ελληνική μουσική
    607 online   ·  210.828 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Δισκογραφία

    Μακρινά Ξαδέρφια - Καλό Ταξίδι

    Ο τρίτος δίσκος του συγκροτήματος Μακρινά Ξαδέρφια με τίτλο “Καλό Ταξίδι” που κυκλοφορεί τώρα από τη Lyra.
    Μακρινά Ξαδέρφια - Καλό Ταξίδι
    Γράφει ο Γιώργος Μπιλικάς (Orfeus)
    223 άρθρα στο MusicHeaven
    Παρασκευή 14 Μαρ 2008
    Tους πρωτοσυνατήσαμε λίγο πριν από το 2000 σαν Αρμενιστές, σε σκηνές όπως η “Σκιά του Φεγγαριού” με κεντρικό άξονα τους Θοδωρή Κοτονιά & Σπύρο Καβαλιεράτο. Το 2003 μετονομάσθηκαν σε Μακρινά Ξαδέρφια και κυκλοφόρησαν την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Αποδοχή κληρονομιάς” σε παραγωγή του Άγγελου Σφακιανάκη, με συμμετοχή των Μάνου Αχαλινωτόπουλου, Σωκράτη Σινόπουλου, Βαγγέλη Καρίπη, Στέργιου Γαργάλα & Ελευθερίας Αρβανιτάκη. Η σύνθεση της μπάντας σ’ αυτό τον πρώτο δίσκο αποτελείται από τους Θοδωρή Κοτονιά (τραγούδι, νέι, κρουστά), Σπύρο Καβαλιεράτο (κλασική & ακουστική κιθάρα, αναγεννησιακό λαούτο, φλάουτο με ράμφος, μαντολίνο, τραγούδι), Κώστα Ασημάκη (βιολί, πιάνο, φωνητικά), Θοδωρή Κουέλη (κοντραμπάσο, τσέλο) & Ανδρέα Ανδρεοσάτο (ακορντεόν).

    Μακρινά Ξαδέρφια - Καλό ΤαξίδιΣτα τέλη του 2004 ολοκληρώνεται και λίγο αργότερα (2005) κυκλοφορεί η επόμενη δουλειά του συγκροτήματος με τίτλο “Περιμένοντας το Θείο”, με νέες αλλαγές στη σύνθεση. Εδώ συναντάμε τους Θοδωρή Κοτονιά (νέι, κρουστά, κιθάρα ακουστική, τραγούδι), Σπύρο Καβαλιεράτο (κλασική και ακουστική κιθάρα, αναγεννησιακό λαούτο, τραγούδι), Θανάση Αχαρνιώτη (τύμπανα), Νίκο Παπαδόπουλο (ηλεκτρική κιθάρα), Μαρία Παπαλεοντίου (τραγούδι), Άρη Ποταμιάνο (μπάσο ηλεκτρικό & άταστο), Επίκουρο Τριανταφυλλίδη (βιολιά, τραγούδι). Την παραγωγή υπογράφει πάλι ο Άγγελος Σφακιανάκης ενώ συμμετέχουν οι Μιχάλης Νικολούδης & Δημήτρης Ζερβουδάκης. Εδώ ξεχωρίζει το “Παμ-Παμ” που σχολιάζει την επικρατούσα κατάσταση του σκυλάδικου και των realities και η “ Άνοιξη”. Ένα τραγούδι που συναντάμε στον ομώνυμο δίσκο της Γλυκερίας σε ντουέτο με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη αλλά όχι μόνο αυτό. Ο Θοδωρής Κοτονιάς μας έκανε την τιμή να μας το τραγουδήσει με την κιθάρα του στο 3ο Live του MusicHeaven στα 5/4.

    Μακρινά Ξαδέρφια - Καλό ΤαξίδιΣτις αρχές του 2008, τα Μακρινά Ξαδέρφια καταθέτουν τον τρίτο τους δίσκο με τίτλο “Καλό Ταξίδι” που είναι αποτέλεσμα δεκαοκτάμηνων ηχογραφήσεων, αναζητήσεων και πειραματισμών. Τα τραγούδια έχουν μια λυρική άποψη ακόμα και όταν είναι άμεσα και επιθετικά και δεν χάνουν το χιούμορ τους. Ο ήχος τους αλλά και η διάθεσή τους είναι ροκ. Προσθέτουν ή αναμιγνύουν στοιχεία από την παράδοση μας και γενικότερα την ανατολή ή από άλλα είδη μουσικής, για να φτιάξουν τις δικές τους εικόνες, το δικό τους μουσικό λόγο.

