ελληνική μουσική
    747 online   ·  210.833 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Aρθρα

    Η σκοτεινή πλευρά του Ροκ (1970-1979)

    Mια τρελή για τα χρόνια της μουσικής δεκαετία. Μια δεκαετία που θεμελίωσε το κλασσικό ροκ, που ανέδειξε κορυφαία ροκ συγκροτήματα...

    Η σκοτεινή πλευρά του Ροκ (1970-1979)
    Γράφει το μέλος Αθηνά (Athinouki)
    1 άρθρα στο MusicHeaven
    Παρασκευή 22 Αύγ 2008

    Dark Side of …. Rock
    1970-1979

    Μια τρελή για τα χρόνια της μουσικής δεκαετία. Μια δεκαετία που θεμελίωσε το κλασσικό ροκ που ακούμε μέχρι και σήμερα και που ανέδειξε τα σημαντικότερα ροκ συγκροτήματα. Pink Floyd, Queen, Deep Purple, Kansas, Judas Priest, Scorpions, AC/DC, Black Sabbath, Led Zeppelin, Genesis, Jethro Tull, Rainbow και Van Halen είναι μόνο μερικά από τα ονόματα που μπορούμε να αναφέρουμε ενδεικτικά. Τέλος, μια δεκαετία που έκανε εκατομμύρια νέους να παραληρούν σε κάθε εμφάνιση των μουσικών ινδαλμάτων τους.

    Αφήνοντας πίσω μας τη δεκαετία του ΄60 και τα παιδιά των λουλουδιών, ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια νέα μουσική πραγματικότητα, καθώς το σκληρό ροκ διαδέχεται την δεκαετία της ‘‘αγάπης και της ειρήνης’’. Τα νέα συγκροτήματα που εμφανίζονται γίνονται αντικείμενα λατρείας και βρίσκονται ξαφνικά να απολαμβάνουν απίστευτες πολυτέλειες που συνοδεύονται από μία μυθικών διαστάσεων αναγνωρισιμότητα από τον κόσμο. Το άγχος όμως της παραμονής στην κορυφή, η πίεση από την αδιάκοπη προβολή της δημόσιας και ιδιωτικής τους ζωής αλλά και ο φόβος μήπως χάσουν την δόξα που βίωναν, ώθησαν πολλά από τα μέλη των συγκροτημάτων στα ναρκωτικά, στο αλκοόλ, στην απομόνωση ακόμα και στην αναζήτηση απόκρυφων θρησκειών.

    Sid Barrett – Pink Floyd Από την αρχή φάνηκε ότι η βασικότερη πηγή έμπνευσης των Pink Floyd, ο Sid Barrett, ήταν μια ιδιόμορφη προσωπικότητα. Ο εμπνευστής της ψυχεδελικής ροκ μουσικής αναζητούσε διαρκώς καταφύγιο στο LSD, στο αλκοόλ και στα παραισθησιογόνα, παρουσιάζοντας ψυχοκινητική αδράνεια που άγγιζε τα όρια της σχιζοφρένειας καθώς και ατονία πάνω στη σκηνή. Η απρόβλεπτη και ψυχωτική του συμπεριφορά ανάγκασε τους υπόλοιπους να τον αντικαταστήσουν με τον David Gilmore. Ο Barrett έκανε κάποια σόλο καριέρα ως το 1972, και μετά απομονώθηκε στο Καίμπριτζ όπου και πέθανε σε ηλικία 60 χρονών.

    Jimmy Page και John Bonham – Led Zeppelin Γενικά το συγκρότημα αυτό υλοποίησε την απόλυτη υπερβολή, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την διάλυση των Zeppelin. Ο Jimmy Page ήταν πιστός οπαδός του τρίπτυχου ‘‘sex, drugs and Rock’n’roll’’ ενώ η ενασχόλησή του με το Απόκρυφο και με διάφορες παγανιστικές θρησκείες οδήγησαν τον Plant, συνάδελφό του στο συγκρότημα, στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος του γιου του σχετιζόταν με τον Page. Όσον αφορά τον John Bonham αρκεί να αναφέρουμε ότι βρέθηκε νεκρός το 1980 από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

