ελληνική μουσική
    709 online   ·  210.832 μέλη

    Η μόνη Rocker που κριτικάρει τόσο ανοικτά το πανηγύρι των πολυεθνικών και εκδηλώνει τον αποτροπιασμό της για τα εγκλήματα που διαπράττουν οι ΗΠΑ .

    Patti Smith

    Γράφει η Δέσποινα Κ. (despinakontogianni)
    122 άρθρα στο MusicHeaven
    Κυριακή 09 Νοέ 2008

    Ίσως η μεγαλύτερη εν ζωή γυναικεία φωνή της ροκ. Η Patti Smith, ασυμβίβαστη καθώς και προκλητική, ακολουθούσε πάντα τη μούσα της όπου κι αν την τραβούσε, από δομημένα τραγούδια μέχρι πρωτοποριακούς πειραματισμούς, κρατώντας πάντα την αρχέγονη Rock δομή των τριών ακόρντων.

    Πάνω στη σκηνή μπορεί κάποιος να τη δει μόνο σα μια εκστασιασμένη μάγισσα, που είναι έτοιμη να εκτοξεύσει μάγια παντού. Το '70, άσκησε μεγάλη επιρροή στο Punk κίνημα τόσο της Νέας Υόρκης όσο και της Αγγλίας. Ποτέ δε χρησιμοποίησε το sex appeal της. Ντυνόταν με ένα προσωπικό της στιλ και ερμήνευε πάντα τα κομμάτια της με τον ίδιο επιθετικό και δυνατό τρόπο όπως τα αρσενικά της Rock είδωλα.

    Γεννήθηκε στο Σικάγο στις 30 Δεκεμβρίου 1946. Παράτησε το κολέγιο για να γεννήσει ένα μωρό, που το έδωσε για υιοθεσία και έπιασε δουλειά σε ένα εργοστάσιο. Το 1967 μετακομίζει στη Νέα Υόρκη και γνωρίζει τον φοιτητή Καλών Τεχνών και αργότερα φωτογράφο Ρόμπερτ Μέιπλθορπ. Το 1969 έφυγε μαζί με την αδερφή της στο Παρίσι όπου και άρχισε να παίζει μουσική στους δρόμους.

    Όταν επιστρέφει στη Νέα Υόρκη, αναμιγνύονται στην underground σκηνή και εκδίδει δύο τόμους ποιημάτων. Το 1974 με την οικονομική βοήθεια του Μέιπλθορπ ηχογραφούν ένα ανεξάρτητο single. Μετά από αυτό υπογράφουν στην Artista Records. To 1975 οι πόρτες της δισκογραφίας ανοίγουν διάπλατα για την Patti. Μπαίνει στο στούντιο με τον παραγωγό John Cale και δημιουργεί τον πρώτο art-Punk δίσκο, το "Horses", με τις ανορθόδοξες εκτελέσεις του "Gloria" και "Land of 1000 Dances".

    To 1978, στο δίσκο με τίτλο "Easter", η Patti Smith θα ηχογραφήσει το πασίγνωστο τραγούδι του Bruce Springsteen "Because the Night", που θα την κάνει γνωστή στο παγκόσμιο κοινό. Το 1979 έχει φτάσει η στιγμή που η Smith απομυθοποιεί το είδωλο του Rock star κι αρχίζει να απομακρύνεται.

    Με τον κιθαρίστα Fred θα μετακομίσουν στο Ντιτρόιτ και θα χαρούν μια ήσυχη ζωή με τα δυο τους παιδιά. Θα μείνουν και οι δύο για οχτώ χρόνια εκτός σκηνής. Επανεμφανίζεται το 1988 με το album "Dream of life", που έγραψε με τον άντρα της και φανερώνει τη δημιουργική τους σχέση.
    Ακολουθεί μιε σειρά από απώλειες. Το 1989 πεθαίνει ο Μέιπλθορπ και μέσα σε ένα χρόνο (1994) ο σύντροφος της Fred και ο αδερφός της Todd και από την ίδια αιτία: καρδιακή προσβολή.

    Θέλοντας να απαλείνει τον πόνο αναβιώνει το The Patti Smith Group. Κάνουν μικρές εμφανίσεις και το 1996 ηχογραφούν το "Gone Again". Από τότε η παρουσία της στη δισκογραφία είναι σταθερή.

    Είναι η μόνη Rocker που κριτικάρει τόσο ανοικτά το πανηγύρι των πολυεθνικών και εκδηλώνει τον αποτροπιασμό της για τα εγκλήματα που διαπράττουν οι ΗΠΑ στο Ιράκ και το Ισραήλ στο Λίβανο. Το τραγούδι "Qana" τιμάει τη μνήμη τόσων αμάχν που σκοτώθηκαν "κατά λάθος" στη βιβλική πόλη Κανά του Λιβάνου από ισραηλινά βομβαρδιστικά.

