ελληνική μουσική
    489 online   ·  210.845 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Δισκογραφία

    Το ράφι με τα βινύλια: Χάρρυ Κλυνν - Πατάτες [Α Μέρος]

    Η δημοσίευσή μου αυτή είναι ένας τρόπος για να εκφράσω από καρδιάς ένα ευχαριστώ στον ...παιδικό μου φιλαράκο.

    Το ράφι με τα βινύλια: Χάρρυ Κλυνν - Πατάτες [Α Μέρος]

    Γράφει το μέλος kwstasagas
    26 άρθρα στο MusicHeaven
    Δευτέρα 18 Μαΐ 2009

    Τον Χάρρυ Κλυνν. Για όλες τις όμορφες στιγμές που πέρασα στα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια ακούγοντας τους δίσκους του.

    Ο Χάρρυ Κλυνν, κατά κόσμον Βασίλης Τριανταφυλλίδης, είναι, αναμφισβήτητα, πληθωρικό και πολύπλευρο ταλέντο. Γεννήθηκε το 1940 στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης και ήρθε στην Αθήνα το 1958, οπότε και, επί τρία χρόνια, εμφανιζόταν μαζί με τον Γιώργο Οικονομίδη σε νυχτερινά κέντρα. Επίσης, στη δεκαετία του '60 εμφανίσθηκε και ως ηθοποιός σε ελληνικές ταινίες. Στις δε κινηματογραφικές του εμφανίσεις ήταν ολοφάνερο ότι το μέλλον του λεπτοκαμωμένου και πολύ νεαρού σε ηλικία Βασίλη διαγράφεται λαμπρό !!! Το χρονικό διάστημα από 1965 μέχρι 1974 έζησε στις ΗΠΑ και στον Καναδά, ενώ από το 1974, οπότε και επέστρεψε στην Ελλάδα, άρχισε τις εμφανίσεις του σε μπουάτ της Πλάκας [τα βιογραφικά στοιχεία του Χάρρυ Κλυνν τα συνέλεξα από τον "Κατάλογο Ελληνικής Δισκογραφίας 1950 - 2000" του Πέτρου Δραγουμάνου σελ. 377]. Από κει και πέρα, για ένα τέτοιο ταλέντο τα πάντα ήταν θέμα χρόνου ....

    Η πρώτη δισκογραφική εμφάνιση του Χάρρυ Κλυνν έλαβε χώρα το έτος 1978 με τον δίσκο "Για Δέσιμο", όπου, πραγματικά, παρουσίασε κάτι εντελώς πρωτότυπο για τα ελληνικά δισκογραφικά δεδομένα : Τα σατιρικά τραγούδια συνοδεύονταν από παρλάτες αλλά και ... από χιουμοριστικά σκετσάκια [όπως, πχ., η συνέντευξη με τον "θρυλικό", πλέον, ποιμένα Χαράλαμπο Τραμπάκουλα που ... είδε το τέρας του Λοχ Νες στη Λίμνη του Μαραθώνα !!!].

    Και αυτό που ξεχώρισε ήταν, φυσικά, η μοναδική ικανότητά του να μιμείται, και μάλιστα με τον πλέον πειστικό τρόπο, ένα σωρό φωνές. Μετά τον πρώτο "αναγνωριστικό" δίσκο, ο οποίος γνώρισε μεγάλη επιτυχία, ακολούθησε η δεύτερη δισκογραφική του δουλειά με τίτλο "Δόξάστε Με" εν έτει 1979. Σε αυτόν το δίσκο το ταλέντο του Χάρρυ Κλυν μάς προσφέρεται απλόχερα και γενναιόδωρα : Ένα σωρό όμορφα σατιρικά τραγουδάκια εναλλάσσονται με παρλάτες, σκετσάκια, σπαρταριστούς μονολόγους κλπ κλπ.

    Και, μάλιστα, ο δίσκος ακουγόταν ευχάριστα από ΟΛΗ την ελληνική οικογένεια : Με αυτόν μπορούσε να γελάσει και ο 80χρονος παππούς, αλλά και ο 10χρονος εγγονός. Ιδίως, πια, για εμάς τα [τότε] πιτσιρίκια, αυτός ο δίσκος, ή, καλύτερα, αυτή η κασέτα, ήταν κάτι σαν ... δώρο Θεού !!! Μετά από το παιχνίδι μαζευόμασταν οι παιδοπαρέες γύρω από τα κασετόφωνα και ακούγαμε ξανά και ξανά το "Δοξάστε Με". Είχαμε, δε, αποστηθίσει όλες τις ατάκες του δίσκου και προσπαθούσαμε να μιμηθούμε τις φωνές του Χάρρυ Κλυνν.

