ελληνική μουσική
    745 online   ·  210.832 μέλη

    Θυμόσαστε αυτό το τραγούδι που στα τέλη της δεκαετίας του 1980 το έπαιζε το MTV ολημερίς κι ολονυχτίς; Τί απέγινε η τραγουδίστρια με την μπούκλα; Οι απαντήσεις βρίσκονται εδώ!

    All Around The World - Lisa Stansfield

    Γράφει ο Κωνσταντίνος Παυλικιάνης (CHE)
    224 άρθρα στο MusicHeaven
    Πέμπτη 30 Ιούλ 2009

    ALL AROUND THE WORLD - Lisa Stansfield

    I don't know where my baby is
    But I'll find him, somewhere, somehow
    I've got to let him know how much I care
    I'll never give up looking for my baby

    Been around the world and I, I, I
    I can't find my baby
    I don't know when, I don't know why
    Why he's gone away
    And I don't know where he can be
    My baby
    But I'm gonna find him

    We had a quarrel and I let myself go
    I said so many things, things he didn't know
    And I was oh, oh so bad
    And I don't think he's coming back
    Mm, mm
    He gave the reason, the reasons he should go
    And he said so many things
    He hadn't said before
    And he was oh, oh so mad
    And I don't think he's coming back, coming back

    I did too much lying
    Wasted too much time
    Now I'm here a-crying, I, I, I

    So open hearted
    He never did me wrong
    I was the one
    The weakest one of all
    And now I'm oh, oh so sad
    And I don't think he's coming back, coming back

    I've been around the world
    Looking' from my baby
    Been around the world
    And I'm gonna
    I'm gonna find him


    Το «All Around The World» κυκλοφόρησε στα τέλη του 1989 και περιλαμβάνεται στο δίσκο «Affection» της Βρετανίδας λευκής τραγουδίστριας της Soul, Lisa Stansfield.



    Το τραγούδι, το οποίο ήταν το πρώτο solo single της Lisa Stansfield, γνώρισε τεράστια επιτυχία. Στις 5 Νοεμβρίου του 1989 έριξε από την κορυφή το «That’s What I Like» των Jive Bunny and the Mastermixers και ανέβηκε στο Νο 1 της Μεγάλης Βρετανίας, όπου και παρέμεινε δύο εβδομάδες, ενώ συμπλήρωσε συνολικά 14 εβδομάδες στα βρετανικά charts. Δύο μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 1990, το τραγούδι έφτασε στο Νο 3 των Η.Π.Α., καθιερώνοντας έτσι τη γαλανομάτα και γεννημένη στο Manchester, Lisa Stansfield, ως τη νέα φωνή της Soul.
    Την ίδια χρονιά η Lisa Stansfield κυκλοφόρησε και μία βιντεοκασέτα, που περιείχε ζωντανές της εμφανίσεις, με τίτλο –τι άλλο;- «All Around The World».

    All Around The World - Lisa StansfieldΤο τραγούδι μιλάει για την αναζήτηση μιας χαμένης αγάπης. Οπωσδήποτε δεν είναι ούτε το πρώτο, ούτε το τελευταίο με αυτό το θέμα. Εντούτοις, έχει τη διάκριση ότι είναι το πρώτο τραγούδι λευκής τραγουδίστριας –και μάλιστα Βρετανίδας- που ανέβηκε στο Νο 1 της R&B των Η.Π.Α. (24 Μαρτίου 1990). Η επιτυχία του τραγουδιού ήταν τόσο μεγάλη ώστε έγινε, εκτός της Μεγάλης Βρετανίας, Νο 1 σε άλλες 11 χώρες ενώ ο δίσκος «Affection» πούλησε παγκοσμίως πάνω από 5.000.000 αντίτυπα.

    All Around The World - Lisa Stansfield
    Το «All Around The World» γράφτηκε από τη Lisa Stansfield, τον Ian Devaney και τον Andy Morris, οι οποίοι έκαναν και την παραγωγή. Οι τρεις τους ήταν φίλοι από τα σχολικά ακόμα χρόνια και το 1983 είχαν σχηματίσει κι ένα συγκρότημα που το ονόμασαν Blue Zone. Μάλιστα, ο Ian Devaney έγινε αργότερα ο σύζυγος της Lisa Stansfield. Αν και γνωριζόντουσαν από την ηλικία των 14 ετών, και ήταν και συμμαθητές στο σχολείο, χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 10 χρόνια μέχρι να ανακαλύψουν τα πραγματικά αισθήματα που είχε ο ένας για τον άλλον.

