ελληνική μουσική
216 online   ·  199.341 μέλη

Σταύρος Ξαρχάκος

Mesoxoritis
Συγχορδία Ματζόρε
Chat
17.10.2006, 17:35
Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους και πιο αγαπητούς Έλληνες συνθέτες! Παρακάτω ένα πολύ καλό άρθρο για τον Σταύρο Ξαρχάκο!

Σταύρος Ξαρχάκος
(πηγή: www.simerini.com)

''Γύρω στα 1963 ένας νέος ταλαντούχος δημιουργός κάνει την εμφάνισή του στο καλλιτεχνικό στερέωμα της Ελλάδας: o Σταύρος Ξαρχάκος που φέρνει τη δική του μουσική πρόταση, δίνοντας και μια λύση στo «μουσικό διπολισμό», που οι δύο πρώτοι μεγάλοι δημιουργοί Μ. Χατζιδάκις και Μ. Θεοδωράκης παραλίγο να προκαλέσουν και που κόντευε να εξελιχθεί σε «ιερό πόλεμο» στο χώρο της μουσικής: αποτέλεσμα της προτίμησης του κοινού στον έναν από τους δύο. Σ’ αυτό συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό οι ιδεολογικές, οι πολιτικές αλλά και οι αισθητικές αντιλήψεις και εκτιμήσεις του φιλόμουσου κοινού.

Πολύ νεότερος των δύο πρώτων, ο Σταύρος Ξαρχάκος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 14/3/1939 όπου και μεγάλωσε.

Από την αρχή της σταδιοδρομίας του ο εκλεκτός συνθέτης διακρίνεται ως εξαίρετος τραγουδοποιός και ξεχωρίζει για τις ευρηματικές μελωδικές γραμμές των τραγουδιών του, κατορθώνοντας να δημιουργήσει το προσωπικό του ύφος κάτω από τη σκιά των δύο μεγάλων (Μ. Θεοδωράκη και Μ. Χατζιδάκι). Ήταν πολύ φυσικό μέχρις ενός σημείου να έχει επηρεαστεί από τους δύο πρώτους. Όμως δεν τους αντιγράφει. Τουναντίον, παίρνοντας τη σκυτάλη απ’ αυτούς, προχωρεί σε δικές του μουσικές αναζητήσεις και, ανταποκρινόμενος στα κελεύσματα των καιρών, καταφέρνει με το νεανικό ταμπεραμέντο του να δημιουργήσει τη δική του μουσική γλώσσα, απλή και κατανοητή στο ευρύ κοινό.

Ο Στ. Ξαρχάκος σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών και στην αρχή της σταδιοδρομίας του γράφει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Πρώτη του μεγάλη επιτυχία είναι η μουσική που έγραψε για την κινηματογραφική ταινία «Κόκκινα Φανάρια» το 1963. Τα τραγούδια «Άπονη ζωή», «Φτωχολογιά» και το «Παράπονο» έγιναν από τη πρώτη στιγμή μεγάλες επιτυχίες. Κάτω από τον ίδιο τίτλο κυκλοφορεί και ο πρώτος του μεγάλος δίσκος που πλουτίζεται με τις επιτυχίες «Καισαριανή», «Βάλε κι άλλο πιάτο στο τραπέζι» και άλλα ωραία τραγούδια, όλα σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου.

Την ίδια περίπου εποχή (γύρω στο 1964) γράφει τις επιτυχίες «Τα δάκρυά μου είναι καυτά» και «Βαρκαρόλα» σε στίχους Β. Γκούφα από την ταινία «Ταξίδι». Ακολουθούν τα τραγούδια «Όνειρο δεμένο», «Ο χορός του Σάκαινα» αλλά και το αξεπέραστο «Χάθηκε το φεγγάρι» ( σε στίχους Βαγγέλη Γκούφα) από την ταινία «Λόλα». Με ερμηνεύτρια τη μεγάλη Βίκυ Μοσχολιού -που τότε έκανε τα πρώτα βήματά της- γίνεται «κλασικό» στο είδος του.

Ταλαντούχος δημιουργός ο Σταύρος Ξαρχάκος, «πατώντας» γερά στις ρίζες του λαϊκού τραγουδιού, γύρω στο 1966 γράφει τις μεγάλες του επιτυχίες «Υπομονή» και «Τα τραίνα που φύγαν». Ωστόσο ο δίσκος που κάνει ιδιαίτερη αίσθηση στο πλατύ κοινό είναι το «Ένα μεσημέρι» σε στίχους Νίκου Γκάτσου. Όλοι οι Έλληνες τραγουδούν «Στου Όθωνα τα χρόνια», «Μάτια βουρκωμένα», «Άσπρη μέρα και για μας», «Λευτέρης» κτλ.

Ανήσυχο πνεύμα, παρά την καθιέρωση που γνώρισε, το 1967 πηγαίνει στο Παρίσι όπου για 4 χρόνια παίρνει μαθήματα σύνθεσης από τη Nadia Boulanger. Συνεχίζει τις σπουδές του στο Julliard School of Music της Νέας Υόρκης με τον David Diamond μέχρι το τέλος της δεκαετίας του ’70. Όλ’ αυτά τα χρόνια o Ξαρχάκος τα περνάει μεταξύ Ελλάδας και εξωτερικού, μελετώντας και γράφοντας διαρκώς μουσική. Μελέτησε επίσης διεύθυνση ορχήστρας, αρμονία και σύνθεση. Όλες αυτές οι γνώσεις του στη λόγια μουσική δεν τον απομακρύνουν από τον αρχικό στόχο του που είναι η σύνθεση έργων στην έντεχνη λαϊκή μουσική. Aπό τα έργα της λόγιας μουσικής παραθέτουμε: «Σουίτες Μπαλέτου», «Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα», «Κοντσέρτο για κρουστά, πιάνο, φωνή και έγχορδα», «14 τραγούδια για κλασική κιθάρα» και «Αναμνήσεις-σουίτα για ορχήστρα», «Θρήνος για τον Ιγνάθιο Σάντσεθ Μεχίας: καντάτα σε ποίηση Φρ. Γκαρθία Λόρκα». Έχει κυκλοφορήσει πάνω από 50 δίσκους, όπως «Νυν και αεί», «Συμφωνία της Γιάλτας και της πικρής αγάπης», «Ο Δείπνος ο Μυστικός», «Τα Κατά Μάρκον», «Θεμιστοκλέους 43» και «Ελλάς χωρίς ερείπια».

Δεν μπορούμε όμως, αγαπητοί αναγνώστες, να μη σταθούμε στο βραβευμένο έργο «Το Ρεμπέτικο» (1983) σε σκηνοθεσία Κώστα Φέρρη, όπου ο Ξαρχάκος έχει ξεπεράσει τον ίδιο τον εαυτό του. Με τη δεξιοτεχνική μουσική του γραφίδα έγραψε μελωδίες βασισμένες στο γνήσιο ρεμπέτικο τραγούδι, σε ευρηματικές ενορχηστρώσεις και κατάφερε να μας μεταφέρει στους μαγευτικούς κόσμους του ρεμπέτικου είδους: τραγούδια που αργότερα ερμήνευσαν και πολλοί άλλοι αξιόλογοι τραγουδιστές.

