ελληνική μουσική
    573 online   ·  210.848 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Δισκογραφία

    Ελληνικοί δίσκοι 2009 (Μέρος Α)

    Δίσκοι που κυκλοφόρησαν τους τελευταίους μήνες. Tους πήρατε χαμπάρι;

    Ελληνικοί δίσκοι 2009 (Μέρος Α)

    Γράφει ο Jorge (jorge)
    300 άρθρα στο MusicHeaven
    Δευτέρα 01 Ιούν 2009

    Παρακάτω θα διαβάσετε λίγα λόγια για νέους δίσκους ελλήνων καλλιτεχνών, που έπεσαν στα χέρια μου.

    Σκοπός είναι η ενημέρωσή σας για τις νέες κυκλοφορίες και όχι απαραίτητα η δισκοκριτική. Γι' αυτό και η παρουσίαση κάθε δίσκου δεν θα περιλαμβάνει απαραίτητα την προσωπική μου άποψη. Ο λόγος είναι οτι προσωπικά χρειάζομαι αρκετό χρόνο για να κρίνω ένα δίσκο. Δεν μπορώ να τον ακούσω 2-3 φορές και να βγάλω πόρισμα. Θέλω το χρόνο μου.

    Επειδή όμως παράλληλα οι κυκλοφορίες "τρέχουν", το γραφείο μου γεμίζει CD και πολλοί θέλετε έστω την ενημέρωση, θα σας παρουσιάζω απλά πληροφορίες για κάθε νέο δίσκο.

    Σας καλώ παράλληλα να συμπληρώσετε τη δημοσίευση με τα δικά σας σχόλια, τα οποία πολλές φορές διαβάζονται και περισσότερο από την ίδια τη δημοσίευση. Είναι μια καλή ευκαιρία να παρουσιάζουμε και ταυτόχρονα να σχολιάζουμε οτι νέο κυκλοφορεί, σε μία σελίδα, συγκεντρωμένα. Επίσης, στο τέλος του έτους θα μπορούμε να δούμε εύκολα (μέσω του αρχείου του e-Περιοδικού) τους δίσκους που κυκλφορόρησαν αυτή τη χρονιά.

    Αν το συγκεκριμένο "μοντέλο" παρουσίασης των νέων δίσκων βρει ανταπόκριση από τα μέλη, τότε κάθε μήνα θα επαναλαμβάνεται, με νέους δίσκους και επιλεγμένες πληροφορίες για κάθε κυκλοφορία. Εννοείται οτι παρόμοιες δημοσιεύσεις μπορείτε να κάνετε όσοι άλλοι θέλετε.

    Πάμε λοιπόν με μερικούς δίσκους που κυκλοφόρησαν το τελευταίο εξάμηνο:

     

    Ελληνικοί δίσκοι 2009 (Μέρος Α)Βασίλης Καζούλλης - Απ’ το Λίβερπουλ στη Σαντορίνη

    Ο Βασίλης Καζούλλης, πέντε χρόνια μετά την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ συναντιέται με φίλους με τους οποίους έχει συνεργαστεί και μοιραστεί την ίδια σκηνή αλλά ταυτόχρονα έχουν κοινή στάση και απόψεις πάνω στη μουσική.

    Συγκεκριμένα, συναντιέται με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα (Το παλιό αλφαβητάρι), τον Φίλιππο Πλιάτσικα (Θα περιμένω το χειμώνα) και τα Κίτρινα Ποδήλατα (Σβήσε μου τα φώτα). Ο τίτλος του άλμπουμ «Απ’ το Λίβερπουλ στη Σαντορίνη» εκφράζει το θαυμασμό και την αγάπη του Βασίλη Καζούλλη για τους Beatles –με επιρροή ακόμη και στο εξώφυλλο του άλμπουμ του- συνδέοντας το Λίβερπουλ με τη Σαντορίνη, ένα από τα μόνιμα Αιγαιοπελαγίτικα καταφύγιά του. Η μουσική και οι στίχοι όλων των τραγουδιών καθώς και η ενορχήστρωση είναι του Βασίλη Καζούλλη.

