ελληνική μουσική
    330 online   ·  210.844 μέλη

    Η αβασταχτη σπουδαιοτητα της Αρμονιας!!!!!!

    piterpiano
    08.09.2005, 18:37
    Καλησπερα σας, Mh's !!!εχω μια απορια που στατιστικα και μονο θα μπορειτε αρκετοι να μου την λυσετε..

    θα ηθελα καταρχην να μου εξηγησετε το ποσο ειναι σημαντικο ειναι να γνωριζει ενας μουσικος αρμονια και τι του χρησιμευει στην πραξη εναντι σε καποιον που δεν ξερει..

    εγω εχω φτασει στην δευτερη ταξη και σκεφτομαι να την αρχισω παλι..
    αλλα μου ειπε καποιος να μην συνεχισω την κλασσικη αρμονια αλλα την συγχρονη αφου δεν με ενδιαφερει η κλασσικη μουσικη πια..

    υπαρχουν οντως διαφρα ειδη αρμονιας???ποια ειναι αυτα?


    βοηθηστε με παρακαλω και αν βαριεστε να γραψετε παραπεμψετε με σε καποιο Link

    thank u!!!!!!
    jorge
    08.09.2005, 20:00
    (μετακινήθηκε στη σωστή κατηγορία)
    vouliakis
    08.09.2005, 23:34
    piterpiano, τι εννοείς "να την αρχίσεις πάλι"? (Δεν γνωρίζω, βέβαια, το επίπεδο των σπουδών σου στη μουσική...) Υποχρεωτικό ή ειδικό αρμονίας? Ότι και νάναι πάντως, να το αρχίσεις πάλι...

    Η μοντέρνα αρμονία είναι, βέβαια, διαφορετική από την κλασική (που όμως είναι η "βάση" της).



    (Μάλλον κάποιο επόμενο άρθρο μου θα είναι "Περί Αρμονίας"...)


    piterpiano
    12.09.2005, 02:41
    κυριε παναγιωτη εννοω οτι την παρατησα στο λυκειο στην δευτερη υποχρεωτικη ταξη και θελω να την συνεχισω..

    η συγχρονη ομως ειναι πιο χρησιμη απο την κλασσικη?
    katerina
    12.09.2005, 03:50
    πριν ποσα χρονια πηγαινες λυκειο δηλαδη ποσα χρονια εχει που την παρατησες και τι θυμασαι? Πάντως την αρχισεις ξανα η την συνεχισεις απλά μην την παρατησεις. Εγω μεσα απο την αρμονια καταλαβα τι ειναι μουσικη... Τωρα 2 υποχρεωτικο δεν θα έχεις κανει και τπτ σπουδαιο απλά πραγματα μαλλον οποτε αν κατσεις να κανεις μια επαναληψη μονος σου μπορεις να συνεχίσεις και απο κει που εχεις μεινει χωρις προβλημα. Αλλα και να την ξανακανεις ενα ετος ειναι δεν ειναι και πολυ. Αναλογα με το τι θυμασαι αποφασισε τι θα κάνεις.
    piterpiano
    14.09.2005, 00:59
    πριν 4 χρονια πηγαινα λυκειο!!γερασα!!!

