ελληνική μουσική
    227 online   ·  210.815 μέλη
    Το ‘‘Addicted To Love’’ δεν είναι απλά ένα Pop τραγούδι και σίγουρα είναι κάτι περισσότερο από μία ωδή στο… ξελόγιασμα. Επιπλέον, έβαλε το όνομα του Robert Palmer στον παγκόσμιο μουσικό χάρτη, χάρη και στο video clip που είναι από τα πιο χαρακτηριστικά της δεκαετίας του 1980. Είχε, όμως, κι ένα τίμημα...
    Addicted To Love - Robert Palmer
    Γράφει ο Κωνσταντίνος Παυλικιάνης (CHE)
    223 άρθρα στο MusicHeaven
    Δευτέρα 24 Δεκ 2007
    ADDICTED TO LOVE - Robert Palmer

    Your lights are on, but you're not home
    Your mind is not your own
    Your heart sweats, your body shakes
    Another Kiss is what it takes

    You can't sleep, you can't eat
    There's no doubt, you're in deep
    Your throat is tight, you can't breathe
    Another Kiss is all you need

    Ohh oohh
    you like to think that you're immune to the stuff
    It's closer to the truth to say you can't get enough
    you know you're gonna have to face it
    you're addicted to love

    You see the signs, but you can't read
    You're runnin' at a different speed
    You heart beats in double time
    Another Kiss and you'll be mine, a one track mind

    You can't be saved
    Oblivion is all you crave
    If there's some left for you
    You don't mind if you do

    Ohh oohh
    You like to think that you're immune to the stuff
    It's closer to the truth to say you can't get enough,
    you know you're gonna have to face it
    you're addicted to love

    Might as well face it, you're addicted to love(5x)

    Your lights are on, but you're not home
    Your will is not your own
    You're heart sweats and teeth grind
    Another Kiss and you'll be mine

    Ohh oohh
    you like to think that you're immune to the stuff
    It's closer to the truth to say you can't get enough
    you know you're gonna have to face it
    you're addicted to love

    Might as well face it, you're addicted to love(5x)

    Addicted To Love - Robert Palmer
    Το ‘‘Addicted To Love’’ κυκλοφόρησε το 1985 και περιλαμβάνεται στο δίσκο του Robert Palmer “Riptide’’. Ανέβηκε στο Νο 1 των Η.Π.Α. ενώ έφτασε και ως το Νο 5 της Μεγάλης Βρετανίας.
    Το ‘‘Addicted To Love’’ δεν είναι απλά ένα Pop τραγούδι και σίγουρα είναι κάτι περισσότερο από μία ωδή στο… ξελόγιασμα. Ο Robert Palmer το έγραψε έχοντας ως θέμα το πώς είναι να έχει κανείς μία εθιστική προσωπικότητα.
    Το κομμάτι προσδίδει στην persona του τραγουδιού ένα χαρακτήρα παλιάνθρωπου, ενός σύγχρονου Καζανόβα που ψιθυρίζει το τραγούδι στο αυτί του ακροατή. Ο στίχος ‘‘Your heart sweats, your body shakes,
    another Kiss is what it takes’’ μοιάζει σαν να ξεπήδησε απ’ ευθείας από ένα ρομαντικό μυθιστόρημα έρωτα, σεξ και βίας.
    Χάρη στον ήχο των drums, που μοιάζουν σαν να ηχογραφήθηκαν σε studio του… Παραδείσου, το ‘‘Addicted To Love’’ έχει ένα δυνατό beat που τονίζει τα λόγια των στίχων και υπνωτίζει τον ακροατή παρασύροντάς τον σε ένα εθιστικό παιχνίδι αγάπης και μίσους.
    Η εκφραστική φωνή του Palmer εκπέμπει αυτοπεποίθηση και τόλμη ενώ ο παραμορφωτικός Rock ήχος που βγάζουν οι κιθάρες είναι εξαιρετικά δυναμικός.