    Αν και δηλώνει βαθιά απογοητευμένη από τη στάση των νέων σήμερα, συνεχίζει στα 62 της πια, με τον ίδιο ατίθασο ποιητκό τρόπο να μιλάει για τις ιδέες και τα ιδανικά της. Τα ιδανικά όλων μας. Όλων των νέων!


    Tags
    Μουσικά Είδη:PunkRockΚαλλιτέχνες:Bruce Springsteen



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #17040   /   09.11.2008, 19:48   /   Αναφορά
    η γυναικα ειναι απιστευτη εγω παντως την λατρευω ως φωνη!!!μπραβο κοπελα μου για το αρθρο!
    #17045   /   09.11.2008, 22:56   /   Αναφορά
    Και δεν είναι αναδημοσίευση!! Τη λατρεύω αυτή τη γυναίκα!
    #17047   /   10.11.2008, 01:21   /   Αναφορά
    Δεσποινάκιιιιιιιιιιιιιιιι μου συγχαρητήρια!!!!!!!!!!!



    Αγαπημένη φωνή και να συμπληρώσω ότι πολλές συναυλίες της έληξαν κάπως άδοξα με την παρέμβαση της αστυνομίας.

    Ουρούσε στη σκηνή, έκανε χρήση ναρκωτικών και προέτρεπε το κοινό να κάνει το ίδιο....
    #17048   /   10.11.2008, 02:43
    Εντάξει...κανείς δεν είναι και τέλειος....Λυπάμαι!

    #17050   /   10.11.2008, 03:28   /   Αναφορά
    Σίγουρα ναι...



    Αυτά όλα όμως δε μειώνουν την καλλιτεχνική της αξία, είναι πολυαγαπημένη και διαχρονική!
    #17051   /   10.11.2008, 11:15   /   Αναφορά
    Είναι η πρώτη καλλιτέχνις που παρακολούθησα on stage και μου έδωσε την αίσθηση -πέρα απο την απίστευτη ζωντάνια του τύπου χτυπάω αδρεναλίνες απο το πρωί,- οτι αντικατόπτριζε το χρόνο που πέρασε μέσα απο το καινούργιο. ήταν σα να μπορούσε να σμίξει, 2 παραδόσεις. την παλιά, κι εκείνη της οποίας μόλις γινόταν αρωγός.. Τι να πώ?! Μου άρεσε πολύ! και είναι επίσης πολυ όμορφο και αξιοσημείωτο που γράφετε τόσο ενδιαφέροντα αρθράκια!!



    Keep it going!!
    #17060   /   10.11.2008, 20:49   /   Αναφορά
    Αρκετά ενδιαφέρον, λιτό αλλά και περιεκτικό το άρθρο σου! Σ' ευχαριστούμε Δέσποινα. :)

    Από την πλευρά μου δεν θα έλεγα ότι είμαι από τις φαν της, αλλά το διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον μιας και η Patti Smith είναι ένα από τα κεφάλαια της ροκ μουσικής, αρκετά τραγούδια της έχουν γράψει ιστορία και γενικότερα μ' αρέσει να μαθαίνω για τις ιστορίες των τραγουδιστών/δημιουργών κλπ.

    Για όσους ενδιαφέροντε υπάρχει κι ένα πολύ ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ το οποίο είχα παρακολουθήσει στο 10ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης φέτος τον Μάρτιο, κι αναφέρεται στην ζωή και το έργο της Patti Smith με σπάνιο φωτογραφικό υλικό το οποίο προερχόταν από το προσωπικό της αρχείο.

    Ο τίτλος του είναι "Patti Smith: Dream of Life" του σκηνοθετη Στίβεν Σέμπρινγκ.

    Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ: http://tdf.filmfestival.gr/default.aspx?lang=el-GR&loc=3&page=697&SectionID=22&MovieID=140

    Ευχαριστώ για τον χρόνο σας, καλή συνέχεια! :)
    #17065   /   11.11.2008, 20:32
    Ευχαριστούμε πάρα πολύ alkyoni μου! Δεν είχα ιδέα για το ντοκιμαντέρ.

    #18693   /   01.07.2009, 19:05   /   Αναφορά
    Because the night belon to lovers........φοβερή ερμηνεία.....
    #19670   /   20.02.2010, 16:09   /   Αναφορά
    Επίσης: κυκλοφόρησε το βιβλίο της Just Kids, όπου βλέπουμε τις υπόλοιπες καλλιτεχνικές ανησυχίες της Mrs Smith!