ελληνική μουσική
268 online   ·  202.756 μέλη

Μπουκωμένα μάτια..... πέρι τέχνης και καλλιτεχνίας

W4TT4N4B3
Σολίστ
Chat
02.09.2005, 02:07
Μπουκωμένα μάτια

… ΕΛΛΑΣ-ΒΕΓΚΑΣ! Αυτό είναι το προσομοίωμα που πλασάρεται από τα ηλεκτρονικά μέσα ως πρόσωπο της πατρίδας με τα ανθρωποειδή, άφυλα αλλά κυρίως άφιλα, που περιφέρονται στις γυάλινες πίστες ως τους ιδανικούς Έλληνες. Αυτούς που οι πιτσιρίκοι με το μπουκωμένο από χάμπουργκερ στόμα και τα μπουκωμένα από Φοίβο remix αυτιά πρέπει να θαυμάσουν και στη συνέχεια να μιμηθούν. Μπουκωμένα μάτια. Σκεφθείτε έναν προς ένα όλους αυτούς τους οποίους αφήνετε κάθε μέρα να κυκλοφορούν ασύδοτοι σπίτι σας λέγοντας άρρητα αθέμιτα σε τρισβάρβαρα ελληνικά, τα οποία ρουφάνε πάντως ως μάννα εξ ουρανού οι άμοιροι ελληνικών βλαστοί σας. Μετρήστε τους ψύχραιμα και βαθμολογήστε τους. Τι αξίζουν, αλήθεια, μακριά από την τηλεάλω και την τεχνητή χρυσόσκονη που τους χαρίζει το μέσον; Απλώς μηδενικά, πολύ κατώτερα, γιατί είναι πεινασμένα για κέρδος και εξαρτημένα από το ναρκωτικό της προβολής, από το μέσο Ελληνα που και ευπρεπής είναι και καχύποπτος προς όλο αυτό το φωνασκούν σούργελο. Απλώς δεν έχει πολλές επιλογές και έχει και το χτικιό της συνήθειας, της εύκολης, άνευρης, παθητικής διασκέδασης.

Αυτό γνωρίζοντας κι εκείνοι, κατεβάζοντας συνειδητά τον πήχυ κάθε χρόνο και περισσότερο μένουν πιστοί στις εντολές των αφεντικών τους. Όσο πιο ευχειραγώγητο γίνεται το πλήθος, όσο πιο πολύ μαζικοποιείται ο πολίτης, τόσο πιο εύκολα διατίθενται τα προϊόντα της παντοδύναμης τηλε-αγοράς, πνευματικά και υλικά. Μαζική κατανάλωση, κουλτούρα του ευδαιμονισμού χωρίς κόπο ή χωρίς τύψεις και πολιτισμικός πανθεϊσμός-το σούργελο που σας έλεγα πριν- πάνε μαζί.

Κάποτε λέγαμε «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ», στον τόπο αυτό. Σήμερα το μεταφράσαμε σε Cash and Carry και πορευόμαστε αμέριμνοι ανατρέφοντας προγλωσσικούς γραικύλους ή τεχνοκράτες εκσυγχρονιστές. Οπαδοί της κάθε μορφής συναίνεσης, δηλαδή της «υποχώρησης για το καλό μας». Θυμάστε τους θιασώτες του «Ναι» στο σχέδιο Ανάν, το οποίο εκτούρκιζε «δημοκρατικά» το νησί καταλύοντας την με αίματα κερδισμένη Κυπριακή Δημοκρατία; Σήμερα, το «όχι» των Κυπρίων -αλλά και των Ελλαδιτών- υποχρεώνει το αγέρωχο κατεστημένο της γείτονος ν’ αναγνωρίσει τη Λευκωσία αν θέλει έστω και ειδική σχέση με την Ε.Ε (πόσω μάλλον ισότιμη ένταξη). Κανένα «ορθολογικό» και «πραγματιστικό» σχέδιο, βλέπετε, δεν μπορεί να τεθεί υπεράνω της Ιστορίας. Μόνοι όσοι πάσχουν από ηθικό αλτσχάιμερ ξεχνούν τόσο έυκολα το σπάταλα χυμένο αίμα. Η Ιστορία, πάντως, έχει την ηθική της όπως και η ηθική την αισθητική της.

