ελληνική μουσική
351 online   ·  205.881 μέλη

Τζιβαέρι: Με γλέντια με γραμμόφωνα με χίλια δυo μεράκια

jorge
Musantiquus , Administrator
Chat
17.01.2007, 21:42
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Στη Σμύρνη και την Πόλη, τα χρόνια τα παλιά, μέσα σε ομορφοσκαλισμένες ξυλόγλυπτες κασέλες, οι νοικοκυράδες φύλαγαν τα “τζοβαΐρια” ή “τζιβαέρια” τους….Δηλαδή τα χρυσαφικά, τα διαμαντικά, και ό,τι άλλο πολυτιμότερο είχαν. Τζιβαέρι λοιπόν, σημαίνει θησαυρός.
Και εν προκειμένω σημαίνει μουσικός θησαυρός, μιας και η παρέα από το “Τζιβαέρι” (γνωστό και πετυχημένο «ρεμπετάδικο » στην οδό Φορμίωνος), άνοιξε το σεντούκι της και διάλεξε μερικά μουσικά διαμαντάκια για να τα παρουσιάσει στο ευρύτερο κοινό.
Όπως τα παλιά χρόνια, οι καλλιτέχνες, αφού δοκίμαζαν πρώτα τα τραγούδια στη σκηνή μετά τα «γραμμοφωνούσαν», έτσι και η κομπανία μάζεψε 18 από τα καλύτερα ρεμπέτικα τραγούδια και με την αυθεντικότητα του παιξίματος αλλά και των φωνών, παρουσιάζει ένα από τους καλύτερους δίσκους του είδους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από 30 χρόνια επανεκτελέσεων των ρεμπέτικων τραγουδιών (αρχής γενομένης από την Ρεμπέτικη Κομπανία, κατόπιν από την Οπισθοδρομική και αργότερα από άλλες), είναι η πρώτη φορά που δίνεται τόση σημασία στα φωνητικά.
Έτσι λοιπόν τραγούδια όπως το «Μάγισσες φέρτε βότανα », «Γλυκοχαράζουν τα βουνά», «Ο μαχαραγιάς » κ.α ηχούν με ένα τρόπο μαγικό στα αυτιά μας.
Αξίζει να σας επισημάνουμε πως εδώ θα βρείτε δύο σπάνια και μοναδικά τραγούδια : «Μαζί σου ξεμυαλίστηκα» του Μανώλη Χιώτη και «Μια γυναίκα καταριέμαι» του Γιώργου Μητσάκη που κυκλοφορούν για πρώτη φορά μετά τις 78 στροφές.
Μια καλή τύχη πριν τέσσερα χρόνια , έφερε κοντά πέντε νέους ανθρώπους ξεχωριστούς, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, αλλά με την ίδια αγάπη και αφοσίωση στο ρεμπέτικο τραγούδι.
H παρέα από το ΤΖΙΒΑΕΡΙ είναι:
η Ελένη Λαζάρου: κουτάλια, μπαγλαμάς, ζίλια, ο Δημήτρης Κρανίδας: μπουζούκι, ταμπουράς, ο Γεράσιμος Σταμούλης: μπουζούκι, τζουράς, μπαγλαμάς, ο Βασίλης Σκούτας: κιθάρα, μπαγλαμάς και ο Δημήτρης Μηταράκης: ακορντεόν. Και βέβαια τραγουδούν όλοι !

#1   
jorge
Musantiquus , Administrator
Chat
27.01.2007, 13:27
Μια πολή όμορφη βραδιά είχαμε την ευκαιρία να ζήσουμε προχθές Πέμπτη, στην παρουσίαση του δίσκου, στο Τζιβαέρι στη Φορμίωνος. Καλεσμένοι της Protasis, απολαύσαμε τους πολύ καλούς μουσικούς και τις φωνές τους. Πολύ ζεστό το μαγαζί, μια καλή πρόταση αν θέλετε ένα αξιοπρεπές ρεμπετάδικο.

επισυναπτόμενα: TZIVAERI-COVERnet.jpg 
#2   
roubas
Σολίστ
Chat
29.01.2007, 08:30
Συγχαρητηρια jorge για την επιλογη σου!
προβαλε και άλλες τετοιες αξιολογες μουσικες κινησεις!!!

#3   


Αυτά τα διάβασες;