ελληνική μουσική
    781 online   ·  210.833 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Δισκογραφία

    Γιώργος Σταυρακάκης - Carousel

    Ένας δίσκος με δέκα τραγούδια που περνάει χωρίς ακρότητες απ’ το παραδοσιακό ελληνικό άκουσμα στην «δυτική» μπαλάντα και από τον ήχο της Blues κιθάρας στον κλασικό ήχο του μπουζουκιού και στο χασάπικο.

    Γιώργος Σταυρακάκης - Carousel

    Γράφει το μέλος dolfin
    2 άρθρα στο MusicHeaven
    Παρασκευή 07 Νοέ 2008

    Ο τραγουδοποιός και ποιητής Γιώργος Σταυρακάκης καταθέτει την καινούργια του δισκογραφική δουλειά με τίτλο «CAROUSEL». Δέκα τραγούδια που γράφτηκαν σε διαφορετικό χρόνο και τόπο και με πολλές συμμετοχές - συνεργασίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.


    Τραγούδια χτισμένα σε διάφορες μουσικές φόρμες, που ωστόσο διατηρούν στον στίχο την λυρική διάθεση του ποιητή - τραγουδοποιού.


    Στο δίσκο συμμετέχουν ο Ελβετός ιταλόφωνος συνθέτης και τραγουδοποιός Marco Zappa, η Γεωργία Γρηγοριάδου, το συγκρότημα Blues Cargo και η Irina Simoneta.


    Ένας δίσκος με δέκα τραγούδια που περνάει χωρίς ακρότητες απ’ το παραδοσιακό ελληνικό άκουσμα στην «δυτική» μπαλάντα και από τον ήχο της Blues κιθάρας στον κλασικό ήχο του μπουζουκιού και στο χασάπικο.
    Ωστόσο, όπως ο ίδιος ο τραγουδοποιός γράφει στο σημείωμα του cd, αυτές οι εναλλαγές περνούν από μπροστά του σαν ένα παιδικό παιχνίδι (carousel) και μετατρέπουν την μνημοσύνη σε μικρές αναπνοές χαράς.

    Γιώργος Σταυρακάκης - Carousel

     

    Ο δίσκος περιέχει τα τραγούδια:

    1. Απουσίες
    2. Σεπτέμβρης 1978
    3. Ξύλινες Ιστορίες / Storie di legno
    4. Μάγισσα Νύχτα
    5. Non trovavo il modo / Δεν βρίσκω τρόπο
    6. Το χελιδόνι / La Rondine
    7. Ξένες αγκαλιές
    8. Piazza Collegiata / Βρέχει στη Λένορμαν
    9. Dolci Bugie / Όμορφο ψέμα
    10. Μ’ ένα χασάπικο παλιό

    Τραγούδια πολύ καλά δουλεμένα με εξαιρετικούς στίχους και ενορχηστρώσεις. Ο ίδιος ο τραγουδοποιός ερμηνεύει χωρίς ακρότητες, έτσι που η φωνή του είναι ξεκάθαρο ότι υπηρετεί τα τραγούδια, φανερώνοντας όμως ταυτόχρονα τις πολλές ερμηνευτικές και εκφραστικές της δυνατότητες. Οι ελεύθερες αποδόσεις του Γιώργου Σταυρακάκη από τα ιταλικά στα ελληνικά επίσης πολύ καλές καθώς και οι εναλλαγές των γλωσσών που αποτελούν ένα αξιοπρόσεκτο και πολύ ενδιαφέρον στοιχείο αυτής της δουλειάς.

    Οι ήχοι, κυρίως δυτικοί αλλά και με διακριτικά περάσματα από παραδοσιακά ελληνικά ακούσματα (Απουσίες, Μάγισσα νύχτα, Μ’ ένα χασάπικο παλιό) με το μπουζούκι να απαντά στον ήχο της Blues κιθάρας και το χασάπικο να συναντά την μπαλάντα.
    Τέλος, η Γεωργία Γρηγοριάδου ερμηνεύει καταπληκτικά το χασάπικο του δίσκου ενώ οι διασκευές του Marco Zappa στα τραγούδια του Σταυρακάκη, μια διαφορετική και ενδιαφέρουσα ματιά.

    Συνολικά, σημαντικός δημιουργός που με το «Carousel» του σε ταξιδεύει όμορφα και απρόβλεπτα.

    Επίσημο site του τραγουδοποιού: www.gstavrakakis.com





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #17012   /   07.11.2008, 00:48   /   Αναφορά
    Καλό ακούγεται...ας το ακούσουμε και βλέπουμε!
    #17013   /   07.11.2008, 00:49
    +Ξέχασα: Ωραίο εξώφυλλο!

