ελληνική μουσική
    853 online   ·  210.833 μέλη
    Μεγάλωσε με τις ιδέες της κοινωνικής ισότητας και με μια δίψα για την ποικιλομορφία, που παρουσιάζεται κατά ένα μεγάλο μέρος στο μίγμα του ευδιάκριτου και χωρίς όρια εξωτικού ήχου στη μουσική του...
    Μάνου Τσάο
    Γράφει ο PHILIPPOSSM
    24 άρθρα στο MusicHeaven
    Τρίτη 29 Ιαν 2008
    Μάνου Τσάο

    Πραγματικό όνομα José-Manuel Thomas Arthur Chao
    Γέννηση 21 Ιουνίου 1961
    Παρίσι, Γαλλία

    Εθνικότητα Ισπανική



    Ο Μάνου Τσάο (ισπαν. Manu Chao, γενν. 1961) είναι ένας, γεννημένος στη Γαλλία, τραγουδιστής, με ισπανική (γαλικική και βάσκικη) καταγωγή. Τραγουδά στα Γαλλικά, στα Ισπανικά, στα Αραβικά, στα Γαλικικά και στα Αγγλικά.

    Η μητέρα του Τσάο ήταν Ισπανίδα από το Μπιλμπάο, στη χώρα των Βάσκων στη Βόρεια Ισπανία. Ο πατέρας του, ο συγγραφέας και ο δημοσιογράφος Ραμόν Τσάο, ήταν Γαλικιανός, από την Βιλάλμπα. Μετακόμισαν στο Παρίσι εξ αιτίας της δικτατορίας του Φρανθίσκο Φράνκο, η οποία διάρκεσε μέχρι το θάνατο του δικτάτορα το 1975. Σύντομα μετά τη γέννηση το Μάνου, η οικογένεια Τσάο μετακόμισε στα απομακρυσμένα προάστια του Παρισιού, και ο Μάνου πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής ηλικίας του στη Βουλώνη και στις Σέβρες. Καθώς μεγάλωνε συναναστρεφόταν με καλλιτέχνες και διανοούμενους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν γνωστοί του πατέρα του, με μια ευρεία πολυπολιτισμική ποικιλομορφία που επηρέασε την προσωπικότητά του σε μεγάλο βαθμό. Μεγάλωσε με τις ιδέες της κοινωνικής ισότητας και με μια δίψα για την ποικιλομορφία, που παρουσιάζεται κατά ένα μεγάλο μέρος στο μίγμα του ευδιάκριτου και χωρίς όρια εξωτικού ήχου στη μουσική του.


    Επηρεασμένος από τη Βρετανική πανκ, και ιδιαίτερα από τους The Clash, ο Τσάο μαζί με άλλους μουσικούς δημιούργησε στα μέσα της δεκαετίας του 1980, το ισπανο-αγγλόφωνο ροκαμπίλυ συγκρότημα Hot Pants. Το συγκρότημα κυκλοφόρησε ένα ντέμο με τον τίτλο Mala Vida το 1984, που κέρδισε λίγη προσοχή. Ώσπου να κυκλοφορήσουν το πρώτο τους album το 1986, η εναλλακτική σκηνή του Παρισίου είχε ξεφτύσει, και ο Μάνου, ο αδελφός του Αντουάν, και φίλοι του έφτιαξαν τους Los Carayos αλλάζοντας λίγο τον ήχο τους. Οι Los Carayos ήταν πάντα στα δεύτερα πλάνα του Μάνου Τσάο και κυκλοφόρησαν συνολικά 3 albums.