Βέβαια αρκετά έργα του έχουν βραβευτεί σε διάφορα φεστιβάλ.

Με πολλαπλά ενδιαφέροντα ο Σταύρος Ξαρχάκος, στη δεκαετία του ’80 συμμετείχε ενεργά και στην πολιτική. Εξελέγη πρώτα ως Σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων και αργότερα ως Αντιδήμαρχος Πολιτιστικών Θεμάτων, συμβάλλοντας δραστικά στην ανέλιξη των καλλιτεχνικών δρώμενων της Αθήνας. Δύο φορές είχε εκλεγεί βουλευτής Αθηνών. Το 1999 εξελέγη ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Το Μάιο του 1994 ανακηρύχτηκε Διδάκτωρ Καλών Τεχνών σε Πανεπιστήμιο της Ν. Υόρκης. Επίσης είναι καλλιτεχνικός Διευθυντής και Μαέστρος της Κρατικής Ορχήστρας Ελληνικής Μουσικής.

Όσοι ευτυχήσαμε να παρακολουθήσουμε το Στ. Ξαρχάκο να διευθύνει την ορχήστρα του στη διάρκεια συναυλίας, ιδιαίτερη εντύπωση μάς έκαμε η άνεση, η δεξιοτεχνία, οι ποικιλόχρωμοι χρωματισμοί, το σφρίγος, η ζεστασιά στο κάθε τραγούδι του, καθώς και η αμεσότητα που είχε με τους ερμηνευτές και τους μουσικούς του. Προ πάντων, όμως, ο σεβασμός του απέναντι στο κοινό του, απόρροια της συγκροτημένης προσωπικότητας, του ταλέντου, αλλά και της άρτιας τεχνικής του κατάρτισης.''


#1   
Mesoxoritis
Συγχορδία Ματζόρε
Chat
17.10.2006, 17:41
Αρκετά από τα τραγούδια του Σταύρου Ξαρχάκου, τα οποία τραγουδήθηκαν από πολύ μεγάλα ονόματα της ελληνικής μουσικής, όπως ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Γιώργος Νταλάρας αλλά και ο Νίκος Δημητράτος!
(Πηγή: www.kithara.vu)

Ξαρχάκος Σταύρος

Αγάπη
Αγάπη, αγάπη
Αδιέξοδο
Αναμπέλ (Ένα πρωινό) (+σ)
Από βυθό σ' άλλο βυθό
Άπονη ζωή (+σ)
Άσπρη μέρα (+σ)
Αυτό τον κόσμο (+σ)
Αχερουσία
Βάλε κι άλλο πιάτο στο τραπέζι (+σ)
Βαρκαρόλα
Γαρύφαλλα γκρενά
Για χατίρι σου (+σ)
Γιατί θαρρείς με κέφι
Γράμμα στο Μάρκο Βαμβακάρη
Γυαλίσαν τα κουμπιά (+t)
Δάκρυα του Φθινοπώρου
Δάκρυα του Φθινοπώρου
Δε θα ξαναγυρίσει
Δεν έχει αρχή
Δεν σού χρωστάω τίποτα. (+σ)
Δυο αδέρφια
Δώστε μου μια ταυτότητα
Είν' αρρώστια τα τραγούδια (+σ)
Έλα να κάνουμε έρωτα
Εμείς που μείναμε
Εμένα λόγια μη μου λες (+σ)
Έξω φυσάει και βρέχει (+σ)
Έσβησε το τραγούδι
Η Λιόστρα
Η νύχτα (+σ)
Η νύχτα (+σ)
Η χοντρομπαλού
Ήρθε ο καιρός
Ήτανε μια φορά (+σ)
Καίγομαι-καίγομαι. (+σ)
Καλήν εσπέραν αφεντάδες (+t)
Κλάψτε ουρανοί κι αστέρια
Κόκκινα φανάρια
Κόκκινα φανάρια
Κουρδισμένα ανθρωπάκια
Λευτέρη (+σ)
Λιγνό κορμί αράπικο
Μάνα μου Ελλάς (+t)
Μάνα μου Ελλάς. (+σ)
Μάτια βουρκωμένα (+σ)
Μάτια μπλε. (+σ)
Με τι καρδιά τον κόσμο ν’ αρνηθώ (+σ)
Μεγάλη Παρασκευή
Μην πιεις νερό
Μια γλώσσα μια πατρίδα
Μπόρα είναι θα περάσει
Μπουρνοβαλιά. (+σ)
Να με θυμάσαι και να μ' αγαπάς (+σ)
Νανούρισμα
Νυν και αεί (+σ)
Ο δράκος
Ο καιρός αλλάζει
Ο μαύρος ήλιος
Ο μπροστάρης (+t)
Ο Ξένος
Ο ξεριζωμός (+t)
Ο χορός του Σάκαινα (+σ)
Ο χορός των Κυκλάδων
Οι αστρολόγοι
Οι γερόντοι
Οι πρώτοι και οι δεύτεροι
Όλα είναι τυχερά
Όνειρο δεμένο (+σ)
Ούτε ένα ευχαριστώ. (+σ)
Παλικαράκι που ‘λιωσα
Παλικάρι διψασμένο
Παλικάρι μου
Παλικάρι στα Σφακιά (+σ)
Πάμε κι εμείς (Το πολυτεχνείο) (+σ)
Πέτρα την πέτρα. (+σ)
Πίσω από μαύρα σίδερα
Πόσο μικρός είναι ο άνθρωπος
Πως να σωπάσω (+σ)
Σαββατόβραδο στην Καισαριανή (Καισαριανή...
Στα χέρια σου μεγάλωσαν (+σ)
Στη Σαλαμίνα. (+σ)
Στην Aμφιάλη. (+σ)
Στης πίκρας τα ξερόνησα (+σ)
Στον κάτω δρόμο
Στου Δεληβοριά (+σ)
Στου Θωμά. (+σ)
Στου Όθωνα τα χρόνια (+σ)
Τ' Ανάπλι (+t)
Τα δάκρυά μου είναι καυτά (+σ)
Τα παιδιά της άμυνας. (+σ)
Τα ρολόγια
Τα τραίνα που φύγαν (+σ)
Τι έχει και κλαίει το παιδί
Τι να την κάνεις τη ζωή
Το δίχτυ. (+σ)
Το θαμπό φανάρι
Το μεγάλο μας τσίρκο (+t)
Το Πρακτορείο
Το πρακτορείο (+σ)
Το τραγούδι της Αθήνας
Το τραγούδι της γκιλοτίνας (+t)
Τούτος ο τόπος
Τρεις μάγκες, τρεις γερόμαγκες
Υπομονή (+σ)
Φίλοι κι αδέλφια (+t)
Φύγαν τα παιδιά
Φύσα αεράκι (+σ)
Φως της αυγής
Χόρεψαν τ’ άσπρα πουλιά (+σ)
Χωρίς αναφορές


#2   
Mesoxoritis
Συγχορδία Ματζόρε
Chat
19.10.2006, 13:03
Μια παρουσίαση-κριτική του μεγάλου έργου του Σταύρου Ξαρχάκου, με τίτλο ''Ρεμπέτικο''.
(Πηγή: 100 Δίσκοι και η ιστορία τους, από τον Μελωδία fm 99,2 - ειδική έκδοση, Καθημερινή.)

ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ
Το λαϊκό τραγούδι στις ρεμπέτικες καταβολές του

Μουσική: Σταύρος Ξαρχάκος
Στίχοι: Νίκος Γκάτσος
Ερμηνεία: Τάκης Μπίνης, Νίκος Δημητράτος,Κώστας Τσίγκος, Κώστας Ματζόπουλος, Νίκος
Μαραγκόπουλος,Σταύρος Ξαρχάκος, Σωτηρία Λεονάρδου
CBS 1983

''Στις αρχές της δεκαετίας του ' 80 ο σκηνοθέτης Κώστας Φέρρης και ο παραγωγός Τάκης Ζερβουλάκος σχεδιάζουν τη δημιουγία μιας ταινίας που να διατρέχει την ιστορία του ρεμπέτικου - λαϊκού τραγουδιού. Αναθέτουν στον Σταύρο Ξαρχάκο τη σύνθεση των τραγουδιών της ταινίας και ο συνθέτης προτείνει για τους στίχους τον Νίκο Γκάτσο. Οι δύο δημιουργοί έχουν συμπράξει κατά το παρελθόν, στους δίσκους « Ένα Μεσημέρι « (1966), « Νυν και Αεί « (1974) και σε κάποια τραγούδια για τη φωνή του Νίκου Ξυλούρη, έχουν όμως να συνεργαστούν σχεδόν μια δεκαετία.
Συνθέτης και στιχουργός παραλαμβάνουν το σενάριο του Φέρρη και στηρίζουν σ' αυτό τη θεματολογία των τραγουδιών τους.
Ο Σταύρος Ξαρχάκος δίνει μελωδίες στον Νίκο Γκάτσο κι εκείνος γράφει τους στίχους στα μέτρα των μελωδιών.
Έτσι, προκύπτουν τα τραγούδια Το δίχτυ, Μάνα μου Ελλάς, Μπουρνοβαλιά, Στην Αμφιάλη, Το Πρακτορείο Εμένα λόγια μη μου λες, Στης πίκρας τα ξερόνησα, Στη Σαλαμίνα . Κατ΄εξαίρεσιν, ένα τραγούδι ξεκινά από στίχο του Νίκου Γκάτσου. Πρόκειται για το Καίγομαι - καίγομαι , το οποίο ο στιχουργός γράφει σαν παιχνίδι ( δοκιμάζοντας μια γραφομηχανή ) για να δει αν αποτυπώνεται καλά το μελάνι στο χαρτί και δεν το βρίσκει καθόλου σημαντικό. Παρά ταύτα, αποφασίζει να δώσει το τραγούδι στον Ξαρχάκο για μελοποίηση, λέγοντας:» Να δεις πόσο θα αρέσει στον κόσμο αυτό το τραγούδι, που στιχουργικά είναι ένα τίποτα «. Το τραγούδι συμπεριλαμβάνεται στο συνολικό υλικό, το οποίο συμπληρώνουν δύο διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών Τα παιδιά της Αμυνας και Ιμιτλεριμ, ένα τραγούδι σε στίχους Κώστα Φέρρη Στου Θωμά και τρία ορχηστρικά θέματα. Τα τραγούδια αποδίδουν οι Τάκης Μπίνης, Νίκος Δημητράτος, Κώστας Τσίγκος, Κώστας Ματζόπουλος, Νίκος Μαραγκόπουλος, ο ίδιος ο Σταύρος Ξαρχάκος και η πρωτοεμφανιζόμενη Σωτηρία Λεονάρδου, η οποία προέρχεται από το χώρο του θεάτρου και του χορού, έπειτα όμως από αυτήν τη δουλειά θα ακολουθήσει - κατά κύριο λόγο - καριέρα τραγουδίστριας.Τα τραγούδια ηχογραφούνται στο στούντιο « Κολούμπια «, ενώ η οπτικοποίησή τους γίνεται στο λαϊκό κέντρο - το περιβόλι του ουρανού - στην Πλάκα. Ταινία και δίσκος βγαίνουν στην αγορά παράλληλα, τον χειμώνα του 1983 και δημιουργούν αίσθηση.Ο δίσκος είναι τόσο σημαντικός ώστε αμέσως αυτονομείται από την εικόνα και διαγράφει εντυπωσιακή πορεία ( ξεπερνάει σε πωλήσεις τα 200.000 κομμάτια ) Το Ρεμπέτικο επανασυνδέει το λαϊκό τραγούδι με τις ρεμπέτικες καταβολές του. Οι μελωδίες και οι στίχοι δίνουν την εντύπωση ότι προέρχονται από τη χρυσή περίοδο του ρεμπέτικου τραγουδιού και όχι ότι επιδιώκουν την αναβίωσή του, σαράντα χρόνια μετά.Το πιο κολακευτικό σχόλιο που ακούν οι δημιουργοί εκείνη την περίοδο προέρχεται από έναν ανώνυμο ακροατή, ο οποίος τους λέει : Αυτά τα τραγούδια είναι σαν να τα γράψατε πριν γράψουν τα δικά τους ο Βαμβακάρης και ο Τσιτσάνης.''

#3   
SOKRATISKARAVIDAS
Συγχορδία Μινόρε
Chat
19.10.2006, 13:14
Παρ`το αλλιως,θα βρεις.....
#4   
Mesoxoritis
Συγχορδία Ματζόρε
Chat
19.10.2006, 13:39
ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ - ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ:
«ΝΥΝ ΚΑΙ ΑΕΙ» (COLUMBIA)

Η πτώση της δικτατορίας μετρά μόλις λίγους μήνες την εποχή που εκδίδεται η πρώτη δισκογραφική δουλειά του Σταύρου Ξαρχάκου μετά τη μεταπολίτευση (Δεκέμβριος 1974). Πάνω σε στίχους του Νίκου Γκάτσου (με τον οποίο τον συνδέει ένα λαμπρό μουσικό παρελθόν) γράφει δέκα τραγούδια, έξι εκ των οποίων ερμηνεύει η Βίκυ Μοσχολιού και τέσσερα ο Νίκος Δημητράτος.

