ελληνική μουσική
    615 online   ·  210.843 μέλη

    ΚΛΕΙΝΟΥΝ το Ανοιχτό θέατρο!!!!

    spiroos
    24.10.2006, 14:02



    «Δεν ήρθα εδώ να καταγγείλω κανέναν. Ούτε τους ιδιοκτήτες του "Ανοιχτού Θεάτρου", που κλείσανε το θέατρο επειδή τους χρωστούσαμε ενοίκια. Δικαίωμά τους. Ηρθα εδώ για να μη σβήσει αυτό το θέατρο. Οταν κλείνει ένα θέατρο, βουβαίνουν φωνές, σωπαίνουν ψυχές. Βρίσκομαι εδώ μήπως το ΥΠΠΟ ευαισθητοποιηθεί. Μήπως κάποιος χορηγός θελήσει να κάνει κάτι. Είναι μια κίνηση στενάχωρη που δεν βγαίνει μέσα από ένα λαμπικαρισμένο μυαλό, αλλά από μια κατάσταση δύσκολη».

    Πικρά χαμόγελα από φίλους και συνεργάτες του «Ανοιχτού Θεάτρου»: Μάρω Δούκα, Χρ. Λιοντάκης, Μ. Χατζησάββας, Μ. Κουμανταρέας, Γ. Κοντός, Τ. Χρυσούλης, Θ. Νιάρχος και Κ. Μουρσελάς στο πλευρό του Γιώργου Μιχαηλίδη
    Ο Γιώργος Μιχαηλίδης, με στόμα ξεραμένο, απ' το οποίο οι λέξεις έβγαιναν δύσκολα, αργά, οργάνωσε χθες στο Μουσείο Μπενάκη μια μάλλον δυσάρεστη «πολεμική» έκτακτη συνέντευξη Τύπου. Θέμα της, το λουκέτο που μπήκε στο «Ανοιχτό Θέατρο» αιφνιδιαστικά.

    Την Παρασκευή ενόσω γινόταν σ' αυτό με τη Μάνια Παπαδημητρίου η πρόβα της παράστασης «Μ' ένα καράβι φορτηγό» (η πρεμιέρα είχε ορισθεί για τις 10 Νοεμβρίου), δικαστικοί κλητήρες άλλαξαν την κλειδαριά του και έβαλαν λουκέτο. Μια απειλή που κρεμόταν πάνω απ' το κεφάλι του Μιχαηλίδη έγινε πραγματικότητα στη χειρότερη εκδοχή της. «Χρωστάμε σχεδόν πέντε ενοίκια, συνολικά 15.000 ευρώ. Οι ιδιοκτήτες ζητούν άλλα 15.000 ευρώ για εγγύηση. Δεν είμαι σε θέση να τους κατηγορήσω. Μιλάμε για μια ιστορία που κρατά καιρό», πρόσθεσε ο αλαφιασμένος Μιχαηλίδης.

    Το ΥΠΠΟ, λαμβάνοντας υπόψη την ιστορική πορεία του «Ανοιχτού Θεάτρου», έβγαλε για την περσινή χρονιά μια τιμητική χορηγία 35.000 ευρώ, χωρίς να έχει πραγματοποιήσει κάποια παραγωγή. «Από το ποσό αυτό μάς ειδοποίησαν ότι σε δύο ημέρες θα εκταμιευτούν 15.000 ευρώ. Το ποσό όμως θα το απορροφήσει στο ακέραιο το ΙΚΑ για τις οφειλές μας».

    «Ανοιγμα»

    Φέτος ο Μιχαηλίδης είχε αποφασίσει να κάνει στο θέατρο ένα «άνοιγμα» σε σκηνοθέτες και νέες δυνάμεις με τρεις παραστάσεις -μία συρραφή μαρτυριών ναυτικών με τη Μάνια Παπαδημητρίου, τρεις μονόλογοι της Μάρως Δούκα, του Μένη Κουμανταρέα και του Μάνου Ελευθερίου που θα σκηνοθετούσε ο ίδιος και ένα έργο του Γιάννη Ρούσσου. Ενα «άνοιγμα», που, όπως ήρθαν τα πράγματα, δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί.

    «Αυτό που συνέβη», θυμήθηκε χθες το συμβάν της Παρασκευής -σοκαρισμένη ακόμη- η Μάνια Παπαδημητρίου, «δεν αφορά όμως μόνο το "Ανοιχτό Θέατρο". Αφορά και άλλους. Είναι η αρχή ενός τέλους. Θα συμπαρασύρει όλα τα επιχορηγούμενα θέατρα. Λένε "θα τις κόψουν τις επιχορηγήσεις". Τότε το ένα μετά το άλλο θα κλείσουνε όλα τα επιχορηγούμενα θέατρα».

