ελληνική μουσική
    829 online   ·  210.833 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Σε πρώτη εμφάνιση

    Οι In Flames από την καλή και από την ανάποδη!

    Ας τους γνωρίσουμε και ας πούμε και τα κακώς κείμενα του συγκροτήματος!

    Οι In Flames από την καλή και από την ανάποδη!

    Γράφει η PashalinaMakia
    4 άρθρα στο MusicHeaven
    Τετάρτη 23 Δεκ 2009

    Οι In Flames είναι ένα melodic Death Metal συγκρότημα από τη μακρινή και χιονισμένη και γεμάτη κούκλους άντρες Σουηδία.

    Όπως κάθε συγκρότημα σχεδόν , άλλη ήταν η αρχική σύσταση του και άλλη η τελική. Σταθερό πρόσωπο της ιστορίας είναι ο Jesper Strömblad ο οποίος ήταν ιδρυτικό μέλος του Death Metal συγκροτήματος Ceremonial Oath που δημιουργήθηκε το 1989 αλλά δεν είχε διάρκεια στο χρόνο.

    Αρχίζουμε λοιπόν με το 1990 και την σύσταση του τότε συγκροτήματος.Ο Jesper Strömblad σε κιθάρα , ντραμς και πλήκτρα και οι Glenn Ljungström σε κιθάρα και Johan Larsson στο μπάσο.Το 1993 ο Jesper θέλει να ηχογραφήσει το πρώτο demo και ζητάει στα φωνητικά τον Mikael Stanne των Dark Tranquility.Το 1994 ο δίσκος Lunar Strain κυκλοφορεί στα δισκοπωλεία.

    Τα φωνητικά όμως του συγκροτήματος ήταν περιστασιακά και το ΕΡ που κυκλοφόρησε το 1995 ονόματι Subterranean είχε ως τραγουδιστή τον Henke Forss.Τα μέλη του συγκροτήματος φυσικά είχαν αυξηθεί αλλά δεν ήταν τα μόνιμα.Με αυτή την κυκλοφορία έγινε γνωστό στο ευρύ κοινό των ακροατών της Metal και ενώ μέχρι τότε δεν είχαν συγκεκριμένη δισκογραφική , έγινε μέλη της δισκογραφικής «οικογένειας» της Nuclear Blast.

    Από το 1995 και μετά την θέση πλέον της φωνής καταλαμβάνει μόνιμα ο Anders Friden , παλιός γνώριμος του Jesper από το πρώτο του συγκρότημα και τα κρουστά τότε τα αναλαμβάνει ο Björn Gelotte.Το 1996 λοιπόν ολοκληρώνεται ο δίσκος The Jester Race.

    Το 1997 δύο από τα μέλη του συγκροτήματος , οι Glenn Ljungström και Johan Larsson θέλησαν να αποχωρήσουν και τη θέση τους στην ευρωπαϊκή περιοδεία του με τους Dimmu Borgir πήραν οι Nicolas Engelin και Peter Iwers στην κιθάρα και το μπάσο αντίστοιχα.Ύστερα από την περιοδεία θέλησαν να συμμετέχουν μόνιμα στο συγκρότημα .Παρόλαυτα , ο Nicolas Engelin to 1998 εγκατέλειψε τους In Flames κι έγινε μια μετάθεση του Björn Gelotte από τη ντραμς στην κιθάρα και έφεραν τον Daniel Svensson ως ντράμερ.

    Το 1999 λοιπόν κυκλοφορούν τον δίσκο Colony συμμετέχουν σε ένα αμερικανικό φεστιβάλ της Metal και κάνουν μια διεθνή περιοδεία.

    Το 2000 ολοκληρώνοντας την περιοδεία τους στην Ιαπωνία δημιουργούν έναν δίσκο από τις ζωντανές εμφανίσεις τους στο Τόκυο ονόματι The Tokyo Showdown.

    Το 2001 το κυκλοφορούν το Clayman.