Η επιλογή των τραγουδιστών δεν είναι τυχαία, καθώς η Μοσχολιού ουσιαστικά άρχισε την καριέρα της τραγουδώντας Ξαρχάκο («Χάθηκε το φεγγάρι», «Βάλε κι άλλο πιάτο» κ.α.), ενώ ο Δημητράτος είχε κάνει εντύπωση λίγους μήνες νωρίτερα ερμηνεύοντας μοναδικά το «Προσκύνημα» σε στίχους του Ιάκωβου Καμπανέλλη στη μεγάλη θεατρική επιτυχία του θιάσου Καρέζη-Καζάκου «Το μεγάλο μας τσίρκο», όπου τη μουσική είχε γράψει ο Ξαρχάκος.

Η ενορχήστρωση - που ανήκει φυσικά στον ίδιο τον συνθέτη - δίνει έμφαση κυρίως στο πιάνο και στο βιολοντσέλο και κατά δεύτερο λόγο στο σαντούρι, ενώ χρησιμοποιείται και λύρα στο «Εμείς που μείναμε» που κλείνει το δίσκο.

Πρόκειται πραγματικά για δέκα «διαμάντια», ερμηνευμένα μοναδικά από δύο σπουδαίους τραγουδιστές. Η Βίκυ Μοσχολιού θυμίζει ηρωίδα αρχαίας τραγωδίας όταν τραγουδά τα «Νυν και αεί», «Στον κάτω δρόμο» και «Μεγάλη Παρασκευή», ενώ ο Νίκος Δημητράτος ξεχωρίζει για τις στιβαρές ερμηνείες του στα «Δόκανα», «Ο μαύρος ήλιος» και «Ήρθε ο καιρός». Γενικά, πρόκειται για μιαν εξαιρετική δουλειά που ναι μεν μιλά κατά βάση για τα βάσανα και τις κακουχίες του ελληνικού λαού, αλλά συνάμα τονίζει και την αισιοδοξία για το μέλλον, επισημαίνοντας ότι η φυλή μας είναι αθάνατη και θα προχωρά μπροστά όσα κι αν πάθει.

Στο εσώφυλλο του δίσκου υπάρχουν οι στίχοι των τραγουδιών και φωτογραφίες των συντελεστών, ενώ το θέμα του εξωφύλλου (ένα στεφάνι από λουλούδια) έχει ζωγραφίσει ο σπουδαίος Γιάννης Μόραλης. Την παραγωγή έκανε ο Γιώργος Μακράκης, ενώ η ηχογράφηση έγινε στα στούντιο της «Κολούμπια» με ηχολήπτη τον Γιώργο Κωνσταντόπουλο (αδελφό της τραγουδίστριας Νάντιας Κωνσταντοπούλου) και βοηθό τον Γιάννη Παπαϊωάννου.

Τα τραγούδια του δίσκου

1. Νυν και αεί (Β. Μοσχολιού)
2. Στον κάτω δρόμο (Β. Μοσχολιού)
3. Τα δόκανα (Ν. Δημητράτος)
4. Μεγάλη Παρασκευή (Β. Μοσχολιού)
5. Ήρθε ο καιρός (Ν. Δημητράτος)
6. Ο μαύρος ήλιος (Ν. Δημητράτος)
7. Η λιόστρα (Β. Μοσχολιού)
8. Ο δράκος (Ν. Δημητράτος)
9. Ανώνυμον (Β. Μοσχολιού)
10. Εμείς που μείναμε (Β. Μοσχολιού)

Πηγή: www.musiccorner.gr

#5   
maraki24
Περαστική Νότα
Chat
19.10.2006, 21:21
Θα ήθελα να προτείνω σε όλους να αγοράσουν και να μελετήσουν το Μεγάλο μας τσίρκο, του Ξαρχάκου και του Ιάκωβου Καμπανέλλη...Εξαιρετικός δίσκος. Πρόκειται για την παράσταση που ανέβασε ο θίασος των Καρέζη-Καζάκου σε δύσκολους καιρούς για την Ελλάδα, το 1973. Τραγουδούσαν οι δύο πρωταγωνιστές, (υπέροχη εδώ η Καρέζη) και βέβαια ο μέγας Νίκος Ξυλούρης. Όπως λέει ο Κώστας Γεωργουσόπουλος στο σημείωμα του δίσκου, το Μεγάλο τσίρκο ήταν μια σειρά σατιρικών νούμερων που ξεμπρόστιαζαν τις μεγάλες απάτες της πολιτικής μας ιστορίας και εξεθείαζαν τις λίγες και αιματωμένες στιγμές της λαικής ηρωικής παρουσίας...
Η παράσταση, απ' όσο έχω ακούσει, είχε βάλει σε αρκετούς μπελάδες τους συντελεστές της...Η μουσική είναι εξαίσια....υπέροχη...Έξι τραγούδια με τον Ξυλούρη, κάποια άλλα με την Καρέζη, χορωδιακά, παρλάτες...Ένα μάθημα για την σύγχρονή μας ιστορία...Και επειδή τα ραδιόφωνα θυμούνται να το παίζουν μόνο σε εθνικές επετείους και αυτό όχι κάθε χρόνο, καλό είναι να το ανακαλύψει κανείς μόνο του...

Επίσης από Ξαρχάκο λατρεύω το τραγούδι Βαρκαρόλα που έλεγε η αλησμόνητη στην ταινία το Ταξίδι (η Βουγιουκλάκη) και όλη τη μουσική της ταινίας Γυμνοί στο δρόμο με τον Νίκο Κούρκουλο που τραγουδούσε εξαιρετικά και το Μην πιείς νερό...
Και βέβαια τα Κόκκινα φανάρια....
Μεγάλος συνθέτης...πολύ σπουδαίος...
#6   
Lansetris
Συγχορδία Ματζόρε
Chat
20.10.2006, 00:20
Συμφωνώ απόλυτα με το maraki24. Ο δίσκος "Το μεγάλο μας τσίρκο" είναι αριστούργημα, το ένα παό τα τρία που έδωσε ο Ξαρχάκος (+ το Νυν και Αεί και το Ρεμπέτικο). Δεν είναι μόνο τα τραγούδια που είναι καταπληκτικά, είναι όλο το κλίμα του θεατρικού έργου που είναι ανεπανάληπτο κασι συνιστά μια κορυφαία αντιστασιακή πράξη κατά της χούντας. Ξέρω ανθρώπους που τότε πήγαιναν κάθε βδομάδα σχεδόν στο Μεγάλο μας Τσίρκο. Ακούστε το δίσκο, όσοι δεν τον ξέρετε και θα καταλάβετε γιατί!!
Μπράβο και στο Γιώργο που αν και μικρός παρουσιάζει μεγάλα ακούσματα.

