ελληνική μουσική
    901 online   ·  210.833 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Aρθρα

    Ο Τελευταίος Χορός

    Ρεπορτάζ: H τελευταία συναυλία του Χάρη και του Πάνου Κατσιμίχα

    Γράφει ο Παύλος Καστανάς

    Τί να πρωτοπεί κανείς γι' αυτήν την καταπληκτική, αλλα και συγκινητική συναυλία... Εγώ πήγα στις 7:30 και ήδη υπήρχε κόσμος στο Ολυμπιακό Στάδιο. Λαμβάνοντας υπόψιν ότι το ΟΑΚΑ χωράει 20.000, τελικά πρέπει να μαζεύτηκε γύρω στις 12.000 κόσμος.

    Γράφει ο Jorge (jorge)
    300 άρθρα στο MusicHeaven
    Κυριακή 09 Φεβ 2003

    Καθ' όλη τη διάρκεια της συναυλίας υπήρχε τρομερός παλμός από το κοινό το οποίο τραγούδησε σε όλα σχεδόν τα τραγούδια που ακούστηκαν. Συμμετείχε το συγκρότημα "Ανοιχτή Θάλασσα" των οποίων ο τραγουδιστής ερμήνευσε τα γνωστά σε όλους μας τραγούδια Frederico Garcia Lorca (με εξαίρετο ρυθμό), Μπάλος, Για ένα κομμάτι ψωμί κ.α.

    Η συναυλία ξεκίνησε με την εύθυμη και ρυθμική μπαλλάντα του Χάρη και του Πάνου "Σαντορίνη" κι έτσι ο παλμός του κοινού ανέβηκε από την αρχή. Ο Χάρης μιλούσε εκ μέρους των δύο αδερφών, κι αφού μας ευχαρίστησε που πήγαμε στην συναυλία μάς είπε ότι τώρα την "πουλεύει" (αποχωρεί) και πως θα επιστρέφει τακτικα. Εννοείται ότι επεσε πολύ γέλιο.

    Στη συνέχεια ο Πάνος είπε το Δωμάτιο. Επίσης ακούστηκαν τα τραγούδια (σε τυχαία σειρά: Προσωπικές οπτασίες, Blaib Troi cafe, Υπόγειο, Φάνης, Μια βραδιά στο λούκι, Νύχτωσε νύχτα, ρίτα ριτάκι, γέλα πουλί μου, Dont worry be happy, Δως μου το ψέμμα σου, Γυμνή Σκιά,η Μοναξιά του σκοινοβάτη, Καλό ταξίδι, κόκκινος χορός, Λουλούδι του δάσους, Μάρκος και Άννα, Μη γυρίσεις, Θεσσαλονίκη, Ο παλιάτσος κι ο ληστής, του Έρωτα(της αγάπης μαχαιριά) και από τον καινούριο δίσκο τα "Τρύπιες σημαίες" και "Αν είσαι Θεός".

    Και τώρα ας αναφέρω μερικές σκηνές από την συναυλία. Ο Χάρης αστειευόμενος έλεγε δείχνοντας τον Πάνο ότι έχει φέρει μαζί και τον βοηθό του, στον οποίο μαθαίνει την δουλειά Σε ένα σημείο ο Χάρης πέταξε ένα "Γεια σου Γιώργο καβ...ρη" το οποίο δεν καταλάβαμε σε ποιον πήγαινε!

    Μετά είπε ότι τον τρώει η μυτούλα του και φοβάται μήπως έχει πάθει άνθρακα, γιατι αλληλογραφεί με ένα φίλο του από το Los Angeles και στέλνει ο ένας στον άλλο κάρτες πόκεμον! :D Όταν είπε ότι τον τρώει η μυτούλα του, κάποιος πρέπει να πετάχτηκε και να είπε "από την Κόκα" και τότε αυτός είπε ότι Δεν πίνει τέτοια ποτά, και ότι την βρίσκει πάνω στο Μέτσοβο με κρασάκι και φαγητό. Εκεί λέει έγραψε και το "Του Έρωτα".

    Άλλο στιγμιότυπο είναι όταν είπε κάτι για το bigbrother, πέταξε ένα ότι γουστάρει τη Μαίρη, συμπληρώνοντας απομακρυνόμενος από το μικρόφωνο, "χ...νω"! και οτι προτιμάει την μητέρα της που την εβλεπε και "χθές στον Μάκη" (τριανταφυλλόπουλο). Εννοείται ότι το κοινό από κάτω είχε ξεραθεί στα γέλια.