    Το 1987, οι αδελφοί Τσάο και ο ξάδελφός τους Σαντιάγο Κασαριέγκο, ίδρυσαν τους Μάνο Νέγκρα. Με μια μικρή εταιρία αρχικά, το συγκρότημα κυκλοφόρησε μια νέα έκδοση του Mala Vida, που έγινε γρήγορα επιτυχία στη Γαλλία. Σύντομα μετακινήθηκαν προς τη Virgin, και το πρώτο τους album Patchanka κυκλοφόρησε το επόμενο έτος. Αν και το συγκρότημα δεν κέρδισε ποτέ μια βάση στην Αγγλική αγορά, η αύξηση της δημοτικότητάς του στον υπόλοιπο κόσμο, ακολούθησε σύντομα, Φτάνοντας στη θέση #5 σε Ολλανδία, Ιταλία και Γερμανία. Από το 1992 το συγκρότημα κέρδισε φήμη στη Νότια Αμερική, με την περιοδεία του Cargo.

    Ρωγμές άρχισαν να αυξάνονται μεταξύ των μελών του συγκροτήματος, κατά τη διάρκεια εκείνης της περιοδείας, και στα τέλη του 1994, πολλοί άφησαν το συγκρότημα. Την επόμενη χρονιά οι Μάνο Νέγκρα κυκλοφόρησαν το τελευταίο τους album, Casa Babylon, ο Μάνου Τσάο μετακίνησε την έδρα του συγκροτήματος στη Μαδρίτη, αλλά οι νομικές διαμάχες με τα προηγούμενα μέλη οδήγησαν Τσάο για να διαλύσει τους Μάνο Νέγκρα το 1995.
    Ο ήχος των Μάνο Νέγκρα χαρακτηρίζεται συνήθως από τους ζωηρούς ρυθμούς που μεταδίδουν μια δονούμενη ενέργεια, κάτι που φαίνεται από τον τίτλο του πρώτου album, "Patchanka" (πάρτυ), και από μια ευδιάκριτη ανεπισημότητα που επιτρέπει στο ακροατήριο για να αναμιχθεί και να αισθανθεί κοντά στον ήχο τους. Η μίξη ειδών μουσικής είναι παρούσα σε όλες τους τις δουλειές και μπορεί γενικά να χαρακτηριστεί ως ένα ιδιαίτερης καινοτόμου φύσης, φολκ πανκ ροκ με στοιχεία ρέγκε.
    Σόλο καριέρα με το Ράδιο Μπέμπα (Radio Bemba)

    Αφού πήγε στη Μαδρίτη, ο Τσάο και άλλα μέλη από τους Μάνο Νέγκρα διαμόρφωσαν ένα νέο γκρούπ, που το ονόμασαν Radio Bemba Sound System (από το σύστημα επικοινωνιών που χρησιμοποιoύταν στην Sierra Maestra, από τον Φιντέλ Κάστρεο και τον Τσε Γκεβάρα κατά την Κουβανική επανάσταση), που συμπεριλάμβανε καλλιτέχνες από το Μεξικό, τη Βραζιλία και την Αργεντινή. Το αποτέλεσμα ήταν η μουσική να διαφέρει ουσιαστικά από αυτή των Μάνο Νεγκρα και να χρησιμοποιεί κυρίως ισπανικούς στίχους (και λιγότερο γαλλικούς). Το 1998 ο Μάνου Τσάο κυκλοφόρησε το Clandestino που περιείχε επιτυχείες όπως τα Clandestino και Bongo Bong, και το 1999 κέρδισε ένα βραβείο Victoires de la Musique. Το [[2001] κυκλοφόρησε το Próxima Estación: Esperanza το οποίο είχε μεγάλη επιτυχία. Ένα ζωντανό album το Radio Bemba Sound System, κυκλοφόρησε την επόμενη χρονιά. Δύο χρόνια αργότερα, ο Τσάο επέστρεψε στις γαλλικές ρίζες του με το Sibérie m'était contée.

    Το τελευταίο album του, το La Radiolina κυκλοφόρησε στις 4 Σεπτεμβρίου του 2007. Αυτή θα είναι η πρώτη διεθνής κυκλοφορία από το Próxima Estación: Esperanza του 2001. Το Rainin in Paradise, πρώτο single από το album, κάνει μια έντονη κριτική στην κατάσταση που επικρατεί σε διάφορα μέρη του κόσμου σήμερα, καθώς και στην κυβέρνηση του Τζωρτζ Μπούς σχετικά με την επέμβαση των ΗΠΑ στο Ιράκ.