#7   
Mesoxoritis
Συγχορδία Ματζόρε
Chat
20.10.2006, 00:42
Παρακάτω τα τραγούδια του δίσκου: ''Το πιο μεγάλο τσίρκο''

- 1 Εναρξις
- 2 Καλήν Εσπέραν
- 3 Ερχομος Του Οθωνα
- 4 Τ Ανάπλι
- 5 Περί Γκιλοτίνας
- 6 Τραγούδι Γκιλοτίνας
- 7 3η Σεπτεμβρίου
- 8 Φίλοι Κι Αδέλφια
- 9 Τα Του Κολοκοτρώνη
- 10 Το Μεγάλο Μας Τσίρκο
- 11 Τελάλημα
- 12 Μελούνα
- 13 Γυάλισαν Τα Κουμπιά
- 14 Βενιζέλικα
- 15 Ο Μπροστάρης
- 16 Μικρά Ασία
- 17 Ο Ξεριζωμός
- 18 Κατοχή
- 19 Και Παν Και Πάνε
- 20 Επινίκεια

Για το ομώνυμο θεατρικό έργο, έχουν γραφτεί τα εξής σε μια βιογραφία του Νίκου Ξυλούρη:
''Το καλοκαίρι του 1973, ο Νίκος Ξυλούρης κρατά τον καθοριστικό ρόλο τραγουδιστή σε μια παράσταση που ανεβάζουν η Τζένη Καρέζη και ο Κώστας Καζάκος στο θέατρο "Αθήναιον" με αντικείμενο την ιστορική διαδρομή της Ελλάδας στα νεότερα χρόνια. Είναι "Το μεγάλο μας τσίρκο" .Μέσα από τις αναφορές και τα τραγούδια του βρίσκει τρόπο έκφρασης το τεταμένο πολιτικό κλίμα που οδηγεί στην εξέγερση του Πολυτεχνείου.''

Στα Τρίκαλα στα δυο στενά...

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : Mesoxoritis στις 20-10-2006 00:43 ]


#8   
Mesoxoritis
Συγχορδία Ματζόρε
Chat
21.10.2006, 01:10
Η δισκογραφία του Σταύρου Ξαρχάκου (κατά χρονολογική σειρά).

ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ | 1963 | COLUMBIA. | | GSX 2 | soundtrack | LP |

6 + 6 | 1964 | COLUMBIA. | 478731 | GSX 6 | instrumental | LP & CD |

Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΝΑΣ | 1964 | COLUMBIA. | 70217 | GSX14 | τηλεοπτικός | LP & CD |

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ 43 | 1964 | COLUMBIA. | 478721 | GSX13 | instrumental | LP & CD |

ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ & ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ | 1964 | COLUMBIA. | 70142 | GSX 7 | instrumental | LP & CD |

Η ΕΛΛΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΡΕΙΠΙΑ | 1964/11 | COLUMBIA. | 480716 | GSX16 | soundtrack | LP & CD |

ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ / ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ | 1965 | COLUMBIA. | . | GSX12 | | LP & CD |

ΒΙΚΗ ΜΟΣΧΟΛΙΟΥ | 1966 | HMV | . | GCLP23 | συλλογή | LP |

ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΣ | 1966 | COLUMBIA. | 478723 | GSX22 | instrumental | LP & CD |

ΕΝΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙ | 1966 | COLUMBIA. | 70021 | GSX21 | | LP & CD |

ΕΝΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙ | 1966 | COLUMBIA. | 70021 | SCXG 21 | επανέκδοση | LP & CD |

ΣΤΑΥΡΟΥ ΞΑΡΧΑΚΟΥ: 12 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ | 1966 | RCA | . | LPMG13 | | LP |

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ | 1968 | COLUMBIA. | 70044 | GSX42 | soundtrack | LP & CD |

ΧΟΡΩΔΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΗΣ "Ο ΑΡΙΩΝ" | 1968 | POLYDOR | . | 45288 | | LP |

ΧΡΩΜΑΤΑ | 1968 | COLUMBIA. | 478722 | GSX36 | | LP & CD |

ΘΡΗΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΓΝΑΘΙΟ ΣΑΝΤΣΙΕΘ ΜΕΧΙΑΣ | 1969 | COLUMBIA. | 478733 | SAXG1156 | | LP & CD |

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ | 1969 | COLUMBIA. | 70044 | SCXG3254 | επανέκδοση | LP & CD |

ΚΟΣΜΕ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ | 1969 | COLUMBIA. | 70053 | SCXG 53 | | LP & CD |

ΧΡΩΜΑΤΑ | 1969 | COLUMBIA. | 478722 | SCXG3252 | επανέκδοση | LP & CD |

12 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟ | 1970 | OLYMPIC | . | 1053 | | LP |

ΞΑΡΧΑΚΟΣ + ΚΟΚΟΤΑΣ | 1970 | COLUMBIA. | 478732 | SCXG 60 | | LP & CD |

ΔΙΟΝΥΣΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΑΣ | 1972 | COLUMBIA. | 478725 | SCXG 87 | | LP & CD |

ΘΡΗΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΓΝΑΘΙΟ ΣΑΝΤΣΙΕΘ ΜΕΧΙΑΣ | 1972 | COLUMBIA. | 478733 | 70042/3 | επανέκδοση | LP & CD |

ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΣΠΙΤΑΚΙ ΜΟΥ | 1972/12 | COLUMBIA. | 70090 | SCXG 90 | | LP & CD |

SYRTAKI DANCE | 1973 | REGAL | . | 70072 | συλλογή | LP |

ΔΙΟΝΥΣΕ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΑΣ | 1973 | COLUMBIA. | 478725 | 70087 | επανέκδοση | LP & CD |

ΕΝΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙ | 1973 | COLUMBIA. | 70021 | 70021 | επανέκδοση | LP & CD |

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ | 1973 | COLUMBIA. | 70044 | 70044 | επανέκδοση | LP & CD |

ΚΟΣΜΕ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ | 1973 | COLUMBIA. | 70053 | 70053 | επανέκδοση | LP & CD |

ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ / ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ | 1973 | COLUMBIA. | . | 70032 | επανέκδοση | LP & CD |

ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΞΑΡΧΑΚΟ, ΚΗΛΑΗΔΟΝΗ, ΣΠΑΝΟ | 1973 | COLUMBIA. | . | SCXG113 | | LP |

6 + 6 | 1974 | COLUMBIA. | 478731 | 70022 | επανέκδοση | LP & CD |

GREEK SOUNDS | 1974 | COLUMBIA. | . | 70071 | επανέκδοση | LP |

ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΣ | 1974 | COLUMBIA. | 478723 | 70011 | επανέκδοση | LP & CD |

Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΝΑΣ | 1974 | COLUMBIA. | 70217 | 70217 | επανέκδοση | LP & CD |

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ 43 | 1974 | COLUMBIA. | 478721 | 70143 | επανέκδοση | LP & CD |

ΚΟΚΚΙΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ | 1974 | COLUMBIA. | 478727 | 70148 | από θεατρική παράσταση | LP & CD |

ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ | 1974 | COLUMBIA. | | 70052 | επανέκδοση | LP |

ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ & ΤΕΤΡΑΓΩΝΟ | 1974 | COLUMBIA. | 70142 | 70142 | επανέκδοση | LP & CD |