    Χορηγός επικοινωνίας του δίσκου είναι το MusicHeaven.



    Ελληνικοί δίσκοι 2009 (Μέρος Α)Γιώργος Δημητριάδης - Σάββατο

    Το «Σάββατο» είναι το 9ο άλμπουμ του Γιώργου Δημητριάδη και περιλαμβάνει δεκατέσσερα τραγούδια, στα δώδεκα από τα οποία υπογράφει τη μουσική ο ίδιος. Ένα τραγούδι είναι σε μουσική Γιώργου Χαρατζόγλου ενώ υπάρχει και η διασκευή του τραγουδιού των Moody Blues “The story in your eyes” σε ελληνικούς στίχους του Γιώργου Δημητριάδη. Στίχους έγραψαν -εκτός από τον Γιώργο Δημητριάδη- ο Κώστας Λειβαδάς, ο Σταμάτης Πανταζόπουλος, η Δήμητρα Νεοφύτου και ο Σταύρος Σταύρου. Στο τραγούδι «Να πονάμε κι οι δυο» μαζί με τον Δημητριάδη τραγουδά η Σοφία Στρατή.

    Καθαρόαιμη ποπ- ροκ στο γνωστό ύφος του Γιώργου Δημητριάδη, μέσα από τη mod ματιά που τον χαρακτηρίζει. Τα τραγούδια αυτή τη φορά, αφορούν τον άνθρωπο που ζει στη μεγάλη πόλη, είναι αστικοί ύμνοι -όπως τα χαρακτηρίζει ο δημιουργός τους, τραγούδια ρόλων, χαρακτήρων και ανθρώπων και προέκυψαν από την περιπλάνηση του Γιώργου Δημητριάδη στους δρόμους αυτής της πόλης παρατηρώντας τους ανθρώπους γύρω του και φτιάχνοντας πιθανά σενάρια για τις ζωές τους.

    Χορηγός επικοινωνίας του δίσκου είναι το MusicHeaven.



    Ελληνικοί δίσκοι 2009 (Μέρος Α)Μελίνα Κανά - Μόνο κόκκινο

    Η Μελίνα Κανά, συναντιέται για πρώτη φορά με τις μουσικές του Παντελή Θαλασσινού που ‘ντύνουν’ τον ποιητικό λόγο του Θοδωρή Γκόνη. Εκτός από τα εννέα τραγούδια του άλμπουμ που είναι σε στίχους Θοδωρή Γκόνη, υπάρχουν άλλα τρία, σε στίχους του αξέχαστου Ηλία Κατσούλη. Εκτός από την Κανά, δύο τραγούδια λέει ο Παντελής Θαλασσινός ενώ τραγουδούν και δύο μαζί. Η Μελίνα Κανά και ο Παντελής Θαλασσινός θα παρουσιάσουν τα καινούρια τους τραγούδια σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα το καλοκαίρι.



    Ελληνικοί δίσκοι 2009 (Μέρος Α)Αλέξης Καραβέργος - Ο βασιλιάς σου να γίνω

    Ο Αλέξης Καραβέργος είναι ένας νέος τραγουδοποιός που ζει και εργάζεται στην Κατερίνη. Η δισκογραφική του παρουσία, αλλά και οι εμφανίσεις του μέχρι σήμερα, ήταν σποραδικές. Το τραγούδι του «Τίποτα δεν είναι απλό», κυκλοφόρησε από τη Λύρα με τον Γιάννη Γιοκαρίνη, ενώ ερμήνευσε και ένα τραγούδι στο δίσκο του Χάρη Παπαδόπουλου και του Μανώλη Ρασούλη «Το τραίνο φτάνει τελικά στην Κατερίνη».

    Τώρα ο Αλέξης Καραβέργος παρουσιάζει την πρώτη του ολοκληρωμένη δουλειά με τίτλο «Ο βασιλιάς σου να γίνω» με δέκα τραγούδια σε ποπ ροκ ύφος, που έγραψε και ερμηνεύει ο ίδιος.