    Πολλοί από τους στίχους του Μάνου Τσάο, μιλούν για την αγάπη, για την ζωή στα γκέτο, τη μετανάστευση, και φέρνουν συχνά ένα αριστερό μήνυμα. Αυτό απεικονίζει τις πολιτικές του θέσεις (η υποστίρηξή του για το κίνημα των Ζαπατίστας είναι φανερή στο Radio Bemba Sound System). Ο Τσάο είναι ανοιχτά επικριτικός προς την κυβέρνηση του Μπούς, και έχει πολλούς οπαδούς μεταξύ της ευρωπαϊκής αριστεράς και του κινήματος της αντιπαγκοσμιοποίησης.

    Πηγή: Wikipedia

    Tags
    Καλλιτέχνες:The Clash



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #11509   /   29.01.2008, 01:35   /   Αναφορά
    Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σου. Δεν έχω ακούσει παρά ελάχιστα πράγματα από τον Manu Chao, και μου κίνησες το ενδιαφέρον!
    #11513   /   29.01.2008, 10:55   /   Αναφορά
    Ωραίος μουσικός, ωραίος και σαν άνθρωπος!

    Απολαυστικός και στις σπάνιες συνεντεύξεις του.

    Οι μουσικές του σε ταξιδεύουν σε τοπία...πολύχρωμα!



    Καλή επιλογή Φίλιππε. ;)

    #11514   /   29.01.2008, 11:48   /   Αναφορά
    Εξαιρετική δημοσίευση.



    Εξαιρετικός καλλιτέχνης. Για μένα απο τους λίγους διασώστες του πολιτκού τραγουδιού στις μέρες μας...



    Solo voy con mi pena, sola va mi condena

    Correr es mi destino, para burlar la ley

    Perdido en el corazn, de la grande Babylon

    Me dicen el clandestino, por no llevar papel
    #11517   /   29.01.2008, 12:55   /   Αναφορά
    Πολύ ενδιαφέρον... Εμένα μου είχε κάνει εντύπωση με τους mano negra, μετά τον έχασα λίγο αλλά θα ψάξω το νέο του δίσκο. Ευχαριστούμε!
    #11526   /   29.01.2008, 23:41
    ακριβώς το ίδιο!!!

    :)))))))))))

    #11518   /   29.01.2008, 13:44   /   Αναφορά
    Ωραιο το δημοσιευμα σου PHILIPPOSSM...Αρχικα μολις το ειδα το αρθρο ειπα να το κοιταξω διοτι δεν ηξερα και πολλα πραγματα για την ζωη του..μονο μεσα απο τα τραγουδια του τον ηξερα...Congratulations
    #11520   /   29.01.2008, 14:57   /   Αναφορά
    Ενδιαφέρον και ευχάριστο το άρθρο. Η μουσική του Manu Chao έχει κάτι το ξεχωριστό και σε παρασύρει ακόμα και αν δεν καταλαβαίνεις τι λένε οι στίχοι.
    #11545   /   31.01.2008, 16:15   /   Αναφορά
    Πράγματι από τους καλλιτέχνες που, δυστυχώς, η κουλτούρα που εκφράζουν τείνει να εξαφανιστεί. Πολύ καλό το άρθρο !!!



    Pa' una ciudad del norte

    Yo me fui a trabajar

    Mi vida la dej

    Entre Ceuta y Gibraltar

    Soy una raya en el mar

    Fantasma en la ciudad

    Mi vida va prohibida

    Dice la autoridad



    :))))))))))))))
    #11553   /   31.01.2008, 19:02   /   Αναφορά
    Εκπληκτικό άρθρο και αγαπημένος ο Manu Chao...Δεν το συζητάμε!
    #11893   /   14.02.2008, 15:38   /   Αναφορά
    Kαλό άρθρο
    #13111   /   17.04.2008, 15:19   /   Αναφορά
    Μπράβο!!!!!!!!!!! Πολύ καλο !!!!!!!!
    #14575   /   12.06.2008, 12:51   /   Αναφορά
    Από τους λίγους που δείχνουν συνειδητοποιημένοι!