ΝΥΝ ΚΑΙ ΑΕΙ | 1974 | COLUMBIA. | 70146 | 70146 | | LP & CD |

ΞΑΡΧΑΚΟΣ + ΚΟΚΟΤΑΣ | 1974 | COLUMBIA. | 478732 | 70060 | επανέκδοση | LP & CD |

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΤΣΙΡΚΟ | 1974 | COLUMBIA. | . | SCXG1189 | από θεατρική παράσταση | LP |

ΧΡΩΜΑΤΑ | 1974 | COLUMBIA. | 478722 | 70144 | επανέκδοση | LP & CD |

ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ | 1974 | COLUMBIA. | 70141 | 70141 | instrumental | LP & CD |

ΣΥΛΛΟΓΗ | 1974/04 | COLUMBIA. | 70124 | SCXG124 | | LP & CD |

ΚΟΜΕΝΤΙΑ | 1975 | COLUMBIA. | 478726 | SCXG123 | από θεατρική παράσταση | LP & CD |

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΤΣΙΡΚΟ | 1975 | COLUMBIA. | 70118 | 70118/9 | επανέκδοση | 2LPs & CD |

GREECE IS THE MUSIC OF STAVROS XARHAKOS | 1976 | COLUMBIA. | 70277 | 70277 | instrumental | LP & CD |

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑΛΤΑΣ & ΤΗΣ ΠΙΚΡΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ | 1976 | COLUMBIA. | 478728 | 70267 | | LP & CD |

ΚΟΜΕΝΤΙΑ | 1976 | COLUMBIA. | 478725 | 70171 | επανέκδοση | LP & CD |

ΟΝΕΙΡΑ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ | 1976 | POLYDOR | 529494 | 2486121 | instrumental | LP & CD |

Ο ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ | 1976/07 | LYRA | 3723 | 3723 | από θεατρική παράσταση | LP & CD |

976 | 1977 | UNIVOX | . | SLX2001 | τηλεοπτικός | LP |

FOLK MUSIC OF GREECE | 1978 | ATHENAEUM | . | GR1983 | επανέκδοση | LP |

ΕΝΘΥΜΙΟΝ | 1978 | UNIVOX | . | SX502 | instrumental | LP |

ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ: ΣΤΟ ΛΥΚΑΒΗΤΟ | 1978 | COLUMBIA. | . | 70897 | | LP & CD |

I LOVE BOUZOUKI! 2 | 1979 | MINERVA | . | 22061 | instrumental | LP |

I LOVE BOUZOUKI! 3 | 1980 | MINERVA | . | 22070 | instrumental | LP |

REMEMBER GREECE | 1980 | PHILIPS | 518867 | 6484303 | instrumental | LP & CD |

SUN LOVE GREECE | 1980 | INTERSOUN | . | 1003 | instrumental | LP |

THE BEST OF THEODORAKIS HADJIDAKIS XARHAKOS MARKOPOULOS | 1980 | COLUMBIA. | 70975 | 70975 | instrumental | LP & CD |

ΧΟΡΩΔΙΑ ΚΑΡΔΙΤΣΗΣ 20 ΧΡΟΝΙΑ | 1980 | POLYDOR | . | 2906015 | | LP |

30 ΧΡΥΣΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΞΑΡΧΑΚΟΥ | 1980/06 | COLUMBIA. | 71119 | 71119/20 | | 2LPs & CD |

THE MAGIC OF GREECE IV | 1981 | ALCYON | . | 19008 | instrumental | LP |

THIS IS THE BEST OF XARHAKOS | 1981 | COLUMBIA. | . | 71179 | instrumental | LP |

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ 1963-1971 | 1981 | COLUMBIA. | 71199 | 71199/0 | συλλογή | 2LPs & CD |

30 ΧΡΥΣΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ Νο2, 1962-1974 | 1983 | COLUMBIA. | . | 71286/7 | | 2LPs |

THE DARK SIDE OF THE SUN | 1983 | EMI | . | . | τηλεοπτικός | LP |

ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ | 1983/12 | CBS | 450637 | 70245 | soundtrack | 2LPs & CD | P

REMBETIKO | 1984 | CORONA | . | 013009 | επανέκδοση | LP |

Ο ΔΕΙΠΝΟΣ Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ | 1984/11 | AEME | . | 317 | | LP |

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ | 1984/11 | MINOS | . | 545/6 | | 2LPs |

DANCE WITH BOUZOUKI | 1985 | GENERAL | . | 4056 | | LP |

ΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ | 1985 | COLUMBIA. | 489425 | 401035/6 | τραγούδια από κινηματογραφικές ταινίες | 2LPs & CD |

ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ: ΘΕΑΤΡΙΚΑ | 1985/04 | COLUMBIA. | 834529 | 170077 | από θεατρική παράσταση | LP & CD |

SONGS MY COUNTRY TAUGHT ME | 1986 | DEUTSCHE | 419236 | 419236 | | LP & CD |

ΞΑΡΧΑΚΟΣ / ΠΑΡΙΟΣ | 1986/04 | MINOS | 618 | 618 | | LP & CD | P

SWEET COUNTRY | 1987/02 | MINOS | 650 | 650 | soundtrack | LP & CD |

ΣΥΝΑΥΛΙΑ | 1988 | MINOS | 489003 | 712/3 | live recording | 2LPs & CD |

14 ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΓΙΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΚΙΘΑΡΑ | 1989 | MUSICAVIV | . | 88014 | instrumental | LP |

MISA CRIOLA | 1989 | MINOS | 489023 | 779 | | LP & CD |

ΔΙΠΛΟΠΕΝΙΕΣ (1966) | 1989/10 | LYRA | 4521 | 4521 | soundtrack | LP & CD |

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ | 1989/12 | LYRA | . | 4530 | | LP |

14 SONGS FOR CLASSICAL GUITAR | 1990 | SOUNDWING | 1093090 | . | | CD |

THE SONGS OF XARHAKOS & ZAMBETAS | 1990 | MBI | . | 10398 | | LP & CD |

ΜΕΛΙΝΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ | 1990 | EMI | 170342 | 170342 | | LP & CD |

ΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΑ | 1990 | EMI | . | 170408/9 | συλλογή | 2LPs & CD |

ΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΑ του ΣΤΑΥΡΟΥ ΞΑΡΧΑΚΟΥ | 1990 | HMV | 489767 | 170359 | συλλογή | LP & CD |

ΤΑ ΚΑΤΑ ΜΑΡΚΟΝ | 1991 | MINOS | 489205 | 965 | | LP & CD |

DIPLOPENIES AND OTHER HITS | 1992 | MINERVA | 215 | . | instrumental | CD |

ΑΚΟΥΣΑΤΕ ΑΚΟΥΣΑΤΕ | 1992 | EMI | 478773 | 478773 | | LP & CD |

ΕΝΘΥΜΙΟΝ | 1992 | MINOS | 478779 | . | επανέκδοση | CD |

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ 43 | 1992 | EMI | 478721 | . | επανέκδοση | CD |