    Addicted To Love - Robert Palmer
    Ο Palmer ήθελε να κάνει αυτό το τραγούδι ντουέτο με την Chaka Khan και γι’ αυτό το λόγο το ηχογράφησε μαζί της. Όμως, η Warner Brothers Records, η δισκογραφική εταιρία του Palmer, δεν επέτρεψε να χρησιμοποιηθεί η φωνή της Chaka Khan στο δίσκο κι έτσι, πριν κυκλοφορήσει το τραγούδι, έπρεπε να σβηστούν τα δικά της μέρη και να ηχογραφηθούν και πάλι οι ψηλές νότες.
    Τελικά, η Chaka Khan συμμετείχε στο ‘‘Higher Love’’ του Steve Winwood το οποίο επικράτησε του ‘‘Addicted To Love’’ στη διεκδίκηση του Βραβείου Grammy για το τραγούδι της χρονιάς (1987). Παρόλα αυτά, αυτό δεν πρέπει να στεναχώρησε ιδιαίτερα τον Robert Palmer δεδομένου ότι στα ίδια βραβεία κέρδισε το Βραβείο της Καλύτερης Αντρικής Rock Ερμηνείας για το ‘‘Addicted To Love’’ ενώ ήταν υποψήφιος και στα American Music Awards για το Βραβείο του Καλύτερου Pop/Rock Τραγουδιστή.

    Το ‘‘Addicted To Love’’ είναι η μοναδική Νο 1 επιτυχία του Palmer στις Η.Π.Α. και χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές για να ντύσει κινηματογραφικές και τηλεοπτικές σκηνές.

    Addicted To Love - Robert Palmer
    Το τραγούδι υποστηρίχθηκε από ένα αξιομνημόνευτο video clip, από τα διασημότερα της ροκ μουσικής, σε σκηνοθεσία του φωτογράφου Terence Donovan. Το video έμελλε να μείνει στην ιστορία ως ένα από τα πιο χαρακτηριστικά video clip της δεκαετίας του 1980. Σ’ αυτό βλέπουμε τον Robert Palmer, άψογα ντυμένο με ένα κοστούμι Armani, να τραγουδάει μπροστά από ένα συγκρότημα με πανέμορφες, πλην όμως ανέκφραστες και με ύφος blasé, γυναίκες που έχουν την ίδια εμφάνιση. Όλες τους φορούν πολύ make-up, έχουν ίσια μαλλιά, ίδια ρούχα (κάτι στενά μαύρα φορέματα) κι επιπλέον προσποιούνται ότι παίζουν μουσικά όργανα.

    Addicted To Love - Robert Palmer

    Το αστείο με το video του τραγουδιού είναι ότι τα μοντέλα που πόζαραν ως back up συγκρότημα του Palmer επιλέχθηκαν ακριβώς επειδή δεν ήξεραν να παίζουν μουσική. Κατά συνέπεια, κάθε κορίτσι έπαιζε ασυνάρτητα και όλες μαζί κινούνταν σε διαφορετικό ρυθμό. Η ιδέα αυτή όχι μόνο δεν ήταν του Robert Palmer αλλά ούτε καν είδε τα κορίτσια αφού αυτά κινηματογραφήθηκαν χωριστά και η σκηνή τους ‘‘κόλλησε’’ πίσω από το clip με τον Palmer να τραγουδάει.
    Όλα αυτά τα καλολογικά στοιχεία ήταν ιδέα του σκηνοθέτη Terence Donovan ο οποίος εκθέτει έτσι την άποψή του για την παράλογη και έμμονη ιδέα πολλών γυναικών να μοιάσουν στα μανεκέν.

    Εκτός από τις αμοιβές των μοντέλων, δεν υπήρξε τίποτα ιδιαίτερα ακριβό στο video, κανένα εφέ ή κλισέ που χρησιμοποιούνταν πολύ συχνά εκείνη την εποχή και βέβαια δεν είχε καμία σχέση με τα μακράς διάρκειας video clip του Michael Jackson όπως το Thriller. Ήταν μια απλή ιδέα, έξυπνη και αστεία συγχρόνως, ενώ θα μπορούσε να πει κανείς ότι το video ήταν, περιέργως, εξαιρετικά προκλητικό αλλά και, ταυτόχρονα, πολύ αριστοκρατικό. Χωρίς, λοιπόν, τις δυνατότητες που παρέχει πλέον η σύγχρονη τεχνολογία, το video clip του τραγουδιού, αν και περιορίστηκε μόνο στα μοντέλα και τα χρωματισμένα σκηνικά, πέτυχε απόλυτα το σκοπό του και κατάφερε να γίνει το σύμβολο μιας ολόκληρης δεκαετίας.

