ελληνική μουσική
    740 online   ·  210.851 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Aρθρα

    Όμιλος Ελληνικών Τεχνών

    Δεν είχε περάσει ποτέ από το μυαλό μου να κάνω μαθήματα βυζαντινής μουσικής. Μου φαινόταν ως κάτι εντελώς ξένο και μακρινό. Όχι το να την ακούω, αλλά να πάω να μάθω αυτή την τέχνη.

    Όμιλος Ελληνικών Τεχνών
    Γράφει ο Ξένια (xeniarodo)
    5 άρθρα στο MusicHeaven
    Τρίτη 16 Σεπ 2008

    Απλά μια μέρα, ένας γνωστός, μου είπε: αφού σου αρέσει η μουσική, δεν πας στον Όμιλο, εκεί στην πλάκα, να κάνεις λίγο Βυζαντινή; Στην αρχή το σκέφτόμουν, αλλά, λέω, ας πάω να ρωτήσω, δεν έχω να χάσω κάτι... Άλλωστε, μπορεί να μη με ενδιαφέρει τόσο η Βυζαντινή, όσο η παραδοσιακή, σκέφτηκα, αλλά αυτά τα δύο είναι τόσο κοντά.... Κάτι που μου επιβεβαίιωσε και ο δάσκαλος, ο Τάσος Φωτόπουλος, όταν τον ρώτησα «εσείς τι μάθημα κάνετε; Βυζαντινή ή παραδοσιακή μουσική;» και μου απάντησε «τα κάνουμε και τα δύο μαζί ταυτόχρονα, γιατί είναι αδερφάκια...»

    Αυτό που θα ήθελα να πω για τον Όμιλο Ελληνικών Τεχνών είναι ότι οι άνθρωποι που διδάσκουν εκεί, εκτός από καλοί δάσκαλοι, έχουν πραγματικό μεράκι για αυτό που κάνουν... Δεν το κάνουν για τα χρήματα, αλλά γιατί το αγαπούν.... (Θα το διαπιστώσετε και από τα χαμηλά δίδακτρα.), Χαίρομαι που βλέπω ότι μικρά παιδιά πηγαίνουν και μαθαίνουν ελληνική μουσική και χαίρομαι που κι εγώ πήγα και ανακάλυψα έναν μουσικό κόσμο και πλούτο που ούτε φανταζόμουν ότι μπορεί να υπάρχει σε αυτό το μέγεθος...




    Όμιλος Ελληνικών Τεχνών

    Όμιλος Ελληνικών ΤεχνώνΟ Όμιλος Ελληνικών Τεχνών ιδρύθηκε από τους Τάσο Φωτόπουλο και Χαράλαμπο Γιαννόπουλο και επί δεκαετίες αμεσότερους συνεργάτες του Σίμωνα Καρά, σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα τη Σχολή, την οποία διεύθυναν με μεγάλη επιτυχία μετά το θάνατό του, μέχρι και την αποχώρησή τους και τη δημιουργία του Ομίλου Ελληνικών Τεχνών.
    Ο Όμιλος έχει σκοπό τη διαφύλαξη και διάδοση της ελληνικής Παράδοσης σε κάθε της έκφραση, με τη βαθιά γνώση πως αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτισμικής και εθνικής μας συναίδησης και κληρονομιάς.

    Ο Όμιλος, που στεγάζεται σε ένα όμορφο και φιλόξενο πλακιώτικο νεοκλασικό της Αθήνας, διαθέτει μεγάλη ποικιλία τμημάτων για τη διδασκαλία των παραδοσιακών ελληνικών τεχνών:
    Θεωρίας της Ελληνικής Μουσικής, Εκκλησιαστικής Μουσικής, Δημοτικού Τραγουδιού, Χορωδίας, Παραδοσιακού Χορού, Παραδοσιακών Οργάνων και Οργανοκατασκευής, Αγιογραφίας, Ψηφιδογραφίας και Μικρογλυπτικής.

    Τα μαθήματα είναι κυρίως απογευματινά και η διάρκειά τους κατ’ έτος είναι από αρχές Οκτωβρίου εώς τέλη Ιουνίου.

    Ο Όμιλος κατά καιρούς προβαίνει σε εκδόσεις του υλικού που έχει συγκεντρώσει μέσα από τη διαδρομή του είτε ως σύνολο, είτε ως ατομική προσπάθεια των ανθρώπων που τον αποτελούν και εργάζονται γι’ αυτόν. Έχει ως παρακαταθήκη τον πλούτο γνώσης και καταγεγραμμένης εμπειρίας που άφησαν πίσω τους καλλιτέχνες, λαογράφοι και ερευνητές, όπως ο μεγάλος δάσκαλος, ο Σίμων Καράς.

    Στις εκδόσεις αυτές συμπεριλαμβάνονται εκπαιδευτικά και άλλα βιβλία που σχετίζονται με το αντικείμενο δραστηριοτήτων και ενδιαφερόντων του Ομίλου, CD’s και DVD’s, επιστημονικές εργασίες, ενημερωτικό υλικό, κ.ά.

     

    Όμιλος Ελληνικών Τεχνών. Αφροδίτης 10, Πλάκα
    τηλ.: 210 3313220, www.oet.gr


    Tags
    Μουσικά Είδη:ελληνική μουσική



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #16458   /   16.09.2008, 13:54   /   Αναφορά
    Ειχα την τυχη να ειμαι για μερικους μηνες στην οικογενεια(γιατι πραγματικα αυτο ειναι) του ομιλου ελληνικων τεχνων διδασκομενος φλογερα την οποια ωστοσο δεν συνεχισα.Αυτο που θα μου μεινει ειναι η αγαπη ολων των στελεχων αυτου του ζεστου χωρου και ο ποθος με τον οποιο υποστηριζουν και προωθουν αυτο που λεμε ελληνικη μουσικη οπως πολυ σωστα ανεφερες Ξενια.

    Μακαρι να υπαρξουν μελλοντικα πολλοι τετοιοι πυρηνες δημιουργιας οι οποιοι θα κρατουν ασβεστη τη φλογα του μουσικου παρελθοντος την οποια και θα χρησιμοποιουν για να δημιουργουν μια νεα παραδοση η οποια θα σεβεται το παρελθον και θα διαμορφωνει το μελλον....συγχαρητηρια Ξενια!!!!
    #16463   /   17.09.2008, 01:36   /   Αναφορά
    Πολύ ενδιαφέρον και άκρως ενημερωτικό!
    #16484   /   20.09.2008, 14:02   /   Αναφορά
    Δεν έχει τύχει ποτέ να μάθω βυζαντινή μουσική ...

    πέρα από αυτό το Πα Βου Γα Δι Κε Ζω Νη δεν ξέρω τίποτα παραπάνω ...



    Πάντα το απέφευγα ... και σκεφτόμουν ότι δεν είχε ενδιαφέρον ...
    #16493   /   21.09.2008, 11:50
    Ενδιαφέρον; Μεγαλύτερο από τη δυτική μουσική, κατά τη δική μου άποψη...

    Είναι ένας απίστευτος κόσμος...

    #16542   /   24.09.2008, 10:02
    Και τη δική μου!

    Είναι ένας κόσμος που μπορεί να θεωρείς δύσκολο να το μάθεις, όμως δένεσαι μαζί του και το λατρεύεις. Είναι σαν μια αυτόνομη τέχνη που απλά πλέον δεν είναι για τους πολλούς!