ελληνική μουσική
    659 online   ·  210.830 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Aρθρα

    Η ΕΜΣΕ και η Πολιτιστική της Δράση

    Ας γνωρίσουμε - τη μοναδική ίσως στην Ελλάδα - μη κερδοσκοπική δισκογραφική εταιρεία παραγωγής και διανομής CD.

    Η ΕΜΣΕ και η Πολιτιστική της Δράση

    Γράφει ο Jorge (jorge)
    300 άρθρα στο MusicHeaven
    Κυριακή 23 Νοέ 2008

    Πρόεδρός της ο Γιάννης Γλέζος, συνθέτης.

    Όπως λέει και ο ίδιος "η ΕΜΣΕ - Πολιτιστική Δράση έχει όραμα και αντικείμενο τη διάδοση της ελληνικής μουσικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό."

    Το σημαντικό όμως για την ΕΜΣΕ - Πολιτιστική Δράση, πέρα από τις δισκογραφικές της δραστηριότητες, είναι οτι προσπαθεί να προβάλει την ελληνική μουσική στο εξωτερικό, μέσω φεστιβάλ, εκθέσεων και συναυλιών.

    Η Ένωση Μουσικοσυνθετών & Στιχουργών Ελλάδας – ΕΜΣΕ, η οποία και ίδρυσε την ΕΜΣΕ - Πολιτιστική Δράση,  συμμετείχε στη μεγάλη Μουσική Έκθεση MIDEM, που διοργανώθηκε στις αρχές του 2008 στις Κάννες της Γαλλίας με τη δημιουργία του μοναδικού ελληνικού περιπτέρου. Το περίπτερο έγινε τόπος συναντήσεως με ξένα σωματεία, δισκογραφικές εταιρίες, εισπρακτικούς φορείς, οργανωτές παραστάσεων και καλλιτέχνες.

    Γιάννης Γλέζος
    Γιάννης Γλέζος

    Η ΕΜΣΕ έκανε παράλληλα και μια παραγωγή 50 τραγουδιών των μελών της που διανεμήθηκαν δωρεάν σε όλους τους επισκέπτες του περιπτέρο.

     

    Αξίζει εδώ να διαβάσουμε για την ΕΜΣΕ (όχι την Πολιτιστική Δράση, αλλά την Ένωση):

    Η Ένωση Μουσικοσυνθετών Στιχουργών Ελλάδος (ΕΜΣΕ) είναι σωματείο που δημιουργήθηκε το 1971 με πρωτοβουλία των Ελλήνων συνθετών και στιχουργών, από την ανάγκη τους να αμυνθούν στην επίθεση που δέχονταν το πνευματικό τους προϊόν από τους λογής λογής προστάτες, εκμεταλλευτές, πειρατές και άλλους, κατάσταση που είχε φτάσει στο απροχώρητο, αλλά και για να αντιμετωπίσουν την αδιαφορία της πολιτείας που τους άφηνε –νομοθετικά- εντελώς απροστάτευτους, ανασφάλιστους, χωρίς περίθαλψη, χωρίς σύνταξη.

    Οι αγώνες που έδωσε ήταν σκληροί, πολύπλευροι και πολυεπίπεδοι.

    Δυσκολεύτηκε, κλυδωνίστηκε, συγκρούστηκε με τεράστια οικονομικά συμφέροντα, αλλά στάθηκε όρθια, γιατί το στήριγμά της ήταν και παραμένει η βαθιά πίστη ότι, ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ, χρειάζεται ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ, ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ, να υπερασπιστούμε το έργο και την αξιοπρέπεια στην εργασία μας.

    Η ΕΜΣΕ και η Πολιτιστική της ΔράσηΜέλη της ΕΜΣΕ υπήρξαν οι περισσότεροι από τους συνθέτες και στιχουργούς εκείνης της περιόδου. Αναφέρω ενδεικτικά μερικούς:

    Ανδριόπουλος, Βίρβος, Δερβενιώτης, Ιατρόπουλος, Κακουλίδης, Καλδάρας, Κατσαρός, Κόκοτος, Κοντογιώργος, Κουγιουμτζής, Κριμιζάκης, Λάδης, Λεοντής, Λοϊζος, Μαμαγκάκης, Μαρκόπουλος, Μαυρουδής, Μητσάκης, Μικρούτσικος, Μπακαλάκος, Νεγρεπόντης, Ξαρχάκος, Παπαδόπουλος, Πλέσσας, Πυθαγόρας, Σαββόπουλος, Σπανός, Τάτσης, Χάλαρης, Χατζηνάσιος, Χριστοδούλου….

    Σήμερα, στην εποχή της γιγάντιας τεχνολογικής εξέλιξης, που επηρεάζει άμεσα την εργασία μας, στον τομέα της παραγωγής, της διάθεσης, της διάδοσης και της δημόσιας εκτέλεσης, πολλά από τα προκύπτοντα προβλήματα στον κλάδο μας περιμένουν τη λύση τους.

    Η ενότητα, η συσπείρωση, η συναδελφοσύνη, η αλληλεγγύη, είναι αξίες, που πάνω τους η ένωσή μας επενδύει και στηρίζει τις ελπίδες της. Αυτό σημαίνει ενιαία έκφραση και δράση σε ότι αφορά στους στόχους και στις επιδιώξεις μας.

