ελληνική μουσική
100 online   ·  205.982 μέλη

Eντυπωσιακό βόρειο σέλας!

Sofia
Φθασμένος
Chat
20.09.2005, 21:28
Φέρμπανκς, Αλάσκα

Μια τεράστια ηλιακή κηλίδα που εκτοξεύει τις τελευταίες ημέρες φορτισμένα σωματίδια προς τη Γη έχει κάνει το βόρειο σέλας τόσο φωτεινό ώστε έγινε ορατό ακόμα και από νότιες αμερικανικές πολιτείες όπως η Αριζόνα, ανακοίνωσαν ερευνητές της NASA.

«Είναι μια σχετικά μεγάλη γεωμαγνητική καταιγίδα η οποία αναμένεται να συνεχιστεί λίγες ημέρες ακόμα» δήλωσε ο Ντιρκ Λούμερζαϊμ του Γεωφυσικού Ινστιτούτου στο Πανεπιστήμιο της Αλάσκα.

Το σέλας δημιουργείται όταν φορτισμένα σωματίδια που φτάνουν από τον Ήλιο παγιδεύονται στο μαγνητικό πεδίο της Γης και κατευθύνονται προς τους πόλους. Εκεί αντιδρούν με σωματίδια της ατμόσφαιρας σε μεγάλο ύψος και παράγουν τις χαρακτηριστικές, συνήθως πρασινωπές, λάμψεις.

Οι ηλιακές κηλίδες είναι σκοτεινές περιοχές στην επιφάνεια του Ήλιου, σε μέγεθος πλανήτη, οι οποίες προέρχονται από τοπικές διαταραχές του ηλιακού μαγνητικού πεδίου. Οι μαγνητικές γραμμές του πεδίου σχηματίζουν βρόχους, οι οποίοι πηγάζουν και καταλήγουν στην κηλίδα.

Οι ηλιακές κηλίδες γίνονται μαγνητικά ασταθείς και εκρήγνυνται, εκτοξεύοντας στο διάστημα γιγάνιους πίδακες πρωτονίων και άλλων φορτισμένων σωματιδίων. Τα σωματίδια αυτά προκαλούν τις γεωμαγνητικές καταιγίδες, οι οποίες συχνά επηρεάζουν δορυφόρους, συστήματα τηλεπικοινωνιών και δίκτυα ηλεκτροδότησης.

Η Ηλιακή Κηλίδα 798, στην οποία οφείλεται η έξαρση των τελευταίων ημερών, εκτόξευσε ένα σωματιδιακό νέφος που φτάνει στη Γη με ταχύτητα 1,6 εκατ. χιλιομέτρων την ώρα.

Αν και ο Ήλιος βρίσκεται αυτή την περίοδο στο ελάχιστο του 11ετούς κύκλου δραστηριότητας, το 2005 έχουν παραδόξως δώσει τέσσερις ισχυρές γεωμαγνητικές καταιγίδες και 15 μεγάλες ηλιακές κηλίδες.

news.in.grΜέσα στα απλά είν' τα ωραία...


[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Sofia στις 20-09-2005 21:29 ]
#1   
GL
MusicHeaven Guru
Chat
20.09.2005, 21:52
Σαν πρασινο μου φαινεται
το βορειο το σελας,
κι η εμπνευση απλωνεται
στον ουρανο της τρελας.......
#2   


Αυτά τα διάβασες;