    Addicted To Love - Robert Palmer

    Το video του ‘‘Addicted To Love’’ κέρδισε το βραβείο Best Male Video στα MTV Video Music Awards ενώ ήταν υποψήφιο και στις κατηγορίες Video of the Year, Best Stage Performance Video, Viewer's Choice, και Best Overall Performance. Επίσης, ήταν υποψήφιο και στα American Music Awards για το Βραβείο Καλύτερου Pop/Rock Video. Συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των MTV 100 Greatest Videos Ever Made (στο Νο 8) καθώς και στα VH1 100 Greatest Videos (στο Νο 30).

    Αυτό το ξεχωριστό video-clip ήταν το πρώτο, αλλά και το τελευταίο, που προβλήθηκε από το μακροχρόνιο μουσικό πρόγραμμα ‘‘The Chart Show’’ που παιζόταν στη Μεγάλη Βρετανία. Επιπλέον αναδείχθηκε σε ένα από τα πιο πολυπαιγμένα του MTV αν και προκάλεσε διαμαρτυρίες από κάποιες φεμινίστριες.
    Εξαιτίας αυτού ο Palmer χαρακτηρίστηκε ως σωβινιστής αλλά, είτε ήταν σεξιστής είτε όχι, το video clip τον βοήθησε να βάλει το όνομα Robert Palmer στον μουσικό χάρτη και των δύο πλευρών του Ατλαντικού.
    Μετά απ’ όλα αυτά το video του “Addicted To Love’’ έγινε πρότυπο για πολλά άλλα χωρίς ποτέ να ξεπεραστεί. Η αίσθηση που προκάλεσε ήταν τέτοια ώστε διακωμωδήθηκε πολλές φορές μεταξύ των οποίων και σε μία διαφήμιση της Pepsi με τη Britney Spears. Το τραγούδι δεν γλύτωσε και τις παρωδίες μεταξύ των οποίων από τον Tony Loc στο ‘‘Wild Thing’’ και από τον Weird Al Yankovic ο οποίος στο δίσκο του ‘‘Polka Party!’’ ερμηνεύει το… ‘‘Addicted To Spuds’’ (εθισμένος στις πατάτες!) ενώ στο ‘‘UHF’’ εμφανίζονται τα μοντέλα με… μουστάκια και γυαλιά!

    Η Shania Twain στο ‘‘Man, I Feel Like A Woman’’ χρησιμοποίησε την ίδια ιδέα μόνο που αντί για μοντέλα-γυναίκες έβαλε μοντέλα-άντρες ενώ η Paula Abdul στο ‘‘Forever Your Girl’’ έβαλε μικρά κοριτσάκια. Παρωδία του τραγουδιού υπάρχει επίσης και στην χριστουγεννιάτικη ρομαντική κομεντί ‘‘Love Actually’’ (στην Ελλάδα παίχτηκε με τον τίτλο ‘‘Αγάπη είναι…’’) ενώ το 1997 βγήκε στους κινηματογράφους και η ταινία ‘‘Addicted To Love’’ (ελληνικός τίτλος ‘‘Άσπονδοι Εραστές’’) με τη Meg Ryan και τον Matthew Broderick.

    Εκτός από παρωδίες, το τραγούδι γνώρισε και άλλες εκτελέσεις εκ των οποίων η πιο γνωστή είναι μία ζωντανή ηχογράφηση της Tina Turner που περιλαμβάνεται στο δίσκο ‘‘Tina: Live in Europe’’ που κυκλοφόρησε το 1988.


    Ο Robert Palmer ήταν σπουδαίος τραγουδιστής και τραγουδοποιός. Η σχεδόν 40ετής καριέρα του περιλαμβάνει κάθε είδος μουσικής, από την πειραματική τζαζ, τα Blues και τη Soul μέχρι τη Reggae και το bossa-nova. Μέχρι το 1986 ο Robert Palmer είχε ήδη καθιερωθεί ως ένας σεβαστός τραγουδιστής της ‘‘γαλαζοαίματης’’ Soul. Εκείνη τη χρονιά, όμως, με την κυκλοφορία του ‘‘Addicted To Love’’ ο αξιοσέβαστος και σχετικά αντιεμπορικός τραγουδιστής θα γινόταν παγκοσμίως γνωστός και θα συνδεόταν για πάντα με την εικόνα ενός καλοντυμένου και κουστουμαρισμένου performer. Μια εικόνα που οφείλει πολλά, όπως είπαμε, στο συνοδευτικό video του τραγουδιού που μέσα σε λίγα λεπτά συνόψισε τη γοητεία και τις υπερβολές της δεκαετίας του 1980.
    Η επιτυχία του ‘‘Addicted To Love’’ μπορεί να εκσφενδόνισε τον Palmer στην κορυφή, είχε, όμως, κι ένα τίμημα. Ο Robert Palmer, αν και είχε έναν ευτυχισμένο γάμο με δύο παιδιά, βρέθηκε να παρουσιάζεται ως ένας πλούσιος playboy και ως η επιτομή του yuppie. Ήταν μια εικόνα που θα τον ακολουθούσε στην υπόλοιπη καριέρα του και την οποία ο ίδιος προσπαθούσε συχνά να διαλύσει. Μιλώντας για το περίφημο video, ο ίδιος είχε πει:
    - Είχα ελάχιστα πράγματα να κάνω. Απλά εμφανίστηκα και κουνούσα τα χείλη μου για 15 λεπτά.

    Αν και επέστρεψε αργότερα στις πιο εκλεκτικές μουσικές ρίζες του, ο Palmer δεν απέβαλε ποτέ από πάνω του την εικόνα του playboy η οποία τροφοδοτήθηκε εν μέρει και από την εμφανή προτίμησή του σε κοστούμια σχεδιαστών (Versace, Gucci, Armani και ιδίως Gianfranco Ferre), στα τσιγάρα και σ’ ένα καλό malt whisky.
    Ο Robert Palmer πέθανε στο Παρίσι στις 26 Σεπτεμβρίου του 2003, σε ηλικία 54 ετών, από καρδιακή προσβολή. Η Suzanne Parkes, η οποία είχε συνεργαστεί με τον Palmer ως υπεύθυνη δημοσιότητας, είχε δηλώσει στις ειδήσεις του BBC:
    - Ο Robert Palmer ήταν πραγματικά κάτι σπάνιο στη μουσική βιομηχανία. Η persona του εκτός σκηνής ήταν ακόμα πιο συμπαθητική από εκείνη πάνω στη σκηνή. Είμαι συντετριμμένη… Θυμάμαι ακόμα τις στιγμές με τον Robert. Μια φορά είχαμε πάει σ’ ένα μικρό club karaoke στο Soho και ο Robert ανέβηκε πάνω στη σκηνή και τραγούδησε το Addicted To Love, έτσι για πλάκα… .


    Κωνσταντίνος Παυλικιάνης




    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #10930   /   24.12.2007, 23:04   /   Αναφορά
    Απίστευτο! Τη στιγμή που έπεσα πάνω σε αυτή τη δημοσίευση, το ραδιόφωνο έπαιζε το "Addicted to love"!!

    Πραγματικά πολύ καλός "τυπάκος" ο Rodert Palmer και τα κομμάτια του αξιοπρόσεκτα...!
    #10931   /   24.12.2007, 23:55   /   Αναφορά
    Μπραβο!!Εξαιρετικη δουλεια!!Σαν τωρα το θυμαμαι το video clip στα μεσα της εφηβειας μου...Αλλα και το κομματι..Δυνατο.Ωραια παραγωγη!Για πολυ χορο!!!!Τοτε...

    Το εχει πει πολυ ωραια και η TINA TURNER!!!



    Eυγε..