    «Δεν έχω κουράγιο να παλεύω. Αυτά τα τρία θέατρα που δούλεψα, το θέατρο της Ν. Ιωνίας, και τα δύο «Ανοιχτά» παραμένουν ανοιχτά. Να ζήσουνε! Εγώ όμως δεν μπορώ να συνεχίσω», ήρθε να συμπληρώσει ο Μιχαηλίδης, για να πάρει αμέσως τον λόγο ο Αδαμάντιος Πεπελάσης και να αποφορτίσει τον σκηνοθέτη: «Είναι λάθος ο επικήδειός σου, Γιώργο, για το θέατρο. Θα κινηθούμε οι φίλοι σου. Θα δανειστείς από τράπεζες 15.000 ευρώ και θα εγγυηθούμε πέντε φίλοι». «Ολες οι λύσεις που αναφέρουμε είναι βραχυπρόθεσμες», παρενέβη, ένας εκ των πρωτεργατών του «Ανοιχτού», ο Μηνάς Χατζησάββας. «Χρειάζεται μια ανώτερη διαβάθμιση. Τι, να κάνουμε έρανο;», τοποθετήθηκε, στο ίδιο μήκος κύματος, και ο Γιάννης Κοντός.

    Ολοι κοντά του

    Στη συνέντευξη ίσως έπειτα από πολύ καιρό είδαμε τόσους ανθρώπους των Τεχνών και των Γραμμάτων προβληματισμένους και συνασπισμένους. Στο σύνολό τους συγκατένευαν στο ότι «για ένα θέατρο που έγραψε Ιστορία στον τόπο μας» η λύση πρέπει να δοθεί από το υπουργείο Πολιτισμού. Παρόντες παλιά στελέχη του «Ανοιχτού Θεάτρου», όπως η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ο Διονύσης Φωτόπουλος, η Μάρω Δούκα (που πρότεινε την αναζήτηση νέας στέγης για το «Ανοιχτό»), ο Μένης Κουμανταρέας και ο Μάνος Ελευθερίου. Μαζί τους και ο Χριστόφορος Λιοντάκης, η Αγνή Ντούστη, ο Θανάσης Νιάρχος -που, πιάνοντας την ουσία του θέματος, έκανε λόγο για ένα «καθαρά ηθικό ζήτημα»-, η Μαρίνα Λαμπράκη- Πλάκα, η οποία προσφέρθηκε να βοηθήσει («θα δώσουμε κάτι οι φτωχοί»), ο Ερρίκος Μπελλιές, η Μίνα Αδαμάκη, η Δήμητρα Χατούπη κ.ά.

    Ο Γιώργος Μιχαηλίδης, αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου, έγινε δεκτός από τον υπουργό Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκη, ο οποίος, σε ακόμη μια κίνηση καλής θελήσεως, δεσμεύτηκε για την άμεση εκταμίευση της έκτακτης επιχορήγησης, ύψους 35.000 ευρώ. «Δεν είναι όμως λύση», αντέτεινε σε τηλεφωνική συνομιλία μας ο Μιχαηλίδης, «γιατί το μεγαλύτερο μέρος του ποσού θα απορροφηθεί αυτομάτως από το ΙΚΑ και την Εφορία». Οι δύο άνδρες συμφώνησαν πάντως να ξανασυναντηθούν άμεσα για να βρεθεί «μια λύση μακροπρόθεσμη». Εάν είναι δυνατό.




    ΙΩΑΝΝΑ ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗ



    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/10/2006
    megaloserwtikos
    24.10.2006, 14:10
    Απλά να καταθέσω για όσους δεν γνωρίζουν, ότι ο κύριος Μηχαηλίδης είναι ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες μας, μιλάω με απόλυτο σεβασμό, έχω δει σχεδόν όλες τις παραστάσεις του στο Ανοιχτό θέατρο (στου γκύζη)....

    Συγνώμη... αλλά έχω στεναχωρηθεί αρκετά με την είδηση...

    Αυτά.
    spiroos
    24.10.2006, 22:19
    Έχω μαι μεγάλη απορία: Κάπου διάβασα οτι οι θεατρικές παραστάσεις φέτος αγγίζουν τις 400!!!Αλλά και αυτό ακριβώς να μην ισχύει σίγουρα είναι πάρα πάρα πολλές. Πως τα καταφέρνουν όλα αυτά τα θέατρα;Πως υπάρχει κρίση τότε; Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω.