    Μέχρι τότε , οι κριτικές των δίσκων τους ήταν εξαιρετικές μιας κι είχαν τον αέρα του φρέσκου ήχου στη μεταλλική μουσική σκηνή και πάνω απ’όλα έδειχναν πως δεν είχαν την εμπορικότητα κάποιων άλλων συγκροτημάτων.Η μουσική που παρήγαγαν ήταν διαφορετική , αλλιώτικη.Την ταμπέλα όμως των In Flames , την σφετερίστηκαν αρκετά συγκροτήματα τα οποία δεν είχαν απολύτων καμιά σχέση με το είδος και πολύ απλά εκχυδαΐσανε κατά κάποιο τρόπο όλη αυτήν την προσπάθεια για αλλαγή και διαφορετικότητα στους ήχους αυτού του είδους.

    Από το 2002 και μετά λοιπόν με τον δίσκο Reroute to Remain, οι In Flames , αν και δεν αλλάζουν σαν ταμπέλα κατηγορία , γίνονται εμπορικοί και η ποιότητα των τραγουδιών τους χάλασε.Οι κριτικές πλέον για τους δίσκους τους , είναι σχεδόν ταπεινωτικές αφού πολλοί πλέον τους κατατάσσουν στο φλώρικο Metal.

    Το 2004 , κυκλοφορούν άλλον έναν δίσκο το Soundtrack to your Escape.Αν και έφτασε στη δεύτερη θέση στο σουηδικό chart οι κριτικοί δεν είχαν και την καλύτερη άποψη μιας και τα τραγούδια του δίσκου κινούνταν ακριβώς στα ίδια επίπεδα με τον προηγούμενο δίσκο τους που δεν έτυχε ιδιαίτερης αποδοχής από τους μεταλλικούς ακροατές.

    Το 2005 οργανώνουν περιοδείες στην Αυστραλία και μοιράζονται την ίδια σκηνή με συγκροτήματα όπως Judas Priest , Mötley Crüe και Motörhead.

    Το 2006 ο νέος τους δίσκος με το όνομα Come Clarity επιτέλους γίνεται η εμπορική επιτυχία που ζητούσαν τα τελευταία 4 χρόνια.Κατέχουν την πρωτιά στα σουηδικά charts και το γιορτάζουν με μια επετειακή έκδοση ζωντανού υλικού σε box set από περιοδείες τους που χρονολογούνταν από το 2004 κι έπειτα. Used and Abused: In Live We Trust ήταν το όνομα του box set.Φυσικά αφού έκαναν εμπορική επιτυχία έκαναν περιοδείες στη Βόρεια Αμερική και συνεργάστηκαν με τους Seleptura , Lacuna Coil και συμμετείχαν σε φεστιβάλ όπως το Download Festival και στις περιοδείες The Unholy Alliance και Sounds of the Underground .

    Το 2008 κυκλοφορούν τον τελευταίο δίσκο τους μέχρι τώρα.Το The Sense of Purpose.Και σε αυτόν τον δίσκο έχουν το πρόσφατο μουσικό στυλάκι τους , φλωρέ και μαλακό.Τα σκληρά φωνητικά του άλλοτε σκληρού Anders έγιναν τραγουδιστή απαγγελία στα περισσότερα τραγούδια ή απλά ήταν αλλοιωμένα και τεχνικά επεξεργασμένα.Μου είναι περιττό να σας πω τις περιοδείες που έκαναν το 2008 καθώς και τις συνεργασίες τους γιατί είναι τόσες πολλές που ειλικρινά βαριέμαι να τις απαριθμήσω.

     

    Ο αδερφός μου έχει πόρωση με την πάρτη τους.Είναι από τους πιο φανατικούς οπαδούς τους στον ελλαδικό χώρο.Εμένα προσωπικά μου αρέσουν οι δίσκοι τους μέχρι το 2000.Ύστερα ξεχωρίζω κάποια τραγούδια των επόμενων δίσκων αλλά δεν τα θεωρώ τόσο καλά όσο τα προηγούμενα.Είχαμε τσακωθεί αρκετές φορές για την ποιότητα του συγκροτήματος γιατί είδα την μεταστροφή τους από την εξαιρετική ποιότητα που είχαν σε ένα από τα πολλά εμπορικά συγκροτήματα που βγαίνουν με τη σέσουλα.Με έκαναν σχεδόν να αναρωτηθώ για το τι τελικά θέλουν οι άνθρωποι και πιο συγκεκριμένα για το τι νιώθουν οι καλλιτέχνες για το έργο τους.

