ελληνική μουσική
    761 online   ·  210.832 μέλη

    Η αλληλογραφία Αϊνστάιν - Καραθεοδωρή

    vouliakis
    20.12.2005, 22:22
    Δέκα αντίγραφα των επιστολών που αντάλλαξαν ο Αλμπέρτος Αϊνστάιν με τον διακεκριμένο Έλληνα μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή, οι οποίες φυλάσσονταν μέχρι σήμερα στο μουσείο Αϊνστάιν του Ισραήλ, παρέδωσε στον υφυπουργό Εξωτερικών Ευρυπίδη Στυλιανίδη, ο πρέσβης του Ισραήλ, Ραμ Αβιράμ. "Οι επιστολές, αποτελούν ιστορικά μνημεία μεγάλης αξίας, μιας φιλίας και μιας συνεργασίας που βοήθησε την ανθρωπότητα να κάνει βήματα προς τα εμπρός" τόνισε ο Έλληνας υφυπουργός και ζήτησε από την κυβέρνηση του Ισραήλ να δοθούν στην Ελλάδα ορισμένες από τις 47 επιστολές που αντήλλαξαν οι δυο φίλοι από το 1916-1930 για το μουσείο που δημιουργήθηκε στην Κομοτηνή προς τιμήν του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή.



    Στενοί φίλοι και συνεργάτες

    "Βλέπω τη σημερινή συνάντηση ως απαρχή της ενίσχυσης των σχέσεων Ελλάδας- Ισραήλ σε πολλούς τομείς" δήλωσε από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρέσβης Ραμ Αβιράμ, εκφράζοντας την ελπίδα, στις αρχές του 2006 να υπογραφεί συμφωνία για την Έρευνα και την Ανάπτυξη για την αξιοποίηση του επιστημονικού κεφαλαίου των δυο χωρών.

    Ο μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής, ήταν στενός φίλος και συνεργάτης του μεγάλου επιστήμονα και εμπνευστή της θεωρίας της σχετικότητας, Αλμπερτ Αϊνστάιν. Στις επιστολές τους, οι δυο επιστήμονες ανταλλάσσουν απόψεις για μαθηματικές έννοιες και εξισώσεις, αλλά και αναλύσεις για τη θεωρία της σχετικότητας.

    Πηγή: ERT.GR
    W4TT4N4B3
    21.12.2005, 03:28
    Συγχαρητηρια για το topic αυτο...
    Λιγα ακομη στοιχεια για εναν απο τους μεγαλυτερους μαθηματικους της ανθρωποτητας. Τετοιοι ανθρωποι θα επρεπε να αποτελουν προτυπο τουλαχιστον για τους επιστημονες.

    Γεννήθηκε στο Βερολίνο στις 13 Σεπτεμβρίου 1873 όπου ο πατέρας του ήταν πρεσβευτής της Τουρκίας. Πατέρας του ήταν ο Στέφανος Καραθεοδωρής και μητέρα του η Δέσποινα Πετροκόκκινου που η καταγωγή της ήταν από τη Χίο. Όλες τις σπουδές του τις έκανε στο εξωτερικό . Παρότι μεγάλωσε στην Ευρώπη , η ανατροφή του ήταν Ελληνοχριστιανική . Από μικρό παιδί μιλούσε Ελληνικά και Γαλλικά και πριν συμπληρώσει τα εφηβικά του χρόνια μιλούσε Τουρκικά και Γερμανικά.

    Γενέτειρα της οικογένειας Καραθεοδωρή ήταν το παλιό Μποσνοχώρι , του οποίου ζωντανή συνέχεια αποτελεί η Ν. Βύσσα.

    Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής το 1883-85 πήγε στην Σχολή της Ριβιέρας και του Σαν Ρέμο. Ένα χρόνο πήγε σε Γυμνάσιο των Βρυξελών όπου στο μάθημα της Γεωμετρίας ένοιωσε την αγάπη και την κλήση που είχε για τα μαθηματικά. Το 1886 γράφτηκε στο Γυμνάσιο Ατενέ Ρουαγιάλ ντ' ιξέλλ των Βρυξελών απ' όπου πήρε το απολυτήριο του Γυμνασίου το καλοκαίρι του 1891. Στο Βέλγιο τότε γινόταν ένας διαγωνισμός μαθηματικών στον οποίο κλήθηκε η τάξη του Καραθεοδωρή να διαγωνιστεί για δύο χρόνια κατά σειρά και ο Καραθεοδωρής πήρε την πρώτη θέση και τις δύο χρονιές.

    Στις 18 Οκτωβρίου 1891 ύστερα από εξετάσεις μπήκε στην Βελγική Στρατιωτική Σχολή όπου και άρχισε μια νέα περίοδο της ζωής του. Το 1895 αποφοίτησε από τη στρατιωτική σχολή ως Αξιωματικός του Μηχανικού και το 1898 έρχεται στην Αίγυπτο διότι προσελήφθη από τη Βρετανική Εταιρεία που κατασκεύαζε τα φράγματα του Ασουάν του Ασιούτ ως βοηθός μηχανικός. Στην Αίγυπτο παρέμεινε δύο χρόνια . Εκεί κατάλαβε ότι τα μαθηματικά ασκούσαν πάνω του μια πολύ μεγάλη γοητεία και ότι η δουλειά του πολιτικού μηχανικού δεν τον ικανοποιούσε. Αποφάσισε λοιπόν τον Ιούνιο του 1900 να εγκαταλείψει την Αίγυπτο και να σπουδάσει μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου στην Γερμανία.

    Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή αναδείχτηκε σε κορυφαίο μαθηματικό παγκόσμιου επιπέδου , χρηματίζοντας καθηγητής σε τέσσερα γερμανικά πανεπιστήμια καθώς και στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ ανέλαβε κατ' εντολή του Βενιζέλου να οργανώσει το Πανεπιστήμιο της Ιωνίας στη Σμύρνη, των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης.

    Πρέπει επίσης να σημειωθεί η στενή επιστημονική συνεργασία και αλληλοεκτίμηση μεταξύ του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή και του Αϊνστάιν.

    Το επιστημονικό έργο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή επεκτείνεται σε πολλούς τομείς των Μαθηματικών , της φυσικής και της Αρχαιολογίας. Οι μαθηματικές του εργασίες αναφέρονται στον λογισμό των μεταβολών , στην θεωρία των πραγματικών συναρτήσεων , στη θεωρία των μιγαδικών συναρτήσεων , στις διαφορικές εξισώσεις με μερικές παραγώγους, στη θεωρία των συνόλων και στη διαφορική γεωμετρία. Οι εργασίες του στη Φυσική αφορούν τη θερμοδυναμική , τη γεωμετρική οπτική, την οπτική γενικότερα , την ειδική σχετικότητα και τη μηχανική. Οι αρχαιολογικές του μελέτες αναφέρονται σε κατασκευές της Αρχαίας Ελλάδας και της Αρχαίας Αιγύπτου. Συγκεκριμένα σε ναούς, σε πυραμίδες , σε αρδευτικά έργα κλπ.

    Ο Καραθεοδωρή έγραψε 232 περίπου εργασίες από τις οποίες δημοσιεύθηκαν οι 165. Όλες σχεδόν οι εργασίες του είναι θεμελιώδεις έρευνες εξαιρετικής εμπνεύσεως οι οποίες τον αναδεικνύουν ως έναν από τους λίγους στη παγκόσμια επιστήμη, ρυμοτόμος της μαθηματικής διανοήσεως. Η όλη του έρευνα εκπροσωπεί το νέο μαθηματικό πνεύμα του 20ου αιώνα το οποίο χαρακτηρίζεται από την επάνοδο στην κλασική εντέλεια των αρχαίων ελλήνων μαθηματικών. Συγχρόνως το ενδιαφέρον του για τη σύγχρονη πολλαπλή πνευματική κίνηση εκδηλώνεται με συγγραφές και διαλέξεις . Για πολλά χρόνια ήταν συνεκδότης του περιοδικού Mathematische annalen (Ματεμάτισε αννάλεν), μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Circolo Mathematico di Palermo (Τσίρκολο Ματεμάτικο ντι Παλέρμο) και πρόεδρος της συντακτικής επιτροπής της Encykloradie der mechanik (1931-1935).

    Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή πέθανε στις 2 Φεβρουαρίου 1950 θρηνούμενος από τους Μαθηματικούς και τους φυσικούς όλου του κόσμου, αλλά και από τον πνευματικό κόσμο δύο λαών που τον θεωρούσαν κι οι κι οι δύο ως τον καλύτερο εκπρόσωπο τους, του ελληνικού και του γερμανικού.

    απο το vissa.evros.gr
    Kerato
    28.12.2005, 17:44
    Πάρα πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες...
    Ευχαριστούμε πολύ και τους δύο!!!