    Phil Lynnot - Thin Lizzy O Phil Lynott προερχόταν από τα κατώτερα λαϊκά στρώματα και η απότομη απόκτηση πλούτου και δόξας τον οδήγησε στα ναρκωτικά, προκειμένου να μπορέσει να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις του κόσμου. Ο εξαιρετικός αυτός μουσικός δεχόταν τόσο εσωτερικές όσο και εξωτερικές πιέσεις ώστε να συνδυάζει ταυτόχρονα τις μουσικές περιοδείες με την σύνθεση και τις ηχογραφήσεις των καινούριων LP. Το πείσμα του, όσο και το μεράκι του για τους Thin Lizzy έφτασε το συγκρότημα ψηλά στις συνειδήσεις των fans (οπαδοί), ή καλύτερα supporters (υποστηρικτές), όπως προτιμούσε ο ίδιος να τους αποκαλεί. Και ήταν η επιτυχία αυτή αλλά και ο τρόπος ζωής στον οποίο καλείτο να ανταποκριθεί, που αποδείχτηκαν τελικά μοιραία. Έτσι κατέφυγε στα ναρκωτικά από τα οποία και πέθανε το 1986.

    Bon Scott - AC/DC Όπως ο Phil Lynnot έτσι και ο Bon Scott είχε ‘‘λαϊκές’’ καταβολές και γι’αυτό βίωνε έντονα κάθε στιγμή της δημοσιότητας του, μέσα στα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Η σεξουαλική απελευθέρωση της εποχής δεν τον άφησε αδιάφορο και η συναναστροφή του με τις γυναίκες αντικατοπτρίζεται στο κομμάτι The Jack, που στην αργκό σημαίνει Σύφιλη. Πέθανε τον Φεβρουάριο του 1980 σε ηλικία 33 χρονών από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

    John Ritchie - Sex Pistols Αποτελεί ίσως την πιο αναγνωρίσιμη φιγούρα της πανκ μουσικής, περισσότερο όμως λόγω του τρόπου ζωής και του χαρακτήρα του, παρά λόγω της ικανότητάς του ως μουσικού. Εκτός από συλλήψεις στο ενεργητικό του έχει μια απόπειρα αυτοκτονίας καθώς επίσης είχε κατηγορηθεί για τη δολοφονία της φίλης του. Πέθανε το 1979 από υπερβολική δόση κακονοθευμένης ηρωϊνης, η οποία όπως φημολογείται του είχε χορηγήσει η μητέρα του.

    Στα παραπάνω ονόματα θα μπορούσαν να προστεθούν και οι Jimi Hendrix, Jim Morrison Keith Moon και άλλα ονόματα που μας θυμίζουν ότι πέρα από την επανάσταση του ροκ που ανέδειξε έναν τεράστιο μουσικό θησαυρό, η φήμη, ο πλούτος και η εσωστρέφεια που αυτά συνεπάγονται, στέρησαν από το μουσικό στερέωμα σπουδαίες μουσικές προσωπικότητες!

    Πηγές: Wikipedia
    Rock Hard





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #16061   /   22.08.2008, 12:16   /   Αναφορά
    foveri mousika 10etia!ta eixe ola!enetelws metavatiki mousiki periodos.....
    #16063   /   22.08.2008, 13:37
    βασικα μονο που γεννηθηκε το πανκ φτανει και περισσευει.

    επισης να πουμε οτι πριν απο λιγα χρονια πεθανε η μανα του vicious επισης απο OD

    #16064   /   22.08.2008, 14:40   /   Αναφορά
    Φοβερή δεκαετία, με πολλά είδη να δημιουργούνται (και ξεφεύγοντας απ το ροκ, πολλά είδη μουσικής γενικότερα ανπτύχθηκαν). Τυχεροί όσοι την έζησαν.
    #16066   /   22.08.2008, 15:26   /   Αναφορά
    Τόσοι και τόσοι θα θέλαν να ζούσαν εκείνη τη δεκαετία που μόλις μας ανέφερες !!!



    Scorpions , Pink Floyd , Queen, Deep Purple, Kansas , Led Zeppelin ... τι να λέμε ...



    Φυσικά το μέλος athinouki μας περιέγραψε και την "κακή" πλευρά ... αλλά να πούμε ότι υπήρχαν και πολύ καλές στιγμές.



    Πολλά είδη μουσικής δέχτηκαν αναγνωρισιμότητα τότε, όχι μόνο το ροκ.



    Πολυ΄ωραίο κείμενο ... !!!

    #16067   /   22.08.2008, 16:28
    το μελος athinouki περιγραφει μια τραγικη πλευρα της ροκ που εκανε να θρηνησουμε πολλους ροκ σταρ! οραια εποχη ομως τοτε! μακαρι να τη ζουσα! η ροκ μουσικη στην δοξα της( και οχι μονο η ροκ)


    #16095   /   25.08.2008, 08:27
    ετσιιιιιιιιι.......................!!!

