ελληνική μουσική
    499 online   ·  210.842 μέλη

    Starbucks: Οι «αποικιοκράτες» του καφέ

    lemonc
    01.11.2006, 14:47
    Την προσπάθεια της Αιθιοπίας να κατοχυρώσει ως εμπορικά σήματα τις αιθιοπικές ποικιλίες καφέ Sidamο, Harar, και Yirgacheffe, προσπαθεί να εμποδίσει η ισχυρή αμερικανική αλυσίδα καφέ Starbucks, προκαλώντας καταγγελίες για «κλοπή του Τρίτου Κόσμου» από ανθρωπιστικές οργανώσεις.

    Πέρσι η κυβέρνηση της Αιθιοπίας υπέβαλε αιτήσεις για να πατεντάρει τις συγκεκριμένες ποικιλίες, επιθυμώντας να εξασφαλίσει τον έλεγχό τους στην παγκόσμια αγορά και υψηλότερη τιμή πώλησης για τους αγρότες.
    «Εάν νικήσουν τα Starbucks θα στερήσουν από την αναπτυσσόμενη αφρικανική χώρα ετήσια κέρδη ύψους έως και 70 εκατ. ευρώ τον χρόνο, καθώς η εταιρεία δεν θα πληρώνει περισσότερο για τις συγκεκριμένες ποικιλίες» καταγγέλλει η ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam.

    Το 2004 η OXfam είχε συνεργαστεί με τα Starbucks στο πλαίσιο ειδικού προγράμματος για το «δίκαιο εμπόριο», προσφέροντας υποστήριξη στους καφεπαραγωγούς της Αιθιοπίας. Τώρα όμως η ανθρωπιστική οργάνωση υποστηρίζει ότι η δράση και η πολιτική των Starbucks δημιουργούν πολλά ερωτηματικά αναφορικά με το πόσο πραγματικά η εταιρεία πιστεύει στο «δίκαιο εμπόριο».

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/10/2006

    http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,id=58255148

    ACT NOW!!!

    http://act.oxfamamerica.org/campaign/starbucks_mtf


    FAIR TRADE ΕΛΛΑΣ
    Νίκης 30
    105 57, Αθήνα
    τηλ-φαξ 210-3614070
    info@fairtrade.gr
    www.fairtrade.gr


    FAIR TRADE HELLAS
    30 Nikis Street
    105 57 Athens Greece
    tel-fax 210-3614070
    info@fairtrade.gr




    Amelie
    01.11.2006, 23:27
    Ποτέ δεν είχα σε υπόληψη τα starbucks, οπότε δε μου κάνει εντύπωση από αυτή την άποψη. Υπάρχει όμως κάτι που να μπορούμε να κάνουμε εμείς? Να μην ξαναγοράσουμε καφέ ίσως από 'κει?
    prosilios
    02.11.2006, 00:01
    Η διαδρομή του καφέ των Ζαπατίστας από τη μακρινή Τσιάπας στο κέντρο της Αθήνας



    Ο σπόρος της αλληλεγγύης



    Το πρωτότυπο όσο και ενδιαφέρον πείραμα ονομάζεται «Ο Σπόρος» και από τον περασμένο Φεβρουάριο έχει ριζώσει στην καρδιά των Εξαρχείων. Εκεί, στην οδό Σπύρου Τρικούπη 21, ένας καλαίσθητος χώρος στεγάζει τις δραστηριότητες της ομώνυμης ομάδας και λειτουργεί ως σημείο συνάντησης και ενημέρωσης, αλλά και διακίνησης κάποιων πολύ ιδιαίτερων προϊόντων. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει ασφαλώς ο καφές που παράγεται από ζαπατιστικούς συνεταιρισμούς στην Τσιάπας: ανήκει στην ποικιλία αράμπικα, έχει σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη και διαθέτει πλούσια γεύση, απαλό άρωμα και οικονομική τιμή. Από το «Σπόρο» μπορούμε ακόμη να προμηθευτούμε κακάο από μια κοοπερατίβα της Βολιβίας, ζάχαρη από την οργάνωση MCCH («Ενώνουμε τα χέρια και εμπορευόμαστε σαν αδέλφια») του Εκουαδόρ, μάτε από το Κίνημα των Χωρίς Γη της Βραζιλίας και τσάι από ανεξάρτητους παραγωγούς της Ινδίας.