    θα την συνεχισω παντως!!ηδη εκλεισα μαθημα!!!
    SonarNSonic
    15.09.2005, 00:34
    Δεν υπάρχει μοντέρνα αρμονία. Η αρμονία σαν σπουδή είναι μια και μόνο, η παραδοσιακή αρμονία. Αυτή εμφανίζεται γύρω στον 9ο αιώνα μ.Χ. έως την εποχή του Schonberg (1874-1951) Οι όροι "υποχρεωτικό αρμονίας" και "ειδικό αρμονίας" είναι καθαρά ακαδημαϊκοί.
    Το "υποχρεωτικό" περιλαμβάνει τα βασικά περί παραδοσιακής αρμονίας και φτάνει στο επίπεδο της βασικής εκπαίδευσης όπως και όλα τα βασικά θεωρητικά μαθήματα που διδάσκονται στην Ελλάδα στα σοβαρά ωδεία και όχι στις μουσικές σχολές.
    Το "ειδικό" περιλαμβάνει την ειδική και σχολαστικότερη αλλά και περισσότερο επίπονη εκπαίδευση σε ανώτερο επίπεδο με πρακτικό και τυπικό αποτέλεσμα την απόκτηση αποδεικτικού σπουδών και με ουσιαστικό αποτέλεσμα την ολοκληρωμένη γνώση περί παραδοσιακής αρμονίας.
    Νεότερη μορφή αρμονίας είναι η αρμονία του Arnold Schonberg (1874-1951), εποχή του δωδεκαφθογγισμού
    Αν θέλουμε να γνωρίσουμε πιο σύγχρονο τρόπο αρμονίας αυτόν θα τον αναζητήσουμε στην Jazz, αλλά όχι σε όλα της τα είδη.
    Όλα αυτά ισχύουν μόνο για την δυτική ή ευρωπαϊκή μουσική που ισχύει ο συγκερασμός στους φθόγγους.
    Στους μουσικούς οίκους υπάρχουν πλήθος βιβλίων σχετικά με την παραδοσιακή αρμονία, ένα εξ αυτών είναι το «Παραδοσιακή Αρμονία του Paul Hindemith (1895-1963)
    Το αν είναι καλό ή όχι σε έναν πιανίστα και όχι μόνο, να συνεχίσει την εκπαίδευσή του στην αρμονία δεν είναι θέμα προς σκέψη και συζήτηση. Σαφώς και είναι πάρα πολύ καλό και θα καταλάβει την αξία της στην πορεία της μουσικής ολοκλήρωσης του.

    snap
    15.09.2005, 17:14
    δε μπορώ παρά να συμφωνήσω απολύτως με όλα όσα είπε ο SonarNSonic. Αν συνεχίσεις τελικά - που στο εύχομαι - θα καταλάβεις κιόλας τι ακριβώς εννοεί στις δύο τελευταίες προτάσεις του, η πραγματικότητα των οποίων ισχύει όχι μόνο για ένα πιανίστα, αλλά και για κάθε μουσικό (ή μουσικό to be).
    DimitrisDimitriadis
    10.10.2005, 02:51
    Θα συμφωνίσω κι εγώ με τον sonarNsonic. Επίσης προτείνω το βιβλίο του Παναγιώτη Αδάμ "ΤΟΝΙΚΗ ΑΡΜΟΝΙΑ" από το οποίο παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα: "...το βιβλίο δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση μέθοδο άνευ διδασκάλου, ούτε βήμα προς βήμα οδηγό για εξάσκηση. Για την εξάσκηση και την αντιμετώπιση συγκεκριμένων περιπτώσεων η καθοδήγηση του δασκάλου είναι αναντικατάστατη."
    Με απλά λόγια "με όποιον δάσκαλο αν κάτσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις".
    nefos
    10.10.2005, 03:48
    Quote:

    Το μέλος DimitrisDimitriadis στις 10-10-2005 στις 02:51 έγραψε:

    Θα συμφωνίσω κι εγώ με τον sonarNsonic. Επίσης προτείνω το βιβλίο του Παναγιώτη Αδάμ "ΤΟΝΙΚΗ ΑΡΜΟΝΙΑ" από το οποίο παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα: "...το βιβλίο δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση μέθοδο άνευ διδασκάλου, ούτε βήμα προς βήμα οδηγό για εξάσκηση. Για την εξάσκηση και την αντιμετώπιση συγκεκριμένων περιπτώσεων η καθοδήγηση του δασκάλου είναι αναντικατάστατη."
    Με απλά λόγια "με όποιον δάσκαλο αν κάτσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις".





    @ Όντως το παραπάνω βιβλίο είναι πολύ πιο "ευκολοχώνεπτο" από άλλα. Κι ένας σωστός και προσιτός καθοδηγητής ή ακόμα σαν σημείο αναφοράς για κάποιον που σπουδάζει αρμονία.

    Thumbs Up
    fairies_wear_boots
    03.12.2005, 14:12
    Ξυπνήσανε ανατριχιαστικέσ μνήμες διαβάζοντας τα παραπάνω.....Μπρρρρρρρρ