ελληνική μουσική
    785 online   ·  210.833 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Aρθρα

    Η έννοια του κλασικού rock

    Η έννοια του κλασικού Rock είναι αρκετά πλατιά...
    Η έννοια του κλασικού rock
    Γράφει ο mike-railse
    1 άρθρα στο MusicHeaven
    Παρασκευή 21 Σεπ 2007
    Μάλιστα, καθώς ο χρόνος πέρνα, ο όρος "κλασικό" τείνει να αναφέρεται σε όλο και μεγαλύτερο μέρος του ροκ ή αργότερα (αφού ούτε το ίδιο το ροκ μας διευκολύνει να το ορίσουμε με ακρίβεια) της ηλεκτρονικής μουσικής του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα. Παρακολουθώντας τους εξειδικευμένους στο Classic Rock αμερικανικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς -οι οποίοι κάθε μέρα που περνά γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς- παρατηρεί κανείς πως σχεδόν κάθε Rock ή Pop τραγούδι που έχει συμπληρώσει μια δεκαετία ζωής μοιάζει να πληρεί τις προϋποθέσεις για ένταξη στο σχετικό ρεπερτόριο.

    Η "χρυσή εποχή" ωστόσο του Rock -εκείνη που θα ονομάζαμε "κλασική" περίοδο- καλύπτει το διάστημα απο τα τέλη της δεκαετίας του '60 (όταν χαρισματικοί σολίστες, όπως ο Jimi Hendrix, και σούπερ γκρουπ, όπως οι cream, έθεσαν τα θεμέλια του αντλώντας καλλιτεχνική ύλη από τις πηγές των Blues, του Rock 'n' roll, της folk) μέχρι τα μέσα της δεκαετίας τοθ '70 (όταν ρεύματα όπως η ψυχεδέλεια, το Glam Rock και το Progressive Rock έκλεισαν τον κύκλο τους, δίνοντας τη σκυτάλη σε μια εποχή αμφισβήτησης, ανακατατάξεων και νέας προοπτικής, που εκφράστηκαν μέσω του Punk και του new wave).

    Βεβαίως, της "ώριμης" αυτής εποχής προηγήθηκαν τόσο πρόσωπα οσο και τεχνοτροπίες που προλείαναν το έδαφος, έδωσαν ερεθίσματα, εξασφάλισαν προϋποθέσεις και μπόλιασαν με καλλιτεχνικά οράματα τους μεταγενέστερους "κορυφαίους". Χωρίς αυτους τους πρωτοπόρους τίποτα δεν θα ηταν ίδιο.

    Αντίστοιχα υπήρξαν και επίγονοι εκείνοι που συνέχισαν να υπηρετούν το ιδίωμα και μέτα την πέριοδο της ακμής του, προσαρμώζοντας τους κανόνες του στα νέα δεδομένα και διαμορφώνοντας μια επίκαιρη "γλώσσα", κατάλληλη για το μεταλλασόμενο ηχητικό, κοινωνικό και πολιτιστικό περιβάλλον.

    Υπύρξαν, τελος, και παράλληλες δράσεις:
    Συγγενή αλλά διαφορετικά στιλ, όπως το kraut Rock, η avant-garde ή οι αφηγηματικές μπαλάντες των τραγουδιστών/τραγουδοποιών, που άντλησαν έμπνευση από τις ίδιες πηγές, αλλά την επεξεργάστηκαν με διαφορετικό τρόπο, εξακολουθώντας ωστόσο να αγγίζουν με όμοια αποτελεσματικότητα και με αμείωτη ευαισθησία τον ψυχισμό των ακροατών.

    Με όλα τα παραπάνω προσπαθώ να σας δείξω όχι μόνο το δάσος αλλα και το καθένα του, σε μια προσπάθεια αναλυτικής προσέγγισης και πλήρους καταγραφής καλλιτεχνικού φαινομένου που υπήρξε το Classic Rock.

    Ευτύχως πολλοί συνεχίζουν να κρατανε ζωντανή τη φλόγα του Rock, αν σβήσει αυτή η φλόγα θα έχει χαθεί μια ανεκπλήρωτη οικονομιά μιας απο τις πολλές μορφές της τέχνης που ονομάζεται μουσική.

    Tags
    Μουσικά Είδη:BluesClassic RockGlam RockPopProgressive RockPunkRockΚαλλιτέχνες:Jimi Hendrix



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #9518   /   21.09.2007, 01:25   /   Αναφορά
    Δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμα "κλασσικό ροκ" με την έννοια που το γνωρίσαμε, αλλά σίγουρα (και ευτυχώς), υπάρχουν κομάτια και συγκροτήματα, που μπορούν να συμπεριληφθούν κάποτε στη συγκεκριμένη λίστα. Κατά τα άλλα θεωρώ πολύ καλό το αρθράκι. Μικρό και περιεκτικό, χωρίς κενά αλλά και χωρίς να κουράζει στην ανάγνωση.
    #9521   /   21.09.2007, 14:05
    Den tha papsei pote na uparxei file

    klassiko rock... ma pote..

    oso uparxoun akoma akroates zei kai vasilevei!!

    mporei na min einai polloi alla sigoura einai arketoi!!

    euxaristw gia ta kala sou logia!!

