ελληνική μουσική
    641 online   ·  210.830 μέλη

    Απορώ κι εξίσταμαι.

    yiannisyiannis
    13.12.2006, 10:03
    Με στρατιωτικές τιμές κηδεύτηκε χθες ο Αουγκούστο Πινοτσέτ. Ο αιμοσταγής δικτάτορας της Χιλής, ο οποίος με τη στήριξη των ΗΠΑ κατά τη 17ετή δικτατορία του σκότωσε και βασάνισε χιλιάδες αντιφρονούντες, επιτέλους έστω και μετά θάνατον, αναγνωρίστηκε. Η κυβέρνηση της Χιλής επιβραβεύοντας την ΤΕΡΑΣΤΙΑ προσφορά του, απεφάσισε ότι στην κηδεία του έπρεπε να αποδοθούν στρατιωτικές τιμές.

    Ο λαός βέβαια δικαίως αντέδρασε με διαδηλώσεις κλπ αλλά η κυβέρνηση το χαβά της.

    Τι να πω, δεν ξέρω βάση ποιάς λογικής οι κυβερνώντες απεφάσισαν να τιμήσουν αυτόν τον άνθρωπο; Μήπως γιατί ήταν άξιος αναφοράς στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες σαν τον φονικότερο δικτάτορα της Νοτίου Αμερικής; Τι να πω, τι να πω; Μόνο με χιούμορ μπορείς να αντιμετωπίσεις τέτοια φαινόμενα!
    uNick
    13.12.2006, 10:37
    Γιατί απορείς Γιάννη μου? Τί το περίεργο είδες?

    Σε κάθε δικτατορία, υπάρχουν οι "υπέρ" και οι "κατά"... Δεν χρειάζεται να μιλήσω για τους "κατά". Ξέρεις πώς σκέφτονται, τί αγώνες κάνουν, κλπ, και η ιστορία μας διδάσκει τί έχει γίνει στις περιπτώσεις που οι "κατά" οργανώθηκαν, έσπασαν το απόστημα και βάλανε κάθε κατεργάρη στον πάγκο του...

    Οι "υπέρ" είναι αυτοί που βολεύονται ή ευνοούνται από το σύστημα, έχουν εισοδήματα, καλές δουλειές, κλπ, δεν τους ενοχλεί κανείς γιατί είναι "δικοί τους"... και, φυσικά, αυτοί βλέπουν το σύστημα ως ιδανικό για διάφορους λόγους, και τον δικτάτορα ως μεγάλο και φωτισμένο ηγέτη... Εδώ, ακόμα και σήμερα οι αναπολούντες την επταετία προσπαθούν να πείσουν όλον τον κόσμο ότι η "επανάσταση" των συνταγματαρχών έσωσε την χώρα και έκανε μόνο καλό, και κακώς εκείνα τα αναρχικά παλιόπαιδα του Πολυτεχνείου έκαναν ό,τι έκαναν στερώντας από την χώρα την δυνατότητα να αναπτυχθεί... Μέχρι και στο κοινοβούλιο (ακόμα και σε υπουργικές θέσεις!) υπάρχουν ακόμα και σήμερα άνθρωποι που δεν επιθυμούν το σημερινό πολίτευμα, αλλά ζουν μέσα σε αυτό για να βολεύονται και να βολεύουν...

    Το μακρυγόρησα... Σκέψου ότι παντού ισχύει το ίδιο! Και στην Χιλή, οι εμπνευστές αυτής της απόδοσης τιμής στον Pinochet ήταν οι "υπέρ", ήταν άνθρωποι του συστήματός του. Αποφάσισαν και διέταξαν! Ποιός νοιάστηκε για τις αντιδράσεις που θα υπήρχαν από τους "κατά"?

    semplice
    13.12.2006, 16:34
    Παράθεση:

    Το μέλος yiannisyiannis στις 13-12-2006 στις 10:03 έγραψε...

    .. ο οποίος με τη στήριξη των ΗΠΑ κατά τη 17ετή δικτατορία του σκότωσε και βασάνισε χιλιάδες αντιφρονούντες,

    Ο λαός βέβαια δικαίως αντέδρασε με διαδηλώσεις κλπ αλλά η κυβέρνηση το χαβά της.

    Τι να πω, δεν ξέρω βάση ποιάς λογικής οι κυβερνώντες απεφάσισαν να τιμήσουν αυτόν τον άνθρωπο;




    Δεν έχω διαβάσει πολλά σχετικά σχετικά με το τι γίνεται στη Χιλή τα τελευταία χρόνια.Και αυτό ίσως διότι οι ειδήσεις της Νοτίου Αμερικής φτάνουν στα αυτίά μας με το σταγονόμετρο(τυχαίο και αυτό λέτε?)

