ελληνική μουσική
    387 online   ·  210.816 μέλη

    Η Loreena McKennitt είναι στη σύγχρονη εποχή μας αυτό που ήταν οι μούσες στη μυθολογία, αυτό που ήταν οι βάρδοι στην εποχή του ρομαντισμού!

    Loreena McKennitt

    Γράφει ο Γιώργος (soulrock)
    8 άρθρα στο MusicHeaven
    Τρίτη 09 Ιούν 2009

    Αν και την ήξερα πολύ καιρό σαν καλλιτέχνη, η αλήθεια είναι ότι δεν είχα ακούσει προσεχτικά τη δουλειά της... μετά λοιπόν από προσεχτικό άκουσμα ολης της δισκογραφίας της... οφείλω να παραδεχτώ οτι ναι, η Loreena McKennitt είναι στη σύγχρονη εποχή μας αυτό που ήταν οι μούσες στη μυθολογία, αυτό που ήταν οι βάρδοι στην εποχή του ρομαντισμού!

    Loreena McKennitt... Συνάντηση μουσικών πολιτισμών και παραδόσεων

    Η Loreena Isabel Irene McKennitt, είναι μια Καναδή ερμηνεύτρια, πιανίστρια και αρπίστρια, με Ιρλανδική και Σκοτσέζικη καταγωγή, γεννημένη το Φεβρουάριο του 1957. Είναι διεθνώς γνωστή για τη συγγραφή, σύνθεση, ηχογράφηση και εκτέλεση της μουσικής της. Γεννημένη στην περιοχή της Μανιτόμπα στον Καναδά, η Λορίνα μεταφέρθηκε στο Στράτφορντ  στο Οντάριο του Καναδά το 1981 οπού και διαμένει ακόμα. Έχει παίξει και έχει τραγουδήσει και εχει συνθέσει μουσική για το φεστιβάλ του Στράτφορντ στις παραγωγές του Καναδά αρχίζοντας από  το The Tempest (1982) μέχρι το  The Merchant Of Venice (2001).

    Η Καναδή ερμηνεύτρια, συνθέτης Loreena McKennitt είναι αποκλειστική παραγωγός, ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια της δισκογραφικής εταιρείας «Quinlan Road», που γνωρίζει διεθνή επιτυχία. Με δισκογραφική πορεία δύο δεκαετιών, η «εκλεκτική κελτική» μουσική της McKennitt κέρδισε σημαντική αναγνώριση παγκοσμίως και πολλά βραβεία πωλήσεων στη Νότια και Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Αυστραλία και την Ασία. για χρυσούς, πλατινένιοuς και πολυπλατινένιοuς δίσκους σε δεκαπέντε χώρες σε τέσσερις ηπείρους.

    Η μουσική της McKennitt χαρακτηρίζεται επίσημα ως World, Folk, New Age και Celtic, παρόλο που περιέχει χαρακτηριστικά από όλα τα μουσικά ακούσματα παγκοσμίως. Κάθε της album περιέχει τραγούδια από διάφορους πολιτισμούς και επομένως δύσκολα μπορεί να κατηγοριοποιηθεί. Πριν τη σύνθεση των "Elemental" (1985), "Parallel Dreams" (1989) ταξίδεψε στην Ιρλανδία, απ’ όπου εμπνεύστηκε από την ιστορία, και τον πολιτισμό της. Αντίστοιχα για το album "The Mask And Mirror" (1994) διεξήγαγε κάποιες μελέτες στην Ισπανία και συγκεκριμένα για το Galicia, ένα κελτικό κομμάτι της Ισπανικού πολιτισμού με αραβικές ρίζες! Για το πιο πρόσφατο άλμπουμ της "An Ancient Muse" φημολογείται ότι ταξίδεψε και διάβασε διάφορες κουλτούρες και παραδόσεις από τη Μεσόγειο θάλασσα μέχρι την Ινδία και την Κίνα! Συγκρίνεται αρκετά με την Enya, αλλά η μουσική και οι στίχοι της μπορεί να θεωρηθεί ότι χρησιμοποιούν πιο παραδοσιακές και κλάσσικες επικλήσεις βασισμένα σε κουλτούρες διάφορων λαών.