    Η αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω ισπανικά, τα όποία κυρίως χρησιμοποιεί, αλλά έχω διαβάσει σε μετάφραση στίχους του και μου φάνηκαν αξιόλογοι....
    #14588   /   12.06.2008, 16:36   /   Αναφορά
    συνειδητοποιημενος συνειδητοποιημενος

    αλλα σε μια συναυλια βγαζει περιπου 5.000 μεροκαματα εργατικα.
    #15618   /   26.07.2008, 13:05
    Το'χει ο άνθρωπος!King of the Bongos!

    #17162   /   21.11.2008, 21:04
    Τρελή τρέλα

    #22943   /   22.06.2011, 12:52   /   Αναφορά
    Τώρα κατάλαβα γιατί ο Μαραβέγιας χαρακτιρίζεται ως ο Έλληνας Μanu Chao...
    #22951   /   22.06.2011, 16:11   /   Αναφορά
    Αν και το άρθρο έχει κάποιες μικρές ανακρίβειες η ουσία είναι η σωστή.

    Απλά να προσθέσω οτι το ροκαμπίλι συγκρότημα με το οποίο ξεκίνησε ο Τσάο ήταν οι Joint de Culasse κι όχι οι Hot Pants οι οποίοι ήταν στην ουσία ο προπομπός των Mano Negra.Υπάρχει ένα dvd που βγήκε το 2006 για τους Mano Negra και λέγεται Out of time man και πραγματικά θα πάθει την πλάκα του όποιος το δει.Η περιοδεία Cargo που αναφέρεται στο άρθρο,δεν ήταν μια απλή περιοδεία.Είχαν νοικιάσει ένα φορτηγό πλοίο κι έκαναν περιοδεία στην Λαστινική Αμερικη.Ήταν σαν μούτσοι και όπου σταμάταγαν εκτός από συναυλίες που μπορεί να ήταν και 2 τη μέρα κάποιες φορές,έκαναν και θέατρο του δρόμου.Όλο αυτό έφερε το overdose και μοιραία τη διάλυσή τους.Λέγεται μάλιστα οτι ο τελευταίος δίσκος των Mano Negra,είναι στην ουσία ο πρώτος προσωπικός δίσκος του Τσάο,γιατί τον δούλεψε πολύ μόνος του στη Νάπολι κι όχι στη Μαδρίτη.Γι'αυτό άλλωστε υπάρχει και το Santa Maradona στον συγκεκριμένο δίσκο ως φόρος τιμής.

    Όσο για το σχόλιο οτι κάνει στη συναυλία του 5000 εργατικά μεροκάματα,αν και συνειδητοποιημένος,μάλλον είναι ο τελευταίος που πρέπει να κατηγορήσουμε.Κι αυτό εκτός του οτι γενικά έχει φτηνά εισητήρια το απέδειξε και στις Ελληνικές συναυλίες.Την πρώτη φορά κακώς ήρθε με 11000 δραχμές εισητήριο και ζήτησε συγνώμη και την επόμενη χρονιά ήρθε με 15 ευρώ κι έπαιξε 4 ώρες.Αλλά και στην τελευταία του μαζί με Pati Smith - Locomondo στο Rockwave ήταν η μόνη μέρα που τα εισητήρια έιχαν 25 ευρώ.

    Για όποιον ενδιαφέρεται υπάρχει κι ένα dvd για τον Manu Chao το Babylonia en guagua,καθώς κι ένα βιβλίο Μανού Τσάο:Μουσική κι ελευθερία.

    Τέλος,μετά το τελευταίο άλμπουμ το La Radiolina,έχει κυκλοφορήσει κι ένα live διπλο που λέγεται BAIONARENA και περιέχει καμιά δεκαριά αδισκογράφητα τραγούδια και διαφορετικές εκτελέσεις που το κάνουν ενδιαφέρον.