    «Ο Σπόρος»

    Το εγχείρημα έχει ήδη τη μικρή του ιστορία. «Ξεκινήσαμε το φθινόπωρο του 2004», μας αφηγούνται μέλη της ομάδας. «Είχαμε ήδη ακούσει για πρωτοβουλίες που σχετίζονται με ό,τι αποκαλείται "δίκαιο εμπόριο". Σημαντικό ρόλο έπαιξε η επαφή μας με ευρωπαϊκές ομάδες που διακινούν τον καφέ των Ζαπατίστας. Αρχίσαμε έτσι να φέρνουμε τον καφέ αυτόν από τη Γερμανία και να τον διακινούμε σε φίλους και πολιτικούς χώρους, ενώ, παράλληλα, συζητούσαμε για το πώς ακριβώς θέλαμε να προχωρήσουμε. Το Σεπτέμβριο του 2005 είχαμε πια καταλήξει ως προς τη μορφή που θα έπαιρνε η πρωτοβουλία μας και είχαμε αποφασίσει να δημιουργήσουμε και ένα χώρο αποθήκευσης και διακίνησης του καφέ. Θεωρήσαμε ότι η νομική μορφή που μας εξέφραζε περισσότερο, ακόμη και σε επίπεδο συμβολικό, είναι ο συνεταιρισμός, έστω κι αν η επιλογή αυτή, καθώς μάλλον δεν έχει προηγούμενο στην Ελλάδα, αποδείχθηκε πιο δύσκολο να πραγματοποιηθεί από κάποιες άλλες, πιο συνηθισμένες, λύσεις. Συγκροτήσαμε έτσι έναν προμηθευτικό συνεταιρισμό με την επωνυμία "Ο Σπόρος. Συνεταιρισμός για το Εναλλακτικό και Αλληλέγγυο Εμπόριο", στο καταστατικό του οποίου προβλέπεται ρητά ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας του. Το καταστατικό εγκρίθηκε το Νοέμβριο και ο χώρος λειτουργεί από το Φεβρουάριο».

    Καθώς ο καφές από την Τσιάπας αποτελεί το βασικό προϊόν που διακινεί η ομάδα, πηγή έμπνευσης και βασικό κίνητρο για τη δραστηριότητά της, ζητούμε να πληροφορηθούμε τη διαδικασία παραγωγής και εξαγωγής του ζαπατιστικού καφέ. Τα μέλη του «Σπόρου» σημειώνουν ότι ο καφές αυτός είναι ο μόνος που πήρε το όνομά του από τους παραγωγούς και όχι από τους αγοραστές του και υπογραμμίζουν ότι πρόκειται για ένα προϊόν που φτάνει στο φλιτζάνι μας κουβαλώντας την ιστορία των ανθρώπων που τον καλλιεργούν, τη ζωή και τον αγώνα τους.

    «Υπάρχουν ήδη τρεις συνεταιρισμοί καφέ στην Τσιάπας και τη στιγμή αυτή δημιουργείται και ένας τέταρτος», συνεχίζουν. «Ο κάθε παραγωγός έχει τη μικρή ιδιοκτησία του, αλλά από τη φάση της συγκομιδής και μετά όλοι οι μικροκαλλιεργητές χρησιμοποιούν μια κοινή υποδομή αποθήκευσης, επεξεργασίας, μεταφοράς κ.ο.κ. Οι καλλιεργητές είναι οργανωμένοι σε συνεταιρισμούς ώστε να έχουν μεγαλύτερη ευχέρεια να αναζητήσουν εναλλακτικές μορφές διάθεσης του προϊόντος τους και να αποφύγουν την εξάρτηση από τους μεσάζοντες και τις πολυεθνικές. Οι συνεταιρισμοί αυτοί λειτουργούν δημοκρατικά και επενδύουν ένα ποσοστό των εσόδων τους σε κοινωφελείς δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα στο αυτόνομο σύστημα εκπαίδευσης και υγείας. Συγκεντρώνουν περίπου τρεις χιλιάδες παραγωγούς, ενώ η ποσότητα καφέ που εξάγεται φτάνει τους περίπου 400 τόνους το χρόνο».