    #17014   /   07.11.2008, 09:25   /   Αναφορά
    ποιος ειναι αυτος????? Ο τραγουδοποιός και ποιητής Γιώργος Σταυρακάκης ??
    #17018   /   07.11.2008, 15:19
    Κάτια, ο Γιώργος Σταυρακάκης είναι ένα τραγουδοποιός αλλά και ποητής. Είναι πολύ καλός και τα τραγούδια του έχουν πολύ όμορφο και "γλυκό" στίχο. Ολόκληρη η δουλειά του είναι πραγματικά αξιόλογη.



    Έχει κυκλοφορήσει στο προηγούμενο cd Γυάλινα Φτερά το, αρκετά γνωστό, υπέροχο τραγούδι Πλανόδιοι.



    Ο Γιώργος έχει πολύ σωστές απόψεις για τη ζωή.



    Απόσπαμα από τη συνέντευξη του στο πειροδικό Πολιτισμός

    " Ό,τι είχα να πω ως άνθρωπος και δημιουργός το έχω πει εδώ και πολύ καιρό. Κι αυτό συμβαίνει με όλους τους ανθρώπους θέλω να πιστεύω. Όταν μεγαλώσεις, η πρώτη σου κατάθεση για το ποιος είσαι, τι θέλεις, τι πιστεύεις, είναι και η σημαντική. Από κει και πέρα αρχίζει ένα παιχνίδι με τη ζωή. Βρίσκεις τρόπους να ζεις χωρίς να βαρυγγωμάς γι’ αυτό που κάνεις ή στην καλύτερη περίπτωση να ζεις και να πεθαίνεις παρέα μ’ αυτό που αγαπάς. Κι αν κάποια πράγματα επαναλαμβάνονται, είναι γιατί αυτή η γνώριμη επανάληψη επιβεβαιώνει την παρουσία σου ανάμεσα σε τόσους άλλους. Το γεγονός δηλαδή ότι ζεις ακόμα, ότι δεν είσαι πεθαμένος. Μεγάλη υπόθεση να μπορείς να επαναλαμβάνεσαι αρκεί να ’χεις κάτι καταθέσει. "




    #17017   /   07.11.2008, 15:11   /   Αναφορά
    Τα τραγούδια του Cd μπορώ να πω ότι είναι πολύ καλά.

    Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο τραγούδι Μάγισσα Νύχτα. Πραγματικά είναι ένα πολύ όμορφο τραγουδι και με εξαιρετικό στίχο ... και το καλύτερο μέσα σε όλο το cd.



    Επίσης συμφωνώ ότι το εξώφυλλο είναι πολύ καλόοοο !!!



    Καλή επιτυχία, λοιπόν, στον Γιώργο.
    #17020   /   07.11.2008, 16:48   /   Αναφορά
    Και να μη ξεχάσουμε βέβαια τις εμφανίσεις του Γιώργου στη μουσικη σκηνή "ΜΠΟΥΑΤ" μέσα στο Νοέμβρη και Δεκέμβρη.



    Η νέα του δισκογραφική δουλειά καταπληκτική. Αξιζει να υπάρχουν τέτοιες μουσικές κινησεις στο σημερινό μουσικό "χάος" ...







    #17021   /   07.11.2008, 17:16   /   Αναφορά
    Είναι μια πολύ καλή δουλειά. Είχα την τύχη να παραβρεθώ στην παρουσίαση του cd η οποία είχε γίνει στο μαγαζί «Ενωδία» στο Ηράκλειο και πραγματικά ενθουσιάστηκα. Και πάντα πρέπει να έχουμε κατά νου πως είναι ένας από τους ανθρώπους που κατά βάση ζουν και δημιουργούν στην περιφέρεια.
    #17022   /   07.11.2008, 18:44   /   Αναφορά
    Καλοτάξιδο...
    #17024   /   07.11.2008, 19:21   /   Αναφορά
    Για όσους δεν γνωρίζουν, ας ψάξουν το πρώτο του cd "Ρεσάλτο".

    Δυσεύρετο, αλλά καταπληκτικό!!!
    #17025   /   07.11.2008, 19:50
    Kαλή επιτυχία κι από μένα στον σεμνό και διακριτικό τραγουδοποιό Γιώργο Σταυρακάκη .... Θυμάμαι τις πολύ καλές κριτικές [από μουσικοκριτικούς και όχι μόνο] που αποκόμισε το cd με τίτλο "ΡΕΣΑΛΤΟ" του 1997 .... Αν μη τι άλλο, ο κ. Σταυρακάκης είναι από τους καλλιτέχνες που εμφανίζονται μόνο όταν έχουν κάτι πραγματικά να πουν .... [κι όπως διαπιστώνω .... η "Μπουάτ" του γείτονά μου Kifa εξελίσσεται σε μουσική σκηνή Α΄ ποιότητας, κρίνοντας, φυσικά, από τα ονόματα που φιλοξενούνται .... Ελπίζουμε τα λαϊβάκια της "Μπουάτ" να συνεχίσουν να μάς εκπλήσσουν ευχάριστα για πολύ καιρό κόμη .... ] .....