    Η εισαγωγή του «All Around The World» με τη Lisa Stansfield να μιλάει αντί να τραγουδάει, προέκυψε όταν μαζί με τον Andy Morris και τον Ian Devaney, καθόντουσαν γύρω από ένα πιάνο. Ο Morris έπαιζε μερικές νότες και η Lisa Stansfield άρχισε να μιλάει χαμηλότονα, με έναν τρόπο που να μοιάζει στο ύφος του Barry White, τον οποίο θαύμαζε η Lisa Stansfield από την παιδική της ηλικία. Το αποτέλεσμα τους άρεσε και αποφάσισαν να το ηχογραφήσουν με τον ίδιο τρόπο.
    Τα «I, I, I» στους στίχους του ρεφρέν, είχαν μπει προσωρινά μέχρι να αντικατασταθούν από κανονικούς στίχους. Επειδή, όμως, ταίριαξαν ωραία στο τραγούδι ίσχυσε αυτό που λέμε «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού». Τουτέστιν, το άφησαν όπως ήταν κι έμεινε έτσι.

    All Around The World - Lisa StansfieldΗ αρχική ηχογράφηση έγινε σ’ ένα μικρό στούντιο όπου σε μία οκτακάναλη κονσόλα ηχογραφήθηκε η φωνή της Lisa Stansfield με μία μόνο λήψη. Κατόπιν, μεταφέρθηκαν τα φωνητικά σε μία 24κάναλη κονσόλα όπου προσθέσανε μερικά έγχορδα και μετά τα μεταφέρανε ξανά στην 8κάναλη κονσόλα όπου έγινε αργότερα η μίξη.
    Αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία της μίξης, προέκυψε ένα όμορφο τραγούδι με γλυκιά ενορχήστρωση ενώ, ταυτόχρονα, είχε κάτι το «κολλητικό» και το «μεταδοτικό». Είναι από αυτά τα τραγούδια που τα ακούει κανείς μία φορά και του μένουν στο μυαλό.

    Χάρη σ’ αυτό το τραγούδι, η 23χρονη τότε Lisa Stansfield έκανε το δυναμικό ντεμπούτο της στη βρετανική σκηνή. Σ’ αυτό, βέβαια, βοήθησε και η ωραία και ψυχωμένη φωνή της που κατάφερε να υπερκεράσει τις «κακές γλώσσες» που έλεγαν ότι ο mid-tempo ρυθμός του «All Around The World» ήταν κλεμμένος από το «Keep On Movin’» των Soul II Soul. Πάντως, με το «All Around The World» η Lisa Stansfield έγινε γνωστή και αναγνωρίσιμη σε όλο τον κόσμο. Σ’ αυτό βοήθησε και το στυλ της, βαθιά επηρεασμένο από τη Diana Ross και τις Supremes. Ίσως γι’ αυτό τη θυμόμαστε όλοι ως το κορίτσι με την μπούκλα που τραγούδησε στα τέλη της δεκαετίας του 1980 αυτό το κλασικό –και σιροπιαστό- τραγούδι.

    All Around The World - Lisa Stansfield
    Έχοντας κερδίσει δύο συνεχόμενες χρονιές, το 1991 και το 1992, τον τίτλο της καλύτερης Βρετανίδας τραγουδίστριας στα Brit Awards, φάνηκε ότι το μέλλον προδιαγραφόταν λαμπρό για τη Lisa Stansfield. Όμως, αν και συνέχισε να έχει αρκετές Top 10 επιτυχίες πουλώντας παγκοσμίως πάνω από 13.000.000 δίσκους, κάθε δίσκος της πουλούσε λιγότερα από τον προηγούμενο, διαψεύδοντας έτσι τις όποιες προσδοκίες. Γεγονός είναι ότι ο ιλιγγιώδης ανεμοστρόβιλος της επιτυχίας, στον οποίο βρέθηκε ξαφνικά η Lisa Stansfield, την έκανε να χάσει το πάθος εκείνο που την ώθησε στην κορυφή των charts.

    Έτσι, μέχρι σήμερα, το «All Around The World» παραμένει, δικαιολογημένα, η μεγαλύτερη επιτυχία της Lisa Stansfield. Σε μία συνέντευξή της, στην εκπομπή του BBC «Top Of The Pops 2», δήλωσε:
    - Αναρωτήθηκα πόσες φορές πρέπει να τραγουδήσω αυτό το τραγούδι ή αν θα το τραγουδάω όσο θα ζω. Πιθανότατα θα πρέπει να το τραγουδάω για το υπόλοιπο της ζωής μου αλλά δεν με ενοχλεί τώρα. Έχω μάθει να δείχνω μεγάλο σεβασμό σ’ αυτό το τραγούδι. Αν δεν υπήρχε το «All Around The World» δεν θα είχα την ευκαιρία να κάνω τόσα πράγματα που έχω κάνει. Επιπλέον, ήταν δική μου έμπνευση κι έτσι πρέπει να είμαι περήφανη που άρεσε σε τόσο κόσμο. Ο αντίκτυπος ήταν καταπληκτικός και τα βραβεία που πήρα φαίνονται ωραία πάνω στο τζάκι της μητέρας μου!