    Σύμφωνα με τους συνομιλητές μας, οι συνεταιρισμοί καφέ είναι το πιο χειροπιαστό ίσως παράδειγμα ανάπτυξης εναλλακτικών οικονομικών δομών στην Τσιάπας, ενώ η συγκρότηση και ο τρόπος λειτουργίας τους καθιερώνουν ένα νέο μοντέλο εμπορικής και πολιτικής σχέσης μεταξύ «Βορρά» και «Νότου». Εμπόρευμα με τεράστια αξία, ο καφές κατέχει τη δεύτερη μετά το πετρέλαιο θέση στην παγκόσμια αγορά πρώτων υλών, ενώ από την καλλιέργειά του εξαρτάται η επιβίωση 25 εκατομμυρίων μικρών παραγωγών στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Από τον ιλιγγιώδη τζίρο του προϊόντος μόνον ένα 2% απομένει στους παραγωγούς, ενώ το σύνολο σχεδόν των κερδών καρπώνονται οι μεσάζοντες εμπορίας και επεξεργασίας του καφέ, μεγάλες συνήθως πολυεθνικές. Μετά το 1989, μάλιστα, οπότε καταργήθηκε το σύστημα προστασίας των μικρών παραγωγών, η επιβίωση των καλλιεργητών καφέ έγινε ακόμη δυσχερέστερη. Στο Μεξικό, έβδομη καφεπαραγωγό χώρα στον κόσμο, το 91,7% των 380.000 παραγωγών είναι μικροκαλλιεργητές. Η μεγαλύτερη ποσότητα καφέ προέρχεται από την Τσιάπας, την πιο φτωχή πολιτεία της χώρας, όπου οι ιθαγενείς ως επί το πλείστον καλλιεργητές εξαρτώνται εξ ολοκλήρου από το συγκεκριμένο προϊόν.

    Ο δρόμος του καφέ

    Πώς φτάνει ο καφές από την Τσιάπας στην Ευρώπη;

    «Ο καφές αγοράζεται επί τόπου από αμερικανικές και ευρωπαϊκές ομάδες που, παρά τις διαφορετικές οργανωτικές επιλογές τους, έχουν κάτι κοινό: νιώθουν αλληλέγγυοι με τους Ζαπατίστας και επιδιώκουν να στηρίξουν έμπρακτα τον αγώνα τους», εξηγούν οι συνομιλητές μας. Και παρατηρούν ότι πρόκειται για συλλογικότητες, συνεταιριστικού συνήθως χαρακτήρα, που συχνά προέρχονται από προϋπάρχουσες ομάδες αλληλεγγύης στους Ζαπατίστας. Αγοράζουν τον καφέ χωρίς τη μεσολάβηση κερδοσκοπικών εταιρειών και συγκροτούν το Δίκτυο Διακίνησης Ζαπατιστικών Προϊόντων (RedProZapa), το οποίο διασφαλίζει στους παραγωγούς μια ελάχιστη σταθερή τιμή που υπερβαίνει κατά πολύ αυτήν της απελευθερωμένης παγκόσμιας αγοράς.

    Τη διαδρομή αυτή ακολουθεί όλος ο καφές των Ζαπατίστας;

    «Σε μεγάλο βαθμό. Οι παραγωγοί κρατούν ένα μικρό μέρος της παραγωγής τους και το διοχετεύουν στην ντόπια αγορά. Οσο, πάντως, μεγαλώνει το δίκτυο διακίνησης τόσο μεγαλύτερες ποσότητες μπορούν κι αυτοί να στέλνουν στο εξωτερικό. Σε ό,τι τώρα αφορά τις ομάδες ή/και συνεταιρισμούς που διακινούν το προϊόν, είναι σαφές ότι δεν είναι αγοραστές με την τρέχουσα έννοια. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, είναι μια ένωση δεκαέξι καφεκοπτείων, ενώ στην Ευρώπη είναι η ομάδα "Libertad" στη Γερμανία, οι "Ya Basta!" στην Ιταλία, που είναι πολιτική ομάδα και έχουν δημιουργήσει και ένα νομικό πρόσωπο για το σκοπό αυτό κ.ά. Στην Ελλάδα ο καφές έρχεται μέσω Γερμανίας. Ανάμεσα στις ομάδες αυτές υπάρχουν διαφορές, όχι βέβαια ριζικές, καθώς καμιά τους δεν ασκεί εμπόριο με τους κλασικούς όρους. Πολλές ομάδες στην Ευρώπη προμηθεύονται τον καφέ από τις ομάδες που τον εισάγουν σε μεγαλύτερες ποσότητες και τον διακινούν χέρι με χέρι. Αυτό κάναμε κι εμείς στην αρχή, προτού προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα και δημιουργήσουμε ένα χώρο διάθεσης του καφέ. Το σημαντικό είναι ότι ο καφές των Ζαπατίστας όχι μόνο πουλιέται μέσω των εναλλακτικών δικτύων, αλλά διακινείται και στην Ευρώπη μέσω εναλλακτικών δικτύων, είτε αυτό είναι το χέρι με χέρι είτε πρόκειται για χώρους σαν τον δικό μας είτε, τέλος, μέσω μαγαζιών "δίκαιου εμπορίου", "μαγαζιών του κόσμου", όπως συμβαίνει στην Ιταλία. Δεν διατίθεται μέσω εμπορικών κυκλωμάτων και δεν θα τον βρείτε στα ράφια των σούπερ μάρκετ».