    Γενικά οι λέξεις που θα μπορούσαν να περιγράψουν το περιεχόμενο της μουσικής της McKennitt είναι: ταξιδιάρικη, μυστηριώδης, αινιγματική, ατμοσφαιρική, μυσταγωγική. Μια μουσική που σε ταξιδεύει σε ένα κόσμο ηρεμίας και ονείρου, γεμάτο γοητεία και εκστατικούς ρυθμούς. Αιθέρια φωνητικά και μελωδίες που αγγίζουν τα συναισθήματά μας και μας μεταφέρουν σε μαγευτικές και ονειρικές περιπλανήσεις, σε κόσμους που μπορεί ποτέ να μην έχουμε πάει υλικά, αλλά μας μεταφέρει νοητά η μουσική από μόνη της! Κάθε τραγούδι της McKennitt είναι σαν ένας πίνακας ζωγραφικής, σαν ένα τοπίο λαϊκών εθίμων από μια άλλη μακρινή χώρα...Σε μια άλλη εποχή οι μούσες έδιναν έμπνευση στους ποιητές, οι βάρδοι χρησιμοποιούσαν τις λαϊκές παραδόσεις και τους θρύλους για να δίνουν έμπνευση στο λαό σε μια ρομαντική εποχή... Σήμερα σε μια υλική και τεχνολογική εποχή όπου η φαντασία και η δημιουργηκότητα τείνουν να εξαφανιστούν, μας δίνει έμπνευση η μουσική... έχουμε λοιπόν τη σύγχρονη μούσα που μας ταξιδεύει... Loreena McKennitt!

    Δισκογραφία

    Loreena McKennitt

    Η δισκογραφική της καριέρα άρχισε το 1985 με το άλμπουμ Elemental

    Η πρώτη ηχογράφηση της Λορίνα ΜακΚένιτ και η εναρκτήρια έκδοση της Quinlan Road , Elemental, παρουσιάζει την πρώτη επιδρομή της καλλιτέχνιδας στο βασίλειο της Κελτικής μουσικής. Όπως και οι επόμενες ηχογραφήσεις της, αυτό το άλμπουμ φτιάχτηκε από την ίδια αυτοδύναμα και ηχογραφήθηκε επί μια εβδομάδα τον Ιούλιο 1985 σε μια σιταποθήκη στο Νότιο Οντάριο μέσα σε κάμπο με ηλιοτρόπια.

    “ Η Κελτική ιστορία έγινε για  μένα το δημιουργικό σημείο εκκίνησης” Η Λορίνα θυμάται την αναπτυσσόμενη γοητεία της με αυτό το θέμα. “Μουσικά, κατάφερα να μάθω από, και εμπνεύστηκα από , πολλά γκρούπ και καλλιτέχνες αρχίζοντας από εκείνους που αναδημιουργούν αυθεντικά τις παραδοσιακές μορφές αυτής της μουσικής και καταλήγοντας σε εκείνους οι οποίοι, όπως ο Αλεν Στίβελ από την Βριτανία, ψάχνουν να την διαμορφώσουν σε κάτι καινούργιο και καινοτομικό.”. Την εποχή εκείνης της ηχογράφησης. Η συμμετοχή του συνθέτη στον κινηματογράφο και στο θέατρο θα έπαιζε σημαντικό ρόλο για τον εκλεκτικισμό του υλικού που παρουσιάστηκε εδώ.