Ο ΤΕΤΑΡΤΟΣ ΑΠΩΝ | 1992 | MINOS | 1027 | 1027 | | LP & CD |

1963 - 1968 | 1993 | MINOS | . | 79028 | | LP & CD |

1968 - 1974 | 1993 | MINOS | . | 79036 | | LP & CD |

1974 - 1993 | 1993 | MINOS | . | 79046 | | LP & CD |

Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΝΑΣ | 1993 | EMI | 70217 | . | επανέκδοση | CD |

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑΛΤΑΣ & ΤΗΣ ΠΙΚΡΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ | 1993 | EMI | 478728 | 478728 | επανέκδοση | LP & CD |

ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ | 1993 | EMI | 478720 | 478720 | επανέκδοση | LP & CD |

ΚΟΜΕΝΤΙΑ | 1993 | COLUMBIA | 478725 | 478725 | επανέκδοση | LP & CD |

ΞΑΡΧΑΚΟΣ + ΚΟΚΟΤΑΣ | 1993 | EMI | 478732 | 478732 | επανέκδοση | LP & CD |

ΕΛΛΗΣΠΟΝΤΟΣ | 1993/11 | EMI | 478723 | 478723 | επανέκδοση | LP & CD |

DIPLOPENIES | 1994 | MINERVA | 223 | . | επανέκδοση | CD |

LOVE IS BORN IN THE AEGEAN SEA | 1994 | TRUEBLUE | 6 | . | instrumental | CD |

ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ | 1994 | MINOS | 480593 | . | συλλογή | CD |

ΑΓΑΠΗ ΕΙΝ' Η ΖΩΗ | 1994/04 | PHILIPS | 518682 | 518682 | | LP & CD |

100% STAVROS XARCHAKOS | 1995 | PHILIPS | 528318 | . | instrumental | CD |

ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥΣ / 6 | 1995 | MERCURY | 528843 | . | συλλογή | CD |

ΑΜΑΝ ΑΜΗΝ | 1995/04 | MINOS | 480639 | 480639 | live recording | 2LPs & 2CDs |

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑΜΕ | 1996/11 | LYRA | 0607 | . | | CD |

THE VERY BEST SONGS OF | 1997/07 | MBI | 6004 | . | | CD |

ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ (1965) | 1997/07 | MINOS | 856161 | . | soundtrack | CD |

ΤΑΞΙΔΙ (1962) | 1997/07 | EMI | 856161 | . | soundtrack | CD |

THE BEST OF STAVROS XARCHAKOS | 1998 | MINERVA | 223 | . | επανέκδοση | CD |

THE BEST OF | 1999/09 | ΑΝΟΔΟΣ | 306 | . | instrumental | CD |

Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΝΑΣ | 2001/12 | EMI | 537549 | . | επανέκδοση | CD |

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΤΣΙΡΚΟ | 2001/12 | EMI | 537537 | . | επανέκδοση | CD |

ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ | 2002/03 | EMI | 538743 | . | επανέκδοση | CD |

ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥ | 2002/07 | EMI | 540671 | . | συλλογή | CD |

ΑΝΟΙΧΤΟ ΒΙΒΛΙΟ | 2002/10 | LEGEND | 5187 | . | live recording | CD |

ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΡΗΓΟΡΗ | 2002/11 | EMI | 543689 | . | | 2CDs | G

ΕΝΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙ | 2002/11 | EMI | 580176 | . | επανέκδοση | CD |

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΚΟΝΣΕΡΤΟ | 2002/11 | Ανεξαρτ | ΡΩΞΑΝΗ | . | | CD |

ΤΑ ΤΡΑΙΝΑ ΠΟΥ ΦΥΓΑΝ | 2002/12 | VM | 1009 | . | | CD |

Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΚΥΠΡΟΥ ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ | 2003 | ALL | 157 | . | | CD |

ΕΝΑ ΜΕΣΗΜΕΡΙ | 2003/11 | EMI | 595581 | . | επανέκδοση | CD |

ΣΑΝ ΕΡΘΟΥΝ ΜΑΝΑ ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ | 2003/11 | MBI | 10953 | . | live recording | CD |

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΤΣΙΡΚΟ | 2003/11 | EMI | 595583 | . | επανέκδοση | CD |

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΚΟΝΣΕΡΤΟ | 2003/11 | LEGEND | 5268 | . | επανέκδοση | CD |

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΓΚΑΤΣΟ | 2003/12 | LEGEND | 5266/7 | . | live recording | 2CDs |

ΟΡΘΙΟΙ | 2004/06 | ALPHA | 2097 | . | live recording | 3CDs |

ΤΣΙΤΣΑΝΗ ΔΙΑΛΟΓΟΙ | 2004/07 | LEGEND | 5332/3 | . | | 2CDs |

THE VERY BEST OF STAVROS XARHAKOS | 2004/09 | EMI | 866119 | . | συλλογή | CD |

ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ | 2004/11 | AKTH | 519309 | . | επανέκδοση | 2CDs |

ΑΜΑΝ ΑΜΗΝ 10 ΧΡΟΝΙΑ | 2004/12 | LEGEND | 5346 | . | επανέκδοση | 2CDs |

Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΜΕΛΙΝΑΣ | 2005/03 | EMI | 873502 | . | επανέκδοση | CD |

ΚΟΚΚΙΝΑ ΦΑΝΑΡΙΑ / ΛΟΛΑ | 2005/03 | EMI | 873475 | . | συλλογή | CD |

ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ | 2005/03 | EMI | 873472 | . | επανέκδοση | CD |

Η ΚΥΡΙΑ ΚΑΙΤΗ ΚΙ ΕΓΩ | 2005/05 | LEGEND | 5358 | . | | CD |

MOZART REQUIEM | 2005/07 | LEGEND | 5359 | . | live recording | CD |

ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑ | 2005/12 | HMV | 338487 | 338487 | επανέκδοση | LP 10 ιντσών & CD |

ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ 1957 - 1980 | 2005/12 | EMI | 347947 | . | συλλογή | 4CDs |

ΘΡΗΝΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΓΝΑΘΙΟ ΣΑΝΤΣΙΕΘ ΜΕΧΙΑΣ | 2006/04 | LEGEND | 5421 | . | | 2CDs |

ΝΟΥΡΑ ΝΟΥΡΑ | 2006/04 | LEGEND | 5425 | . | instrumental | CD |

ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΠΟΣΟ Σ' ΑΓΑΠΩ | 2006/05 | EMI | 362373 | . | live recording | 2CDs |

ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ | 2006/09 | LEGEND | 5463 | . | soundtrack | CD |


#9   
maraki24
Περαστική Νότα
Chat
29.10.2006, 16:45
Ας μου πει κάποιος, άκουσε ΕΣΤΩ ΧΘΕΣ, που ήταν η εθνική μας επέτειος, έστω ένα τραγούδι απ'το Μεγάλο τσίρκο σε κάποιο ραφιόφωνο??? Εγώ όχι, πραγματικά θα χαρώ πολύ αν κάποιος πει κάτι διαφορετικό...
#10   
tolaruba
Φθασμένος
Chat
29.10.2006, 20:07
Παράθεση:

Το μέλος maraki24 στις 29-10-2006 στις 16:45 έγραψε...

