ελληνική μουσική
    694 online   ·  210.832 μέλη

    Μια φορά κι έναν καιρό υπήρχε μία αξιόλογη show-woman που μας πρόσφερε αξιόλογα τραγούδια χορευτικής Soul και εντυπωσιακά video όπως το Alright. Μέχρι που έγινε ο θηλυκός κλώνος του αδερφού της...

    Alright - Janet Jackson

    Γράφει ο Κωνσταντίνος Παυλικιάνης (CHE)
    223 άρθρα στο MusicHeaven
    Τετάρτη 02 Μαρ 2011

    Το «Alright» κυκλοφόρησε το 1990 και είναι το τέταρτο single του τέταρτου δίσκου της Janet Jackson, «Rhythm Nation 1814». Το τραγούδι το έγραψε η Janet Jackson μαζί με τους Jimmy Jam και Terry Lewis, οι οποίοι έκαναν και την παραγωγή. Θέμα του τραγουδιού είναι μία γυναίκα που βρίσκει την αληθινή αγάπη στο πρόσωπο ενός φίλου.

    Το «Alright» είναι ένα καθαρό κομμάτι σκληροπυρηνικής χορευτικής Soul με τα δυνατά beats που υποστηρίζονται από τη φωνή της Janet Jackson. Η διάρκειά του, η οποία είναι μεγαλύτερη από 6 λεπτά, είναι αρκετή για να βάλει τον ακροατή στην Swing ατμόσφαιρα του τραγουδιού, ιδιαίτερα με το ορχηστρικό μέρος στο τέλος. Το τραγούδι περιέχει sample από το «Think (About It)» του Lyn Collins που είχε κυκλοφορήσει το 1972 σε παραγωγή του James Brown. Το ρεφρέν του ίδιου τραγουδιού χρησιμοποιήθηκε και για το Hip-Hop τραγούδι «It Takes Two» των Rob Base και DJ E-Z Rock. Επίσης, υπάρχει και μία μεταγενέστερη ακόμα μεγαλύτερη εκτέλεση του «Alright», διάρκειας πάνω από 9 λεπτά (!), στην οποία συμμετέχει ο Heavy D και είναι η πρώτη εμφάνιση rapper σε τραγούδι της Janet Jackson.

    Alright - Janet Jackson

    Το «Alright» κυκλοφόρησε από την A&M στις Η.Π.Α. στις 27 Μαρτίου 1990, ενώ στη Μεγάλη Βρετανία κυκλοφόρησε τρεις μήνες αργότερα. Στις Η.Π.Α. έγινε χρυσό αλλά είναι το μόνο single από τα 7 που βγήκαν από το «Rhythm Nation 1814» που δεν ανέβηκε στις δύο πρώτες θέσεις, καθώς έφτασε μέχρι το Νο 4. Εντούτοις είναι το τέταρτο συνεχόμενο single του δίσκου που ανέβηκε στο Νο 1 του Dance Chart των Η.Π.Α. βοηθώντας την Janet Jackson να σπάσει το ρεκόρ της Madonna, ενώ έφτασε και ως το Νο 2 του Hot R&B/Hip-Hop Chart.

    Επίσης, έφτασε ως το Νο 3 στη Νότια Αφρική, Νο 7 στον Καναδά, Νο 20 στη Μεγάλη Βρετανία, Νο 29 στο Βέλγιο και Νο 43 στη Γερμανία. Γνώρισε και πολλές διαφορετικές εκτελέσεις από την ίδια την Janet Jackson καθώς έχουν κυκλοφορήσει περίπου 23 εκδοχές (!) του τραγουδιού, με διάρκεια που ποικίλλει από τα 3:26’’ μέχρι τα 9:10’’.

    Η Janet Jackson για την ερμηνεία της στο «Alright» ήταν υποψήφια για το βραβείο Grammy στην κατηγορία «Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία R&B» ενώ το τραγούδι κέρδισε το βραβείο BMI Pop Award στην κατηγορία «Most Played Song».

    Alright - Janet Jackson

    Το video του τραγουδιού είναι μια μεγάλη παραγωγή στο ύφος των μιούζικαλ της δεκαετίας 1930, το οποίο και αποδίδει αποτελεσματικά. Σ’ αυτό συμμετέχουν η Αμερικανίδα χορεύτρια και ηθοποιός Cyd Charisse, οι Αφροαμερικανοί χορευτές Nicholas Brothers και ο διάσημος Αφροαμερικανός τραγουδιστής της Jazz, Cab Calloway, σε μία από τις τελευταίες του εμφανίσεις επί της οθόνης (πέθανε στις 18 Νοεμβρίου 1994).