    Και τι γίνεται με τη συσκευασία του προϊόντος;

    «Προς το παρόν ο καφές συσκευάζεται στο εμπόριο, καθώς καμία ομάδα δεν έχει την απαραίτητη υποδομή. Εξαίρεση αποτελεί η ομάδα της Ελβετίας που δημιούργησε δικό της, συνεταιριστικό, καφεκοπτείο. Εμείς παίρνουμε τον καφέ έτοιμο, συσκευασμένο, από την ομάδα της Γερμανίας. Με άλλα λόγια, ο καφές που διακινούμε εδώ εισάγεται από την Τσιάπας στη Γερμανία, όπου κόβεται, καβουρντίζεται και συσκευάζεται».

    Εναλλακτικό εμπόριο

    Η επόμενη ερώτηση αφορά την οικονομική πλευρά του εγχειρήματος: τι μένει στους παραγωγούς, πώς καθορίζεται η τιμή του καφέ, τι γίνεται με τα ενδεχόμενα «κέρδη» των ομάδων αλληλεγγύης;

    «Στους παραγωγούς πηγαίνει κάτι περισσότερο από το ένα τέταρτο της τελικής τιμής», απαντούν οι συνομιλητές μας. «Η ομάδα της Γερμανίας έχει ενσωματώσει στην τιμή πώλησης του καφέ ένα ποσοστό το οποίο στη συνέχεια στέλνει στα Συμβούλια Καλής Διακυβέρνησης στην Τσιάπας. Με την έννοια αυτή, στην Τσιάπας γυρνάει πίσω περίπου το ένα τρίτο. Ενα τρίτο πηγαίνει στα μεταφορικά, φόρους και λοιπά έξοδα και ένα τρίτο στο δίκτυο διακίνησης. Στη δική μας περίπτωση, η διακίνηση του καφέ μάς αφήνει ένα μικρό πλεόνασμα. Ενα ενδεχόμενο θα ήταν να το στείλουμε πίσω στους παραγωγούς. Ενα άλλο, να το διαθέσουμε για την ενίσχυση συνεταιριστικών πρωτοβουλιών στην Ελλάδα που αποβλέπουν στην παραγωγή προϊόντων καθαρών από φυτοφάρμακα, λιπάσματα κ.λπ., καθώς και στη δημιουργία ενός δικτύου καταναλωτών των προϊόντων αυτών. Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία συζήτησης αυτών των ζητημάτων. Το εύκολο θα ήταν να στείλουμε πίσω στην Τσιάπας το μικρό μας πλεόνασμα. Πιστεύουμε ωστόσο ότι έχει νόημα να ενισχύσουμε και κάποιες εγχώριες πρωτοβουλίες που σχετίζονται με την εναλλακτική οικονομία».

    Για τα μέλη του «Σπόρου», το στοίχημα αφορά τη διερεύνηση των δυνατοτήτων που υπάρχουν για τη δημιουργία εμπορικών σχέσεων που δεν θα καθορίζονται από το κέρδος των λίγων και θα παραμένουν ανθρώπινες, ικανοποιώντας πραγματικές ανάγκες. «Μπορούμε, τουλάχιστον, να πειραματιστούμε σε ένα διαφορετικό, εναλλακτικό, μοντέλο εμπορίου», σημειώνουν. «Το εμπόριο αυτό στη θέση του κέρδους θα βάζει την αυτονομία και την αξιοπρεπή διαβίωση του παραγωγού, τη βιωσιμότητα της δομής διακίνησης, την ποιότητα του προϊόντος, την προσιτή τιμή για το χρήστη και τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος. Στόχος μας, οι επιμέρους αυτές επιδιώξεις να ρυθμίζονται από σχέσεις εμπιστοσύνης και αμοιβαιότητας μεταξύ των εμπλεκομένων και όχι από το "αόρατο" χέρι της αγοράς».



