ελληνική μουσική
90 online   ·  202.765 μέλη

Swerling Echoes

Orfeus
Μουσικοπαραδεισένιος
Chat
03.10.2005, 12:04
“Swerling Echoes”Καλλιτέχνες: Διάφοροι
Τίτλος: “Swerling Echoes” (Greek Bands From The 70's).
Εταιρία: Anazitisi Records (www.anazitisirecords.com)
e-mail: info@anazitisirecords.com
Format: LP+7"
Cat. No.: ARLP/S 70-2
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 12/09/2005
Τιμή: 15 Ευρώ

Για τα μέλη του Musicheaven, έκπτωση 20%

12 Ακυκλοφόρητα κομμάτια.
11 Συγκροτήματα.
Όλες οι ηχογραφήσεις έγιναν μεταξύ 1973 και 1978.

Στο LP περιέχονται:
-Μπουρμπούλια,
-Smile,
-Κ.Κουκουτάρας & Azite'i'sions,
-Ixo,
-Αναζήτηση,
-Crisna,
-Β.Χατζηνικολάου & Ερημίτες,
-Σταυρός,
-Ρέμπελοι,
-Brothers.

Στο 7", που συνοδεύει τον δίσκο, υπάρχουν δύο τραγούδια από τους Κάστορες.
Το εξώφυλλο έχει την μορφή φακέλου, φτιαγμένου από χοντρό χαρτόνι.
Και οι δύο δίσκοι (LP και 7") έχουν το δικό τους τετρασέλιδο έγχρωμο εξώφυλλο.
Στην εξωτερική πλευρά υπάρχει μία ζωγραφιά του Βασίλη Ντάλλα (από τα Μπουρμπούλια),
ενώ εσωτερικά υπάρχουν πληροφορίες, σύντομα βιογραφικά για κάθε συγκρότημα, καθώς και φωτογραφίες.
Τέλος, την έκδοση συνοδεύει μία φωτοτυπία από ένα ασπρόμαυρο poster του 1973, που παρουσιάζει τους Socrates, Πελόμα Μποκιού, Blue Birds και τους Ρέμπελους ζωντανά στο Sporting.

Κυκλοφορεί σε 400 αριθμημένες κόπιες.

*** LPTrack Listing:

* Πλευρά Α’

1. Μπουρμπούλια: Δημοτικό
(Σιδηρόπουλος-Δεληγιαννίδης-Ντάλλας-Τσιλογιάννης)
2. Smile: Πέτρινες Καρδιές
(Ακαρέπης-Νόρτον)
3. Κώστας Κουκουτάρας & Azite'i'sions: Το Τέλος
(Κουκουτάρας)
4. Ιxo: Ο Δικηγόρος
(Δεικτάκης)
5. Αναζήτηση: Ανθρώπινος Πόνος
(Δεκεριάν)

* Πλευρά Β’

1. Crisna : Γράψ' το Στα Περίεργα
(Αθανασίου-Σοφούλης)
2. Βασίλης Χατζηνικολάου & Ερημίτες: Πάτερ Σέργιος
(Χατζηνικολάου)
3. Σταυρός: Που Πας;
(Σ. Χατζηγιαννάκης)
4. Ρέμπελοι : Ζόρικη Εποχή
(Λιβιεράτος-Πεπονής)
5. Brothers: Γιατί;
(Λιόπετας-Λιόπετας-Λιόπετας-Λιακόπουλος)


*** Single:Πλευρά Α’
1. Κάστορες: Ο Ξένος Ζητιάνος
(Σιέρρας)

Πλευρά Β’
1. Κάστορες: Πόλεμος Εστί Φονιάς
(Σιέρρας)


Ο σκοπός αυτής της συλλογής είναι να φέρει στην επιφάνεια μερικές "θαμμένες" ηχογραφήσεις από την ελληνική rock/pop σκηνή της δεκαετίας του 70. Όλα (ή σχεδόν όλα), τα τραγούδια εμφανίζονται σήμερα για πρώτη φορά. Είναι ηχογραφήσεις που έγιναν στο διάστημα 1973-1978 και προέρχονται από παλιές μπομπίνες και κασέτες. Άλλες ηχογραφήσεις είναι "ζωντανές" από μαγαζιά και συναυλιακούς χώρους (Μπουρμπούλια, Ιxo, Brothers), άλλες είναι "σπιτικές" από πρόβες (Smile, Αναζήτηση), άλλες είναι "δοκιμαστικές" (Ερημίτες, Σταυρός) και άλλες είναι "επαγγελματικές" σε studio (Azite'i'sions, Crisna, Ρέμπελοι, Κάστορες).
Όπως είναι φυσικό λοιπόν, υπάρχει αρκετή ανομοιογένεια όσον αφορά την ηχητική ποιότητα αλλά και ταυτότητα.

