ελληνική μουσική
    720 online   ·  210.832 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Μαθήματα Μουσικής

    Solo με ηλεκτρική κιθάρα - Μέρος ΙΙ

    Η μουσικη ειναι ενα παιχνιδι, ειναι ταξιδια και ονειρα αλλοπαρμενα, φλερταρει με το αγνωστο.

    Solo με ηλεκτρική κιθάρα - Μέρος ΙΙ

    Γράφει ο AΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΑΡΗΣ (anagnar)
    4 άρθρα στο MusicHeaven
    Παρασκευή 19 Δεκ 2008

    Και το αγνωστο της γνεφει να χαθει μεσα στο συμπαν, καθως τρεφει την ψυχη μας με αλλοκοτη ηδονη.

    Συνηθως το παιξιμο μας παιρνει το δρομο του αυτοματισμου και χανει την αισθηση του νεου, της εκπληξης, της δημιουργιας. Με το που ερχεται η ωρα να παιξουμε, βαζουμε τον αυτοματο πιλοτο και κουναμε τα χερια μας ρυθμικα παιζοντας οτι εχουμε μελετησει. Εμενα τουλαχιστον μου εχει συμβει αμετρητες φορες.

    Ενας πολυ ωραιος τροπος για να παιξετε καινουργια πραγματα ειναι να παρετε μια τεχνικη ή ενα concept και να δημιουργησετε μουσικη μονο με αυτο.

    Για παράδειγμα, χρησιμοποιωντας την τεχνικη του slide (συρσιμο), βαλτε στο band in a box ή οπουδηποτε αλλου ενα ή καποια ακορντα να σας συνοδευουν και ξεκινηστε να παιζετε σχεδον αποκλειστικα με αυτη την τεχνικη. Δωστε λιγο χρονο στον εαυτο σας να εξοικειωθει, χρησιμοποιειστε ρυθμικες ιδεες για τις φρασεις σας και μην αμελειτε τις παυσεις ως μουσικο εργαλειο.

    Solo με ηλεκτρική κιθάρα - Μέρος ΙΙ
    Ενα αλλο παραδειγμα ειναι να παιξετε αποκλειστικα μονο με vibrato. Αφιερώστε καθημερινα 5-10 λεπτα και θα δειτε σε λιγο καιρο να περναει με φυσικοτητα αυτη η τεχνικη στο παιξιμο, ενώ θα ανακαλυψετε νεα πραγματα και ηχους. (βλεπε: little black dots  by STEVE VAI).

    Ενα αλλο πολυ βασικο concept ειναι να παρετε ενα ρυθμικο μοτιβο και να παιζετε σχεδον αποκλειστικα με αυτο και με μικρες παραλλαγες του (βλεπε: melodic controls by SCOTT HENDERSON).

     

     

     

     

    Επισης μια βασικη ιδεα ειναι να παιζετε μονο σε μια χορδη χρησιμοποιωντας μια ή και παραπανω διαφορετικες τεχνικες. (βλεπε: the advacing guitarist by MICK GOORICK).

    Το να γνωριζετε τις νοτες πανω στην ταστιερα ειναι βασικο για να μπορειτε να την εκμεταλευτειτε σε ολο το ευρος της..

    Υπαρχουν πολλες τεχνικες και πολλες σκεψεις πανω στις οποιες μπορειτε να πειραματιστειτε και αν μη τι αλλο, το παιχνιδι ειναι ασταματητο και παντα απροβλεπτο.

    ΚΑΛΗ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ

     

    Στη στήλη Διδασκαλία θα βρείτε περισσότερα online μαθήματα για κιθάρα, ενώ αν είστε δάσκαλος ή έμπειρος μουσικός, σας προσκαλούμε να στείλετε το δικό σας μάθημα μουσικής.


    Tags
    Μουσικά Όργανα:κιθάραΜουσική Εκπαίδευση:μάθημα μουσικήςμάθημα κιθάρας



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #17363   /   20.12.2008, 05:35   /   Αναφορά
    Πριν καλά καλά ξεκινήσω να διαβάζω τα παραδείγματα το κατάλαβα ότι πήρες ιδέες από τα μαθήματα του Vai! Ωραίος!!
    #17374   /   22.12.2008, 19:02   /   Αναφορά
    Μόνο που κάποια πράγματα (όπως το παίξιμο του Henderson) δεν είναι στην τύχη αλλά το έχει σπου΄δασει το πράγμα (fusion , improvisation)

    Σε κάποιον που δεν έχει ακούσει πολύ fusion είναι σαν να του λες παίζε στην τύχη και ας ακούγεται φάλτσο..γιατί φάλτσο ακούγεται όλο αυτό...για κάποιον εκτός αυτού του στύλ..οπότε πιστεύω ότι είναι καλό να διευκρινήσεις μερικά πραγματάκια...



    φιλικά πάντα...
    #17531   /   05.01.2009, 12:28
    το ζητημα εινα οτι εγω δεν αναφερομαι στον henderson αλλα χρησιμοποιω τα παραδειγματα μονο για να πεισω τους απιστους,αυτους δηλ που δεν θεωρουν κατι που λεγεται αξιον λογου εφοσον δεν εχει ειπωθει απο καποιον σπουδαιο...Στο διαταυτα τωρα οσων αφορα τα συγκεκριμενα παραδειγματα δεν θα οδηγησουν καποιον να παιξει σαν τον VAI η τον HENDERSON η δεν ξερω ποιον αλλο..ομως ειναι βεβαιο οτι ειναι ενας πολυ καλος τροπος για να παιξεις καινουργιες ιδεες,να αναπτυξεις το προσωπικο σου υφος,να δεις την κιθαρα οχι σαν ενα προκαθορισμενο μουσικο οργανο στο οποιο θα παιξεις κατι που εχει ηδη παιχτει και φυσικα με αυτο τον τροπο φτιαχνεις και καλη τεχνικη..ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.

    #18087   /   23.03.2009, 20:48
    και γιατι να μην το κανει αλλωστε!ο steve ειναι θεος!!!

    #18097   /   24.03.2009, 11:45
    Δεν διαφωνω αλλα ο ιδιος ο ¨θεος¨προτεινει στον καθενα μας αυτου του ειδους την δημιουργικη μελετη..χωρις αυτο να σημαινει οτι δεν θα μαθεις και απο το παιξιμο τους.

    #20434   /   29.06.2010, 10:48   /   Αναφορά
    Ωραίο άρθρο!!!