    #16068   /   22.08.2008, 16:42   /   Αναφορά
    Από τις καλύτερες δεκαετίες για τη μουσική,αν όχι η καλύτερη.Θα ήθελα να την έχω ζήσει.Η γενιά που δραστηριοποιήθηκαν τα πιο μεγάλα ροκ και πανκ συγκροτήματα.Λίγο πριν την πιο χορευτική και disco δεκαετία 80.

    Είχε και τα άσχημα της βέβαια.Τα ναρκωτικά σκοτώσαν πολλούς και καλούς μουσικούς.

    Πολύ καλό άρθρο,athinouki.
    #16074   /   22.08.2008, 22:39
    H ομορφότερη μουσική δεκαετία...Όλα τα αγαπημένα μου κομμάτια έχουν γραφεί αυτή τη δεκαετία...

    Κορυφή! Πραγματικά χαίρομαι πολύ που κάποιος βρέθηκε να μιλήσει γι'αυτήν έστω και για κακές στιγμές...

    #16080   /   23.08.2008, 16:50
    και η συγγραφη του αρθρου ηταν καλη! απλη με λεπτομεριες χορις να χανεται ομως σε αυτες!

    #16585   /   28.09.2008, 21:45
    Πιστευω πως χωρις την μεσολαβηση αυτης της εποχης η μουσικη μας παιδεια θα ηταν ανυπαρκτη...Τοτε ξεσπασε το ροκ και οι νεοι αρχισαν να αντιδρουν σε οτι τους πασαραν με τοση μανια...Ξυπνησε συναισθηματα,γεννησε ιδεωδη και εκανε τον κοσμο διαφορετικο..Respect στα 70's και ελπιζω να σταθουμε τυχεροι και να βιωσουμε κατι αναλογο και στις μερες μας...Η φλογα του ροκ δεν θα σβησει οσο φροντιζουμε να την κραταμε αναμμενη...

    #16082   /   24.08.2008, 04:31   /   Αναφορά
    Μπαααα......

    Ευτυχώς που δεν έζησα σ' εκείνη την εποχή

    Τα καλύτερα τώρα έρχονται

    ...κι ο νοών νοείτω!
    #16091   /   24.08.2008, 16:18
    osi pistevoun kati teio einai gelasmeni tespa i palies bandes axizoun ola ta lefta kai gia afto akougonte tora oti vgeni einai fake kai apla gia na vgazoun lefta.........liges bandes kai kalitexnes pezoun pragmatiki mousiki

    #16097   /   25.08.2008, 08:38
    εγώ πάντως θά θελά να ήμουν στην ηλικία που είμαι τώρα το 80.....την επόχή που άνθισε το Heavy Metal και άρχισε να εμφανίζεται το Thrash......αχ....Metallica,Megadeth,Slayer,Anthrax......πο πο αυτά είναι....

    #16142   /   26.08.2008, 17:27   /   Αναφορά
    Πολύ καλή ιδέα να μας μιλήσεις για τη σκοτεινή πλευρά της rock γιατί συχνά την ξεχνάμε και ενδίδουμε σε μυθοποιήσεις. Είναι ωραίο να έχουμε πλήρη άποψη. Έκανες πολύ ουσιαστική δουλειά στο άρθρο σου,χωρίς τίποτε το περιττό.
    #16155   /   27.08.2008, 14:46   /   Αναφορά
    Καταπληκτικη αναφορα σε μια εποχη που αναβλυζει επανασταση νεες τασεις και αποψεις πραγματικη αντιδραση και οχι τοσο μεγαλη ποζερια και δηθεν λογακια για να χαιρονται οι φανς και ο κοσμος γενικοτερα.. Οι καλλιτεχνες της εποχης ηταν με τον τροπο τους ακτιβιστες και καταδιωκονταν απο την κυβερνηση (βλ. Λεννον), γραφαν μουσικες που δεν θα ξαναγραφτουν ποτε γιατι απλα ηταν οι πρωτοι με ελαχιστες προηγουμενες μουσικες βασεις, και τελος θα μεινουν για παντα στην ιστορια ακομα και αν καποιος δεν τους ακουσει ποτε!...



    Ειπες για τον Keith Moon απο τους "The Who"... Για μενα ο καλυτερος ντραμερ ολων των εποχων.. Και αυτος με μεγαλη δοση ναρκωτικων αποφασισε να πεσει σε μια πισινα, ακολουθωντας τα λογια απο το "My Generation": "Ι Hope I'll die before i Get old".



    Τουλαχιστον τοτε, τα περισσοτερα που γραφανε τα εννοουσαν και την μουσικη την αισθανονταν :) Αυτα ειναι....
    #16156   /   27.08.2008, 16:36
    Καλό άρθρο για τη "σκοτεινή" πλευρά της ροκ...