    Το “Καλό Ταξίδι” ήταν η αφορμή για να τους πλησιάσουν φίλοι καλλιτέχνες και να δηλώσουν την εκτίμησή τους, τη φιλία τους αλλά και τη διάθεσή τους να παίξουν μαζί τους, με τη χαρά που προσφέρει μόνο η μουσική. Έτσι σ’ αυτό το δίσκο συμμετέχουν ο Ψαραντώνης, η Μελίνα Κανά, ο Δημήτρης Ζερβουδάκης, η Σοφία Παπάζογλου, ο Μάνος Αχαλινωτόπουλος, ο Μιλτιάδης Παπαστάμου, η Ελένη Καπηλίδου και ο Ιμπραήμ Ιμπραήμογλου.

    Το εξώφυλλο επιμελήθηκε εικαστικά ο γνωστός δημιουργός comics Κώστας Βιτάλης και το art work o Kώστας Μιχαλός. Η ενορχήστρωση ήταν μια ομαδική διαδικασία από τα Μακρινά Ξαδέρφια, οι ηχογραφήσεις έγιναν στο Soundflakes Studio και την παραγωγή επιμελήθηκε πάλι ο Άγγελος Σφακιανάκης.

    Στον τρίτο δίσκο, τα Μακρινά Ξαδέρφια είναι οι: Θοδωρής Κοτονιάς (τραγούδι, νέϊ, κρουστά), Επίκουρος Τριανταφυλλίδης (βιολί, τραγούδι), Θάνος Κολοκυθάς (ακουστική κιθάρα, τραγούδι), Νίκος Παπαδόπουλος (ηλεκτρική κιθάρα), Θανάσης Αρχανιώτης (τύμπανα) & Λουκάς Μεταξάς (μπάσο).

    Track List: 1) Καλό Ταξίδι, 2) Πού Πας; 3) Έλα Να Σε Δω, 4) Ονειροχαμένη Πόλη, 5) Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου, 6) Μεσ’ της Πόλης το Χαμάμ, 7) Hercolubous? 8) Η Φωτεινή Πλευρά της Ζωής, 9) Το Σκαρί, 10) Ο Ουρανός και ο Γκρεμός, 11) Στοιχειωμένα μου Στιχάκια, 12) Ο Θείος, 13) Του Έρωτα, 14) Το Όνειρο, 15) Πλοίο Φάντασμα, 16) Το Σύννεφο, 17) Άνοιξε Σουσάμι.

    Είχα την τύχη να ακούσω αρκετά από τα κομμάτια του δίσκου πολύ πριν την κυκλοφορία του όταν ακόμα τα επεξεργάζονταν στο studio και θυμάμαι ότι είχα εντυπωσιαστεί αρκετά. Αποτέλεσμα ήταν να ζητάω από τον Θοδωρή Κοτονιά στα διάφορα live της μπάντας, κάποια συγκεκριμένα που είχα ξεχωρίσει από το πρώτο μου κι όλας άκουσμα. Είχα ξανά την τύχη να είμαι παρών στην παρουσίαση του δίσκου που έγινε στο Κύτταρο (thnx MusicHeaven) και γράφω τη λέξη “τύχη” διότι περί τύχης πρόκειται. Ήταν μια γιορτή, μια μαγική βραδιά με καλεσμένους πολλούς καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο δίσκο και όχι μόνο.