    Μετά το "Δοξάστε Με", που, κατ' εμέ, είναι με διαφορά ο καλύτερος δίσκος του Χάρρυ Κλυνν, είναι περιττό να πω ότι - ιδίως εμείς τα πιτσιρίκια - περιμέναμε πώς και πώς πότε θα βγει ο επόμενος δίσκος του Χάρρυ Κλυνν. Και πράγματι, δύο χρόνια μετά, το έτος 1981 ... βγήκαν οι "Πατάτες" του, τις οποίες θα παρουσιάσω με το παρόν κείμενο. Όταν ο πατέρας μου έφερε το βινύλιο του εν λόγω δίσκου, όλη η οικογένεια πέταξε από τη χαρά της και ... μαζεύτηκε σύσσωμη γύρω από το πικάπ για ακρόαση !!!

    Στο εξώφυλλο βλέπουμε τον Χάρρυ Κλυνν ως ... άλλο αθίγγανο να οδηγεί ένα Datsun, στην καρότσα του οποίου είναι φορτωμένα σακιά με πατάτες, καθώς και άλλα ... ετερόκλητα αντικείμενα : μια τηλεόραση, ένα ραδιοκασετόφωνο στη ζυγαριά, ένα ... βιβλίο Συντακτικού {!!!} κλπ. Αλλά και το Datsun, αν το παρατηρήσεις, μάλλον ... δεν φέρει τα χαρακτηριστικά του Datsun !!! Ευτυχώς, στο εσωτερικό του εξωφύλλου υπάρχει μία εξήγηση επ' αυτού : "Ζητούμε την κατανόηση του αγοραστικού κοινού δια την αντίστροφον εκτύπωσιν του άλμπουμ "Πατάτες" αλλά το Ντάτσουν 1500 του εξωφύλλου με πόρτα Αλφα Ρομέο και ζάντες Μερσεντές δεν εισάγεται ακόμη εις την χώραν μας με δεξιό τιμόνι" [!!!!!].

    Το τι άλλο υπάρχει στο εσωτερικό του εσωφύλλου του δίσκου ... δεν περιγράφεται !!!

    Ατάκες των συγγραφέων των κειμένων του δίσκου, ήτοι του ευρηματικού Ιωάννη Κακουλίδη και του Χάρρυ Κλυνν. "Κι όμως, υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν δουλέψει ούτε μια ημέρα στη ζωή τους. Οι νυχτοφύλακες" [Ι. Κακουλίδης]. "Μία τρίχα στο κεφάλι αξίζει όσο 10 στην τσατσάρα" [Β. Τριανταφυλλίδης]. Αποφθέγματα απορρέοντα εκ του παρόντος δίσκου : Χάρρυ Κλυνν ή ... τα punks ??? Των φρονίμων τα παιδιά κάποιο λάκκο έχει η φάβα !!! Ποιος σκότωσε τον Τζαίη Αρ ??? Δηλώσεις πολιτικών για τον δίσκο. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΝΔΡ/ΑΣ : "Βυθίστε τον". ΡΑΛΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ : "Ρρρρρρρρρρρρρρρ". ΖΙΓΔΗΣ : "Διαγράφεται". ΦΛΩΡΑΚΗΣ ΧΑΡ/ΟΣ : "Ιένας είν' ου δίσκους" κλπ. Η γνώμη του αγοραστικού κοινού : ΟΙΚΟΚΥΡΑ : "Ήταν πολύ καλή η σκέψη του κ. Καραμανλή και του κ. Παπανδρέου να βγάλουνε μαζί δίσκο. Χρόνια είχαμε να γελάσουμε έτσι". ΑΝΕΝΤΑΧΤΟΣ : "Κάτω τα σφυροδρέπανα. Πιάστε τα BLACK and DECKER" κλπ. ΠΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ : "Εμπρηστής ζητά κατάλληλον θέσιν. Προϋπηρεσία εις Μινιον, Κατράντζου, Athene, Κλαουδάτος. Γράψατε". "Παρέχουμε δωρεάν φιλοξενία εις ζεύγος αναρχικών. Τηλεφωνήσατε 100" κλπ. Οδηγίες προς το αγοραστικό κοινό : "Ο δίσκος "Πατάτες" πρέπει για εννοιολογικούς λόγους (conceptual) να ακούγεται : Από την αρχή προς το τέλος και ποτέ από το τέλος προς την αρχή".