     

    Χαρακτηριστικά λοιπόν , θυμάμαι τη βράβευσή τους από ένα event όπως τα αντίστοιχα για την Ελλάδα βραβεία Mad music videos πέρσι.Ένα από τα σχετικά καλά τραγούδια τους από τον δίσκο A Sense of Purpose , το Alias , τραγουδήθηκε από έναν καλλιτεχνικό αστέρα της Σουηδίας. Το αποτέλεσμα ήταν γελοίο και χαοτικό.Και πάνω απ’όλα αναρωτήθηκα γιατί έδωσαν την έγκριση να τραγουδήσει ένας άσχετος το τραγούδι τους.

    Extra band info: Ο Jesper Strömblad , σε tour κατά καιρούς είχε αποχωρήσει δυό φορές από το συγκρότημα για προσωπικούς λόγους (βασικά τη μια φορά προφασίστηκε για προσωπικούς λόγους και τη δεύτερη πήγε για αποτοξίνωση από το αλκοόλ).

    Extra ba(n)d info:Έχουν για manager ένα αρκετά φιλοχρήματο άνθρωπο ο οποίος στέλνει ενημερωτικά mail στους fans σχετικά με κάποιες προσφορές που μπορούν να έχουν τα μέλη που πληρώνουν στη σελίδα τους.Συγκεκριμένα , με 2 ευρώ παίρνεις αυτόγραφο! "Coooool"... (Αλλά λογικά γίνεται αυτό με την έγκρισή τους...)

    Σαν καλά γρανάζια του συστήματος των δισκογραφιών κυκλοφορούν συναυλίες τους σε dvd.Το ένα dvd με μια ολοκληρωμένη συναυλία τους εν έτει 2005 και το άλλο με αποσπασματικά τραγούδια από συναυλίες τους ανά τον κόσμο εν έτει 2004.Ύστερα υπάρχει πληθώρα τραγουδιών σε διάφορα dvd με επιλογές της δισκογραφικής Nuclear Blast.

    Αν υπάρχει ένας τελικός απόηχος , κάτι σαν τελικό συμπέρασμα ας το πούμε κυριολεκτικά , για αυτό το συγκρότημα σίγουρα είναι ένας ήχος μπερδεμένος και απόμακρος.Είναι ελπιδοφόρο να βλέπεις συγκροτήματα να εξελίσσονται χωρίς να χάνουν την αρχική ταυτότητά τους και σαφώς χωρίς να αλλάζουν στάση απέναντι στους fans.Αλλά όταν το κάθε συγκρότημα είναι τιτλομανές , τα γεγονότα σε κάνουν να το καταλάβεις και -γιατί όχι;- να αναθεωρήσεις τις σκέψεις σου για εκείνο ακόμα κι όταν σε εκφράζει και σου αρέσει η μουσική του.

    Σελίδα: In Flames

    Πηγές: In Flames & Wiki


    Tags
    Μουσικά Είδη:Death MetalMetalΜουσικά Όργανα:κιθάρα



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #19404   /   23.12.2009, 09:39   /   Αναφορά
    Ευχαριστούμε για το κείμενο Πασχαλίνα !!!!



    Με τέτοιες δημοσιεύσεις είναι ευκαιρία εμείς οι μεγαλύτεροι να ... παίρνουμε μια γεύση σχετικά με το τι ακούτε εσείς οι μικρές ηλικίες. Προσωπικά, τη χέβι μέταλ μουσική την άφησα .... εκεί γύρω στο 1990, από κει κι έπειτα δεν έχω παρακολουθήσει τι καινούριο βγήκε στο χώρο !!! Μάλιστα, όταν πρωτοάκουσα το όνομα In Flames, είχα την εντύπωση ότι .... επρόκειτο για την ελληνική cult thrash metal μπάντα, που στα 80ς λεγότανε Flames, αλλά μετά άλλαξε όνομα [καλά, καλά, μη βαράτε !!!!].