    Στην αρχή βλέπουμε την Jackson με δύο άντρες χορευτές να φοράνε φανταχτερά κοστούμια και να κοιμούνται σε ένα παγκάκι. Ένας νεαρός διανομέας εφημερίδων τους πετάει μία εφημερίδα κι αυτοί ξυπνάνε. Τότε διαβάζουνε στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας ότι ο Cab Calloway βρίσκεται στην πόλη τους.

    Η Jackson και οι χορευτές της διασχίζουν την πόλη ώστε να πάνε στην κινηματογραφική πρεμιέρα της νέας ταινίας του Calloway, που λέγεται «Alright». Έξω από την είσοδο του κινηματογράφου, η Jackson, οι χορευτές της και οι φαν του Calloway περιμένουν να εμφανιστεί ο μεγάλος αυτός καλλιτέχνης. Η Jackson φαντάζεται τον εαυτό της ως προσκαλεσμένη του Calloway, ο οποίος εκείνη τη στιγμή κάνει την εμφάνισή του. Μέσα στο πανδαιμόνιο κάποιοι σπρώχνουν την Janet Jackson κι εκείνη πέφτει πάνω στο κόκκινο χαλί. Τότε ο Calloway της δίνει το χέρι του και τη βοηθάει να σηκωθεί. Μάλιστα της προτείνει να τον ακολουθήσει.

    Alright - Janet Jackson

    Η Jackson δεν πιστεύει στην τύχη της και γεμάτη χαρά μπαίνει, μαζί με τους χορευτές της, στη λιμουζίνα του Calloway. Σταματάνε σε κάποιο σημείο και τότε βγαίνουν έξω από τη λιμουζίνα κι αρχίζουν να χορεύουν μέσα στη μέση του δρόμου. Καθώς ανεβαίνουν στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου η Janet Jackson παρατηρεί ότι έχασε το ρολόι της. Η παρέα κατεβαίνει από το αυτοκίνητο τη στιγμή που ένα καθαριστικό του Δήμου ψεκάζει νερό βρέχοντας και τους χορευτές.

    Αργότερα, την ίδια νύχτα, βλέπουμε την Janet Jackson και τους χορευτές της να κοιμούνται στο παγκάκι ως άστεγοι –αποκαλύπτοντας έτσι ότι όλα ήταν ένα όνειρο. Εν τω μεταξύ, ο Cab Calloway, περπατά προς το παγκάκι και βάζει το ρολόι της Janet Jackson στο χέρι της. Επιδέξια, σαν να γλιστρά, απομακρύνεται λέγοντας «Alright»…

    Alright - Janet Jackson

    Η σκηνοθεσία του καταπληκτικού αυτού video clip είναι του Julien Temple. Ο Julien Temple, ο οποίος έχει γεννηθεί στο Λονδίνο το 1953, έχει σκηνοθετήσει μεταξύ άλλων το «Do You Really Want To Hurt Me?» των Culture Club, την ταινία «Absolute Beginners» και το ομώνυμο video του David Bowie, το «See You» των Depeche Mode, το «Come On Eileen» των Dexys Midnight Runners, το «Come Undone» των Duran Duran, το «Return To Innocence» των Enigma, το «Smooth Operator» της Sade, το «Undercover Of The Night» των Rolling Stones, το «I’m Your Baby Tonight» της Whitney Houston και πολλά-πολλά άλλα (τελειωμό δεν έχει ο κατάλογος).

    Το video του «Alright» μοιάζει με το αντίστοιχο του «When I Think Of You» της Janet Jackson, πράγμα φυσιολογικό αφού και τα δύο τα σκηνοθέτησε ο Temple. Το «Alright», όμως, είναι αυτό που κέρδισε τις εντυπώσεις καθώς είναι πιο «γυαλιστερό», πιο διασκεδαστικό αλλά έχει και πιο ωραίες χορογραφίες. Δικαιολογημένα κέρδισε το Billboard Music Video Award και το Soul Train Music Award στην κατηγορία «Best Music Video», ενώ σε ένα αφιέρωμα που έκανε το MTV στην Janet Jackson, ο Αμερικανός τραγουδιστής Usher αναπαρέστησε σκηνή από το video.