    Ελληνικοί δίσκοι 2009 (Μέρος Α)Γιάννης Κουρσιούμης - Ήρθες αργά

    Ο Γιάννης Κουρσιούμης είναι ένας νέος τραγουδοποιός, γεννημένος στη Θεσσαλονίκη όπου και ζει μέχρι σήμερα. Η πρώτη του εμφάνιση μπροστά σε κοινό γίνεται το 1994 στα πλαίσια του Φεστιβάλ Παιδείας του Δήμου Σταυρούπολης όπου και παρουσίασε ένα αφιέρωμα στο Μάνο Λοΐζο. Από τότε μέχρι σήμερα πραγματοποιεί ζωντανές εμφανίσεις στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε όλη την Ελλάδα, πότε μόνος με την κιθάρα του, πότε με ντουέτο, τρίο ή κουαρτέτο, παρουσιάζοντας τα τραγούδια του. Στο πρώτο του CD ο Γιάννης Κουρσιούμης παρουσιάζει δεκατρία τραγούδια του. Η μουσική και οι στίχοι σε όλα τα τραγούδια είναι του Γιάννη Κουρσιούμη εκτός από τους στίχους στο τραγούδι «Φέρετρα πλωτά (Ωδή στον ασυρματιστή Ν.Κ.)» που είναι αφιερωμένο στον Νίκο Καββαδία και είναι του Γιώργου Ποτίδη.



    Ελληνικοί δίσκοι 2009 (Μέρος Α)Magic de Spell - ΟΚ πατέρα

    Περιλαμβάνει δέκα νέα τραγούδια και δύο bonus tracks, που διατρέχουν την ιστορία της μπάντας μέσα από τη διψασμένη ματιά των παλιών και των νέων μελών της. Στα τραγούδια βρίσκουμε μελοποιημένα από τους Magic de Spell τα ποιήματα «Στη ζώνη του πυρός» της Ελευθερίας Αναγνωστάκη Τζαβάρα και «Τα χελιδόνια πενθούν στην αγκαλιά σου» του Πάμπου Φιλίππου, τη διασκευή αλά Magic de Spell του «Κυρ- Παντελή» του Πάνου Τζαβέλα, την ανατρεπτική «Παγίδα», το «Χαμένο αστέρι», τον «Κλόουν», μια «Μαύρη γάτα» αλλά και έναν σκύλο- θεό «Dog-God», «Ένα λουλούδι» και φυσικά το ομότιτλο «ΟΚ πατέρα».

    Σαν bonus tracks οι Magic de Spell προσφέρουν μία νέα εκδοχή της μεγάλης τους επιτυχίας «Sarajevo» και «Το δύο» με την απρόβλεπτη συμμετοχή της Στέλλας Κονιτοπούλου.




    Ελληνικοί δίσκοι 2009 (Μέρος Α)Ωmega vibes - Ό,τι φοβηθείς

    Μετά από παραμονή 2 ετών στο Los Angeles, όπου έκαναν εμφανίσεις και μουσικές συνεργασίες σε clubs, μουσικές σκηνές και festivals, οι Ωmega Vibes επέστρεψαν στην Ελλάδα, όπου τα τελευταία δύο χρόνια προετοίμαζαν το καινούριο τους άλμπουμ με τίτλο «Ό,τι φοβηθείς». Έντεκα καινούρια τραγούδια και μια συμμετοχή- έκπληξη από τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο «Facebook».

    Σε αυτό το άλμπουμ οι Ωmega Vibes, δηλαδή ο Δημήτρης Πανόπουλος και η Εύα Τσελίδου, συνεργάστηκαν με τους στιχουργούς: Νίκο  Μωραΐτη, Λίνα Δημοπούλου, Βασίλη Γιαννόπουλο, Στέφανο Μπαρμπαλιά, Βασιλική Καφετζή και Ειρήνη Δασκαλάκη.