    Θα έλεγα πάντως πως είναι πολύ πιθανό ,η κυβέρνηση της Χιλής αυτή την στιγμή να είναι διορισμένη από τον Λευκό Οικο.

    Δεν είναι η πρώτη βέβαια αλλά ούτε και η τελευταία.
    Aυτός omws ο λαός της Χιλης που τόσο βασανίστηκε και έχυσε τόσο αίμα από την ηγεμονία του ΜΕγαλου Αδερφού ,ας βρει κάποτε τουλάχιστον κάποια ηθική δικαίωση..


    Y.G sto 90% λέει μια πρόσφατη έρευνα ο αντιαμερικανισμός στη χώρα μας.
    Ευτυχώς που κάποιοι τις ψάχνουν ανάμεσα στα ψιλά των εφημερίδων τις πραγματικές ειδήσεις.



    Θέλω να κάνω έγχρωμη και ανεξίτηλη μουσική σαν και τον πίνακα του Θεόφιλου που είδαμε σ΄ένα καφενείο στο Βόλο.

    [ Το μήνυμα τροποποιήθηκε από τον/την : semplice στις 13-12-2006 16:38 ]


    prosilios
    13.12.2006, 16:44
    H χουντα του Πινοσετ στηριχτηκε τα μεγιστα από το Βατικανό,οπως φαινεται από αυτά που παρατιθενται παρακάτω:

    "We can look first, at Cardinal Angello Sodano, Papal Nuncio (Vatican's Ambassador) in Chile during Pinochet's dictatorship, and with whom he maintained a close friendship, based on political affinities. He arranged the visit of John Paul II to Chile in 1987, and was behind each of the Pope's gestures of legitimisation towards the dictator. Years later, Sodano replaced Cardinal Casaroli as Vatican's secretary of state, a position that he currently occupies. Although this position is "second-in-command" in terms of the Vatican's hierarchy, in practice he acts like number one. To mark Pinochet's golden wedding anniversary, he sent the couple a personal letter of congratulation, full of praise. After meeting in Castelgandolfo with the Chilean Vice-Minister for Foreign Affairs, in November 1998, Sodano wrote to the British government, asking that mercy be shown towards his friend the general, citing humanitarian reasons, reconciliation between Chileans, and, ultimately, the sovereignty of the Chilean State."


    remember chile


    Στην κηδεια του παρεστη μονο η υπουργος Αμυνας της Χιλιανης σοσιαλιστικής κυβερνησης,η οποία και δεν χαιρετησε τους οικειους του.

    Κατα την εισοδο της στο ναό αποδοκιμάστηκε έντονα απο τους συγκεντρωμενους οπαδους του νεκρου δικτατορα.

    Ο Πινοσετ αποτεφρωθηκε για να μην υπαρξουν βανδαλισμοι στον ταφο του.





    asxetos
    13.12.2006, 20:46
    ένα χρονικό


    «Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία που έχω για να απευθυνθώ σ' εσάς (...) Σύντομα το ράδιο "Μαγκαγιάνες'' θα σωπάσει και ο ήρεμος τόνος της φωνής μου δεν θα φτάνει σε σας (...) Συνεχίστε να πιστεύετε ότι, αργά ή γρήγορα, θα ανοίξουν οι μεγάλοι δρόμοι στους οποίους θα βαδίσει ο ελεύθερος άνθρωπος για να χτίσει μια καλύτερη κοινωνία».

    Σαντιάγο, 11 Σεπτεμβρίου 1973, 9.10 το πρωί.

    Οι Χιλιανοί ακούν για τελευταία φορά τη φωνή του Σαλβαδόρ Αλιέντε, του «συντρόφου προέδρου», από το ραδιόφωνο. Τα ξημερώματα, ο στρατός εξαπέλυσε πραξικόπημα με επικεφαλής το στρατηγό Πινοτσέτ. «Η ιστορική του αποστολή», σύμφωνα με το διάγγελμα που απηύθυνε στα μέσα ενημέρωσης, «είναι να ελευθερώσει την πατρίδα από το μαρξιστικό ζυγό».

    Ο «χιλιανός» δρόμος

    Τρία χρόνια νωρίτερα, στις 4 Σεπτεμβρίου του 1970, ο σοσιαλιστής Σαλβαδόρ Αλιέντε, επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, ενός συνασπισμού όλων των αριστερών κομμάτων της Χιλής, κέρδιζε τις εκλογές με σχετική πλειοψηφία και γινόταν ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος μαρξιστής πρόεδρος στον κόσμο.

    Μετά την Κούβα, τον Τσε και τα αντάρτικα που μαίνονταν σε διάφορα σημεία της Λατινικής Αμερικής, ένας νέος πονοκέφαλος ξεφύτρωνε τώρα για τους Αμερικανούς, υποσχόμενος να κάνει πράξη το μαρξισμό με ειρηνικά μέσα.

    Προτού καλά καλά ορκιστεί η κυβέρνηση του Αλιέντε, οι Αμερικανοί σε συνεργασία με τη χιλιανή δεξιά και την αστική τάξη, άρχισαν να ροκανίζουν την καρέκλα του.

    * Στο διάστημα που ακολουθεί, η λαϊκή ευφορία για τα μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης που λαμβάνει η κυβέρνηση της Λαϊκής Ενότητας βαδίζει χέρι χέρι με την αντίδραση του μεγάλου κεφαλαίου, τις χρηματοδοτούμενες από τους Αμερικανούς απεργίες των φορτηγατζήδων, την απότομη μείωση των εισαγωγών, την πτώση της παραγωγής, την έλλειψη σε είδη πρώτης ανάγκης...

    Οι Αμερικανοί

    * Η απόφαση του Αλιέντε να εθνικοποιήσει τα ορυχεία χαλκού, χωρίς μάλιστα να αποζημιώσει τις αμερικανικές εταιρείες που τα εκμεταλλεύονταν έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει.

    * Στο μεταξύ, η κοινωνική αναταραχή βαθαίνει. Κάτι ακούγεται για ύποπτες κινήσεις στο στράτευμα.

    * Ο Αλιέντε αποφασίζει να ανακοινώσει στις 12 Σεπτεμβρίου του 1973 στο χιλιανό λαό την απόφασή του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα σχετικά με την οικονομική πολιτική του. Δεν θα προλάβει.

    * Μία μέρα νωρίτερα, τον ανέτρεψε και τον οδήγησε στο θάνατο ο στρατηγός Αουγκούστο Πινοτσέτ: Ο άνθρωπος τον οποίο είχε διορίσει ο ίδιος ο Αλιέντε το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς στην ηγεσία του στρατού και τον οποίο είχε συστήσει στον Κάστρο ως «έναν από τους πιο έμπιστους στρατιωτικούς μας».

    * Το πρωί της 11ης Σεπτεμβρίου, ο Αλιέντε ταμπουρώνεται στο προεδρικό μέγαρο Λα Μονέδα μαζί με το επιτελείο του. Ο Πινοτσέτ προτείνει στον Αλιέντε να τον φυγαδεύσει με αεροπλάνο από τη χώρα μαζί με όλη του την οικογένεια. Στην πραγματικότητα, σκόπευε να τινάξει στον αέρα το αεροπλάνο λίγο μετά την απογείωσή του. Ο Αλιέντε αρνείται τη συνδιαλλαγή.

    * Οι πρώτες βόμβες πέφτουν στη Λα Μονέδα. Ωρα 13.58: ένας από τους γιατρούς του Αλιέντε βλέπει τον πρόεδρο καθισμένο σ' έναν δερμάτινο καναπέ με ένα πολυβόλο ανάμεσα στα πόδια του να τραβάει τη σκανδάλη και να τινάζει τα μυαλά του στον αέρα.

    * Ωρα 14.10: στο γενικό επιτελείο στρατού φτάνει το ακόλουθο τηλεγράφημα: «Αποστολή εξετελέσθη. Μονέδα κατελήφθη. Πρόεδρος νεκρός».

    * Στις μέρες που ακολουθούν, χιλιάδες Χιλιανοί συλλαμβάνονται, βασανίζονται, εκτελούνται, «εξαφανίζονται». Οι πιο «τυχεροί» παίρνουν το δρόμο της εξορίας. Το Εθνικό Στάδιο του Σαντιάγκο μετατρέπεται σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

    Ο Βίκτορ Χάρα, ο στρατευμένος χιλιανός τροβαδούρος, ξυλοκοπείται εκεί μέχρι θανάτου, επειδή ενοχλούσε τους στρατιωτικούς με το τραγούδι του. Ο νομπελίστας ποιητής Πάμπλο Νερούντα, άρρωστος από λευχαιμία, δεν αντέχει. Η υγεία του επιδεινώνεται απότομα και δώδεκα μέρες μετά το πραξικόπημα ακολουθεί στον τάφο το στενό του φίλο, το «σύντροφο πρόεδρο».

    Η Χιλή, που ώς τότε ήταν η πιο σταθερή δημοκρατία της Λατινικής Αμερικής, θάφτηκε για τα επόμενα 16 χρόνια κάτω από μια από τις πιο στυγνές δικτατορίες που γνώρισε η ανθρωπότητα τον 20ό αιώνα, τα έργα της οποίας έκαναν κάποια στιγμή ακόμη και τους αμερικανούς προστάτες της να ανατριχιάσουν. Οι 4.000 δηλωμένοι νεκροί, οι άλλοι τόσοι περίπου αγνοούμενοι, οι αμέτρητοι Χιλιανοί που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και εξορίστηκαν, αποδεικνύουν πέρα για πέρα του λόγου το αληθές.

    "Κουτσή" δημοκρατία

    Χρειάστηκε ένας μεγάλος συμβιβασμός με το δημοψήφισμα του 1989, για να μεταβεί η χώρα σε μια ανάπηρη έστω δημοκρατία, που εξασφάλιζε αμνηστία στα εγκλήματα της χούντας και στον Πινοτσέτ το αξίωμα του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων και από φέτος, του ισόβιου γερουσιαστή.

    Ο Πινοτσέτ, αμετανόητος και εξοργιστικός όπως πάντα, δήλωνε στις αρχές του Σεπτέμβρη σε συνέντευξή του στη δεξιά χιλιανή εφημερίδα «El Mercurio» ότι δεν είχε ιδέα για τις φρικαλεότητες της χούντας (!).

    «Το να με καθιστούν υπεύθυνο για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι η πιο άδικη κατηγορία που μπορεί να εκτοξευθεί σε άνθρωπο (...) Δεν είχα καμία σχέση με αυτά. Ρώτησα και τους φίλους μου, κανείς δεν γνώριζε τίποτα. Δεν έχω πρόβλημα συνείδησης».

    ΥΓ Στη φωτογραφία ο Σαλβαδόρ Αλιέντε σε μία απο τις τελευταίες του φωτογραφίες.



    επισυναπτόμενα: aliendeowcplx.jpg 
    asxetos
    13.12.2006, 20:51
    Θυμόμαστε τους αγνοούμενους αριστερούς που χαθήκανε εδώ και τριάντα χρόνια σε μυστικούς τάφους...



    επισυναπτόμενα: 1pmrthp.jpg 
    asxetos
    13.12.2006, 20:53
    Την ώρα που ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ...... ο στρατός τιμά τους πέντε σωματοφύλακες του Πινοτσέτ που σκοτώθηκαν σε δολοφονική απόπειρα εναντίον του...



    επισυναπτόμενα: 2kttacj.jpg 
    asxetos
    13.12.2006, 20:56
    Ο Ζιλμπέρτο Ζιλ θυμάται τον Αλιέντε...

    Ο τραγουδιστής και συνθέτης (και εσχάτως και υπουργός πολιτισμού της Βραζιλίας Ζιλμπέρτο Ζιλ, ο πρώτος μαύρος υπουργός της χώρας μετά τον Πελέ) έκανε συναυλία τις προάλλες τις μνήμη του Αλιέντε...



    επισυναπτόμενα: 32u9vja.jpg 
    asxetos
    13.12.2006, 20:58
    Η συναυλία έγινε στο εθνικό στάδιο...... στο ίδιο στάδιο που μάζευαν τους αριστερούς, εκείνη τη νύχτα του Σεπτέμβρη...



    επισυναπτόμενα: 4nunkef.jpg 
    asxetos
    13.12.2006, 21:01
    Μια εικόνα από το ίδιο στάδιο τότε...



    επισυναπτόμενα: 10td30zp.jpg 
    asxetos
    13.12.2006, 21:04
    Η τελευταία εικόνα του Αλιέντε ζωντανού μαζί με το γιατρό του και τη «φρουρά» του. Στη φρουρά του συγκαταλεγόταν και ο τότε 19χρονος Λούις Σεπούλβεδα, που μετά συνελήφθη, βασανίστηκε, εξορίστηκε, πολέμησε εθελοντής στη Νικαράγουα και αργότερα έγινε διάσημος συγγραφέας.



    επισυναπτόμενα: 11vhir31.jpg 
    asxetos
    13.12.2006, 21:05
    Και τέλος, ο Αλέντε εγκαταλείπει το μέγαρο..... νεκρός, τυλιγμένος σε ένα πόντσο. Δεν υπήρχε άλλος δρόμος.



