ελληνική μουσική
    506 online   ·  210.830 μέλη
    Από τις σημαντικότερες γυναικείες φωνές της τελευταίας 20ετίας, η Ελένη Βιτάλη (Λαβίδα), κρίκος στην αλυσίδα της μουσικής οικογένειας των Λαβιδαίων, γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε ταξιδεύοντας από παιδί, σε όλη την επικράτεια...
    Γράφει ο Jorge (Jorge)
    300 άρθρα στο MusicHeaven
    Τρίτη 09 Δεκ 2003
    Κόρη του σαντουριέρη Γ. Λαβίδα και της τραγουδίστριας Λ. Καραγεωργίου, η Βιτάλη βγαίνει στο τραγούδι 12 χρονών, τραγουδώντας σε πανηγύρια, μαζί με τους γονείς της τσιγγάνους μουσικούς, δημοτικούς οργανοπαίκτες, και το μουσικό κλίμα της εποχής σε μεταβατική περίοδο, καθώς το μπουζούκι, είχε αρχίσει να διαδέχεται το σαντούρι.

    Η Ελένη Βιτάλη μπολιασμένη με όλα αυτά, διαμορφώνει μιά πολυσχιδή μουσική προσωπικότητα, βαρύ φορτίο γιά ένα παιδί, που μόλις στα 14 του, βγάζει μεροκάματο που θα το ζήλευαν οι σημαντικότεροι μουσικοί της εποχής. Εχοντας παρατήσει το σχολείο, σπουδάζει στο πανεπιστήμιο της καθημερινότητας, και στα 19 της, κάνει την πρώτη της ανατροπή. Αποφασίζει να πάει στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και να μπεί στο χώρο της δισκογραφίας. Συναντάει τον Αλέκο Πατσιφά (μιά σημαντική φυσογνωμία της ελληνικής δισκογραφίας) βρίσκει στο πρόσωπό του τον άνθρωπο που θα της γνωρίσει τον «άλλο» κόσμο, και το ταξίδι αρχίζει. Κάνει την πρώτη δισκογραφική της εμφάνιση το ΄73, στο πλευρό της Σωτηρίας Μπέλλου ( «Δεν περισσεύει υπομονή» Α. Κουνάδη-Β. Γκούφα) , και με το «΄Αϊ γαρούφαλό μου» ως καθοριστικό στοιχείο στην ταυτότητά της, (και την παράλληλη συμμετοχή στό Φεστιβάλ με τον «Μανωλιό») , γίνεται αμέσως γνωστή. Με το ξεκίνημά της η Ελένη Βιτάλη φανερώνει το βασικό χαρακτηριστικό, που θα καθορίσει, εξ αρχής, την πορεία της : την συνύπαρξη εντός της, δύο κόσμων, συπληρωματικών αλλά και συχνά αντιφατικών –γιά τους άλλους –.


    Φωνή με μεγάλη έκταση, και μιά ιδιόμορφη συνύφανση «βελούδου και μεταξιού την ώρα που σκίζεται» στη χροιά της, «παίζει» με το λαϊκό και το έντεχνο ανατρεπτικά, δείχνοντας σε κάθε νότα της πως η ανθρώπινη «φωνή» είναι διγενής από τη φύση της : αγρίμι και κατοικίδιο. Λύκος και πρόβατο.



    Αρχές του ΄80, οργώνει το λαϊκό τραγούδι συνεργαζόμενη με τούς καλύτερους του είδους (Χρήστος Νικολόπουλος, Τάκης Σούκας κ. ά) . Ταυτόχρονα συμμετέχει σε δουλειές έντεχνων συνθετών (Σταμάτης Σπανουδάκης, Νότης Μαυρουδής, Διονύσης Σαββόπουλος, Γιώργος Ανδρέου, Σταμάτης Κραουνάκης, Γρηγόρης Σταυριανός, Νίκος Πορτοκάλογλου κά) , ηχογραφεί επανεκτελέσεις ρεμπέτικων, παλιών λαϊκών και δημοτικών, σπάζοντας τους κώδικες των ειδών, φανερώνοντας έτσι την «αρχαία καταγωγή» του σύγχρονου τραγουδιού διά μέσου βυζαντινών, δημοτικών και λαϊκών συγκοινωνούντων παραπόταμων. Το 1979 η Βιτάλη βγάζει στο φώς μιά οριακή πρωτογενή δύναμη ως τραγουδοποιός με το «Απέναντι Μπαλκόνι», μπαίνοντας σε μιά περίοδο ακριβοπληρωμένης ωριμότητας, που εν έτει 2000, με το πρόσφατο «Προσκήνιο» να ανακεφαλαιώνει όλα τα. ... «πρίν», ανοίγει πόρτα στό... . «μετά».

    Σημείωση: Μπορείτε να συμμετάσχετε στην ψηφοφορία που βρίσκεται πάνω δεξιά ενώ εδώ μπορείτε να βρείτε παρτιτούρες της Ελένης Βιτάλη.




    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    Η γνώμη σας;


    Ποιός δίσκος της Ελένης Βιτάλη είναι ο κορυφαίος, κατά τη γνώμη σας;

    Το Απέναντι Μπαλκόνι
    Τα Λαϊκά Της Ελένης
    Προσκήνιο Live from «Αερικό»
    Γι Αλλες Πολιτείες
    Ελένη Βιτάλη
    Και Μαζί Και Μόνος
    Μια Γυναίκα Μπορεί
    Αίντε Και Φύγαμε
    Τα Σερέτικα
    Το Τσαντιράκι
    Βάρα Μου Το Ντέφι
    Ξαφνικός Ερωτας



    Δημοσκόπηση | Αρχείο δημοσκοπήσεων

    _VOTES: 199

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #10298   /   12.11.2007, 14:15   /   Αναφορά
    Μια από τις πέντε καλύτερες γυναικείες φωνές της Ελλάδας.
    #10300   /   12.11.2007, 15:27   /   Αναφορά
    Ότι και να πω γι' αυτή την Κυρία θα είναι λίγο. Από τις μεγαλύτερες φωνές που γέννησε η Ελλάδα, ερμηνεύει συγκλονιστικά, εκπληκτική παρουσία...

    Απλά υποκλίνομαι...
    #10301   /   12.11.2007, 15:28   /   Αναφορά
    Αχ.... Ελένη!!
    #10306   /   12.11.2007, 16:04
    Για εμένα οι προσωπικά είναι η καλύτερη.Η φωνή της είναι τέλεια και τα τραγούδια της επίσης.Ποιό να πρωτοθυμηθώ.Ταχεία,κάθε σπίτι οχυρο,ένα χειμωνιάτικο πρωί,αυτό το κάτι και άλλα πολλά.Ειδικά στον δίσκο της "Απέναντι μπαλκόνι" που μας έδειξε τις ικανότητές της σαν τραγουδοποιός,πιστεύω πως ήταν και ο καλύτερός της.Δεν γνωρίζω αν ετοιμάζει κάτι καινούριο αλλά θα το ήθελα πολύ.Αν γνωρίζει κάποιος κάτι ας μου γράψει.Απλά η καλύτερη και με διαφορά.

    #10310   /   12.11.2007, 17:57   /   Αναφορά
    Αυτή η πληθωρική τραγουδίστρια-ερμηνεύτρια, δημιουργεί ένα φαινόμενο που δεν έχει προηγούμενο, κάτι σαν τον Καζαντζίδη, ας πούμε
    #10315   /   12.11.2007, 19:06
    Αναμφίβολα η καλύτερη γυναικεία φωνή...!Είναι απίστευτα εκφραστική στην ερμηνεία της...απλά αξεπέραστη!Το "ένα χειμωνιάτικο πρωϊ" είναι από τα αγαπημένα μου τραγούδια!

    #15634   /   26.07.2008, 13:35
    ΧΩΡΙΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ Η ΠΙΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΦΩΝΗ . -

    ΘΕΑ.ΚΥΡΙΑ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

    #15637   /   26.07.2008, 16:05   /   Αναφορά
    η ελενη βιταλη καταθετει την ψυχη της οταν ερμηνευει μπορω να την ακουω ωρες ατελειωτες ...

    ειναι μοναδικη τι να πρωτο θυμηθω απο τα τραγουδια της το

    ενα χειμωνιατικο πρωι ,το καιγομαι,τα σκυλαδικα ,ποιο οποιο και να διαλεξω το ενα καλυτερο απο το αλλο ειναι ....

    και οταν την ακους να ερμηνευει βλεπεις το παθος που βγαζει απο την φωνη και ολο της το μεγαλειο που δεν ειναι παρα αλλο απο την μοναδικη ελενη βιταλη!!
    998
    #16828   /   19.10.2008, 22:35   /   Αναφορά
    KALHSPERA SAS.AGAPHTE FILE TO BIOGRAFIKO AYTO DYSTYXWS TO EXW DEI KAI ALLOY...EINAI LIGO KAI MIKRO GIA THN ELENI VITALI...KATARXHN TO APENANTI MPALKONI OPWS XEREIS-EIMAI SIGOYROS,EISAI GNWSTHS-EINAI TOY 1989 KAI OXI TOY 1979...TELOS PANTWN,DEN PEIRAZEI....PROTEINW NA DEITE TO BIOGRAFIKO THS MEGALHS FWNHS STO http://clubs.pathfinder.gr/vitalieleni AN DEN KANW LATHOS,AYTO EINAI.



    MEXRI NA GINEI BEBAIA TO EPISHMO SITE THS SPOYDAIAS FWNHS.



    KALH SYNEXEIA SE OLOY KAI THA TA LEME!!!!!!!!!!!!
    #16852   /   22.10.2008, 21:09   /   Αναφορά
    Η ελενη βιταλη ειναι κατα δικη μου αποψη μια απο της μεγαλυτερες φωνες του ελληνικου ρεπερτοριου ειναι μια μοναδικη φωνη που δεν θα βγαλει αλλη ο τοπος αυτος ,για μενα ειναι καλυτερη σαν φωνη και απο την χαρουλα αλεξιου παρολο που ειμαι τρελη για την χαρουλα η αληθεια ειναι ομως μια κ πρεπει να λεγεται.....

    ευχομαι το νεο cd της να σκισει ..
    #20823   /   02.09.2010, 22:35   /   Αναφορά
    ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ

    Η ΕΛΕΝΗ ΒΙΤΑΛΗ ΤΡΑΓΟΥΔΗΣΕ ΓΙΑ 1η ΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΔΙΣΚΟ "ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ Τ' ΑΝΤΑΡΤΗ" ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΟΛΟΣ ΜΕ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΑΚΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 3 ΚΟΜΜΑΤΙΑ, ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΤΕΡΖΗ ΚΑΙ Α. ΑΜΑΡΑΝΤΙΔΗ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η 1η ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠ' ΟΣΟ ΞΕΡΩ ΤΟ 1974.

    ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ, ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΕΠΙΣΗΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ.

    Η ΑΚΡΟΑΣΗ ΤΩ ΤΡΙΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΚΟΥ ΔΑΣΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ: http://akosdaskalopoulos.blogspot.com/

    ΦΙΛΙΚΑ

    ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΞΕΝΟΣ
    #20824   /   03.09.2010, 01:47
    Σε ευχαριστούμε για τις πληροφορίες Οδυσσέα