    Ελληνικοί δίσκοι 2009 (Μέρος Α)STEREOMATIC - Club Cosmopolitan

    Οι STEREOMATIC, το συγκρότημα που  έκανε αίσθηση πριν 4 χρόνια, με τον τρόπο που "ανακατασκεύασε" τραγούδια του Νέου Κύματος, κυκλοφορεί την νέα του δουλειά. Το "CLUB COSMOPOLITAN" είναι αφιερωμένο στους μεγάλους Έλληνες συνθέτες και τραγουδιστές του '50 και του '60 και κυρίως στον Γ. Μουζάκη , που με τις συνθέσεις αλλά και τις απίστευτες ενορχηστρώσεις και διασκευές του, σημάδεψε την πιο Κοσμοπολίτικη Εποχή του περασμένου αιώνα. Αλλά και στους άλλους μεγάλους, όπως τον Μίμη Πλέσσα και τον Κώστα Καπνίση. Φωνές όπως της Τζένης Βάνου, της Αλέκας Κανελλίδου, της Γιοβάννας, της Ζωής Κουρούκλη, που παρόμοιες δεν υπήρξαν ξανά στο είδος τους και καλλιτέχνες όπως οι "κοσμοπολίτισσα" Ζωζώ Σαπουντζάκη, δίνουν το στίγμα της εποχής. Τραγούδια τους, πλαισιωμένα και από διασκευές ξένων τραγουδιών που άφησαν εποχή όπως τα "Put the Blame on Mame" και "La Vie En Rose", συνθέτουν το κοσμοπολίτικο σκηνικό.

    Οι STEREOMATIC αναδημιουργούν τις συνθέσεις αυτές και τις ενορχηστρώνουν με το μοναδικό τρόπο τους. Διασκευάζουν όμως και κάποια από τα πιο γνωστά και αγαπημένα Ελληνικά τραγούδια. Το "Αν σ' αρνηθώ αγάπη μου", με την Μαρίνα Σκιαδαρέση (Shadowlike) αλλά και μια διασκευή έκπληξη στη "Μισιρλού".

    Νu Jazz, Dancefloor Jazz, Groove, Funky Beats, Dance, Broken Beats, τα ανερχόμενα και πιο ενδιαφέροντα νέα ρεύματα, προσαρμοσμένα πάντα στον ήχο των Ελλήνων Jazzmen της εποχής του '50. Με επιρροές καλλιτεχνών πρωτοπόρων στις παραπάνω σκηνές, από την Lounge-Jazz του Nicola Conte, των Κοοp και της Schema Records, στα Εlectro-Funk Beats  των Kraak 'n' Smaak και  από τα Swing των Pink Martini, στα Swing Beats των Parov Stellar, οι STEREOMATIC συνθέτουν τον κοσμοπολίτικο ήχο της εποχής, παρουσιάζοντας remix με καινούριες ενορχηστρώσεις και ζωντανά όργανα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σπάζοντας πολλά μουσικά "ταμπού".




    Ελληνικοί δίσκοι 2009 (Μέρος Α)Διονύσης Τσακνής - Οι φίλοι μου είμαι εγώ

    για πρώτη φορά ο Τσακνής δεν ερμηνεύει δικά του τραγούδια κατά κύριο λόγο, αλλά κρατάει μόνο το ρόλο του τραγουδιστή, ερμηνεύοντας τραγούδια που έγραψαν γι’ αυτόν φίλοι του δημιουργοί. Οι φίλοι που έγραψαν τραγούδια για τον Διονύση Τσακνή είναι ο Σταμάτης Κραουνάκης, ο Φίλιππος Πλιάτσικας (το ένα σε στίχους Γιάννη Αγγουριδάκη), ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας σε στίχους Δήμητρας Μπλίκα, ο Γιάννης Σπάθας σε στίχους Λίνας Δημοπούλου, ο Δημήτρης Μπαρμπαγάλας σε στίχους Νίκου Ζούδιαρη, ο Σταμάτης Χατζηευσταθίου σε στίχους Μιχάλη Γελασάκη και η Ίρις Λουκά. Δύο τραγούδια έγραψε ο ίδιος ο Τσακνής, το ένα σε στίχους Λ. Δημοπούλου. Επιπλέον περιλαμβάνεται το γαλλικό τραγούδι «Un autre nom» σε ελληνικούς στίχους της Λίνας Δημοπούλου καθώς και ένα μελοποιημένο από τον Νίκο Ζούδιαρη ποίημα του Φρανσουά Βιγιόν, σε ελληνική απόδοση στίχων του Σπύρου Σκιαδαρέση. Στο τραγούδι «Από ’δω» μαζί με τον Διονύση Τσακνή τραγουδά η Ειρήνη Ψυχράμη.



