείς να πει πως ο Cale ήταν ή αγοραφοβικός ή απλά αντιστάρ. Απέκτησε ένα απομονωμένο σπίτι στο Hermitage του Tennessee στο οποίο κλεινόταν για μεγάλα χρονικά διαστήματα αποφεύγοντας την επαφή πολύ κόσμο.Στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με πολλούς μουσικούς από διαφορετικά στυλ και αυτό αποδεικνύεται από τη συνεργασία του με τον Γάλλο ερμηνευτή Eddy Mitchell, τη συνύπαρξη του με τον Art Garfunkel και τον Neil Young. Το χειμώνα του άρεσε να ζει στη Florida ή την California και εκεί μετέφερε το φορτηγό και το trail που διέθετε για τις μετακινήσεις του. Δυο χρόνια χρειάστηκαν από το Okie μέχρι το Troubadour. Το Hey Baby ήταν το πρώτο κομμάτι από αυτή τη δισκογραφική δουλειά που έγινε γνωστό και κατάφερε να παραμείνει τρεις εβδομάδες στο Hot 100. Επόμενος προορισμός είναι η Ευρώπη για την προώθηση του σχετικού δίσκου, μια απόπειρα σχετικά δύσκολη, δεδομένου ότι φοβόταν να πετάξει με αεροπλάνο.

Ήταν τότε που ο Cale ρωτήθηκε για τη μουσική του και εκείνος είπε Μερικοί δυσκολεύονται να ακούσουν τις δικές μου version για τα τραγούδια. Είναι απότομες, σκληρές, γεμάτες αιχμές, γωνίες, φαίνονται ανολοκλήρωτες... Μα έτσι μου αρέσουν εμένα...χωρίς εξομαλύνσεις. Το Cocaine είχε τεράστια επιτυχία και κατάφερε να τραβήξει με τον Rock ρυθμό του νέο κοινό. Στα τέλη του 79 βγαίνει στο εμπόριο το 5 . Το Sensitive Kind αν και δεν έγινε δημοφιλές με τον Cale, ανέβηκε το μισό Hot 100 με τον Santana. To 81 είναι η σειρά του Shades, που αποτελεί και την τελευταία συνεργασία του με την Shelter. H επόμενη εμφάνιση του στη δισκογραφία έγινε ένα χρόνο μετά με το Grasshooper, ενώ το 83 ακολούθησε το Number 8 και είναι αξιοσημείωτο ότι για πρώτη φορά ο Cale έβαλε φωτογραφία του σε εξώφυλλο δίσκου.Από τα τέλη της δεκαετίας του 80 μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει αρκετές δουλειές στις οποίες αφήνει κάθε φορά και λίγο παραπάνω ταλέντο να φανεί, λες και θέλει να το εμφανίζει σιγά σιγά από μετριοφροσύνη. Αλμπουμς όπως τα: Travel- Log και Number 10 που απλά προσέθεσαν ακόμη περισσότερους φανατικούς οπαδούς. Στο Artificial Paradise ο Cale έδωσε ένα από τα καλύτερα solo του, ενώ στο Jailer άφησε να φανεί μια πιο σκοτεινή πλευρά του. Το 1994 υπέγραψε με την virgin και το Closer To You ήρθε χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.Εικοσιεννια χρόνια κατάθεσης ψυχής δεν είναι λίγα, ούτε βέβαια και τα δώδεκα άλμπουμς που έχει βγάλει. Τα 50 περίπου shows το χρόνο αποδεικνύουν την επιλεκτικότητα αλλά και την ιδιομορφία του χαρακτήρα του. Ένα πάντως είναι βέβαιο, πως ο J.J. Cale κατορθώνει να ακούγεται και να αρέσει ακόμη και σήμερα στους νέους που αναμφισβήτητα αποτελούν το καλύτερο μέτρο και κριτήριο διαχρονικής αξίας.J.J.Cale - Mark Knopfler


πηγες:flash.gr,J.J.Cale picture gallery


GL:Ποια η αποψη σας για τον J.J.Cale??Πιστευεται οτι η μουσικη του και ο στιχος του παραμενουν διαχρονικα εως τις μερες μας??
[ Το μήνυμα επεξεργάστηκε από: GL on 25-07-2005 21:13 ]
#1