    Είναι ενθαρρυντικό και ελπιδοφόρο το γεγονός ότι πολλοί ΝΕΟΙ συνθέτες και στιχουργοί γίνονται μέλη της ένωσής μας. Τούτο το γεγονός μαρτυρά την εμπιστοσύνη τους, αλλά και την ανάγκη να αναλάβει η ένωσή μας τις πρωτοβουλίες εκείνες που χρειάζονται για να ενθαρρυνθούν στο δημιουργικό τους έργο με ελπίδα και αξιοπρέπεια. Οι παλιότεροι πάλι για να παραμείνουν μάχιμοι και αλληλέγγυοι στο πλευρό τους.

    Οι νέες τεχνολογίες καθημερινά αλλάζουν το τοπίο και στο χώρο μας. Δεν περιμένουν. Τα δεδομένα που δημιουργούνται από την αλματώδη αυτή εξέλιξη επιβάλλουν μια νέα και αναθεωρημένη αναβάθμιση των σχέσεών μας με όλους εκείνους τους συντελεστές από τους οποίους εξαρτάται και επηρεάζεται η δουλειά μας (Internet , δισκογραφία, μέσα ενημέρωσης και μετάδοσης της δουλειάς μας, Υπουργεία και άλλοι κρατικοί φορείς κλπ).

    Σε όλα αυτά που συντελούνται γύρω μας, σ’ αυτή τη νέα κατάσταση, εμείς δεν θα παραμείνουμε βέβαια απαθείς θεατές.

    Δεν περισσεύει κανείς σ’ αυτή την προσπάθεια. Η ένωσή μας είναι ανοιχτή σε όλους εκείνους που αγαπούν και θέλουν να υπερασπιστούν το Ελληνικό τραγούδι.

    Τέλος, είναι προφανής ο ρόλος που επιδιώκει και μπορεί να παίξει η ένωσή μας στον πολιτισμό και την πνευματική καλλιέργεια της σύγχρονης κοινωνίας και ιδιαίτερα της νεολαίας.

     

    Για να επικοινωνήσετε ή να μάθετε περισσότερα για την ΕΜΣΕ, μπορείτε να επισκευθείτε την πολύ όμορφη και καλαίσθητη ιστοσελίδα της.


    Tags



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #17186   /   23.11.2008, 01:23   /   Αναφορά
    Από όσα γνωρίζω η ΕΜΣΕ παράγει σπουδαίο έργο και αποπνέει μια καθαρότητα που την χρειάζεται η μουσική σήμερα.
    #17187   /   23.11.2008, 01:43
    Καταρχήν συγχαρητήρια για τη δημοσίευση.Είναι πολύ σημαντική η ύπαρξη της ένωσης και σπουδαίες οι πρωτοβουλίες της,μια προσπάθεια που αξίζει για το ελληνικό τραγούδι και πρέπει να την υποστηρίξουμε.

    #17188   /   23.11.2008, 02:39   /   Αναφορά
    Δεν ήξερα καν την ύπαρξη της.Πολύ καλή προσπάθεια.Θα μπω στη σελίδα της να διαβάσω λεπτομέρειες.
    #17193   /   23.11.2008, 11:15   /   Αναφορά
    Γνωρίζω τις δραστηριότητες της ΕΜΣΕ και τους εύχομαι καλή δύναμη!



    Επίσης πολλά μπράβο για τη δημοσίευση, αξίζει να διαβαστεί απ' όλους!

    #17194   /   23.11.2008, 13:02   /   Αναφορά
    Και εγώ αγνοούσα την ύπαρξη της ΕΜΣΕ, ως την έκθεση τις cosmomusica τον περασμένο Μάϊο όπου σε μια βόλτα μου στην έκθεση είδα τον κ. Γλέζο και πιάσαμε κουβέντα, μεταξύ άλλων είπαμε και για την εταιρία.

    Μετα από σχεδόν 38 χρόνια από την ίδρυση της η εταιρία πιο πολύ χρειάζεται την βοήθεια μας και λιγότερο τα συγχαρητήρια μας.

    Μπράβο jorge πολύ καλή ιδέα.
    #22087   /   10.03.2011, 10:36   /   Αναφορά
    Οπως θα διαβάσετε το βιογραφικό μου θα δείτε ότι είμαι μέλος της ΕΜΣΕ εδώ και πολλά χρόνια συμμετείχα ενεργά και είδα από κοντά τόσα χρόνια τους αγώνες που έχει δώσει - δώσαμε - και είμαι από τους λίγους που δεν μετακινήθηκαν από οικονομικό συμφέρον όπως έκαναν πολλοί πηγαίνοντας στην ΑΕΠΙ ή ξαναγυρίζοντας πάλι πίσω ..... Γιατί πάνω από το οικονομικό συμφέρον ήταν η αγάπη για την ΕΜΣΕ επί δεκαετίες .....η αγάπη για το Ελληνικό τραγούδι...... το ποιοτικό Ελληνικό τραγούδι.....
    #22091   /   10.03.2011, 15:28   /   Αναφορά
    Οσοι διάβασαν το σχόλιο μου τους προτείνω να μπουν στην ιστοσελίδα της ΕΜΣΕ αλλά το πιο σπουδαίο όσοι είναι συνθέτες ή στιχουργοί, άν έχουν τραγούδια έτοιμα,ή ακόμη και να έχουν κυκλοφορήσει τα τραγούδια τους σε Cd για περαιτέρω διακίνησή τους να επικοινωνήσουν με τον πρόεδρό της, να γραφτούν στην ΕΜΣΕ και ας χρησιμοποιήσουν το όνομά μου.... Πιστεύω ότι θα τους βοηθήσει....Καλή επιτυχία !!!!!!