    Ελληνικοί δίσκοι 2009 (Μέρος Α)Νίκος Ζιώγαλας - Πέφτω ψηλά

    Η μουσική είναι του Νίκου Ζιώγαλα όπως και οι στίχοι στα περισσότερα τραγούδια. Το «Μακριά μακριά» είναι σε ποίηση Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, το «Είμαι δύο» σε στίχους Σούλη Λιάκου και «Τα σώματα» σε στίχους Ελένης Μανιάτη.

    Υπάρχει επίσης το Βλάχικο παραδοσιακό τραγούδι «Τάνα» σε διασκευή Νίκου Ζιώγαλα. Μαζί με τον Νίκο Ζιώγαλα τραγουδούν η Τζώρτζια Κεφαλά (στο «Τώρα φεύγω») και η Ελευθερία Ορδουλίδου (στο ομότιτλο «Πέφτω ψηλά»).  



    Ελληνικοί δίσκοι 2009 (Μέρος Α)Νίκος Ζουρνής - Χιλιόμετρα

    14 τραγούδια απαρτίζουν το υλικό του πρώτου προσωπικού άλμπουμ του 24χρονου τραγουδοποιού Νίκου Ζουρνή. Η μουσική σε όλα τα τραγούδια καθώς και οι στίχοι στα περισσότερα, είναι του ίδιου. Σε δύο τραγούδια οι στίχοι είναι του Μιχάλη Γκανά και σε ένα της Μαρίας Λούκα ενώ υπάρχει μελοποιημένο απόσπασμα από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου «Πρωινό άστρο». Εκτός από τον ίδιο τον Νίκο Ζουρνή, τραγουδούν τρία τραγούδια ο Μανώλης Λιδάκης, δύο η Μαρία Λούκα και ένα ο Απόστολος Ρίζος.

    Στη δισκογραφία εμφανίστηκε για πρώτη φορά ως τραγουδοποιός στον δίσκο «Καλημέρα» της Μαρίας Λούκα με τρία τραγούδια. Επόμενη συμμετοχή του ήταν στο δίσκο του Μανώλη Λιδάκη «Η σιωπή του χρόνου» με το τραγούδι «Λάφυρο» σε στίχους Μιχάλη Γκανά.





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #18531   /   01.06.2009, 21:14   /   Αναφορά
    Ο μόνος ελληνικός δίσκος που πρόσεξα ότι κυκλοφόρησε τελευταία

    ήταν το 2008 των Ενδελέχεια(πρόσφατα διαλύθηκαν)

    Α και το Χιλιόμετρα κάπου πρέπει να τον πήρε το μάτι μου(μάλλον στο alter)

    αλλά δεν μου έκανε και εντύπωση



    Αυτα!!!
    #18532   /   01.06.2009, 22:44
    Σημερα ακουσα απ'αυτους τους δισκους το σιντι τον magic de spell και απογοητευτηκα ! θα μπορουσε νε ειναι πιο σοβαρος στο θεμα μουσικης !

    #18540   /   03.06.2009, 15:25   /   Αναφορά
    Προσωπικά θα ήμουν ευγνώμων για μια τέτοια δημοσίευση σε μηνιαία ή τριμηνιαία βάση.