    All Around The World - Lisa StansfieldΤο 1992 η Lisa Stansfield πραγματοποίησε ένα από τα όνειρά της: για τις ανάγκες του video «Real Life» συνάντησε το παιδικό της είδωλο, τον Barry White, με τον οποίο ερμήνευσαν μαζί το «All Around The World».
    Τα τελευταία χρόνια αποφεύγει τον λονδρέζικο τρόπο ζωής, καθώς προτιμά να μένει στο Δουβλίνο όπου ζει παντρεμένη από τον Ιούλιο του 1998 με τον Ian Devaney. Εξακολουθεί να ασχολείται με τη μουσική είτε ως τραγουδίστρια είτε ως συνθέτης, ενορχηστρωτής και παραγωγός ενώ πρόσφατα έκανε και κάποιες εμφανίσεις ως ηθοποιός.




    Κείμενο: Κωνσταντίνος Παυλικιάνης

     


    Tags
    Μουσικά Είδη:SoulΜουσικά Όργανα:ΈγχορδαΜουσική Εκπαίδευση:ρυθμόςΜουσική Γενικά:συνέντευξηΚαλλιτέχνες:Barry WhiteDiana Ross



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #18796   /   30.07.2009, 20:50   /   Αναφορά
    Μπράβο CHE, πολύ κατατοπιστική δημοσίευση !!! Το τραγούδι το γνωρίζω - είναι άλλωστε χιλιοακουσμένο - αλλά δεν γνώριζα την τραγουδίστρια !!!



    "Η αρχική ηχογράφηση έγινε σ’ ένα μικρό στούντιο όπου σε μία οκτακάναλη κονσόλα ηχογραφήθηκε η φωνή της Lisa Stansfield με μία μόνο λήψη .... μετά τα μεταφέρανε ξανά στην 8κάναλη κονσόλα όπου έγινε αργότερα η μίξη"



    Πω πωωωωω ... τι μού θύμισες !!! ΟΚΤΑΚΑΝΑΛΕΣ ΚΟΝΣΟΛΕΣ !!! Άραγε υπάρχουν ακόμη στούντιο που ηχογραφούν σε οκτακάναλα ??? Ο ήχος που έβγαινε από αυτές τις [μουσειακές πλέον] κονσόλες ήταν, μεν, κάπως "ακατέργαστος" - "χειροποίητος" - "σπιτικός", όμως .... έβγαζε μια μοναδική ζεστασιά, την οποία τα σύγχρονα μέσα ηχογραφήσεως μάλλον δεν μπορούν να αποδώσουν ....
    #18797   /   31.07.2009, 10:21   /   Αναφορά
    πραγματικά κατατοπιστικότατος είχα την απορία τι απέγινε η Stanfield.

    Oσο για το τραγούδι ελιναι ένα από τα ελάχιστα τραγούδια που αλλάζω σταθμό όταν το ακούω διότι το έχω συνδεδεμένο με μια άσχημη φάση της ζωής μου.
    #18801   /   01.08.2009, 08:25   /   Αναφορά
    Πω πω γύρισα το ρολόι πίσω είναι ένα από τα αγαπημένα μου τραγούδια . Επίσης και “never gonna give you up” είναι από τα γνωστά της. Αναρωτιόμουν τι να έγινε. Ωραία δημοσίευση !
    #25084   /   29.07.2012, 09:12   /   Αναφορά

    ενώ ο μελωδικός ρυθμός, είναι σαφώς, πολύ πιο αργός, από την ερμηνευτική ταχύτητα, (κατάσταση που αγχώνει τον ακροατή),


    - και ψάχνοντας να βρω την "αλήθεια", έπεσα πάνω στην ντουετική εκδοχή,


    με τον Barry White and Lisa Stansfield, όπου τα πράγματα ξεκαθαρίζουν ...


    http://www.youtube.com/watch?v=ktAkAFof2iY


    ακούστε το, και φανταστείτε τις άπειρες ερμηνευτικές διεξόδους που έχει το κομμάτι...


    τα απότομα κοψίματα, στο τέλος των φράσεων δίνουν επιθετικό (αντίθετο) χαρακτήρα στους στίχους που δεν υποστηρίζονται από τη νοηματική, ούτε από τη μελωδία...


    η ηρεμία όμως του Barry White, σε οδηγεί αμέσως στο δρόμο της "αλήθειας"...


    Το κομμάτι δεν το ήξερα, ένεκα CHE η γνωριμία, και Καλή Συνέχεια !!!