ελληνική μουσική
    696 online   ·  210.830 μέλη

    Οι Madredeus στην Ελλάδα

    infesta
    31.08.2005, 16:36
    Σύμφωνα με το επίσημο site τους θα είναι 27 & 29 Σεπτέμβρη στην Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα αντίστοιχα. Παρακαλώ αν ξέρει κανείς κάτι παραπάνω να ενημερώσει.
    megaloserwtikos
    20.01.2007, 02:54
    Είχα βρεθεί σε κείνη την βραδιά στον Λυκαβητό....

    Πολύ όμορφα ήταν.

    Είχαν διαλέξει θυμάμαι κυρίως μελαγχολικά τραγούδια.

    nefos
    27.08.2007, 02:46
    ΤΕΡΕΖΑ ΣΑΛΓΚΟΥΕΪΡΟ

    «Τραγουδώ χωρίς όρια»

    Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

    Ούτε με τους Μαντρεντέους, αλλά ούτε και σόλο. Η Τερέζα Σαλγκουέιρο, η τραγουδίστρια των Μαντρεντέους, έρχεται και πάλι στη χώρα μας, αλλά αυτή τη φορά για μία διαφορετική ζωντανή εμφάνιση. Θα συμμετέχει στη συναυλία του Ζμπίγκνιου Πράισνερ στο Ηρώδειο, την Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου.





    Του φημισμένου πολωνού συνθέτη που έγινε γνωστός για τη μουσική του στις ταινίες του Κριστόφ Κισλόφσκι. Από τον «Δεκάλογο» μέχρι τα «Τρία χρώματα: Μπλε, Λευκό, Κόκκινο» και το «Η διπλή ζωή της Βερόνικα». Το τελευταίο σημείωσε υψηλές πωλήσεις και στην Ελλάδα, παρά το γεγονός πως ήταν ένα από τα πρώτα άλμπουμ που κυκλοφόρησαν αποκλειστικά σε cd. Μέχρι τότε κυριαρχούσαν οι δίσκοι βινυλίου και ήταν ελάχιστοι όσοι διέθεταν cd-player στο σπίτι τους.

    Αυτές και άλλες μουσικές του θα μας παρουσιάσει στο Ηρώδειο ο αυτοδίδακτος συνθέτης από την Κρακοβία. Κι ακόμα, το καινούριο του έργο «Silence, Night And Dreams». Εδώ μπαίνει στο παζλ και η Σαλγκουέιρο, η τραγουδίστρια που διάλεξε ο συνθέτης για την ερμηνεία των κομματιών. «Εχει μία καθάρια, εξαιρετική φωνή, πολύ υψηλή και σταθερή χωρίς βιμπράτο», λέει ο Πράισνερ. «Πιστεύω πως το έργο ταιριάζει πολύ στη φωνή μου», λέει και η ίδια στο «7», τηλεφωνικά, από τη Λισαβόνα στην οποία ζει μόνιμα. «Οπως μου ταιριάζει επίσης και ο θρησκευτικός χαρακτήρας του».

    Το «Silence, Night And Dreams» περιλαμβάνει κείμενα από τη Βίβλο, το βιβλίο του Ιώβ και το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο. Αποτελεί ένα έργο για ορχήστρα, χορωδία και σολίστ. Στο Ηρώδειο, τον Πράισνερ θα συνοδεύει η ορχήστρα σύγχρονης μουσικής της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού, η χορωδία του Πανεπιστημίου Αθηνών και οι Thomas Cully Instrumental Soloists (ώρα έναρξης 21.00, εισιτήρια από 40 έως και 150 ευρώ).

    «Αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα αυτή η συνεργασία» επισημαίνει η Τερέζα. «Βρισκόμουν σε περιοδεία με το συγκρότημα όταν μου απηύθυνε την πρόσκληση στέλνοντάς μου ένα ντέμο με την πρωτότυπη μουσική για να πάρω μία πρώτη γεύση. Συναντηθήκαμε πολλές φορές έκτοτε. Ταξίδευα στην Κρακοβία και δουλεύαμε τα κομμάτια στο στούντιο. Στην αρχή μόνο με το πιάνο, αργότερα με ολόκληρη την ορχήστρα».

    Στη συναυλία του Ηρωδείου η Σαλγκουέιρο θα συμμετέχει ως γκεστ ερμηνεύοντας τα συγκεκριμένα τραγούδια: «Τέσσερα συνολικά που κινούνται σε ένα πιο ατμοσφαιρικό μοτίβο. Νιώθω τυχερή που θα βρίσκομαι δίπλα σε έναν τόσο μεγάλο συνθέτη. Δεν ξέρω αν είναι η κορυφαία στιγμή μου, σίγουρα πάντως είναι από τις πιο σπουδαίες. Και με το συγκρότημά μου έχουμε περάσει πολλά. Μην ξεχνάτε, πως βγάλαμε τον πρώτο μας δίσκο το 1987».

    Οι Μαντρεντέους γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία παγκοσμίως και η κρυστάλλινη φωνή της Τερέζας είναι αυτή που τους χαρακτηρίζει. Στις αρχές της δεκαετίας του '90 ξεκίνησε σπουδές στην κλασική μουσική, ενώ τα τελευταία χρόνια κυκλοφόρησε και δύο προσωπικά άλμπουμ - το φετινό της λέγεται «Voce Α Fu». «Αυτό που κάνω τώρα είναι να τραγουδώ κλασικά τραγούδια σε διαφορετικές γλώσσες. Από Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, Βραζιλία και αλλού. Διασκευάζω κομμάτια σπουδαίων καλλιτεχνών από την κάθε χώρα, όπως του Λούτσιο Ντάλα από την Ιταλία ή της Εντιθ Πιαφ από τη Γαλλία».

    - Κάτι ελληνικό;

    «Οχι, ίσως γιατί δεν γνωρίζω καλά την ελληνική μουσική. Μου αρέσουν ο Χατζιδάκις και ο Θεοδωράκης, αλλά ακόμα και από αυτούς δεν έχω ακούσει πολλά πράγματα».

    Οι Μαντρεντέους περνούν τώρα περίοδο αγρανάπαυσης: «Ούτε συναυλίες, ούτε ηχογραφήσεις», παραδέχεται η τραγουδίστριά τους. «Τη νέα χρονιά θα συναντηθούμε για την επόμενη κυκλοφορία μας. Αλλωστε, αυτό το διάστημα κάνω τόσα πολλά και διαφορετικά πράγματα».

    Στη μουσική δεν υπάρχουν όρια, της λέω, αποχαιρετώντας την. «Σε ό,τι με αφορά, σίγουρα όχι» συμφωνεί. «Δεν θέλω να μπαίνω σε καλούπια. Ακόμα και με τους Μαντρεντέους που παίζουμε πιο παραδοσιακή μουσική, περνάμε αρκετούς νεωτερισμούς στον ήχο μας. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας. Ναι μεν παίρνουμε στοιχεία από την παράδοση και μερικά από αυτά μάλιστα δεν τα πειράζουμε καθόλου, αλλά προσθέτουμε και τις δικές μας ιδέες. Μία μείξη του παλιού με το καινούριο. Εκεί έγκειται και η γοητεία της μουσικής».

    enet