ελληνική μουσική
    830 online   ·  210.833 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Aρθρα

    Η Παιδική Χορωδία

    Ειναι αλήθεια, αγαπητοί φίλοι, οτι οι Παιδικές Χορωδίες σε ολο τον κόσμο εχουν επιτελέσει και επιτελουν σημαντικό και - γιατι οχι - και καθοριστικό ρόλο πολλες φορές στην ανάπτυξη και καλλιέργεια μουσικών ταλέντων...
    Η Παιδική Χορωδία
    Γράφει ο Aθανάσιος Αραμπατζής (sakisarabatzis)
    4 άρθρα στο MusicHeaven
    Πέμπτη 31 Ιαν 2008
    Σε ολα τα ειδη Μουσικής μεγάλα ονόματα, ειτε υπηρετώντας τη φωνητική τέχνη, ειτε τη σύνθεση, ειτε παιζοντας κάποιο οργανο οι ιδιοι σε συνεντεύξεις τους τονίζουν "Ξεκίνησα απο την παιδική Χορωδία και μάλιστα θυμαμαι..." κλπ.

    Η χορωδία ειναι ενα οργανωμένο πειθαρχημένο σύνολο που κάτω απο τη διεύθυνση του Μαέστρου εμφανίζεται στο κοινό και ειτε με συνοδεία οργάνων, ειτε οχι, αποδίδει ρεπερτόριο χορωδιακής μουσικής. Το χειροκρότημα αμοίβει ολα τα παιδια της χορωδίας που κουράστηκαν και στις ατομικές κατα φωνή πρόβες, αλλα και στις γενικές για να βγει αυτό το αποτέλεσμα.

    Μάλιστα οταν γίνεται και κάποια συνάντηση Χορωδιών ή διαγωνισμός, εκει υπάρχει και ο ευγενής ανταγωνισμός για την πρωτιά. Πολλά απο αυτα τα παιδιά ξεκίνησαν και μουσικές σπουδές. Πολλα εξελίχθηκαν στο να διεθύνουν τα ιδια αργότερα χορωδίες ή και να ασχοληθούν με το τραγούδι και τη φωνητική μουσική. Οι περισσότεροι των συνθετών εχουν χρησιμοποιήσει στα εργα τους Χορωδίες. Φιλίες διατηρήθηκαν για πολλα χρόνια μεταξύ των μελων μιας Χορωδίας (Εκκλησιαστικές, Δημοτικές, Σχολικες, Συλλόγων, Ωδείων κλπ). Ειναι το πρωτο μουσικό ερέθισμα οι Παιδικές Χορωδίες για τα παιδιά και ο ρόλος τους θα ειναι πάντα σημαντικός στο γενικό οικοδόμημα της Μουσικής.

    Τελειώνοντας θέλω να σας επισημάνω προσωπικά οτι και τη δική μου μουσική καριέρα ως ξεκίνημα την οφείλω στην Παιδική Χορωδία Αγ.Τριάδος Θεσσαλονίκης και στον Μαέστρο κ.Βασ.Παπακων/νου, οπου στη συνέχεια μαθήτευσαν και τα 4 παιδιά μου. Με την ευκαιρία της δημοσίευσης αυτης, ευχαριστω ολα τα μέλη των Χορωδιών που υπήρξα Δ/ντης Χορωδιών. Παιδική Χορωδία Προσκόπων (1976-1978), Παιδική Χορωδία Ι.Ν.Παναγούδας (1978-81), Παιδική Χορωδία Ι.Ν.Αγ.Δημητρίου - Πολιούχου (1983-1985), Παιδική Χορωδία Ορφέας (1986) και Παιδική Χορωδία Ωδείου Βορείου Ελλάδος(1994).

    Σημείωση MusicHeaven: Στη φωτογραφία η παιδική χορωδία Σπύρου Λάμπρου (www.mikripolitia.gr)

    Tags
    Μουσική Εκπαίδευση:φωνητική



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    Administrator
    #11534   /   31.01.2008, 03:44   /   Αναφορά
    Νομίζω πως το άρθρο θα είχε μεγαλύτερη ενδιαφέρον εφόσον γινόταν αναφορά στα "μεγάλα ονόματα που ξεκίνησαν από την παιδική χορωδία". Ποιοί είναι αυτοί οι καλλιτέχνες;



    Κατα τ' άλλα πρόκειται για ένα κείμενο που δίνει ερέθισμα στα παιδιά να ασχοληθούν με την παιδική χορωδία και γι' αυτό - παρά τη μειωμένη του έκταση και ανάπτυξη - το θεωρώ χρήσιμο.
    #11535   /   31.01.2008, 10:26   /   Αναφορά
    Πολύ ωραίο κείμενο!Και εγώ ήμουν μέλος της χορωδίας του Ωδείου Κερκύρας για κάποιο διάστημα.

    Θεωρώ ότι μέσα από την χορωδία κερδίζει κανείς πολλά, όχι μόνο από μουσικής άποψης αλλά και από κοινωνικής.Είναι γενικά μια καλή εμπειρία για κάθε παιδί..
    #11537   /   31.01.2008, 11:29   /   Αναφορά
    Πολύ ωραίο κείμενο, αγαπητέ!!!!!!

    Όντως, η χορωδία έχει πολλά να μας δώσει...

    Και εγώ, μέχρι πριν 2 χρόνια, ήμουν στη χορωδία του Δημοτικού Σχολείου στο οποίο φοιτούσα... Αρχικά, ως παιδί της χορωδίας και ύστερα ως πιανίστρια... Δεν μπορείς να φανταστείς πόσα πολλά έμαθα από εκεί και τι ερεθίσματα μου δόθηκαν για να συνεχίσω την πορεία μου...

    Να'σαι καλά!!!! Καλή συνέχεια!!!!!
    #11540   /   31.01.2008, 13:26   /   Αναφορά
    Θα περίμενα κι εγώ ένα μεγαλύτερο σε έκταση κείμενο, με αναφορές ίσως στις προσωπικές σας εμπειρίες ως παιδί χορωδίας αλλά και ως Μαέστρος. Όμως οι αναμνήσεις που ξυπνάτε, πολλές και ακριβές!



    Δέκα χρόνια υπήρξα μέλος της Ορχήστρας της Παιδικής Χορωδίας της Τράπεζας Κύπρου (Εθνικο Ωδείο Κύπρου) και τα όσα διδάχτηκα δεν χωράνε σε κανένα σχόλιο ή κείμενο. Ο Μαέστρος μας εξαιρετικός μουσικός και συνάμα δάσκαλος.



    :)
    #11542   /   31.01.2008, 14:11   /   Αναφορά
    Καταπληκτικό άρθρο Σάκη, και εγώ πιστεύω ότι είναι τα φυτώρια της Μουσικής. Καλλιεργείται το μουσικό αίσθημα ξεκινώντας από την πράξη καθ' ότι πράττεται ως τέχνη, διότι "εάν μην πράττηται, ουδέ η θεώρησις αυτής καθίσταται δυνατή". Πιστεύω ακράδαντα λοιπόν ότι η παιδικές χορωδιές έχουν καταλυτικό ρόλο στην περαιτέρω εξέλιξη. Σε συγχαίρω για την συμμετοχή σου ως δάσκαλος στις χορωδίες Προσκόπων, ΙΝ Παναγούδας, ΙΝ. Αγ. Δημητρίου Πολυούχου Θεσ/νίκης, Ορφέας και Βορείου Ελλάδος, γιατι πραγματικά δεν είναι εύκολο να διευθύνει κάποιος τις συγκεκριμένες χορωδίες της πόλης της Θεσσαλονίκης. Τα συγχαρητήρια εκ βάθους ψυχής.

    Τελειώνοντας να πω ότι και εγώ συμμετείχα από νεαράς ηλικίας σε χορωδίες των Αθηνών, Του αείμνηστου Άρχοντος Πρωτοψάλτη της Αγιωτάτης Μητροπόλεως Κωνσταντινουπόλεως Γεωργίου Τσατσαρώνη, του Κωνσταντινουπολίτη Φωτίου Γιαννακάκη, του Προέδρου Ιεροψαλτών Ηλία Γιουρούκου και του δασκάλου μου Δημητρίου Βερυκίου. Εμπειρίες οι οποίες μου εχρησίμευσαν στην μετέπειτα μουσική πορεία μου.
    #13191   /   20.04.2008, 14:11   /   Αναφορά
    Επεσα πανω στην περιπτωση!!!!!
    #15025   /   30.06.2008, 18:42   /   Αναφορά
    Οι απόψεις μου για την παιδική χορωδία ειναι δύο.



    Από τη μία, βοηθάνε πολύ κάποια παιδιά σε διάφορους τομείς αλλά από την άλλη, από προσωπική εμπειρία, καμιά φορά τα παιδιά νοιώθουν άβολα όταν η καθηγήτρια ασχολείται με συγκεκριμένα άτομα...!!
    #15935   /   08.08.2008, 23:48
    Πολυ σωστα. Γι αυτο ο μαέστρος πρέπει να δίνει ισες ευκαιρίες σε ολα τα παιδιά της χορωδιας με ιση αντιμετώπιση


    #24199   /   30.01.2012, 18:11   /   Αναφορά
    πολυ ωραιο αρθρο η ενταξη εμας των παιδιων σε χορωδιες ειναι πολυ συμαντικη γιατι μας βοηθαει στην δημιουργια του χαρακτηρα μας και εξαλλου η μουσικη απο μονη της ειναι ενα ερεθισμα οχι μονο για τα παιδια αλλα γιασ ολους,Εγω ειμαι μελος στην Νεανικη χορωδια -μαντολινατα του Αγιου Παντελεημονα και ειμαι και στην παιδικη χορωδια αλλα παιζω κιθαρα