ελληνική μουσική
    637 online   ·  210.833 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Live Reviews

    Οι γιορτές του Ενιπέα και της Φολόης 2010

    Δείτε φωτογραφίες από ένα διήμερο μουσικής και παραμυθιών με προσκεκλημένους τη Νατάσσα Μποφίλιου, τον Θέμη Καραμουρατίδη και τον συνθέτη Σπύρο Κουρκουνάκη.

    Οι γιορτές του Ενιπέα και της Φολόης 2010

    Γράφει ο Σπύρος Αραβανής (spiroos)
    63 άρθρα στο MusicHeaven
    Τετάρτη 11 Αύγ 2010

     

    Για δεύτερη χρονιά, στις 23 και 24 Ιουλίου, το περιοδικό Μετρονόμος οργάνωσε στις Μηλιές - Νεράιδα Ηλείας τις γιορτές του Ενιπέα και της Φολόης, ένα διήμερο μουσικής και παραμυθιών αφού το φετινό θέμα ήταν "Τα παραμύθια και τα νανουρίσματα".

    Εκλεκτοί προσκεκλημένοι ο συνθέτης Σπύρος Κουρκουνάκης με την ορχήστρα του σε ένα πρόγραμμα βασισμένο στα τραγούδια της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου και η Νατάσσα Μποφίλιου με τον Θέμη Καραμουρατίδη και το σχήμα τους.

    Οι γιορτές του Ενιπέα και της Φολόης 2010

    Το σκηνικό φυσικό: ένα καταπράσινο τοπίο, ακριβώς δίπλα στις όχθες του ποταμού Ενιπέα, λίγα χιλιόμετρα από την Αρχαία Ολυμπία. Τρεχούμενα νερά, φωτισμένοι βράχοι, κλαδιά δέντρων στολισμένα με κούκλες. Και οξυγόνο. Πάνω από όλα.

    Οι γιορτές του Ενιπέα και της Φολόης 2010

    Μια μικρή σκηνή και μια μεγάλη οθόνη πίσω της, ο χώρος των καλλιτεχνών. Τα αιωρούμενα χάρτινα φεγγάρια και οι πολύχρωμες μπάλες, πινελιές δημιουργίας και έμπνευσης, όλα συνοδευτικά των παραμυθιών και της φυσικής ζωής.

    Οι γιορτές του Ενιπέα και της Φολόης 2010

    Ένα πανέμορφο κοριτσάκι, ένα πρόσωπο όλο μάτια, μας αφηγήθηκε από την οθόνη το δικό του παραμύθι. Αθωότητα, τσαχπινιά, αυτοσχεδιασμός. Οι κινήσεις του προσώπου και του σώματός της, τόσο φυσικές όσο και οι ήχοι του δάσους.

    Οι γιορτές του Ενιπέα και της Φολόης 2010

    Οι κούκλες σαν ξωτικά μας θύμιζαν πως το παραμύθι δεν γνωρίζει ηλικίες. Όπως και το κοινό που παρακολούθησε τις δυο αυτές γιορτινές βραδιές.

    Οι γιορτές του Ενιπέα και της Φολόης 2010

     

    Πρώτη βραδιά και: «Τώρα που φεύγω απ’ τη ζωή», «Γυάλινος κόσμος», «Στρώσε μου να κοιμηθώ», «Τα καβουράκια», «Είμ’ αητός χωρίς φτερά», «Πετραδάκι πετραδάκι», «Όνειρο απατηλό» και άλλα ευφυή στιχουργήματα της περίφημης "γριάς" του ελληνικού πενταγράμμου, Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου. Ήχοι λαϊκοί μέσα σε ένα φυσικό τοπίο, σαν να αναβλύζουν από τα νερά του ποταμού. Υπεύθυνος για τη μουσική παράσταση -στην οποία ακούστηκαν σπάνια τραγούδια της Παπαγιαννοπούλου- ήταν ο συνθέτης Σπύρος Κουρκουνάκης. Τραγούδησαν οι: Κώστας Μάντζιος και Γεωργία Γρηγοριάδου. Έπαιξαν οι οι μουσικοί: Αρετή Κοκκίνου: κλασική κιθάρα, Θαλής Παπαδόπουλος: μπουζούκι, μπαγλαμά, Σταύρος Αναστασιάδης: μπάσο, Θανάσης Γεωργάρας: μπουζούκι, Γιώργος Σχοινάς: ακκορντεόν, Σπύρος Κουρκουνάκης: πιάνο.

     

     

     

    Οι γιορτές του Ενιπέα και της Φολόης 2010

    Η δεύτερη βραδιά άνηκε στην Νατάσσα Μποφίλιου η οποία τραγούδησε τα δικά της αστικά παραμύθια σε καλλιτεχνική επιμέλεια του Γεράσιμου Ευαγγελάτου και ενορχηστρώσεις του Θέμη Καραμουρατίδη.

     

    Οι γιορτές του Ενιπέα και της Φολόης 2010

    Μαζί της ο Θέμης Καραμουρατίδης στο πιάνο, ο Φοίβος Κουντουράκης στα τύμπανα, ο Άρης Ζέρβας στο τσέλο και ο Σωτήρης Καστάνης στις κιθάρες.

     

    Οι γιορτές του Ενιπέα και της Φολόης 2010

    Η ψυχή των εορτών, ο αεικίνητος Θανάσης Συλιβός, εκδότης του περιοδικού "Μετρονόμος".

     

    Οι γιορτές του Ενιπέα και της Φολόης 2010

     

    Ο έτερος εμπνευστής και διοργανωτής των εορτών, ο ποιητής και στιχουργός Δημήτρης Λέντζος, άριστος γνώστης του τοπίου (κατάγεται από το χωριό Μηλιές) και των παραμυθιών (τη δεύτερη βραδιά απολαύσαμε και τη δική του ιστορία).

    Ευχόμαστε μακροημέρευση των εορτών. Γιατί όπως έγραφε σωστά (όπως αποδείχτηκε από τη δική μας αυτοψία)  το Δελτίο Τύπου:  "Οι γιορτές του Ενιπέα και της Φολόης δεν είναι μια επιτηδευμένη εθιμοτυπική παρέλαση. Είναι οι ονομαστικές εορτές των καθημερινών πραγμάτων ενός παραμυθιού κι ενός νανουρίσματος. Οι γιορτές του Ενιπέα και της Φολόης είναι καθαρές σαν τα νερά του Ενιπέα και τόσο ευθυτενείς και «υψιπετείς» σαν τις δρύες της Φολόης."

    Υ.Γ. Θερμές ευχαριστίες στον Ηρακλή Οικονόμου και τα Μουσικά του Προάστια (http://mousikaproastia.blogspot.com/) ο οποίος μας φιλοδώρησε ορισμένες από τις φωτογραφίες που αναρτώνται.





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε