ελληνική μουσική
    648 online   ·  210.830 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Βιογραφίες

    Ευάγγελος Ασημακόπουλος

    Ο Ευάγγελος Ασημακόπουλος ειναι ένας απ' τους μεγαλύτερους κιθαρίστες που έχει να αναδείξει η χώρα μας.
    Ευάγγελος Ασημακόπουλος
    Γράφει η σοφη (blacksheep)
    1 άρθρα στο MusicHeaven
    Παρασκευή 04 Ιαν 2008
    Μαθητης του Δημητρη Φαμπα αποφοιτει το 1960 απο το Εθνικο Ωδειο με αριστα παμψηφει και Αριστειο Εξαιρετικης Επιδοσης ενω την ιδια χρονια κατακτα το Α` Βραβειο στον Διεθνη Διαγωνισμο της Ναπολης Ιταλιας.

    Λιγο αργοτερα παρακολουθει με υποτροφια για τεσσερις συνεχης περιοδους μαθηματα με το ντουο Presti-Lagoya στη Γαλλια και με τον Andres Segovia στην Ισπανια.

    Απο το 1959 δινει πολυαριθμα ρεσιταλ σε ολη την Ελλαδα, ενω το 1965 παντρευεται την Λιζα Ζωη και μαζι καθιερωνουν το πρωτο στη χωρα μας ντουετο κιθαρας που στις μερες μας θεωρείται απ τα κορυφαια στον κοσμο.

    Οι δυο Ελληνες καλλιτεχνες δεν εχουν αποσπασει μονο τα εγκωμιαστικοτερα σχολια απο εφημεριδες κυρους οπως οι New York Time, Daily Telegraph, Pariw Matin, Chicago Sun, Low angeles times κ.α., αλλα και την εκτιμηση του μεγαλου Andres Segovia, που με ιδιοχειρη αφιερωση του αναφερει "Απο τοτε που η Μοιρα σκληρα μας αποστερισε τους Presti-Lagoya, δεν ειχα ποτε την ευχαριστηση να ακουσω καποιο εφαμιλλο ντουετο. Αλλα αργοτερα, οταν οι δυο ταλαντουχοι Ελληνες κιθαριστες Ευαγγελος και Λιζα επαιξαν για μενα,ενιωσα απεραντη ικανοποιηση και χαρα. Τους ευχομαι ολοψυχα να κατακτησουν το την υψηλη εκτιμηση του κοινου,οπως κατεκτησαν και τη δικη μου!".

    Η Διεθνης σταδιοδρομια του ντουετου Euangellos & Liza αρχιζει το 1967. Απο τοτε οι δυο σολιστ πραγματοποιουν εκτεταμενες περιοδειες ανα τον κοσμο, δινοντας εκατονταδες κονσερτα στις γνωστοτερες αιθουσες συναυλιων, περιλαμβανομενων του Carnegie Hall, του Queen Elizabeth Hall, της Conzertgebauw, του Wingmore Hall, του Theatre de la Ville και του Ωδειου Ηρώδου του Αττικου. Παιζουν επισης σε Ραδιοφωνικους και Τηλεοπτικους σταθμους -BBC, ΠαρισιRTVF, Βρυξελλες, Μαδριτη, Κολωνια, Βερολινο,κ.α. - καθως και σε μεγαλα Φεστιβαλ μεταξυ των οποιων της Νεας Υορκης, της Βοστονης, της Αμβερσας, του Αμστερνταμ, της Ρωμης και του Μεξικου. Συμπρατουν ακομη ως σολιστ σε γνωστες συμφωνικες ορχηστρες, οπως του Μοντρεαλ, του Μισιγκαν, του Σινσινατι, του Μπερμιγχαμ και διδασκουν σε Σεμιναρια και Master Classes σε φημισμενες μουσικες Ακαδημιες και Πανεπιστημια. Ο Ευαγγελος Ασημακοπουλος και η Λιζα Ζωη ειναι επισης ιδρυτες των Σεμιναριων Κιθαρας που γινονται καθε χρονο στην Πατρα.

    Στη Λιζα Ζωη και στον Ευαγγελο Ασημακοπουλο αφιερωσαν εργα τους Ελληνες και ξενοι συνθετες, ενω παραλληλα οι δυο καλλιτεχνες εμπλουτησαν το φτωχο ρεπερτοριο για δυο κιθαρες με διαφορες μεταγραφες τους. Δισκοι τους και cd με εργα για μια η δυο κιθαρες κυκλοφορουν σε ολο τον κοσμο απο την EMI Classics.

    Τελος στα 40 χρονια διδασκαλιας του, ο Ευαγγελος Ασημακοπουλος εχει δημιουργησει μια σχολη εκλεκτων κιθαριστων που διαπρεπουν στην Ελλαδα και στο εξωτερικο.

    Πληροφοριες απ την βιογραφια του Ευαγγελου Ασημακοπουλου στο 4ο βιβλιο της κιθαρας.

    Tags
    Καλλιτέχνες:ChicagoQueen



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #11082   /   04.01.2008, 01:46   /   Αναφορά
    Όντως πρόκειται για κορυφαίους κιθαρίστες... Kαι ο Ευάγγελος και η Λίζα... Μάλιστα χρησημοποιώ και κάποια από τα βιβλία τους...!!!
    #11094   /   05.01.2008, 14:18   /   Αναφορά
    Πολυ ωραιο και αναλυτικο το αφιερωμα σου για τον Δασκαλο.
    #18747   /   17.07.2009, 12:55   /   Αναφορά
    Ο Ευάγγελος Ασημακόπουλος & η Λίζα Ζώη, εκτός από άψογοι κιθαρίστες & διδάσκαλοι, είναι και πολύ αξιόλογοι άνθρωποι.



    Συγχαρητήρια για το πολύ καλό σας άρθρο,



    Με εκτίμηση,



    Π.Σ.
    #18748   /   17.07.2009, 14:14   /   Αναφορά
    σας ευχαριστω για τα καλα σας λογια.η αληθεια ειναι οτι εχουν δημιουργησει μια αξεπεραστη σχολη κλασσικης κιθαρας στην ελλαδα.ηπροσφορα τους στο χωρο απλα μοναδικη