    επισυναπτόμενα: 13sn6gbn.jpg 
    thank
    14.12.2006, 02:02
    Ευτυχώς που ο Γιάννης θυμίζει, και φίλοι όπως ο Ασχετος, μπαινουν στον κόπο να παραθέσουν γεγονότα (ευχαριστώ και τους δύο). Τρία σχόλια.

    - Το "αποτυχημένο πείραμα" του Αλλιέντε για ειρηνική μετάβαση στον σοσιαλισμό (πήγε να εφαρμόσει πργματικά σοσιαλιστικά μέτρα για τα δεδομένα της χώρας τους), σημάδεψε και την μετέπειτα πορεία των σοσιαλιστικών και αριστερών κινημάτων στην Ευρώπη και τον κόσμο. Ηταν η εποχή που τα εκσυχρονιστικά ρεύματα της αριστεράς κέρδιζαν έδαφος σε βάρος των "σκληροπυρηνικών" ρευμάτων και επαγγελόντουσαν πως η μετάβαση στον σοσιαλισμό χωρίς ένοπλες συκρούσεις και καταπίεση των δικαιωμάτων των "αστών" ειναι δυνατή. Ομως, πάγωσαν με την περίπτωση της Χιλής. Φάνηκε πως, ακόμα, απέχουμε από τον κόσμο των αγγέλων.

    - Πάγωσε επίσης ο κόσμος, με την αντίδραση των φορτηγατζήδων, των συνδικάτων, των "νοικοκυρών" Κατέβηκαν στους δρόμους οι ενάντιοι του Αλλιέντε χτυπώντας κατσαρόλες, για να διαμαρτυρηθούν για τις ελλείψεις σε τρόφιμα, εξαιτίας της απεργίας των φορτηγατζήδων. Γνωστή ως "διαδήλωση της κατσαρόλας". Απεδείχθη πως τα συνδικάτα και οι διαμαρτυρίες των θιγόμενων στρωμάτων, δεν προβαίνουν εξ ορισμού "σε αθώες πρακτικές".

    - Ο Θοδωράκης έγραψε το Κάντο χενεράλ με την ευκαιρία της "πτώσης" του Πινοσέτ και σαν ύμνο στην πορεία των λαών της Λ. Αμερικής και κυρίως της Χιλής. Νομίζω πως παίχθηκε για πρώτη φορά στο στάδιο του Σαντιάγκο.

    - Ο Αλλιέντε θεωρείται ως σπάνιο δείγμα ηγέτη ειρινιστή, πολιτικού και οραματιστή, που ωστόσο ποτέ δεν ξέκοψε από τον λαό του. Αν και είχε σαφή μηνύματα για την επικείμενη αντίδραση εναντίον του, αν και μπορούσε, δεν έλαβε κανένα μέτρο περιορισμού των αντιπάλων του, όσο είχε ακόμα την ισχύ. Η προσωπική του φρουρά ειχε ελάχιστο οπλισμό. Πέθανε πολεμώντας για τις ιδέες του. Δεν έφυγε στο εξωτερικό, δεν επεδίωξε να γλυτώσει ο ίδιος, ξέροντας τι θα ακολοθούσε εις βάρος των δημοκρατικών από τον Πινοσέτ.
    PanagiotisMelas
    14.12.2006, 05:51
    ..Αχ, η δύναμη βγαίνει απ' τις γροθιές
    κι όχι από πρόσωπα καλοσυνάτα
    από στόμια βγαίνει η δύναμη,
    κι όχι από τα στόματα

    Σύντροφοι, γνωστό αυτό,
    ήταν, είναι και μένει αληθινό
    κι αυτή είναι η πολύτιμη αλήθεια
    της Unidad Popular..


    Χωρίς κανένα ίχνος εκ των υστέρων "ξερολίας" και κριτικής, να πω μόνο πως η αριστερή συμμαχία της Χιλής, που στήριξε την κυβέρνηση του Σαλβαδόρ Αλιέντε, δεν περίμενε την
    τόσο ωμή και άμεση αντίδραση της τοπικής ολιγαρχίας και των Αμερικανών.

    Από κει και πέρα, το μόνο που μένει για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο είναι η εξαγωγή συμπερασμάτων και η πείρα από την πιο μαύρη σελίδα της Λατινικής Αμερικής και μια από τις πιο μαύρες της Παγκόσμιας Ιστορίας.
    Paloukeze
    21.04.2007, 02:49
    Εεεεεεετσι, τεντωμένο το δεξί χεράκι... Τι; Ναζιστικός χαιρετισμός; Όχι καλέ... Μα γιατί είστε καχύποπτοι...;



    επισυναπτόμενα: pinochet.jpg