    (Ελευθεροτυπία, 17/6/2006)


    ΑΘΗΝΑ ,ΣΠΥΡΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ 21 ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ ΤΗΛ 210 3801375


    www.sporos.org

    oι τιμες εξαιρετικες και τα προιοντα πρωτης ποιοτητας.Προσωπικα καφε,κακαο,ζαχαρη και τσαι δεν αγοραζω πια απο πουθενα αλλου
    prosilios
    02.11.2006, 00:51
    Και στην Ελλάδα τα πρώτα καταστήματα που στόχο έχουν να στηρίξουν οικονομικά φτωχές κοινότητες ανά τον κόσμο

    Το εμπόριο του... δίκαιου καφέ

    Χωρίς μεσάζοντες και εργασιακή εκμετάλλευση

    ΜΑΝΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΑΚΗΣ

    Καφές από την κοινότητα των Ζαπατίστας στο Μεξικό. Τσάι από το Νεπάλ. Κακάο από τη Βολιβία. Χειροποίητες τσάντες από τη Γουατεμάλα. Το ηθικό ή αλλιώς δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο (fair trade) έφτασε και στην Ελλάδα αν και με καθυστέρηση... 40 ετών! Περίπου τόσα χρόνια υπάρχει σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

    «Σε όλους τους πελάτες τονίζουμε ότι με την αγορά του προϊόντος στηρίζουν έναν παραγωγό που είναι μη προνομιούχος. Ότι δηλαδή τα χρήματά του θα... πιάσουν τόπο», λέει η υπεύθυνη του καταστήματος «fair trade» στο Σύνταγμα, κ. Νίτσα Διατσίγκου

    Πριν από λίγους μήνες άνοιξαν στην Ελλάδα τα δύο πρώτα καταστήματα που προσφέρουν στους καταναλωτές προϊόντα, για την παραγωγή των οποίων δεν έχουν παρεμβληθεί μεσάζοντες ή μεγάλες εταιρείες μέχρι να φτάσουν στο ράφι και οι παραγωγοί τους δεν έχουν υποστεί εργασιακή εκμετάλλευση.

    Καφές, ζάχαρη, ζυμαρικά, ρύζι, ρούχα, καλλυντικά, μικροέπιπλα είναι μερικά από τα προϊόντα εναλλακτικού εμπορίου που υπάρχουν στα ράφια των καταστημάτων τα οποία λειτουργούν στην Αθήνα. Η πλειονότητα των προϊόντων προέρχεται από κοινότητες (κοοπερατίβες) και τα περισσότερα είναι βιολογικά.

    Οι υπεύθυνοι των δύο καταστημάτων «εναλλακτικού» εμπορίου που λειτουργούν στην Αθήνα δεν στοχεύουν στο κέρδος, όπως γίνεται στο «συμβατικό» εμπόριο. Στόχος τους είναι η στήριξη των παραγωγών και η εξασφάλιση ποιότητας και προσιτής τιμής για τον καταναλωτή. Τα κέρδη δηλαδή δεν τα... καρπώνονται οι καταστηματάρχες ούτε μεγάλες εταιρείες. Το μεγαλύτερο μέρος τους, όπως ορίζουν οι αρχές του «δίκαιου εμπορίου», καταλήγει στους παραγωγούς που ζουν υπό συνθήκες φτώχειας και εξαθλίωσης.

    Υψηλή ανταπόκριση. Περίπου έναν χρόνο ζωής συμπληρώνει το κατάστημα «Ο Σπόρος» στα Εξάρχεια (Σπ. Τρικούπη 21), που λειτουργεί από τον «Συνεταιρισμό για το εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο». Αρχικά τα μέλη του συνεταιρισμού διακινούσαν τα προϊόντα που έφερναν από το Μεξικό, τη Βολιβία, την Ινδία χέρι με χέρι. Σήμερα, όμως ο «Σπόρος» έχει αρχίζει να... καρποφορεί. «Η ανταπόκριση των καταναλωτών έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία», λένε οι εθελοντές του συνεταιρισμού. «Πελάτες έρχονται ακόμα και από το Π. Φάληρο προκειμένου να αγοράσουν καφέ με στόχο να ενισχύσουν, για παράδειγμα, την κοινότητα των Ζαπατίστας που τον παράγει».