    Στο τραγούδι Μια βραδιά στο λούκι, ο Πάνος είπε την κλασσική πλέον πρόταση που λέει στις ζωντανές εμφανίσεις "Τώρα θα σας πούμε ένα τραγούδι που είναι αφιερωμένο σε αυτούς, που η χυλόπιτα δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός στη ζωή τους, αλλά ο ίδιος ο τρόπος ζωής του", φυσικά το τραγούδι το τραγούδησε όλος ο κόσμος. Πανζουρλισμός έγινε με το Ρίτα ριτάκι όπου είχαν σηκωθεί οι πάντες όρθιοι και τραγουδούσαν και χόρευαν στον ρυθμό του τραγουδιού!

    Ο Χάρης σε ένα σημείο είπε ότι θα μας πεί ένα τραγούδι που έγραψε Κάπου, κάποτε, για μια γυναίκα με την οποία την πάτησε, άλλωστε όπως συμπλήρωσε "9 στα 10 του Τσιτσάνη το ίδιο θέμα είχανε", και τότε είπε το Νύχτωσε Νύχτα προς μεγάλη έκπληξη και ενθουσιασμό του κοινού.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία του κοινού ήταν κοπέλες. Και σχεδόν όλοι ήταν σε περίπου σε σχολικές και φοιτητικές ηλικίες από 15-25, χωρίς βέβαια αυτό να είναι απόλυτο, αλλά τουλάχιστον αυτό το συμπέρασμα έβγαινε με το μάτι.

    Άλλη χιουμοριστική στιγμή ήταν όταν ο Χάρης είπε "Σκηνοθέτη ρίξε τα φώτα πάνω μας να χορέψουμε τον τελευταίο χορό", τότε επεσαν πάνω τους άσπρα φώτα και άρχισε ένας ζωηρός ρυθμός!Άρχισαν, λοιπόν, οι δυο τους να χορεύουν με αστείο τρόπο ενώ έκαναν αστείες χορευτικές φιγούρες πιασμένοι απ΄τα χέρια και κατέληξαν σε ένα πεταχτό φιλί στο στόμα! Είχε πάρα πολύ πλάκα αυτή η σκηνη!

    Προτελευταίο κομμάτι διάλεξαν να πουν το Σχήμα Λόγου (συγκάτοικοι είμαστε όλοι στην τρέλα) ξεσηκώνοντας για άλλη μια φορά το πλήθος. Ο Χάρης μας ευχαρίστησε όλους εμάς τους φίλους τους που τόσα χρόνια τους συμπαραστεκόμαστε και που τους αγαπούμε...Μετά έφυγαν, αλλα επέστρεψαν μετά τις προτροπές του πλήθους για "κι άλλο-κι άλλο" τραγούδι, αν και η επιστροφή τους ήταν από πριν προγραμματισμένη.

    Τότε ο Χάρης είπε "θα θέλαμε να έρθουνε στη σκηνή οι ισόβιοι φίλοι μας Γιώργος και Μπάμπης αν δεν έχουν φύγει ήδη!"

    ο Μπάμπης (Στόκας) δε φάνηκε και ο Χάρης και ο Πάνος αρχίσαν να τραγουδάνε το΄γέλα πουλί μου "Μου φαίνεται σα να ναι χθες μα πάνε τόσα χρόνια"... Τότε ο Γιώργος Νταλάρας ανέβηκε στη σκηνή και με την αξεπέραστη φωνή του μας συγκλόνισε όλους με το "Τίποτα δεν έχει αλλάξει και τίποτα δεν είναι όπως παλιά..."

    Άπειρη η συγκίνηση εκείνης της στιγμής...Ο Γιώργος ήταν απλά ντυμένος και φαινόταν λίγο έκπληκτος καθώς δεν περίμενε αυτήν την πρόσκληση αλλα την δέχτηκε με χαρά. Στο ρεφραίν του τραγουδιού ο Γίώργος κρατούσε το μικρόφωνο και έχοντας το κεφάλι του δίπλα στο κεφάλι του Πάνου τραγουδούσαν μαζί αγκαλιασμένοι, ενώ μετά πήγε και αγκάλιασε και τον Χάρη. Παρα πολυ συγκινητική στιγμή, κι έτσι τελείωσε η συναυλία...

    Δεν είναι λίγοι αυτοί που έφυγαν δακρυσμένοι, άλλωστε τελευταίος χορός ήταν αυτός, τελευταία συναυλία... Χάρη και Πάνο, αν και χώρια πλέον, ελπίζουμε να συνεχίσετε τις καταπληκτικές δημιουργίες σας, γιατί τις έχουμε όλοι ανάγκη!


    - Νοέμβρης 2001 -

    Tags
    Καλλιτέχνες:Γιώργος Νταλάρας



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    Η γνώμη σας;


    Τι σας αρέσει περισσότερο στα τραγούδια του Χάρη και του Πάνου Κατσιμίχα;

    Οι 'ψαγμένοι' στίχοι
    Η μελωδία στη μουσική
    Οι διφωνίες
    Η ερμηνεία των ίδιων



    Δημοσκόπηση | Αρχείο δημοσκοπήσεων

    _VOTES: 32

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε