ελληνική μουσική
250 online   ·  202.765 μέλη

Άντε να δούμε....

swkraths
Σολίστ
Chat
01.03.2007, 14:20
Στη σκιά των συμπλοκών μεταξύ φοιτητών έξω από τη Νομική Σχολή και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, πραγματοποιείται το μεσημέρι της Πέμπτης το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Την ίδια ώρα, ως «παράθυρο» για μείωση των εισακτέων στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα εκλαμβάνεται από πολλούς η απόφαση της υπουργού Παιδείας Μ.Γιαννάκου να εντάξει στον τετραετή προγραμματισμό κάθε πανεπιστημίου και τον αριθμό των εισακτέων, ο οποίος στο εξής θα αποφασίζεται από κοινού με τα ΑΕΙ και θα συνδεθεί και με την χρηματοδότησή τους.

Σύμφωνα με Τα Νέα της Πέμπτης, τα πανεπιστήμια ζητούν κάθε χρόνο σχεδόν τους μισούς έως τα 2/3 των εισακτέων που τελικά αποφασίζει το υπουργείο Παιδείας, επειδή τα κονδύλια που λαμβάνουν δεν επαρκούν για να εκπαιδεύσουν σωστά περισσότερους.

Πάντως, με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Παιδείας απαντά ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης των εισακτέων. Συγκεκριμένα, αναφέρεται: «Πρόκειται περί ανακριβούς άποψης, η οποία επιχειρείται να στηριχθεί σε αυθαίρετη ερμηνεία των χθεσινών [Τετάρτη] ανακοινώσεων της υπουργού, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

»Όπως σαφώς και κατηγορηματικά ανακοίνωσε η υπουργός κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, γίνεται δεκτό το αίτημα των αντιπροσώπων των 1.000 πανεπιστημιακών ώστε στις τετραετείς συμφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και πανεπιστημίων ή ΤΕΙ, να περιλαμβάνεται ο αριθμός των εισακτέων για τη συγκεκριμένη τετραετία, προκειμένου τα Ιδρύματα να μπορούν καλύτερα να προγραμματίσουν τις ανάγκες τους, με στόχο την καλύτερη Εκπαίδευση των φοιτητών ή σπουδαστών.

»Υπενθυμίζεται ότι με το ήδη ισχύον σύστημα τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ υποβάλλουν κατ' έτος στο υπουργείο τις προτάσεις τους για τον αριθμό των εισακτέων, η δε τελική απόφαση για τον αριθμό λαμβάνεται από τον υπουργό. Το αυτό θα ισχύσει και στη συνέχεια, και κατά τα επόμενα χρόνια, με τη μόνη διαφορά ότι αντί της ετήσιας υποβολής πρότασης, αυτή θα ενταχθεί στις τετραετείς συμφωνίες».

Η υπουργός Παιδείας από το βήμα της Βουλής είπε ότι ο νέος τρόπος καθορισμού του αριθμού εισακτέων θα ισχύσει από τα τέλη Απριλίου του 2008, αφού προηγηθούν έως το τέλος Φεβρουαρίου του ίδιου έτους οι προτάσεις των ΑΕΙ για τον προγραμματισμό τους.

Την ίδια ώρα, οι φοιτητές κορυφώνουν την Πέμπτη τις κινητοποιήσεις τους με συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων μεγάλων πόλεων. Στη συνέχεια το Συντονιστικό των φοιτητών θα αποφασίσει για τις κινητοποιήσεις της επόμενης εβδομάδας.

Παράλληλα, συνεχίζεται μέχρι την Παρασκευή και η απεργία των πανεπιστημιακών, ενώ κρίσιμο για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους θεωρείται το συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ, το οποίο αρχίζει την Παρασκευή και ολοκληρώνεται την Κυριακή.

Εν τω μεταξύ, διαφωνίες εκφράζονται στους κόλπους της φοιτητικής κοινότητας για τον αριθμό των Σχολών που τελούν υπό κατάληψη. Η ΔΑΠ υποστηρίζει ότι οι καταλήψεις έχουν μειωθεί αισθητά σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες και δεν ξεπερνούν τις 260 σε όλη τη χώρα.

Η ΠΚΣ μιλά για 315 Σχολές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ υπό κατάληψη, ενώ οι φοιτητές που υποστηρίζουν τον Συνασπισμό μιλούν για 280 καταλήψεις πανελλαδικά.

news.in.gr
#1