    και συμφωνώ με την astarth_18 -> "

    Τουλαχιστον τοτε, τα περισσοτερα που γραφανε τα εννοουσαν και την μουσικη την αισθανονταν :) Αυτα ειναι...." -> AΚΡΙΒΩΣ ΕΤΣΙ!

    #16264   /   01.09.2008, 18:06   /   Αναφορά
    Η δεκαετία της "πραγματικής" μουσικής...

    Τότε ήταν που έβγαιναν όλα τα διαμάντια της μουσικής...
    #16270   /   01.09.2008, 18:34
    Διαμάντια ναι...Βρήκες την κατάλληλη λέξη

    #17117   /   18.11.2008, 22:49   /   Αναφορά
    Διαβάζοντας το άρθρο ομολογώ πως συγκινήθηκα..Τρομερή δεκαετία..Στην οποία αναδήχθηκαν τόσοι καλοί μουσικοί που δυστηχώς τους χάνουμε από το αλκοόλ και τις ναρκωτικές ουσίες..Κριμα..
    #18263   /   14.04.2009, 19:20   /   Αναφορά
    mpravo to arthro sou mou fanhke poly xrisimo
    #18264   /   14.04.2009, 19:20   /   Αναφορά
    mpravo to arthro sou mou fanhke poly xrisimo
    #19455   /   05.01.2010, 19:43   /   Αναφορά
    Δεκαετία του '70. Καλά και τι δεν έχει... Αν και οι αγαπημένοι μου δίσκοι επί τον πλείστον προέρχονται από τη δεκαετία του '60, πάντα όταν θέλω να ακούσω Pink Floyd, Led Zeppelin, Jethro Tull, ανατρέχω στους δίσκους αυτής της εποχής. Μιας εποχής που ανέδειξε πολύ μεγάλα ταλέντα, αλλά έχασε και πολλά άλλα, όπως τον Jim Morrison, τον Jimi Hendrix και άλλους.
    #19458   /   06.01.2010, 01:55   /   Αναφορά
    Μιάς και οι περισσότεροι απ'ό,τι κατάλαβα, δεν ζήσατε την μουσική δεκαετία

    του '70, άς πούμε και δυό λόγια γιά τήν ελληνική ροκ σκηνή.

    Μετά από το ξεπέταγμα άπειρων ποπ συγκροτημάτων στα '60ς, η νέα δεκαετία

    μπαίνει με την εμφάνηση τών POLL.! (Τουρνάς, Λογαρίδης, Ρ.Ουίλλιαμς κλπ).

    Ακολουθούν οι Socrates Drunk the Conium (Σπάθας, Τουρκογιώργης κλπ).

    Διαλύονται - δυστυχώς - οι Aphrodite's Child, αλλά ξεπετάγονται οι Πελόμα

    Μποκιού.! Τά Μπουρμπούλια υπήρχαν καί συνεχίζουν και κατα πόδας ακο-

    λουθούν οι Εξαδάκτυλος (Πουλικάκος).! Λύδα και Σπύρος, Δάμων και Φιντίας,

    Νοστράδαμος, Morka, Blue Birds καί άλλα δευτερεύοντα γκρούπς.

    Φοβερές συναυλίες, με πολλά επισόδεια στο κλειστό του Σπόρτινγκ το '72,

    καταπληκτικές βραδυές στίς μπουάτ - κυρίως τής Πλάκας - αλλά και στο κέντρο. Στο ''Κύτταρο'' έμεινε η νιότη μας.! Πρώτες προβολές στό ''Παλλάς''

    του ''Monterey Pop'' - άν έχετε ακουστά''.! Ήμουν παρών στήν πρώτη προ-

    βολή, όπου δυό τρελογκόμενες χορεύουν γυμνόστηθες πάνω στα καθίσματα.!!!

    Άν θυμάμαι καλά, την ίδια χρονιά ξεκινούν και οι προβολές του ''Woodstock''.

    Τή στιγμή πού ο Sly Stone φωνάζει: I want to take you higher, όλοι μαζί οι

    θεατές ξελαρυγγιάζονται: H I G H E R !!!!!. Ο αιθουσάρχης καλεί την Αστυνο-

    μία, αυτή καταφτάνει σε πολύ λίγο και γίνεται.....το μικρό Πολυτεχνείο.!