    Τα εννιά κομμάτια της Elemental αναδεικνύουν το ταλέντο της Λορίνα ΜακΚένιτ ως τραγουδίστρια και παίκτρια άρπας με νέες και αλησμόνητες διασκευές των παραδοσιακών αγαπημένων τραγουδιών και με τις μελοποιήσεις των ποιημάτων του Γιατς και Μπλέικ. Στους επώνυμους φιλοξενούμενούς της συμπεριλαμβάνονται ο γνωστός ηθοποιός και λαϊκός μουσικός Σέντρικ Σμίθ και ο αξιοσέβαστος Σεξπηρικός ηθο9ποιός Ντάγκλας Κάμπελ.

    To Drive The Cold Winter Away (1987)

    Η δεύτερη ηχογράφηση της Λορίνα ΜακΚένιτ- παραγωγή της ίδιας  παρουσιάζει εποχιακή μουσική με νέα και ευχάριστη προσέγγιση. Αυτή η συλλογή με παραδοσιακά και λιγότερο γνωστά χειμωνιάτικα και χριστουγεννιάτικα τραγούδια  ηχογραφήθηκε το 1987 σε εξωτερικούς χώρους στην Εκκλησία  της Κυρίας μας στο Γκελφ, Οντάριο και στην Ιρλανδία, σε Βενεδικτίνο μοναστήρι  και στο Τυρόνε Γκούθρι Σέντερ στο Αναγμακεριγ.

    “Οι διασκευές είναι σποραδικές αλλά ένιωσα πως απεικόνιζαν την δυναμική του φθινοπώρου και του χειμώνα  και πως μπορεί να υπάρχει πολλή ομορφιά σε τέτοια απλότητα”. “Επειδή οι ηχογραφήσεις έγιναν σε εξωτερικούς χώρους , ενίοτε μπορεί να ακούσετε ήχους ζωής που συνεχίζονται γύρω μας. Ελπίζουμε ότι δεν  αποσπάνε την προσοχή αλλά  είναι αγκαλιασμένα σαν τα άχυρα στο μάλλινο πουλόβερ που η γιαγιά σας μπορεί να έχει πλέξει για να διώξει το χειμωνιάτικο κρύο” συμπέραινε η Λορίνα ΜακΚένιτ.

    Parallel Dreams (1987)

    Ένα από τα πιο πετυχημένα άλμπουμ που κυκλοφόρησαν ποτέ στην γενέτειρα της Λορίνα ΜακΚένιτ, Καναδάς, το άλμπουμ Parallel Dreams, παραγωγή δική της, είναι επίσης η πρώτη της ηχογράφηση που παρουσιάζει την λυρική συμβολή της καλλιτέχνιδας. Από την συγκινητική παραδοσιακή μπαλάντα “Annachie Gordon” στην διακαή Αμερικανική/ Κελτική εγχώρια συγχώνευση της “Huron ‘Beltane’ Fire Dance” με την υποβλητική ιστορία της λαχτάρας ενός παιδιού για ένα σπιτικό στο “Dickens' Dublin (The Palace)" η τρίτη ηχογράφηση της Λορίνα δείχνει μια αξιοπρόσεκτη εξέλιξη πέραν του βασιλείου της παραδοσιακής Κελτικής μουσικής και οδεύει σε εκλεκτική  μουσική περιοδεία.

    The Visit (1991)

    Μεγάλη επιτυχία πολλών εκατομμυρίων ανά τον κόσμο, αυτή η ηχογράφηση διατυπώνει εκ νέου τις πρώιμες επιδράσεις της Λορίνα υπό εφευρετικό και σύγχρονο φώς. Τα εννιά κομμάτια παραγωγή δικής της συμπεριλαμβάνουν από την αλησμόνητη εκδοχή της “Greensleeves” τραγουδισμένη “ άπ’ότι φαντάζομαι ο  μπορεί να το έκανε ο Τομ Γουάιτς ” και το συναρπαστικό ενόργανο “Tango To Evora” μέχρι τις σπαραξικάρδιες παραδοσιακές μπαλάντες και την πρωτο περιβαντολογία του “Bonny Portmore” και, τελικά, μιά από τις πιο αγαπημένες δημιουργίες της Λορίνα , μια υπέροχη μελοδική μελοποίηση του επικού Αρθουρικού  ποιήματος  του Τένισον “The Lady Of Shalot”