Καλό θα είναι όμως, ο ακροατής να αντιμετωπίσει αυτήν την συλλογή ως ένα ηχητικό ντοκουμέντο και να αποκομίσει απ' αυτήν τα θετικά της στοιχεία, όπως αυτός μπορεί να τα συλλάβει. Δεν υπάρχει λόγος να κρίνει την δεινότητα και αρτιότητα των συνθετών, στιχουργών, τραγουδιστών, μουσικών, παραγωγών και ηχοληπτών που άφησαν πίσω τους αυτά τα δώδεκα τραγούδια, πριν από τριάντα περίπου χρόνια. Η ουσία είναι να αναπολήσει (αν την έχει ζήσει) ή να φανταστεί (αν όχι) εκείνη την δεκαετία, όσον αφορά τα μουσικά πεπραγμένα.

Ας μην ξεχνάμε ότι η δεκαετία του 70 ήταν αρκετά "ζόρικη" (για να παραφράσουμε ελαφρώς τον τίτλο ενός κομματιού της συλλογής) για την ελληνική "μοντέρνα μουσική" πραγματικότητα. Λίγοι ήταν οι χώροι που τα συγκροτήματα μπορούσαν να κάνουν άνετα πρόβες, πολύ λίγοι οι χώροι που μπορούσαν να παρουσιάσουν την μουσική τους στο ευρύ κοινό και ελάχιστοι ως ανύπαρκτοι οι χώροι που θα μπορούσαν να την ηχογραφήσουν. Προσθέτοντας τα πενιχρά μέσα για την παραγωγή (μουσικά όργανα, ενισχυτές κλπ) αλλά και ηχογράφηση (μικρόφωνα, μπομπινόφωνα, κονσόλες κλπ) της μουσικής τους, την έλειψη αποτελεσματικής καθοδήγησης (manager) και τον ερασιτεχνισμό/παρορμητισμό (και αυτό δεν είναι ελάττωμα στην συγκεκριμένη), τις οικονομικές αντιξοότητες (που ήταν βασικός ανασταλτικός παράγοντας για οποιαδήποτε κίνησή τους) αλλά και το όλο κοινωνικό/πολιτικό καθεστώς που επικρατούσε στην Ελλάδα στο πρώτο μισό της δεκαετίας καθώς και τα επακόλουθά του στο δεύτερο μισό της, μας κάνουν να καταλάβουμε πόσο δύσκολο ήταν τότε να διατηρήσεις ένα συγκρότημα.

Ακόμα πιο δύσκολο όμως ήταν να κάνεις γνωστό αυτό το συγκρότημα έξω από τα σύνορα της γειτονιάς σου και ακόμα πιο δύσκολο να μπορέσεις να δεις ή καλύτερα να ακούσεις το τραγούδι σου μέσα από κάποιο μέσο αναπαραγωγής μουσικής (πικ-απ, κασετόφωνο, ράδιο, τηλεόραση). Άλλωστε γυρνώντας και ψάχνοντας πίσω στην ελληνική δισκογραφία της συγκεκριμένης δεκαετίας, θα δούμε ότι οι pop/rock δισκογραφικές καταθέσεις είναι μετρημένες στα δάχτυλα και μάλιστα είναι ελάχιστες αν τις συγκρίνουμε με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Συνοψίζοντας λοιπόν, σκοπός της συλλογής αυτής είναι να παρουσιάσει κάποια τραγούδια, τα οποία κατάφεραν και "διασώθηκαν" (άσχετο σε ποια κατάσταση) και μαρτυρούν το πείσμα των δημιουργών τους.

Έτσι για πρώτη φορά ακούμε συγκροτήματα όπως οι Αναζήτηση, οι Ixo και οι Ερημίτες.

Οι Smile, οι Brothers και οι Azite'i'sions που μας συστήνονται ξανά, ιδιαίτερα ευχάριστα.

Οι Σταυρός, οι Crisna και οι Ρέμπελοι μας δείχνουν δείγματα των δουλειών που ετοίμαζαν να παρουσιάσουν αλλά που δυστυχώς έμειναν στο "χρονοντούλαπο" ανολοκλήρωτες.

Οι Κάστορες μας αφήνουν να αναρωτηθούμε γιατί ποτέ δεν κατάφεραν να προχωρήσουν και να γίνουν "μεγάλοι" ενώ τέλος τα Μπουρμπούλια μας αποδεικνύουν ότι δίκαια θεωρούνταν σαν ένα από τα καλύτερα ελληνικά σύνολα των 70's.
#1