    #9522   /   21.09.2007, 15:59   /   Αναφορά
    Πραγματικα Θεμη, δεν ξερω αν υφισταται ο ορος classic rock. Υπαρχει μια δεκαετια που τα δημιουργηματα αυτης της μουσικης ηταν πρωτοποριακα απλουστατα γιατι κανενας αλλος δεν τα ειχε παιξει. Ηταν ολα πιο ελευθερα.. Κατα την προσωπικη μου αποψη ο ορος "κλασικο" ειναι εσφαλμενος... Το ροκ ηταν ενα φαινομενο απο μονο του και δεν χωριζεται σε περιοδους... Τα 70's ηταν η πιο παραγωγικη περιοδος αυτης της μουσικης που εδωσε πολλα στους μελλοντικους μουσικους. Παντα θα υπαρχουν αξιοι ερμηνευτες της μουσικης αυτης.. Καλο αρθρο παντως, cheers!!
    #9532   /   21.09.2007, 23:15   /   Αναφορά
    Κατα τη γνωμη μου αγαπητε Mike, οσο περνουν τα χρονια και "παλιωνουν" καποιες νεοτερες

    επιτυχιες,μετονομαζονται σε κλασικες.....

    Απο τη στιγμη που το κλασσικο ροκ ομως, δεν εχει τελος,παυει να υπαρχει σαν ορος... ( αφου δεν εχει ορια)! :)

    Μου αρεσε τα αρθρο σου .... να ΄σαι καλα!
    #9538   /   22.09.2007, 12:50   /   Αναφορά
    Συγχαρητήρια για το άρθρο σου Θέμη. Χαίρομαι που ένα παιδί 15 μόλις ετών ψάχνει σε τέτοιο βάθος το μουσικο φαινόμενο της ροκ μουσικής. Συνέχισε να "ταλαιπωρείς" έτσι (με την καλή έννοια του όρου σαφώς) ό,τι αγαπάς!



    Πάντα τέτοια!
    #9539   /   22.09.2007, 12:51   /   Αναφορά
    Συγχαρητήρια για το άρθρο σου Θέμη. Χαίρομαι που ένα παιδί 15 μόλις ετών ψάχνει σε τέτοιο βάθος το φαινόμενο της ροκ μουσικής. Συνέχισε να "ταλαιπωρείς" έτσι (με την καλή έννοια του όρου σαφώς) ό,τι αγαπάς!



    Πάντα τέτοια!
    #9541   /   22.09.2007, 13:37   /   Αναφορά
    Πολυ ωραιο το αρθρο σου.Θελω επίσης να ενημερωσω τους φιλους οτι υφίσταται ο ορος =κλασσικο ροκ= και διδάσκεται ως υποχρεωτικό μάθημα σε μουσικες ακαδημίες του εξωτερικου σε οσους κάνουν σχετικές σπουδές τοσο στον φωνητικό τομέα οσο και σε σχετικά με την ροκ οργανα.
    #9559   /   23.09.2007, 14:25
    Kati kserei o sakis...

    #9582   /   24.09.2007, 15:46
    Ναι υπαρχει.... ως " κατ'αναγκην ορος " !



    Το θεμα ειναι οτι μπορει για παραδειγμα τα παιδια σας να ενταξουν στο κλασικο ροκ

    μουσικες που σημερα ισως ειναι "πειραματικες"!



    Τελος παντων Το ΡΟΚ αν και " κλασικο" για μενα θα ειναι παντα "ΝΕΟ" !

    #9631   /   27.09.2007, 01:27   /   Αναφορά
    Σωστά όσα λες περί της έννοιας του κλασσικού -

    καλή δουλειά mike-railse. Σαφέστατα το ροκ δε χάνεται όσο ύπαρχουμε εμείς κι όλοι όσοι τ'ακούμε , τ΄αγαπάμε και το μεταδίδουμε στους επόμενους και τους επόμενους και πάει λέγοντας......!
    #9710   /   01.10.2007, 22:50
    euxaristw sakina (galhnh)...

    polu endiaferon profil..

    kai polu energo melos..

    polu wraies photo epeishs!!

    #10742   /   12.12.2007, 21:08   /   Αναφορά
    Μπορώ να πω πολύ χάλια δημοσίευση :-)

    Πολύ ωραίο, πραγματικά. Μ'εντυπωσίασες!
    #11016   /   31.12.2007, 00:46   /   Αναφορά
    Πολυ καλο αρθρο που εξηγει το κλασσικο rock χωρις να "εγκλωβιζει" την εννοια του.Βασικα συμφωνω οτι καθως ο χρονος περνα αλλαζει η εννοια του κλασσικου οπως και πολλοι θα θεωρουν καποια bands κλασσικα ενω καποιοι αλλοι οχι...