    The Mask And Mirror (1994)

    Παραγωγή δική της και υπερήφανη ότι είχε μια εξωτική παλέτα  ενορχήστρωσης από βιολοντσέλο και φλογέρα σε ταμπούρο ινδικής μουσικής, το πέμπτο άλμπουμ της Λορίνα πούλησε  πολλά εκατομμύρια αντίγραφα σε όλο τον κόσμο. Καλύπτοντας τις Ισπανικές, Κελτικές και Μοροκανικές επιδράσεις, ακολουθεί τη διαδρομή έμπνευσης από την Ιρλανδία στο Σαντιάγκο ντε Κομποστέλλα μέχρι στην Μέση Ανατολή. Οι συνοδευτικές μουσικές μελοποιήσεις  των ποιημάτων του Αγίου Ιωάννη του Σταυρού και του Σαίξπηρ είναι εκλεκτικές, πρωτότυπα πολύ καλή πλοκή  και περιέχουν ένα  γοητευτικό δραματικό “The Mystic’s Dream” και “Marrakesh Night Market”. “Κατόρθωσα να χρησιμοποιήσω την παν-κελτική ιστορία, η οποία καλύπτει την περίοδο από το 500 π.Χ. μέχρι σήμερα, σαν σημείο εκκίνησης,” λεει η Λορίνα ΜακΚένιτ. “

    A Winter Garden: Five Songs For The Season (1995)

    Το πρώτο πλήρες σχέδιο της Λορίνα  στο Real World Studios του Πίτερ Γαβριέλ  κοντά στο Μπαθ στην Αγγλία, αυτά τα πέντε κομμάτια EP άρχισαν ως μια εξερευνητική άσκηση και ηχογραφήθηκε επί πέντε ημέρες τον Ιούλιο 1995. Το A Winter Garden παρουσιάζει μουσικές συνεργασίες μεταξύ της ΜακΚένιτ, του μουσικού συγκροτήματός της και μιας διεθνής ομάδας φιλοξενούμενων καλλιτεχνών.

    Οι καινοτομικές, πολύ χρωματισμένες μελοποιήσεις των τριών αγαπημένων χριστουγεννιάτικων τραγουδιών (“God Rest Ye Merry, Gentlemen”, “Good King Wencelsas” και “Coventry Carol”) θυμίζει κεχωριστή μεσανατολική μουσική ατμόσφαιρα την οποία, λεει η Λορίνα “ ελπίζω ότι την διαπερνάει κάποια μυρωδιά από το λιβάνι  και τη σμύρνα”. Αλλού, η συγκινητική της μουσική μελοποίηση του παραδοσιακού Αγγλικού λυρικού τραγουδιού “Seeds of Love ” και του ποιήματος του Αρσιμπαλντ Λαμπμαν “Snow” (μια προγενέστερη ηχογράφηση του οποίου βρέθηκε στο δεύτερό του άλμπουμ ) άφηναν υπαινιγμούς ως προς τις διευθύνσεις που θα ακολουθούσε αργότερα το The Book Of Secrets.

    The Book Of Secrets (1997)

    Ηχογραφημένο στο Real World Studios στο Πίτερ Γαβριέλ στην Αγγλία Tο The Book of Secrets γράφτηκε και μελετήθηκε σε όλο τον κόσμο, και, μετά από την κυκλοφορία του το 1997, θα εξακολουθούσε να πουλάει πολλά εκατομμύρια αντίγραφα σε όλη την υδρόγειο.