    Υ.Γ Για την Eurovision πχ δώθηκαν τόσες χιλιάδες ευρώ, σε ένα τέτοιο θέατρο δεν μπορεί να βρεθεί λύση από την Πολιτεία άμεση; Τι λέω ε;
    rockatzou
    24.10.2006, 23:32
    Δυσαρεστηθηκα πολυ!!!! Αρχιζουμε να αυτοκαταστρεφομαστε εντελως!!!!!
    spiroos
    31.10.2006, 09:39
    Ενενήντα τρεις προσωπικότητες ζητούν λύση για το Ανοιχτό Θέατρο
    Προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό Κωστα Καραμανλή και τον υπουργό Πολιτισμού Γιώργο Βουλγαράκη απέστειλαν κοινή επιστολή ενενήντα τρεις άνθρωποι των γραμμάτων και του πολιτισμού, για τη σωτηρία του Ανοιχτού Θεάτρου. «Απευθυνόμαστε σ’ εσάς, ελπίζοντας πως θα βοηθήσετε να βρεθεί η λύση για να παραμείνει ορθό αυτό το ιστορικό θέατρο και να ξανανοίξει την πόρτα του στους θεατές του, που ψάχνουν να βρουν γωνιές πνευματικής ανάσας και ουσιαστικής έκφρασης, και μάλιστα σε μια εποχή που ολοένα και περισσότερο, “λιγοστεύουν οι φωνές που κουβεντιάζεις”, όπως είπε και ο μεγάλος μας ποιητής Γιώργος Σεφέρης», καταλήγουν στην κοινή επιστολή τους. Ανήσυχοι για την προοπτική να σωπάσει μια σκηνή με ιστορία σαράντα χρόνων, επισημαίνουν ότι ο ιδρυτής του Γιώργος Μιχαηλιδης και το Ανοιχτό Θέατρο «καταξιώθηκαν στη συνείδηση του κοινού και της κριτικής σαν μια από τις δημιουργικές εστίες πολιτισμού, γαλουχώντας θεατές αλλά και εκτρέφοντας πρωταγωνιστές, εικαστικούς, μουσικούς, μεταφραστές».

    Οι Ζυλ Ντασσέν, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Μιχάλης Κακογιάννης, Λούλα Αναγνωστάκη, Κική Δημουλά, Σπύρος Ευαγγελάτος, Διονύσης Φωτόπουλος, Νικήτας Τσακιρογλου, Χρόνης Μπότσογλου, Θανάσης Καστανιώτης, Λευτέρης Βογιατζής, Μάγια Λυμπεροπούλου, Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, Γιάννης Μετζικώφ, Βασίλης Παπαβασιλείου, Εύα Κοταμανίδου, Ρούλα Πατεράκη, Γιάννης Κακλέας, Θανάσης Παπαγεωργίου, Ηλίας Λογοθέτης, Ζωρζ Σαρρή, Μάριος Πλωρίτης, Αγγελος Δεληβοριάς, Θάνος Μικρούτσικος, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Δέσποινα Μπεμπεδέλη κ.ά. είναι μερικοί από τους 93 που υπέγραψαν για να «μη λιγοστέψουν οι φωνές».

    Καθημερινή, 31-10-06

    spiroos
    16.11.2006, 10:14
    «Ανοιχτό» χάρη στη «Μεταρρύθμιση»

    Από τη Δευτέρα το βράδυ το Ανοιχτό Θέατρο του Γιώργου Μιχαηλίδη ξανάρχισε τις πρόβες για τις προγραμματισμένες φετινές παραστάσεις του. Αιτία της ευτυχούς κατάληξης, η πρωτοβουλία που πήρε το πολιτικό περιοδικό «Μεταρρύθμιση», που κινείται στο χώρο της κεντροαριστεράς. Ετσι, ήδη καλύφθηκαν τα χρεωστούμενα ενοίκια του χώρου όπου στεγάζεται το «Ανοιχτό Θέατρο» και οι άνθρωποι του περιοδικού επιδίδονται στην ανεύρεση ενός χώρου όπου θα φιλοξενηθεί μια μεγάλη μουσική εκδήλωση για τη σωτηρία του Ανοιχτού Θεάτρου. Ο ακριβής χώρος και χρόνος πραγματοποίησης της συναυλίας, όπως και οι καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν εθελοντικά, θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

    Το τρίτο σκέλος αυτής της πρωτοβουλίας στηρίζεται στην προσπάθεια επαναδραστηριοποίησης της «Κίνησης των φίλων του Ανοιχτού Θεάτρου», ένα ξαναζωντάνεμα της λειτουργίας του με πιο σύγχρονους όρους. Με τη μορφή μιας συνδρομής τα μέλη της Κίνησης των Φίλων θα έχουν εξασφαλίσει τα εισιτήριά τους για τις παραστάσεις του Ανοιχτού Θεάτρου. Ο στόχος των ανθρώπων του περιοδικού «Μεταρρύθμιση» δεν είναι να σωθεί προσωρινά το θέατρο, αλλά πώς θα συνεχίσει να είναι βιώσιμο. «Εμείς πρέπει να είμαστε ενεργοί, ανεξάρτητα από τις υποχρεώσεις της πολιτείας», λένε.

    Καθημερινή 16-11