    Υπάρχει ... μέχρι και ψηφοδέλτιο του κόμματος "ΠΑ.ΤΑ.ΤΕ.Σ." [Συνδυασμός Κόμματος "Πανταχόθεν Ταλαίπωρων Τεζαρισμένων Σωσιβίων"], με έμβλημα ... μία πατάτα !!! Εκτός από τον ... Κλυνν Χάρρυ, οι υπόλοιποι υποψήφιοι που εμφανίζονται στο ψηφοδέλτιο είναι ο Μάους Μίκυ, ο Γιώργος Μπάρμπα, η Μότορς Τζένεραλ, η Φέξη Στοά, ο Μηδέν Τουλ Πήτερ κλπ.

    Εδώ τελειώνει το Α΄Μέρος της παρουσίασης του δίσκου "Πατάτες" του Χάρρυ Κλυνν.

    Στο Β΄ Μέρος ... η βελόνα του πικάπ θα ταξιδέψει στα αυλάκια αυτού του, αρκούντως απολαυστικού, δίσκου ....


    Tags
    Μουσική Γενικά:συνέντευξη



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #18445   /   18.05.2009, 13:41   /   Αναφορά
    η δημοσίευσή σου μου θύμισε και εμένα εκείνα τα χρόνια την πρώτη κασσετα που άκουσα (από κάποιο πρόγραμμα του σε μαγαζί) με τα πρωτόγνωρα αστεία και τα μπινελίκια που έριχνε.Πάντα γέλαγα μαζί του και μάλιστα για ένα μεγάλο διάστημα ήμουν και πολύ φανατικός .

    Θυμάμαι που έγραφα σε κασσέτες την εκπομπή που είχε με τον Ανδρικάκη στο ραδιόφωνο η την συμμετοχή του στην εκπομπή του Σαββόπουλου,φοβερός μίμος ήταν πρωτοπόρος στα χρόνια του στη σάτυρα.Ευχαριστώ που μου θυμίζεις εκείνα τα χρόνια.
    #18447   /   18.05.2009, 19:28   /   Αναφορά
    Mπραβο ρε Κώστα !!!!!
    #18448   /   18.05.2009, 22:30
    Πωπωωω!!! Πόσα χρόνια με γύρισες πίσω!! Που τον θυμήθηκες τον Βασιλάκη!! Ήταν όντως ο πρώτος και παραμένει πρώτος! Στις μιμήσεις, στις μεταμφιέσεις!! Φανταστικός! Όλοι οι άλλοι που βγήκαν μετά απλά προσπαθούσαν να τον μιμηθούν και όχι πετυχημένα. Ουγκαγκα μπουμ μπουμ γκι γκαμπαρδουμ μπιρλιγκα γκα αου γκι γκι αου γκι γκι μπακαλακα ουγκα γκα... Χαχα ακόμα το θυμάμαι αυτό!! Πολύ ωραίο αφιέρωμα μπράβο σου!!!

    Administrator
    #18449   /   18.05.2009, 23:45   /   Αναφορά
    Καταπληκτικός ο Χάρρυ, είμαι μεγάλος θαυμαστής του. Είχα κι εγώ κασέτες μικρός. Τις Πατάτες δεν τις πολυθυμάμαι, αλλά τι γέλιο είχα ρίξει με το Μαλακά Πιο Μαλακά, δεν περιγράφεται. Με χάλασε βέβαια τα επόμενα χρόνια, όταν έβαλε πολλές βωμολοχίες στα κείμενά του. Δεν ήταν απαραίτητο.
    #18987   /   06.10.2009, 21:40   /   Αναφορά
    Έριξα πολύ ψάξιμο γιά να βρώ όλους τούς δίσκους του.

    Έγραψα τα καλύτερα σημεία σε cd καί τ'ακούω στό αυτοκίνητο,

    όταν υπάρχει μποτιλιάρισμα (σε άλλες περιπτώσεις κινδυνεύεις).!!!

    Α Π Ι Σ Τ Ε Υ Τ Ο Σ !!!
    #19538   /   15.01.2010, 13:15   /   Αναφορά
    Εγω θυμάμαι την κασέτα ήχου που έκανε " γρανίτα απο τζατζίκι " παιδιά.... πολύ γέλιο.