    Ευχαριστώωωωωωωωωωωωωωωωω!!!!



    ΥΓ: Κάποιους τους πήραμε χαμπάρι, κάποιους άλλους όχι.

    :))))))))))))))))))))))))))))))))))
    #18552   /   04.06.2009, 11:36
    Θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο από τους τραγουδοποιούς, των οποίων οι δουλειές [που είναι και δισκογραφικά ντεμπούτα] παρουσιάζονται στο δημοσίευμα.



    ΑΛΕΞΗΣ ΚΑΡΑΒΕΡΓΟΣ : Ο εν λόγω τραγουδοποιός μάς έρχεται από την Κατερίνη. Στο τεύχος 158 του ΔΙΦΩΝΟΥ διάβασα συνέντευξή του, στην οποία παρουσιάστηκε ένα απόσπασμα από στίχους του, το οποίο πολύ με συγκίνησε. Οι στίχοι έχουν ως εξής :



    Πώς να τελειώσει η αγάπη

    η καρδιά μου έιναι γεμάτη

    και σε σένα όλη τη δίνω

    ο βασιλιάς σου να γίνω ....



    Τους παραπάνω στίχους [από το τραγούδι του "Ο βασιλιάς σου να γίνω"] ο Κατερινιώτης τραγουδοποιός τους έγραψε για τον γιο του που γεννήθηκε πρόσφατα. Όπως αναφέρει στη συνέντευξή του "Ο ερχομός του στη ζωή ήταν περιπετειώδης με προβλήματα που ευτυχώς ξεπεράστηκαν. Το γεγονός αυτό ήταν πολύ ισχυρό, τάραξε δυνατά τα λιμνάζοντα ύδατα της ψυχής μου ..." .....



    Μετά από αυτά, ο κ. Καραβέργος, παρόλο που δεν τον γνωρίζω και ίσως να μην συναντηθούμε ποτέ, έχει κερδίσει κατά πολύ την εκτίμησή μου !!! Δεν μένει παρά να τού ευχηθώ ολόψυχα "καλή δύναμη" και "καλή συνέχεια", κυρίως σαν πατέρας, αλλά και σαν τραγουδοποιός .......





    ΝΙΚΟΣ ΖΟΥΡΝΗΣ : Τον ανακάλυψα πρόσφατα στη μουσική σκηνή ΠΥΡΗΝΑΣ, όπου έπαιζε κιθάρα ως μέλος της ορχηστρούλας που συνόδευε τη ΜΑΡΙΑ ΛΟΥΚΑ στο πρόγραμμά της !!! Κάποια στιγμή τραγούδησε και δυο δικά του τραγούδια, τα οποία περιέχονται στο δισκογραφικό του ντεμπούτο. Μπορώ να πω ότι μού άφησαν καλές εντυπώσεις, ιδίως ένα τραγούδι που έλεγε για ένα "ποδήλατο". Ο τρόπος που γράφει τραγούδια αλλά και ο τρόπος που τραγουδάει θυμίζουν αρκετά Σωκράτη Μάλαμα, τον οποίο ο Ζουρνής προφανώς θαυμάζει!!! Στο διάλειμμα μιλήσαμε λίγο και μού έδωσε την εντύπωση ότι πρόκειται για ένα πολύ ευγενικό παιδί. Επίσης, μού έκανε εντύπωση η ηρεμία του και η έλλειψη άγχους με την οποία αντιμετωπίζει την υπόθεση "τραγουδοποιία" ......
























    Administrator
    #18555   /   04.06.2009, 23:20
    Σ' ευχαριστώ Κώστα που συμπληρώνεις με τα σχόλιά σου τη δημοσίευση. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε μετά από κάποια χρόνια, τι απ' αυτά που πιστεύαμε πραγματοποιήθηκε και τι όχι.

    Administrator
    #18554   /   04.06.2009, 23:18
    Πιστεύω κι εγώ οτι είναι χρήσιμο και ενδιαφέρον, θα το προσπαθήσουμε :)