Ας μου πει κάποιος, άκουσε ΕΣΤΩ ΧΘΕΣ, που ήταν η εθνική μας επέτειος, έστω ένα τραγούδι απ'το Μεγάλο τσίρκο σε κάποιο ραφιόφωνο??? Εγώ όχι, πραγματικά θα χαρώ πολύ αν κάποιος πει κάτι διαφορετικό...


μαλλον δε θα χαρεις!!!
Κατι ασχετο η διευθυντρια του φροντιστηριου μου ηταν η αδελφη του και μου ελεγε πολλα
Αλλα τοτε δε με ενδιεφερε
#11   
semplice
Σολίστ
Chat
30.10.2006, 00:25
...επισυναπτόμενα: Page16n.jpg 
#12   
semplice
Σολίστ
Chat
30.10.2006, 00:26
....επισυναπτόμενα: Page17n.jpg 
#13   
semplice
Σολίστ
Chat
30.10.2006, 00:27
....επισυναπτόμενα: Page18n.jpg 
#14   
semplice
Σολίστ
Chat
30.10.2006, 00:28
...επισυναπτόμενα: Page20n.jpg 
#15   
semplice
Σολίστ
Chat
30.10.2006, 00:29
...επισυναπτόμενα: Page14n.jpg 
#16   
semplice
Σολίστ
Chat
30.10.2006, 00:30
...επισυναπτόμενα: Page15n.jpg 
#17   
megaloserwtikos
Φθασμένος
Chat
30.10.2006, 00:49
Οσο διάβαζα την παρουσίαση-κριτική, ήμουν σίγουρος από τον τρόπο γραφής, ότι το έχει γράψει ο σπουδαίος δάσκαλος μας κ. Γεωργουσόπουλος.
Για τον Ξαρχάκο, ότι και να γράψεις θα είναι λίγο. Μεγαλώσαμε με τις μουσικές του.
Μια από τις δουλειές που άκουσα αρκετά από την δεκ του 90, ήταν και το ''αγάπη ειν η ζωή'' με την Μούσχουρη.

#18   
semplice
Σολίστ
Chat
30.10.2006, 01:12
Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος έγραψε ένα πολύ περιεκτικό απολαυστικό κείμενο για αυτήν την θεατρική παράσταση και το δίσκο, που κατά τη γνώμη μου, αποτελεί μεγάλο έργο και αρκετά αδικημένο ,με την έννοια πως μικρή μερίδα του κόσμου σήμερα θα σου απαντήσει ακόμα και στο" τι είναι".
Αυτή η δουλειά που δεν είναι ενός-δύο ανθρώπων και πρέπει να το προσέξουμε αυτό- είναι πραγματικά συγκινητικό.
Σκέφτηκα πως θα ήταν μεγάλη εμπειρία να είχε παρακολουθήσει κάποιος
αυτήν την παράσταση ..θα την θυμόταν για όλη του τη ζωή.
Ηταν καλοκαίρι του 1973 και φαίνεται πως λίγους μήνες πριν την εξέγερση του
Πολυτεχνείου ,οι μεγαλοι καλλιτέχνες της εποχής είχαν σκεφτεί και είχαν
επιλέξει τον καλύτερο τρόπο να αφυπνίσουν το λαό και να διδάξουν...

Να πούμε πως ένα μέρος των στίχων όμως "πέρασε" από την λογοκρισία.Αυτοί έχουν σημειωμένη δίπλα τηνένδειξη "ΔΙΑΓΡΑΦΗ", "ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ" με την μεγαλοπρεπή υπογραφή του λογοκριτή.Ομως και πάλι η προσφορά ήταν τεράστια.Υ.Γ Tο "Μεγάλο μας τσίρκο " που περιγράφει τη Νεοελληνική Ιστορία δηλώθηκε ως κωμωδία : "το δηλώσαμε ως κωμωδία, το υποβάλαμε στην επιτροπήν ελέγχου ως κωμωδία και ενεκρίθει ως κωμωδία δια της υπ' αριθμόν εκατόν ενενήκοντα πέντε αποφάσεως".

[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : semplice στις 30-10-2006 01:15 ]


[ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : semplice στις 30-10-2006 01:36 ]


#19   
semplice
Σολίστ
Chat
30.10.2006, 01:54
Παράθεση:

Το μέλος maraki24 στις 19-10-2006 στις 21:21 έγραψε...

Θα ήθελα να προτείνω σε όλους να αγοράσουν και να μελετήσουν το Μεγάλο μας τσίρκο, του Ξαρχάκου και του Ιάκωβου Καμπανέλλη...Εξαιρετικός δίσκος. Πρόκειται για την παράσταση που ανέβασε ο θίασος των Καρέζη-Καζάκου σε δύσκολους καιρούς για την Ελλάδα, το 1973. Τραγουδούσαν οι δύο πρωταγωνιστές, (υπέροχη εδώ η Καρέζη) και βέβαια ο μέγας Νίκος Ξυλούρης. Όπως λέει ο Κώστας Γεωργουσόπουλος στο σημείωμα του δίσκου, το Μεγάλο τσίρκο ήταν μια σειρά σατιρικών νούμερων που ξεμπρόστιαζαν τις μεγάλες απάτες της πολιτικής μας ιστορίας και εξεθείαζαν τις λίγες και αιματωμένες στιγμές της λαικής ηρωικής παρουσίας...
Η παράσταση, απ' όσο έχω ακούσει, είχε βάλει σε αρκετούς μπελάδες τους συντελεστές της...Η μουσική είναι εξαίσια....υπέροχη...Έξι τραγούδια με τον Ξυλούρη, κάποια άλλα με την Καρέζη, χορωδιακά, παρλάτες...Ένα μάθημα για την σύγχρονή μας ιστορία...Και επειδή τα ραδιόφωνα θυμούνται να το παίζουν μόνο σε εθνικές επετείους και αυτό όχι κάθε χρόνο, καλό είναι να το ανακαλύψει κανείς μόνο του...

Επίσης από Ξαρχάκο λατρεύω το τραγούδι Βαρκαρόλα που έλεγε η αλησμόνητη στην ταινία το Ταξίδι (η Βουγιουκλάκη) και όλη τη μουσική της ταινίας Γυμνοί στο δρόμο με τον Νίκο Κούρκουλο που τραγουδούσε εξαιρετικά και το Μην πιείς νερό...
Και βέβαια τα Κόκκινα φανάρια....
Μεγάλος συνθέτης...πολύ σπουδαίος...maraki24 σε ευχαριστώ που με έβαλες στη διαδικασία να το ψάξω περισσότερο

#20