Για κάποιους, όλα αυτά είναι «λεπτομέρειες», για μας ουσία. Εφ’ όσον σε δύο πράγματα αδυνατεί να επιβληθεί η λογική: στο θάνατο και τη βλακεία. Και να το παράδοξο: οι Ελληναράδες να διπλώνουν με τη σημαία τα πόδια του Καραγκούνη ή να παραληρούν για τους Ολυμπιακούς (και την αισθητική) της Coca-Cola αλλά να λησμονούν τα Ιμια ή την Κύπρο. Στη μεταμοντέρνα Ελλάς-Βέγκας κάθε οχληρή ανάμνηση, κάθε δυσάρεστη σκέψη απωθούνται στο απευθυσμένο της συνείδησης για να κυριαρχήσει η βλακώδης ευτυχία και το μελό της τηλε-εικόνας. Σας θυμίζω: ποιοι δέσποσαν πριν από 1 μήνα και κάτι στους προβολείς κατά τη γιορτή της Δημοκρατίας στο προεδρικό μέγαρο; Μα, ο Τόλης και η Αντζελα με τον Μάκη, τον ερωτευμένο Σαιξπηρ και την καλή του. Από τη μια η καλλιτεχνική και από την άλλη η αντιστασιακή Ελλάδα. Να τα πρότυπα του πιτσιρίκου, του μπουκωμένου με την πίτσα του.

Όμως η αληθινή τέχνη είναι μορφή αντίστασης. Όπως αληθινός καλλιτέχνης είναι αυτός που καθιστά την προσωπική του εμμονή δημόσια αισθητική. Να ‘μαστε πάλι, λίγο πριν το τέλος, κοντά στην πρώτη αρχή. Αφού σας μπουκώνουν το βλέμμα, εσείς ας επιμένετε να ονειρεύεστε με τα μάτια σας ανοιχτά Θα ‘ναι η πιο οδυνηρή τιμωρία τους.

Του Μάνου Στεφανίδη


YΓ.1 : ας με συγχωρήσει ο συντάκτης του κειμένου για τη χωρίς την άδεια του αναδημοσίευση του κειμένου. Το κείμενο είναι από τη στήλη «Γυάλινο ματι» στον ένθετο On-Off τευχος 130 της Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας της 28ης Αυγούστου 2005.

ΥΓ.2: το άρθρο δεν ηταν δημοσιευμένο σε κάποια ιστοσελίδα για να γίνει link εξ ου και η μακροσκελής παράθεση του. Ελπίζω να μη κούρασε αρκετά. Αν ναι, συγχωρέστε με.
[ Το μήνυμα επεξεργάστηκε από: W4TT4N4B3 on 02-09-2005 02:10 ]
#1   
katsaou
Βασική Νότα
Chat
02.09.2005, 02:51
Οτι μας χαλάει την αισθητική μας το παραβλέπουμε και προχωράμε.

όποιος θέλει να τρώει burger τα τρώει και πίνει και coca-cola.δεν είναι απαραίτητο όλοι να φάνε παραδοσιακή λαχανόπιτα.

κάποτε λέγαμε μολών λαβέ, τώρα κατεβάσαμε μία σημαία και γλιτώσαμε από 50 χρόνια στασιμότητας αν όχι οπισθοδρόμησης.

επιτέλους αφήστε την κύπρο στην ησυχία της.


#2   
W4TT4N4B3
Σολίστ
Chat
02.09.2005, 02:59
Δε θα διαφωνησω μαζι σου Katsaοu αλλα αλλο η ησυχια και αλλο η χειμερια ναρκη.
#3