    Τα τραγούδια είναι όλα ένα κι ένα και δεν μπορώ να ξεχωρίσω κανένα εις βάρος κάποιου άλλου, γιατί το καθένα έχει τη δική του προσωπικότητα και τον δικό του χαρακτήρα. Η Σοφία Παπάζογλου είναι υπέροχη στο “Σκαρί” και το ίδιο υπέροχος είναι στην ερμηνεία του και ο Δημήτρης Ζερβουδάκης με το “Στοιχειωμένα μου Στιχάκια.”
    Σοφία Παπάζογλου, Θοδωρής Κοτονιάς
    Σοφία Παπάζογλου, Θοδωρής Κοτονιάς

    Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης στη σκηνή με τα Μακρινά Ξαδέρφια
    Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης στη σκηνή με τα Μακρινά Ξαδέρφια


    Μεγάλη έκπληξη στο δίσκο είναι η διασκευή του τραγουδιού των Monthy Pythons από την ταινία ‘Life of Brian’, “Always Look at the Bright Side of Life”, σε ελληνική απόδοση “Η φωτεινή πλευρά της ζωής” με τους Θοδωρή Αθερίδη, Αντώνη Καφετζόπουλο, Σπύρο Παπαδόπουλο, Γρηγόρη Ψαριανό & Θοδωρή Κοτονιά και που όσον αφορά στη βραδιά της παρουσίασης, έδωσε αμέσως τη θέση του σε μια ολόκληρη φιλαρμονική που βολτάρισε μέσα στο Κύτταρο παιανίζοντάς το.
    Η φιλαρμονική που παιάνιζε το την Φωτεινή Πλευρά της Ζωής το βράδυ της παρουσίασης
    Η φιλαρμονική που παιάνιζε το την Φωτεινή Πλευρά της Ζωής το βράδυ της παρουσίασης


    Για τον Ψαραντώνη στο “Φαινόμενο του Θερμοκηπίου” τι να πω; Μέγιστος. Πρωτόγονα και άγρια απαλός, κλείνεται μέσα του, απομονώνεται στη σκηνή και ζει τα στιχάκια που τραγουδάει με τη βαθιά του φωνή σα να μην υπάρχει άλλος εκεί. Σα να μην είναι κόσμος από κάτω να τον ακούει. Χάρηκα πάρα πολύ που τον είδα να γελάει όταν σε μια στιγμή χτύπησε το κινητό του και αναγκάστηκε να διακόψει το τραγούδι χάνοντας τον ειρμό του. Ήταν σα να είχε χωθεί κάπου βαθιά και ο ήχος του κινητού τον αποσυντόνισε. Χτυπούσε το μέτωπό του λέγοντας “Ωρέ τι ‘ν’ τούτο που ‘παθα;”
    Ψαραντώνης, Θοδωρής Κοτονιάς
    Ψαραντώνης, Θοδωρής Κοτονιάς


    Η παρουσία της μπάντας στη σκηνή (παρ’ όλο που Θοδωρή μου, ήσασταν ……απροβάριστοι και με έκανες να “ανάψω δυό τσιγάρα”) είναι πάρα πολύ δυναμική. Καταφέρνουν να συνδυάζουν και να μοντάρουν τα παραδοσιακά μουσικά στοιχεία με τη Rock και αυτό που κάνουν, θα μπορούσα πολύ άνετα να το χαρακτηρίσω progressive. Ειλικρινά δηλαδή -και δεν το γράφω αυτό επειδή ο Θοδωρής Κοτονιάς είναι φίλος μου- δεν βρίσκω τι το διαφορετικό κάνουν οι Fairport Convention, οι Steeley Span, ή οι Pentangle. Συμφωνώ δε, και με τον επίσης φίλο μου και μέλος του MusicΗeaven, Θανάση Γκαϊφύλλια που τους χαρακτηρίζει σαν την ελληνική εκδοχή των Incredible String Band!

    Τελικά θα έλεγα, ότι τα Μακρινά Ξαδέρφια δεν είναι καθόλου Μακρινά. Το δέσιμό τους είναι τόσο δυνατό που μου μοιάζουν μάλλον για ….Κοντινά!!!

    Καλοτάξιδο το δισκάκι παιδιά….

    Link: http://www.myspace.com/makrinaksaderfia
    Μάνος Αχαλινωτόπουλος και Θοδωρής Κοτονιάς
    Μάνος Αχαλινωτόπουλος και Θοδωρής Κοτονιάς

    Η Ελένη Καπηλίδου με τα Μακρινά Ξαδέρφια επί σκηνής
    Η Ελένη Καπηλίδου με τα Μακρινά Ξαδέρφια επί σκηνής

    Μακρινά Ξαδέρφια
    Μακρινά Ξαδέρφια





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    Administrator
    #12394   /   14.03.2008, 09:01   /   Αναφορά
    Πολυαναμενόμενος! Με την πρώτη ευκαιρία θα τον αγοράσω για να ακούσω και ...στουντιακά τα τραγούδια του δίσκου. Είχα την ευκαιρία να ακούσω ορισμένα απ' αυτά live στον Πυρήνα το Γενάρη, αλλά και νωρίτερα στις συνευρέσεις μας με το Θοδωρή.



    Orfeus, η δημοσίευση είναι πληρέστατη (όπως και οι υπόλοιπες) και συνδέει πολύ όμορφα το παρελθόν του γκρουπ με το σήμερα.



    Καταπληκτική η δουλειά σου, πολύ ωραίες και οι φωτογραφίες :)
    #12395   /   14.03.2008, 09:44   /   Αναφορά
    Πολυ καλο αρθρο Γιωργο!Πραγματικα αξιολογη δουλεια με καινουργιες ιδεες και σημαντικες συνεργασιες!Με την πρωτη ευκαιρια θα παρω το δισκο και θα παραθεσω αναλυτικοτερο σχολιο...
    #12404   /   14.03.2008, 14:41   /   Αναφορά
    Mpravo!poly oraia dimosieusi..

    Prin mia vdomada katevasa to sigkekrimeno album kai merika kommatia m aresan poly..
    #12406   /   14.03.2008, 15:49   /   Αναφορά
    Θα αρκεστώ μονάχα σε τούτο...

    Το "Καλό ταξίδι" είναι ένα cd για να κάνεις... καλά ταξίδια. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Τα "Μακρινά Ξαδέρφια" στην πιο ολοκληρωμένη -ως αποτέλεσμα- δουλειά τους μάς χαρίζουν τραγούδια συνοδοιπόρους, που κρατούν καλή παρέα σε πολλές στιγμές. Συνυπάρχουν εδώ -πιο γενναία και ξεκάθαρα από τις δύο προηγούνες δουλειές- τόσο ο λυρισμός ("Του έρωτα", "Ελα να σε δω", "Σκαρί", "Που πας"), όσο και η σκωπτική διάθεση με χιούμορ ("Φωτεινή πλευρά της ζωής"), κριτική ("Ονειροχαμένη πόλη"), το υπερβατικό ("Ο ουρανός και ο γκρεμός", "Άνοιξε σουσάμι")... Μία κατηγορία μονάχο του το "Φαινόμενο του θερμοκηπίου"... πραγματικά πολύ ιδιαίτερο τραγούδι.

    Προσωπικά ήδη ταξιδεύω με το "Καλό ταξίδι"...

    Αν πω ότι ανυπομονώ για τα επόμενα, θα είμαι πολύ βιαστικός; Είναι που μου αρέσει να ταξιδεύω...

    #12408   /   14.03.2008, 16:26   /   Αναφορά
    Μπράβο στον Orfeus για ένα ακόμη πολύ καλό άρθρο!Απλά θα συμφωνήσω μαζί του για όσα έχει γράψει για τα 'Μακρινά Ξαδέρφια' και για τον τελευταίο τους δίσκο.

    Πέρα από τις προήγουμενες δουλειές τους που είναι πολύ αξιόλογες, το 'Καλό Ταξίδι΄νομίζω ότι είναι ότι καλύτερο έχουν κάνει μέχρι τώρα.Μια πολύ προσεγμένη παραγωγή,με τραγούδια-διαμάντια,το κάθε ένα ξεχωριστό και με υπέροχες συμμετοχές αγαπημένων καλλιτεχνών.

    Τα παιδιά δημιουργούν πολύ ενδιαφέρουσα μουσική παντρεύοντας διάφορα μουσικά στοιχεία και εύχομαι και στο μέλλον να συνεχίσουν με αυτόν τον τρόπο και να μας χαρίζουν τόσο όμορφα τραγούδια.
    #12419   /   14.03.2008, 22:52   /   Αναφορά
    Orfeus, συγχαρητήρια!!!!!

    Αξιόλογη δημοσίευση!!! Πολύ καλά στοιχεία!!!

    Τέλειες εικόνες!!!!

    Από τα πιο καλά συγκροτήματα τη σημερινή εποχή στην Ελλάδα!!!

    Το cd το έχω ήδη στα χέρια μου και ομολογώ πως είναι πολύ καλό!!!!!

    Μπράβο και σ'αυτούς!!! μπράβο και σ'εσένα, Orfeus!!!!
    #12422   /   15.03.2008, 10:05   /   Αναφορά
    Πέρα απο το βιογραφικό, είναι αυτό που ένοιωσα εκείνο το βράδυ της παρουσίασης του δίσκου στο Κύτταρο.



    Ευχαριστώ για άλλη μια φορά το MusicHeaven που μου έδωσε αυτή την ευκαιρία, τα Μακρινά Ξαδέρφια για το υπέροχο live και το πραγματικά υπέροχο δισκάκι τους και όλους εσάς για τα σχόλιά σας.



    Να'στε καλά.
    #12423   /   15.03.2008, 11:35   /   Αναφορά
    Το άλμπουμ των παιδιών έχει εξαιρετικότατα κομμάτια...

    Και κάποια από αυτά είναι πολύ ελπιδοφόρα...

    Τί καλύτερο;
    #12429   /   15.03.2008, 18:10   /   Αναφορά
    Από τα αγαπημένα συγκροτήματα! Με υπέροχες μελωδίες και έξυπνα λόγια.. Ονειρικά ταξιδιάρικα τραγούδια... :ο)
    #12434   /   16.03.2008, 10:27   /   Αναφορά
    Είχα κι εγώ την τύχη να ακούσω ζωνταν'α μερικά τραγούδια του δίσκου πριν την κυκλοφορία του και ειλικρινά περίμενα πώς και πώς την κυκλοφορία του. Πραγματικά αξίζει ολόκληρος ο δίσκος.

    Μπράβο Ορφέα, πολύ καλή παρουσίαση. Η βραδυά στο Κύτταρο θα ήταν όντως συλλεκτική..!

    Να προσθέσω ότι στο Καλό Ταξίδι κάνει φωνητικά και ο beatlus μας :)

    (αυτό κι αν είναι συλλεκτικό)
    #13426   /   01.05.2008, 09:08
    Επιτέλους κατάφερα και το άκουσα το δισκάκι!

    Κατά τη γνώμη μου πολύ ταξιδιάρικο,το λέει

    και ο τίτλος του άλλωστε,με μαγικές ενορχηστρώσεις,

    όμορφους στίχους και ερμηνείες.

    Και το σημαντικότερο απ'όλα για έναν δίσκο είναι πως

    βρήκα τραγούδια, όπως το "Που πας","έλα να σε δω",

    "καλό ταξίδι","ο ουρανός και ο γκρεμός",που το ακούω

    στο repeat!!

    #13695   /   10.05.2008, 17:34   /   Αναφορά
    Άλλο ένα καλό άρθρο του Orfeus...





    Σφύριξε Χαρούμενα αν μπορείς....
    #14207   /   01.06.2008, 12:32   /   Αναφορά
    Πολύ καλή δημοσίευση!Εξαιρετικό συγκρότημα!Εχω και αυτό το cd και το "περιμένοντας το θειο" και τα έχω "λιώσει" να τα ακούω!!

    Δεν ξέρω για την "φωτεινή πλευρά της ζωής" πάντως στην "φωτεινή πλευρά της μουσικής" σίγουρα ανήκουν με το ταλέντο και την αξία τους.
    #14214   /   01.06.2008, 17:08
    Συγχαρητήρια για την διμοσίευση.Ο δίσκος είναι απίστευτα καλός.Τρομερή μουσική και ωραίος στίχος.Έχω κολλήσει με το ''Έλα να σε δω'' που ερμηνεύει η Μελίνα Καννά.Μπράβο στα παιδιά και να συνεχίσουν να μας εκπλήσουν έτσι ευχάριστα.