ελληνική μουσική
    561 online   ·  210.833 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Δισκογραφία

    Η μαφία των Αγίων - Μάνος Λυδάκης

    Ο Μάνος Λυδάκης θεωρώ ότι έχει το ταλέντο να εξελιχτεί σε έναν καλό ερμηνευτή και δημιουργό στη συνέχεια,  όταν θα βρει το μουσικό του στίγμα...

    Η μαφία των Αγίων - Μάνος Λυδάκης

    Γράφει η Αυγή (kithara-woman)
    16 άρθρα στο MusicHeaven
    Σάββατο 13 Μαρ 2010

    Λίγο πριν φύγει το 2009, τον Νοέμβριο συγκεκριμένα, κυκλοφόρησε η πρώτη  δισκογραφική δουλειά ενός νέου τραγουδοποιού, του  Μάνου Λυδάκη.

    Το cd τιτλοφορείται Η μαφία των Αγίων, περιέχει έντεκα τραγούδια και μια ολιγόλεπτη μουσική σύνθεση.

    Όπως μαθαίνουμε στο ένθετο που συνοδεύει το cd, ο τίτλος προέκυψε πάνω στην πλάκα αφού όλοι προέρχονται από προάστια που έχουν σαν πρώτο συνθετικό το Άγιος ή Αγία. Μουσική διαδρομή λοιπόν από τους Αγίους Αναργύρους στην Αγία Βαρβάρα στα Άνω Πατήσια, στον Άγιο Δημήτριο... Κάπως έτσι γεννήθηκε και αυτή η πρώτη δισκογραφική απόπειρα του Μάνου Λυδάκη.

    Τραγούδια δημιουργών όπως ο Μάνος Ξυδούς, ο Πάνος Κατσιμίχας, ο Κώστας Παρίσης από τα Υπόγεια Ρεύματα, ο  Νίκος Τσιμπούκης, ο Μάνος Νεόφυτος, ο Πάμπος Φιλίππου, ο Θανάσης Ζλήκας, ο Σταύρος Μπουγιουκλής, ο Τσιμάρας Τζανάτος. Πολυσυλλεκτική δουλειά δηλαδή όσων αφορά τους δημιουργούς.

    Μελωδίες όπου κυριαρχούν οι κιθάρες σε μεγάλο βαθμό και στίχοι μοντέρνοι, με λόγια απλά, της καθημερινότητας. Αυτά συνθέτουν τραγούδια γνώριμα, σχεδόν οικεία που σε κερδίζουν με την απλότητα τους και όχι με την σκόπιμη προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.

    Ερμηνευτικά συμμετέχουν εκτός από τον Μάνο Λυδάκη, ο Μάνος Ξυδούς καθώς και ο Μάνος Αγγελάκης που, όπως  μαθαίνουμε στο ένθετο, είναι γυμναστής και η Ίρις Μπούγα, που , όπως μαθαίνουμε, είναι φοιτήτρια στην ΑΣΟΕΕ.

    Ο Μάνος Λυδάκης είναι φανερό ότι έχει πολλές δυνατότητες και στο μέλλον έχει το ταλέντο να εξελιχτεί σε έναν τραγουδοποιό που θα χαρίσει όμορφα τραγούδια. Αυτό φάνηκε περισσότερο από την σκηνική του παρουσία μπορώ να πω και σαφώς λιγότερο από το cd, όπως συμβαίνει στις περισσότερες των περιπτώσεων και με άλλους ερμηνευτές.

    Είχα την τύχη να βρεθώ στις παραστάσεις στο Γυάλινο μουσικό θέατρο όπου εμφανίζονταν ο Πάνος Κατσιμίχας με τον Μάνο Ξυδού. Στην κιθάρα τους συνόδευε ο Μάνος Λυδάκης που ερμήνευσε έναν ικανοποιητικό αριθμό τραγουδιών. Κάποια από αυτά περιέχονται στο παρόν cd όπως το ‘’τα θέλεις όλα’’ που ερμηνεύει ο Μάνος Ξυδούς εδώ,  μαζί με τον Μάνο Λυδάκη. Ερμήνευσε όμως πολύ καλά και τραγούδια άλλων δημιουργών  που έχουμε γνωρίσει και αγαπήσει ερμηνευμένα από τραγουδιστές έμπειρους, όπως αρκετά από τα μελοποιημένα ποιήματα του Νίκου Καββαδία,  για παράδειγμα το ‘’7 νάνοι στο c/s cyrenia’’ σε μια διασκευή που απέχει από την αυθεντική εκτέλεση με το πιάνο του Θάνου Μικρούτσικου.

    Από τα τραγούδια του cd-για να επανέλθω-  ξεχώρισα το ‘’ένας απορημένος κομμουνιστής’’ ένα αρκετά ρυθμικό τραγούδι με πολιτικές αναφορές, το ‘’όλα όσα έχω’’ μια μπαλάντα που τραγουδάει ντουέτο με την Ίριδα Μπούγα, που έχει μια αρκετά όμορφη και μελωδική φωνή και συμμετέχει φωνητικά και σε άλλα τραγούδια του cd.

    Πολύ  κοντά θα έλεγα στο γνώριμο στυλ που παραπέμπει  στο στυλ των Πυξ λαξ το τραγούδι αλεξίσφαιρα γιλέκα. Ένα από τα όμορφα τραγούδια του cd.