    Το άλμπουμ παρουσιάζει μια ομάδα άνω των είκοσι τεσσάρων μουσικών συνεργατών και τα οχτώ τραγούδια που περιέχει, συμπεριλαμβανομένου και του πετυχημένου δίσκου των 45 στροφών “The Mummers’ Dance” ,οδηγεί τον ακροατή σε απρόβλεπτα ταξίδια. Ακολούθησε την μουσική από το αρχαίο Βυζάντιο στο θέατρο των μαριονέτων στην Σικελία, ή από το βραχώδη νησί του Σκέλιγκ Μάικελ κάποτε κατοικημένο από Ιρλανδούς καλόγερους στον Μεσαίωνα μέχρι την Βενετία και τα ταξίδια του Μάρκο Πόλο, ή από την τραγική αφήγηση του “The Highwayman” μέχρι τη βροντή των οπλών δια της Καυκάσιας και την απήχηση των λέξεων του Δάντε, που βρέθηκαν ανεπάντεχα σε ένα ταξίδι σε τρένο δια μέσου της Σιβηρίας.

    An Ancient Muse (2006)

    Η Loreena McKennitt παρουσιάζει τον 7ο δίσκο της, τον τελευταίο καρπό ενός έργου που η ίδια περιγράφει ως «συλλογή μουσικών ταξιδιωτικών διηγημάτων», παραπέμποντας εύλογα στο διαχρονικό έπος του Ομήρου, Οδύσσεια. Αυτή τη φορά, το ταξίδι την οδηγεί σε αναζήτηση των μονοπατιών που ακολούθησαν οι Κέλτες στα βάθη της Ανατολής, από τις πεδιάδες της Μογγολίας έως το βασίλειο του Μίδα και τη βυζαντινή αυτοκρατορία. Καθοδόν, η McKennitt καταπιάνεται με τις έννοιες της πατρίδας, του ταξιδιού σε όλες του τις μορφές, της ανάμειξης των πολιτισμών που έχει σημαδέψει την ανθρώπινη ιστορία, τη σύγκρουση και την ελπίδα.

    Ο δίσκος, ο οποίος ηχογραφήθηκε στη Real World Studios με τη συμμετοχή πληθώρας αναγνωρισμένων μουσικών, προσφέρει έναν ανεκτίμητο θησαυρό μουσικών οργάνων, από την άρπα, το hurdy-gurdy και το ακορντεόν, έως το ούτι, τη λύρα, το κανονάκι και τη σκανδιναβική νικελάρπα. Το Caravanserai, με τους σαγηνευτικούς του ρυθμούς και τις επιρροές από το Δρόμο του μεταξιού, το Penelope’s Song, ένας παιάνας στο όνομα της ακλόνητης αγάπης, η μουσική σκηνογραφία της Loreena για το ποίημα του Sir Walter Scott The English Ladye and The Knight, είναι μερικά από τα δυνατά σημεία του δίσκου. Όλα μαζί, τα εννέα τραγούδια του An Ancient Muse συνθέτουν ένα μωσαϊκό ανθρώπινων ιστοριών,  τόσο μοναδικών όσο και αξέχαστων.

    Loreena McKennitt

    Βραβεία και άλλες δραστηριότητες

    • Βραβείο Juno καλύτερου παραδοσιακού μουσικού άλμπουμ για το The Visit, 1992.
    • Βραβείο Juno καλύτερου παραδοσιακού μουσικού άλμπουμ για το The Mask And Mirror, 1994.
    • Διεθνές βραβείο «Billboard International Achievement Award», 1997
    • Μεγαλειότητας Βασίλισσας Ελισάβετ Β και του Πρίγκηπα Φιλίππου, Μανιτόμπα, 2002.
    • Απονομή του τιμητικού τίτλου Doctor of Letters (Διδάκτωρ Φιλολογίας) από το Πανεπιστήμιο Wilfrid Laurier University, 2002.
    • To τάγμα τις Manitoba, Ιούλιοs 2003
    • Mέλος του τάγματoς του Καναδά, Ιούλιοs 2004
    • Απονομή του τιμητικού τίτλου Doctor of Laws (Διδάκτωρ Nομικής) από το Πανεπιστήμιο της Manitoba, Ιούνιοs 2005.
    • Καναδική πρεσβευτήρα, Διακoσιoστή Επέτειος του Hans Christian Andersen Ιούνιοs 2005
    • Απονομή του τιμητικού τίτλου Doctor of Laws (Διδάκτωρ Nομικής) από το Πανεπιστήμιο της Queens, 2005

    Φιλανθρωπικές δραστηριότητες

    • Το 1998 ίδρυσε το ταμείο The Cook-Rees Memorial Fund for Water Search and Safety και συγκέντρωσε 4.000.000 δολάρια Καναδά, για τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει το ταμείο στους τομείς της εκπαίδευσης  και της έρυενας για την  ασφάλεια του νερού.  Μεγάλο ποσοστό από τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν για τις ανάγκες του ταμείου προέρχεται από πωλήσεις της δισκογραφικής δουλειάς της McKennittLive In Paris And Toronto.
    • Προσέφερε χρήματα από τις πωλήσεις του Live In Paris And Toronto στην Τουρκία και την Ελλάδα: στην Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνο (ταμείο για την ενίσχυση των σεισμοπαθών) και στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (ταμείο για την ενίσχυση των σεισμοπαθών και την ετοιμότητα για αντιμετώπιση σεισμών) αντίστοιχα.
    • Αγόρασε το Σχολείο Falstaff School στο Στράτφορντ το 2000 και, το 2002, ίδρυσε το Falstaff Family Centre όπου στεγάζει οικογένειες και παρέχει διευκολύνσεις  σε πολλές εθελοντικές και μη κερδοσκοπικές ομάδες της κοινότητας.
    • Ίδρυσε το The Three Oaks Foundation, φιλανθρωπικό ίδρυμα που χρηματοδοτεί πολιτιστικές, περιβαλλοντικές, ιστορικές και κοινωνικές ομάδες.

    πηγή: www.quinlanroad.com, wikipedia.com


    Tags
    Μουσικά Είδη:New AgeΜουσικά Όργανα:ΆρπαακορντεόνΚαλλιτέχνες:AkronEnyaMuse



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #18580   /   09.06.2009, 15:04   /   Αναφορά
    Εξαιρετική δημοσίευση!Μία από τις πιο μαγευτικές φωνές που υπάρχουν στη μουσική σκηνή.Την ακούς και ταξιδεύεις πολύ απλά.Μπράβο και πάλι!
    #18581   /   09.06.2009, 16:56   /   Αναφορά
    Ωραία δημοσίευση! Πραγματικά ταξιδεύει κανείς όταν ακούει τη Loreena McKennitt... Είναι πολύ ταλαντούχα και πολύ καλή σ' αυτό που κάνει. Ο ήχος της έχει κάτι το διαφορετικό και ιδιαίτερο απ' αυτά που έχουμε συνηθίσει να ακούμε. Μεταξύ άλλων το αγαπημένο μου είναι το "Marrakesh Night Market". Απλά κορυφαίο!
    #18584   /   10.06.2009, 14:11   /   Αναφορά
    H Lorenna einai foberi!!!Eimai fun tis Celtic mousikis edo kai xronia kai Ayti mazi me tis Celtic Woman kanei tin diafora...!!!!!!
    #18585   /   10.06.2009, 15:11   /   Αναφορά
    η φωνή της σε παραπέμπει σε κάτι μαγικό και η εμφάνισή της σε ξωτικό,πραγματικά μαγευτικό ταξίδι.

    Αξιοσημείωτο ότι η σελίδα της είναι και στα Ελληνικά.
    #19933   /   14.04.2010, 15:49   /   Αναφορά
    kala......ipoklinomai...pragmatika.....