    Καφέ από τους Ζαπατίστας του Μεξικού μπορούν να αγοράσουν οι Έλληνες καταναλωτές

    «Αν και δεν έχουμε ακόμη στοιχεία για τις πωλήσεις, εκτιμούμε ότι η ανταπόκριση των καταναλωτών είναι μεγάλη και απ' όλες τις ηλικίες, το πρώτο εξάμηνο που λειτουργεί το μη κερδοσκοπικό κατάστημά μας», λέει ο κ. Χρήστος Χριστόπουλος υπεύθυνος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Fair Trade Ελλάς, η οποία διατηρεί το κατάστημα «Altromercato» στο Σύνταγμα (Νίκης 30).

    Όπως συμπληρώνει η υπεύθυνη του καταστήματος, κ. Νίτσα Διατσίγκου «πελάτες που έρχονται πρώτη φορά, στη συνέχεια μετατρέπονται σε σταθερούς πελάτες. Αυτό συμβαίνει επειδή τα προϊόντα προσφέρονται σε προσιτές τιμές και είναι ποιοτικά. Σχεδόν όλα είναι βιολογικά. Βέβαια υπάρχουν αρκετοί που έρχονται συνειδητά για να στηρίξουν τις κοινότητες των παραγωγών».

    Το μεγαλύτερο μέρος των κερδών των καταστημάτων «δίκαιου εμπορίου» σε όλο τον κόσμο πηγαίνει στους παραγωγούς (εκτιμάται γύρω στο 40%-60%). Το υπόλοιπο χρησιμοποιείται από τους καταστηματάρχες για την κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων.

    Μέρος των χρημάτων και για αναπτυξιακούς σκοπούς

    Υφάσματα, καλλυντικά, μικροέπιπλα, καφές, ζάχαρη, ζυμαρικά, ρύζι, ρούχα, είναι μερικά από τα προϊόντα εναλλακτικού εμπορίου που υπάρχουν στα ράφια των καταστημάτων τα οποία λειτουργούν στην Αθήνα

    Μισθούς πείνας παίρνουν οι εργάτες σε πολλές χώρες στον κόσμο. Και όπως τονίζουν οι οργανώσεις fair trade ανά τον κόσμο, η προσπάθειά τους είναι να σταματήσει η εργασιακή εκμετάλλευση. Οι αγρότες που εργάζονται σε φυτείες καφέ στην Αμερική παίρνουν από τις μεγάλες εταιρείες... ψίχουλα για μισθό: μόλις 53 σεντς για κάθε κιλό καφέ που παράγουν. Όσο για τα φθηνά ρούχα; Μια γαζώτρια σε μεγάλη πολυεθνική ρούχων στην Ταϊλάνδη παίρνει περίπου 2,5 δολάρια την ημέρα, ενώ μια μπλούζα που θα γαζώσει θα φτάσει να πωλείται στις ευρωπαϊκές αγορές περίπου στα 50-60 ευρώ.

    Αντίθετα, με τη βοήθεια των οργανώσεων fair trade οι παραγωγοί παίρνουν έναν μισθό που καλύπτει το κόστος παραγωγής, τις βασικές τους οικογενειακές ανάγκες και τη δυνατότητα να συνεχίσουν την παραγωγή. Επιπλέον, οι οργανώσεις του «δίκαιου εμπορίου» προσφέρουν ένα επιπλέον ποσό στις κοινότητες των παραγωγών, προκειμένου να το χρησιμοποιήσουν για εκπαιδευτικούς ή άλλους αναπτυξιακούς σκοπούς.


    ΤΑ ΝΕΑ , 09/09/2006 , Σελ.: N24
    poison_girl
    06.11.2006, 22:43
    ειναι η αγαπημενη μου καφετεριαααααα
    rompa
    07.11.2006, 00:34
    Παράθεση:
    ειναι η αγαπημενη μου καφετεριαααααα


    Και μένα!Λατρεύω ό,τι ρόφημα υπάρχει εκεί μέσα.Έχει και ανθρώπινο περιβάλλον χωρίς καπνούς που μπορείς να χαλαρώσεις ...
    poison_girl
    07.11.2006, 00:44
    Παράθεση:

    Το μέλος rompa στις 07-11-2006 στις 00:34 έγραψε...