    Ήταν πράγματι γιά μένα, η δεκαετία τής ζωής μου.! Νά 'σται όλοι καλά

    πού μου τα θυμίσατε, ελπίζω να μή σάς κούρασα. Καλή Χρονιά.
    #19459   /   06.01.2010, 02:49
    Οι ροκ δίσκοι που με "σημάδεψαν", που ακόμη και μέχρι σήμερα έχω σαν "Ευαγγέλιο" βγήκαν σε αυτή τη δεκαετία. Όποτε θέλω να "ξεδιψάσω" μουσικώς, τρέχω σε αυτούς τους δίσκους, όπου το κάθε τραγούδι τους είναι σαν γάργαρο, καθάριο νεράκι πηγής ... Κι όποτε θέλω να γράψω δικά μου τραγούδια, αυτούς τους δίσκους ακούω ξανά και ξανά και ξανά .... Πρόκειται για Meat Album από Edgar Broughton Band ... Mirage και Camel από τους Camel ... Μoontan και Seven Tears από τους Golden Earring ... Magician's Birthday από τους Uriah Heep .... Phenomenon από τους UFO .... Argus από τους Wishbone Ash .... Power And The Passion από Eloy ... Tokyo Tapes από Scorpions .... και καμπόσοι ακόμη ....




    #21291   /   12.12.2010, 01:50   /   Αναφορά
    Πολύ ωραίο άρθρο... Γενικά η δημιουργικότητα έχει συσχετιστεί πολλές φορές με τις διαταραχές της διάθεσης (-> που κυμαίνονται από την πιο βαθιά δυστυχία μέχρι την πιο απέραντη χαρά). Τα ναρκωτικά είναι ένας τρόπος να αντιμετωπίσει κάποιος αυτές τις αλλαγές στη διάθεσή του και γι' αυτό πολλοί καλλιτέχνες συνήθως καταφεύγουν εκεί... όχι μόνο της rock...

    Η rock όμως δεν είναι απλά μουσική, είναι ένας ολόκληρος τρόπος ζωής, εκφράζει την αντίδραση, την επανάσταση απέναντι στην υποκρισία και τους δήθεν ισχυρούς, την ελευθερία, τη δυναμικότητα, το πάθος... οι στίχοι των τραγουδιών και η μουσική δεν είναι μόνο τέχνη αποτελούν ολόκληρη φιλοσοφία και τρόπο σκέψης... Με λίγα λόγια είναι σκέτη πόρωση! ..:) Μπράβο για το άρθρο!



    #21292   /   12.12.2010, 02:02   /   Αναφορά
    ο αλλος παλι,που αυτοκτονησε την ωρα που οι ντηπ περπλ τραγουδουσαν το τσαιλντ ιν ταιμ στην ιαπωνια.πυροβοληθηκε μεσα στο γηπεδο.
    #21534   /   16.01.2011, 18:30   /   Αναφορά
    Απο τα λιγα αρθρα που αξιζει να δωσεις σημασια κατα την γνωμη μου....Οσο αφορα το 70-79 δν υπαρχει κατα εμενα σκοτεινη πλευρα γιατια παντα το ροκ ηταν παρεξηγημενο δεν ειναι ομως ετσι τα πραγματα...τοτε γεννηθκε η πραγματικη μουσικη και ειδικα το ροκ τοτε ανθησε οταν ολα αυτα τα μεγαθηρια της μοσυικης γραψανε ολες αυτες τις κομματαρες που ακουμε και μεχρι και σημερα και τρελαινομαστε!!!!!!Συγχαρητηρια για το αρθρο καταπληκτικο μπραβο!!!!! Τα σεβη μου
    #21535   /   16.01.2011, 18:30   /   Αναφορά
    Απο τα λιγα αρθρα που αξιζει να δωσεις σημασια κατα την γνωμη μου....Οσο αφορα το 70-79 δν υπαρχει κατα εμενα σκοτεινη πλευρα γιατι παντα το ροκ ηταν παρεξηγημενο δεν ειναι ομως ετσι τα πραγματα...τοτε γεννηθκε η πραγματικη μουσικη και ειδικα το ροκ τοτε ανθησε οταν ολα αυτα τα μεγαθηρια της μουσικης γραψανε ολες αυτες τις κομματαρες που ακουμε και μεχρι και σημερα και τρελαινομαστε!!!!!!Συγχαρητηρια για το αρθρο καταπληκτικο μπραβο!!!!! Τα σεβη μου
    #21536   /   16.01.2011, 18:54   /   Αναφορά
    δηλαδή "she's got the JACK" ... "έχει τη σύφιλη" ... χαχαχα :)
    #21791   /   11.02.2011, 22:44   /   Αναφορά
    Στην 10ετία αυτή η ροκ άρχισε να χωρίζεται σε υποκατηγορίες.