ελληνική μουσική
284 online   ·  203.996 μέλη

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης βρήκε στέγη

ageras
Βετεράνος
Chat
23.09.2006, 13:45
Επι 47 χρόνια ήταν άστεγη. Αυτές τις μέρες, όμως, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) γιορτάζει την εξασφάλιση του πρώην κινηματοθέατρου «Παλλάς», στην παραλιακή λεωφόρο Νίκης, ως χώρο των μουσικών δοκιμών και άλλων δραστηριοτήτων της. Με την αφορμή αυτή συναντήσαμε τον -περιχαρή, πλέον- καλλιτεχνικό διευθυντή της, Μύρωνα Μιχαηλίδη, και συζητήσαμε για το δυναμικό και τις νέες προοπτικές που ανοίγονται τώρα για την ΚΟΘ, το δικό του έργο και, βέβαια, την «αληθινή» μουσική!

Έπειτα από σχεδόν πέντε δεκαετίες συνεχούς πολιτιστικής παρουσίας και προσφοράς, η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης αποκτά χώρους δικής της χρήσης. Πώς αισθάνεστε;

«Υπερηφάνεια. Εργαστήκαμε σκληρά και τα καταφέραμε. Η Ορχήστρα απλώνεται πλέον μέσα στην πόλη της και στο φιλόμουσο κοινό της και στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον! Τώρα θα μπορούμε εύκολα να διοργανώνουμε ρεσιτάλ των μουσικών μας και βραδιές μουσικής δωματίου, πρόβες -όποια στιγμή εξυπηρετεί την Ορχήστρα- κλπ. Επίσης, θα δημιουργήσουμε ένα μικρό κατάστημα-εκθετήριο. Μάλιστα, με την προοπτική απόκτησης μόνιμης στέγης για την ΚΟΘ, πολλοί μουσικοί -ακόμη και συνταξιούχοι- ήρθαν με δάκρια στα μάτια για να τους... επιβεβαιώσω ότι, επιτέλους, το χρόνιο αυτό πρόβλημα λύνεται - δεν το πίστευαν, βλέπετε! Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, που ιδρύθηκε το 1959 από το μουσουργό Σόλωνα Μιχαηλίδη και πέρασε στην ευθύνη του κράτους το 1969, εντάσσεται σήμερα στα σημαντικότερα συμφωνικά σχήματα της Ελλάδας, με ρεπερτόριο που αρχίζει από τη μουσική μπαρόκ και φτάνει μέχρι τις πρωτοποριακές συνθέσεις του 21ου αιώνα. Μετά τον ιδρυτή της, πολλοί αξιόλογοι έλληνες καλλιτέχνες ανέλαβαν τη διευθυντική «σκυτάλη» της - ο Γεώργιος Θυμής, ο Άλκης Μπαλτάς, ο Κάρολος Τρικολίδης, ο Κοσμάς Γαλιλαίας, ο Κωνσταντίνος Πατσαλίδης, ο Λεωνίδας Καβάκος, ο Μίκης Μιχαηλίδης...»

...και τώρα εσείς!

«Ναι, από τον Ιούλιο του 2004 έχω τη χαρά και την τιμή να κατέχω τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή της ΚΟΘ. Σήμερα, ο αριθμός των μελών της Ορχήστρας ανέρχεται στους περίπου εκατό μουσικούς και τα όνειρά μας για το μέλλον είναι πολλά».Εδώ μπορείτε να διαβάσετε όλοκληρη την συνέντευξη του Μύρωνα Μιχαηλίδη που έδωσε στην Ναυτεμπορική.

Πηγή:Ναυτεμπορική


www.manpas.musicheaven.eu


[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : ageras στις 23-09-2006 13:50 ]


#1   
KAKOFONIKS
Φθασμένος
Chat
23.09.2006, 14:10
"Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα δύο σημαντικότερα συμφωνικά σχήματα της Ελλάδας. Το ρεπερτόριο που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμά της ξεκινά από το μπαρόκ και φθάνει μέχρι τις πρωτοποριακές συνθέσεις του 21ου αιώνα.

Ιδρύθηκε το 1959 από τον έλληνα μουσουργό Σόλωνα Μιχαηλίδη και κρατικοποιήθηκε το 1969. Πολλοί και σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες ανέλαβαν τη διευθυντική "σκυτάλη" της: Πρώτος ο ιδρυτής της και στη συνέχεια ο Γεώργιος Θυμής, ο Άλκης Μπαλτάς, ο Κάρολος Τρικολίδης, ο Κοσμάς Γαλιλαίας, ο Κωνσταντίνος Πατσαλίδης, ο Λεωνίδας Καβάκος και ο Μίκης Μιχαηλίδης. Σήμερα η ορχήστρα αριθμεί εκατό περίπου μουσικούς και διευθυντής της είναι ο αρχιμουσικός Μύρων Μιχαηλίδης.

Πέρα από τις τακτικές συμφωνικές συναυλίες της καλύπτει ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, πραγματοποιώντας τακτικά παραστάσεις όπερας, μπαλέτου, συνοδείας βωβού κινηματογράφου κλπ. Στα πλαίσια της διαμόρφωσης του μελλοντικού φιλόμουσου κοινού εντάσσεται η έντονη δραστηριότητά της με εκπαιδευτικές συναυλίες για παιδιά, νέους και για όλη την οικογένεια.

................... ............... ............. ................ ................ .............. ........ .............. ............. ................ ................ ..............


Ωδείο Ηρώδου Αττικού, κονσέρτο για βιολί με τον L. Kogan, 1982 Βασικός στόχος της ορχήστρας είναι η προβολή της ελληνικής μουσικής παρακαταθήκης, πραγματοποιώντας πολλές πανελλήνιες και παγκόσμιες πρώτες εκτελέσεις. Στα ίδια πλαίσια εντάσσεται και η προώθηση νέων καλλιτεχνών, πολλοί από τους οποίους σήμερα είναι καταξιωμένοι στην ελληνική και διεθνή μουσική σκηνή. Πρωτοπορώντας στον ελληνικό χώρο ηχογραφεί με διεθνούς κύρους δισκογραφικές εταιρείες, όπως η BIS και η NAXOS.

Στον κατάλογο των ελλήνων και ξένων αρχιμουσικών και σολίστ που έχουν συμπράξει με την ΚΟΘ, συμπεριλαμβάνεται ένας μεγάλος αριθμός διάσημων προσωπικοτήτων: (P. Domingo, L. Pavarotti, S. Mintz, A. Khatchaturian, Y. Horenstein, E. Kurtz, Y. Simonov, Οδ. Δημητριάδης, M. Rostropovich, N. Gutman, M. Maisky, Δ. Σγούρος, V. Ashkenazy, P. Badura-Skoda, N. Magalov, L. Kogan, R. Ricci, Λ. Καβάκος, V. Tretjakov, V. Spivakov, C. Katsaris, L. Berman, P. Fournier, B.L. Gelber, W. Nelson, C. Mandeal, K. Paskalis, M. Τιρίμο, Θ. Κερκέζος και άλλοι).

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί τις συναυλίες της στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Πέρα από τη συχνή και συστηματική παρουσία της σε πόλεις ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας, περιοδεύει σε όλο τον ελλαδικό χώρο, ενώ εμφανίζεται ετησίως στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και συμπράττει στα σημαντικότερα φεστιβάλ τόσο της χώρας όσο και του εξωτερικού (Φεστιβάλ Αθηνών-Ηρώδειο, Δημήτρια, Φιλίππων, Διεθνές Φεστιβάλ "Κύπρια"- Κύπρος, International Festival "Zino Francescatti"- Μασσαλία, Φεστιβάλ Eclectic-Βαλένθια κ.ά.) "

Επιτέλους! Eπι τι ευκαιρία έψαξα και βρήκα κάποια πράγματα είναι κρίμα που τόσο καιρό ήταν έτσι "μετέωροι".

Πηγή :www.culture.gr


WHEN LIFE HANDS YOU LEMON ,MAKE LEMONADE !!!

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : KAKOFONIKS στις 23-09-2006 14:10 ]


[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : KAKOFONIKS στις 23-09-2006 14:11 ]


#2