    Το πρώτο συγκρότημα της Σουηδικής μέταλ σκηνής που υπέπεσε στην αντίληψή μου ήταν οι BATHORY περί το 1986 - 1987. Όμως, το πρώτο Σουηδικό χέβι μέταλ συγκρότημα που αγόρασα δίσκο του ήταν οι CANDLEMASS, γύρω στο 1988, οπότε και έβαλα στη δισκοθήκη μου το NIGHTFALL τους. Με είχαν εντυπωσιάσει τα φωνητικά του ευτραφούς τραγουδιστή τους, ο τύπος έχει σπάνια φωνή !!! Τους CANDLEMASS, μάλιστα, ως φοιτητής τους είχα δει και συναυλία περί το 1990 {Θεσσαλονίκη, σινε - Ελλήσποντος παρακαλώ !!! ο χώρος διετίθετο δια ταινίες τσόντας, δια ... κουκλοθέατρο τα πρωινά, δια χέβι μέταλ συναυλίες και ... δια καλλιστεία τραβεστί !!!!}. Έχω, δε, την εντύπωση ότι οι CANDLEMASS ήταν αυτοί που άνοιξαν το δρόμο για να ξεπεταχτούν ένα σωρό χέβι μέταλ, ντεθ μέταλ συγκροτήματα ή ... ό,τι άλλο θέλετε από τη Σουηδία, μεταξύ των οποίων και οι IN FLAMES, τα οποία γνώρισαν την αποδοχή και έξω από τα σύνορα της χώρας τους .....







    #19429   /   02.01.2010, 18:36
    Γειά σας..Καταρχήν , ευχαριστώ που σχολιάσατε!Ήσασταν ο πρώτος κι ο μοναδικός!

    Καλά κάνατε και την αφήσατε..Έγιναν χειρότεροι κι από άλλες μουσικές βιομηχανίες όπως η ποπ για το εξωτερικό , το λαϊκό για την Ελλάδα και πάει λέγοντας.Οι Candlemass είναι από τα συγκροτήματα που πρέπει να τα ακούμε για να μαθαίνουμε μουσική ιστορία καθώς και άλλα συγκροτήματα όπως οι Death , οι Slayer και πάει λέγοντας.

    Σημασία για μένα προσωπικά έχει το κάθε συγκρότημα κι ο κάθε καλλιτέχνης να βγαίνει στην σκηνή και να γουστάρει.Να περνάει πρώτα αυτός καλά και μετά το κοινό.Και φυσικά να μην κάνει κόλπα διαφημιστικά ώστε να μαζέψει περισσότερα κέρδη.Το συγκεκριμένο συγκρότημα , μουσικά είναι από τα αγαπημένα μου.Αν και τα κομμάτια τους δεν διακρίνονται για την δυσκολία τους τεχνικά.Μου αρέσει όμως που πολύ συχνά χρησιμοποιούν τον ρυθμό 3/4 το πολυαγαπημένο μου βαλς και με κάνει να χορεύω.



    Ελπίζω να σας άρεσε η δημοσίευση!

    #25819   /   16.11.2012, 11:32   /   Αναφορά

    Πολύ ωραίο άρθρο σε ευχαριστούμε πολύ! Είναι ένα εξαιρετικό συγκρότημα που ακόμα και μετά το Clayman (που θεωρείτε ο TOP δίσκος τους από το ευρύ κοινό) συνέχισαν να μου αρέσουν. 

    Σίγουρα έγιναν φιλοχρήματοι-εμπορικοί από εκεί και μετά, και αυτό με πειράζει γιατί πολλές φορές νιώθω πως δεν γουστάρουν αυτό που κάνουν αλλά η μουσική τους για μένα εξελίχτηκε. Μπορεί να μην έχουν το παλιό brutal στυλάκι τους και να ακούγονται πιο "φλώρικα" τα τραγούδια τους (όχι όλα!) αλλά σίγουρα  έχουν βαθύ στοίχο και ένα melodic death ήχο που λατρεύω, ακόμα και μετά το 2000.

    (Σόρρυ για την απάντηση σε άρθρο του 2010, τώρα έτυχε να το δω και μου άρεσε, Cheers! :) ! )