    Η μαφία των Αγίων - Μάνος Λυδάκης

    Γενικά ήταν ένα στοιχείο που με είχε λίγο προκαταβάλει μπορώ να πω πριν ακούσω το cd, σχετικά με το τι θα ακούσω, αλλά τελικά δεν υπήρχε σε τόσο μεγάλο βαθμό επιρροής όσο το περίμενα. Από την άλλη, ο Λυδάκης σαν δημιουργός και ερμηνευτής και γενικά σαν μουσικός- κιθαρίστας είναι άλλωστε- είναι στο ξεκίνημα του, λογικό και θεμιτό λοιπόν να ψάχνει ακόμα το μουσικό του στίγμα. Είχε την τύχη στο ξεκίνημα του να βρεθούν δίπλα του άνθρωποι με πείρα στα μουσικά πράγματα, που έχουν χαράξει τη δική τους πορεία και ιστορία στην Ελληνική μουσική.

    Δεν θα μπορούσα να μην κάνω αναφορά και στην διακριτική παρουσία της φυσαρμόνικας του Κατσιμίχα αλλά και του ίδιου φυσικά, σαν δημιουργός. Άλλωστε ένα από τα τραγούδια ‘’τα χνάρια είναι σβησμένα’’ το γνωρίσαμε από την προσωπική του δισκογραφική δουλειά πριν κάποια χρόνια ‘’οι μπαλάντες των πολυκατοικιών’’.

    Από τις καλές στιγμές του cd και το τραγούδι ‘’κινούμενη άμμος’’ σε στυλ παρλάτας αρχικά, που απαγγέλουν στίχους του Πάμπου Φιλίππου  η Ίρις Μπούγα και ο Μάνος Αγγελάκης. Στη συνέχεια αλλάζει ο  ρυθμός, παύει η παρλάτα και καταλήγει σε τραγούδι, και επανάληψη των στίχων:

     

    ‘’τώρα πια φίλε ,

    όλα μοιάζουν με κινούμενη άμμο,

    όσο περισσότερο αντιδράς,

    τόσο περισσότερο στριμώχνεσαι’’.

     

    Σίγουρα πρόκειται για μια αξιοπρεπή δουλειά στο σύνολο της. Ο Μάνος Λυδάκης θεωρώ ότι έχει το ταλέντο να εξελιχτεί σε έναν καλό ερμηνευτή και δημιουργό στη συνέχεια,  όταν θα βρει το μουσικό του στίγμα. Έχει τα προσόντα για να ακολουθήσει μια καλή πορεία στα μουσικά πράγματα. Από κει και πέρα θα εξαρτηθεί και από τις επιλογές του και την δική του προσπάθεια. Πάντως αυτό που φάνηκε και στη σύμπραξη του με Κατσιμίχα-Ξυδού στο Γυάλινο μουσικό θέατρο είναι ότι έχει το ταλέντο να ερμηνεύσει  μια μεγάλη γκάμα τραγουδιών.

     

    Στοιχεία cd:

    Τίτλος: Η μαφία των Αγίων

    Έντεκα τραγούδια και ένα ολιγόλεπτο κομμάτι για εισαγωγή.

    Ερμηνεία: Μάνος Λυδάκης

    Συμμετέχουν: Μάνος Ξυδούς, Ίρις Μπούγα, Μάνος Αγγελάκης

    Δημιουργίες των: Μάνου Ξυδού, Πάνου Κατσιμίχα, Κώστα Παρίση, Νίκου Τσιμπούκη, Μάνου Νεοφύτου, Πάμπου Φιλίππου, Θανάση Ζλήκα, Σταύρου Μπουγιουκλή, Τσιμάρα Τζανάτου.


    Tags



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #19780   /   13.03.2010, 16:48   /   Αναφορά
    Είχα την ευκαιρία να τον δω και να τον ακούσω ζωντανά πριν μερικούς μήνες και πραγματικά μου άφησε της καλύτερες εντυπώσεις. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό και πολλά υποσχόμενο τραγουδιστή και μακάρι να εξελιχθεί και να φτάσει ψηλά.



    #19797   /   16.03.2010, 21:57   /   Αναφορά
    Ναι,κι εμένα μου έκανε καλή εντύπωση,που τον είχα δει στο Γυάλινο μουσικό Θέατρο.Ερμήνευσε τραγούδια πολυ χαρακτηριστικά,που τα έχουμε γνωρίσει από τραγουδιστες έμπειρους και τα έχουμε συνηθίσει με τη δική τους φωνή,και η ερμηνεία του Λυδάκη δεν με χάλαγε,ήταν πολυ καλή.

    Ευχαριστώ για την ανάγνωση και το σχολιάκι. :-)
    #19850   /   29.03.2010, 00:23   /   Αναφορά
    Αν και δεν τον έχω δει live, μου αρέσει πάρα πολύ και από videakia που έχω δεί στο youtube!

    Απλά να πώ ότι τον πρωτογνωρίσαμε από το Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης το 2005 με το τραγούδι "Απ' τα χείλη μου". Προσωπικά και από τότε μου είχε κάνει πάρα πολύ καλή εντύπωση! Funky τραγούδι με ωραίο ρυθμό και ευχάριστο και πρωτότυπο στίχο!
    #19864   /   30.03.2010, 14:08   /   Αναφορά
    Ναι,κι εγώ τον θυμάμαι από το φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

    Ευχαριστώ για την επισήμανση. :-)

    Ξέχασα να το αναφέρω.