    Παράθεση:
    ειναι η αγαπημενη μου καφετεριαααααα


    Και μένα!Λατρεύω ό,τι ρόφημα υπάρχει εκεί μέσα.Έχει και ανθρώπινο περιβάλλον χωρίς καπνούς που μπορείς να χαλαρώσεις ...




    εεετσι ειναι τοσο ομορφα κ ζεστα! φιλικο,υπεροχο περιβαλλον!!!!!! (δεν ειναι frapuccino αλλα τι να κανουμε)

    take me down to the paradise city where the grass is....PINK and the boys are preety!!!I want you please take me home!!!!!!!!!!!!!!!!

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : poison_girl στις 07-11-2006 15:03 ]


    __ilias__
    09.11.2006, 23:30
    αν δεν εχεις και τον καπνο να σε τυλιγει μαζι με μια κουπα καφε δε λεει..
    mariza18
    10.11.2006, 12:00
    Έχουν όντως τα ωραιότερα ροφήματα..λογικό είναι όμως να σκέφτονται έτσι,σαν σωστοί επαγγελματίες που ειναι,φυσικό είναι να κοιτάξουν τα συμφέροντα τους.Βέβαια απο την άλλη ζημιώνεται ένας ολόκληρος λαός του οποίου η οικονομία στηριζέται σ'αυτό...Παντα υπάρχει ενας που χάνει και ένας που κερδίζει,δυστυχώς αυτό δεν μπορούμε να το αλλάξουμε και να ναι όλοι ευχαριστημένοι...
    movflower
    10.11.2006, 12:19
    όντως έχουνε ωραία προϊόντα. και το αντικαπνιστικό περιβάλλον που επικρατεί είναι σαν όαση σε χώρες Καπνιστών όπως είναι η Ελλάδα.

    όμως τα τελευταία νέα από ένα κατάστημα του Λονδίνου, με έχουνε αφήσει έκπληκτη:

    Starbucks fined over mice droppings
    By Ruth Holmes
    COFFEE giant Starbucks has been fined £12,000 after one of its West End cafeacute;s was infested with mice.

    An environmental health officer reported a "strong smell of mice" and found mice droppings and related stains at the cafeacute; in November last year.

    Mice droppings were found next to cutlery, cups and boxes of biscuits and coffee, London's City of Westminster magistrates heard.

    continued...
    Westminster Council pressed charges against the cafeacute; in Villiers Street, near Charing Cross station, because they were concerned about the levels of hygiene there.

    Felicia Davy of Westminster Council told the court that a mousetrap in one of the storerooms looked like it may have had a mouse in it and claimed the rodent had left "greasy smears".

    Starbucks, which has more than 530 stores and 8,000 partners across the UK, pleaded guilty to four counts of food safety and hygiene breaches.

    Starbucks Coffee Company (UK) Ltd admitted that staff at the Villiers Street cafeacute; had failed to keep it clean and were not adequately trained in food hygiene.

    It also admitted failings in pest control and procedures for protecting food against the risk of contamination.

    Deputy District Judge Paul Southern fined the chain £3,000 for each offence and ordered it to pay £2,832 in costs. He said: "The management fell short of what was required of them.

    "It is quite clear to me there was a lamentable failure by management of Starbucks UK which led to a totally unacceptable state of affairs which in turn led to a complete failure in the obligation to customers that food should be served in a hygienic and safe manner."

    3:22pm Wednesday 8th November 2006

    τοποθέτησα το αγγλικό κείμενο, διότι δεν βρήκα κάτι ανάλογο στις ελληνικές ειδήσεις. αν βρω θα το αλλάξω.

    φιλιά!!


    mariza18
    10.11.2006, 12:26
    απίστευτο ....Και πάλι πολύ μικρή η αποζημείωση!!Καλά μωρέ κάνει ο Ευαγγελάτος που τα ξεσκεπάζει και έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο...
    movflower
    10.11.2006, 12:33
    όντως, είναι μικρό το πρόστιμο.
    αλλά με τη δημοσιότητα που πήρε το θέμα στο εξωτερικό, ίσως το χρηματικό πρόστιμο να μην έχει τόση αξία όσο η αντίδραση του κόσμου.

    όμως για να έχουμε πλήρη εικόνα, η αλήθεια είναι ότι στο Λονδίνο έχουνε επίσημα, τεράστιο πρόβλημα με τα ποντίκια. ήτανε επίσης θέμα στις ειδήσεις πριν 2 βδομάδες, νομίζω.

    άρα, δεν φταίνε μόνο τα Starbucks. Ίσως να είναι απλά τα μόνα που πιάστηκαν.


    prosilios
    10.11.2006, 12:33
    παιδιά καντε το αυτονόητο:

    ΟΥΤΕ ΔΡΑΧΜΗ ΣΤΙΣ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ,ειδικά οταν αυτες υποβαθμιζουν τον ανθρωπο και το πριβάλλον!!!

    πείτε τα μικρα καθημερινά σας όχι στα καθε λογής starbucks,mc donalds,coca ,pepsi,kfc,maxwell,jacobs,nescafe...

    υπαρχουν καλυτερα μερη να πατε για καφέ,υπαρχουν καλυτερα και φθηνοτερα προιοντα ν αγορασετε.

    η δυσκολια ειναι μεχρι να τα εντοπισετε..μια ,δυο φορες στην αρχή ..μετά γινεται μια καλή συνηθεια ωφέλιμη και για εσας και για τον πλανητη που μας φιλοξενεί τοσο πλουσιοπάροχα.
    mariza18
    10.11.2006, 12:50
    Εύκολο να το λες..Άσε δε που το μποικόταζ δεν είναι μία εύκολη υπόθεση,όλα σχεδόν τα προιόντα ποπυ χρησιμοποιούμε και καταναλώνουμε προέρχονται απο τις πολυεθνικές.Όλα εκείνες τα ελένχουν και τα κατευθύνουν.Να δείτε που το θέμα σύντομα θα ξεχαστεί και σε λίγο καιρό ΠΑΛΙ θα προμηθευόμαστε απο αυτούς.Τα χουν σκεφτεί όλα αυτα οι μεγάλες εταιρίες,ποτέ δεν χάνουν!
    movflower
    10.11.2006, 12:53
    btw, από αλυσίδες καταστημάτων, εγώ προτιμώ τον καφέ των Φλο. και το όλο περιβάλλον. και τα παιχνιδιάρικα μενού τους.και το ότι τα περισσότερα ροφήματα είναι συνάμα και γλυκίσματα!!!!
    2 σε 1......




    mariza18
    10.11.2006, 12:59
    και αυτοί έχουν τρομερά ροφηματα,ειδικά το choccolato αν το λέω σωστά....
    Soiram
    10.11.2006, 13:04
    Συμφωνώ πως είναι λάθος εκ μέρους των Starbucks να ζημιώνουν ολόκληρη χώρα, μόνο και μόνο επειδή θέλουν να αγοράζουν κάποιους καφέδες φθηνότερα...Αλλά έτσι λειτουργούσε πάντα το εμπόριο, ο μεγάλος τρώει τον μικρό και όποιος αντέξει. Αλλά για να δούμε, μπορεί κάλιστα η Αιθιοπία να καταφέρει να κερδίσει αυτή τη μάχη...(λέμε τώρα!)

    Παρόλα αυτά πρέπει να πώ οτι τώρα τελευταία ξεκίνησα να πηγαίνω στα Starbucks και αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι όχι τόσο η απουσία καπνού, όσο η φοβερή μουσική που συνήθως βάζουν και οι αναπαυτικές πολυθρόνες (...και η σοκολάτα με γεύση καραμέλα και σαντυγί )!
    rompa
    10.11.2006, 22:05
    Παράθεση:
    Παρόλα αυτά πρέπει να πώ οτι τώρα τελευταία ξεκίνησα να πηγαίνω στα Starbucks και αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι όχι τόσο η απουσία καπνού, όσο η φοβερή μουσική που συνήθως βάζουν και οι αναπαυτικές πολυθρόνες (...και η σοκολάτα με γεύση καραμέλα και σαντυγί )!


    Το περιβάλλον είναι αυτό που αξίζει πραγματικά...Όσο για τα ποντίκια ... τι να πω?