    Alright - Janet Jackson

    Στο DVD «The Rhythm Nation Compilation», που κυκλοφόρησε το 2001, υπάρχει μία σπάνια μεγάλου μήκους εκδοχή του «Alright», όπου κάνει και μία cameo εμφάνιση ο χαρισματικός «υπέρβαρος εραστής», Heavy D.

    Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια η Janet Jackson, η οποία γεννήθηκε στις 16 Μαΐου 1966 στην Indiana των Η.Π.Α., τείνει να γίνει ο θηλυκός κλώνος του αδερφού της, Michael Jackson. Οι ομοιότητές τους είναι όλο και πιο εμφανείς και αυτό δεν αφορά μόνο την εμφάνισή τους.

    Η Janet Jackson είχε το προνόμιο να ξεφύγει από τη σκιά της οικογένειάς της. Μπορεί η φωνή της να μην είναι ευρείας γκάμας αλλά έχει σίγουρα αρκετή «ψυχή και πνεύμα» που μπορεί να τα εκμεταλλευτεί στο μέγιστο για τα, επηρεασμένα από τον Prince, μη πολιτικής έκτασης funk/Pop τραγούδια της. Φαίνεται, όμως, πως πάσχει κι αυτή από το σύνδρομο της λανθασμένης διαχείρισης της καριέρας της.  Έβγαλε ένα σπουδαίο δίσκο, όπως το «Rhythm Nation 1814», αναμειγνύοντας ιντερλούδια με στερεοτυπικά αμερικάνικα electro-beats και τώρα δημιουργεί μεγαλύτερο θόρυβο γύρω από το στήθος της και την προκλητική επιδειξιμανία της, απόρροια της πλαστικής εικόνας της δεκαετίας μας, παρά με τα τραγούδια της...

    Alright - Janet Jackson

     

    ALRIGHT - Janet Jackson

    Seeing that your love's true
    Never I'll doubt you
    My heart belongs to you
    That's alright with me
    Worlds could end around me
    So in love that I can't see
    You and me were meant to be
    That's alright with me

    Friends come and friends may go
    My friend, you're real I know
    True self you have shown
    You're alright with me
    Thru thick and thick to thin
    I'll love you till the end
    You know it's true my friend
    You're alright with me

    Catch a fallin' star that shines
    Make a wish clap 3 times
    Dreams come true it's in the mind
    That's alright with me
    Your wish is my command
    Never thought I'd fall in love again
    Again with my best friend
    That's alright with me

    Always and everlasting
    This love is just not passing
    We're happy as can be
    Alright with me

     

    Κωνσταντίνος Παυλικιάνης





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    CHE
    #22047   /   03.03.2011, 06:49   /   Αναφορά
    Λάθος βίντεο μπήκε στο κείμενο, αφού αυτό που δείχνει είναι το ''Rhythm Nation'' και όχι το ''Alright''.

    Το σωστό βίντεο βρίσκεται εδώ: http://www.youtube.com/watch?v=QOgF6Jf-RLE

    Επίσης, θα πρέπει να διευκρινίσω ότι το κείμενο το έγραψα και το έστειλα για δημοσίευση πριν από 2 χρόνια, δηλαδή πριν το θάνατο του Michael Jackson, γι' αυτό και τα σχόλια στο τέλος του κειμένου μπορεί να φαίνονται λίγο περίεργα.
    Administrator
    #22048   /   03.03.2011, 18:27
    Διορθώθηκε το video, συγνώμη για το λάθος CHE και ευχαριστούμε για το άρθρο.

    CHE
    #22049   /   04.03.2011, 06:33
    Αυτά συμβαίνουν. Είναι ο Δαίμων του... ηλεκτρονικού τυπογραφείου.

    #22050   /   04.03.2011, 11:10   /   Αναφορά
    Άσχετα από το πότε έχει συγγραφεί το συγκεκριμένο άρθρο είναι μια πολύ σωστή μάτια και άποψη κατά την γνώμη μου μπράβο στον CHE
    CHE
    #22056   /   05.03.2011, 07:33
    Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια :-)

    #25044   /   25.07.2012, 20:54   /   Αναφορά

    Από λάστιχο δεν είναι, ροδάκια δεν έχουν, οι χώροι είναι μικροί...


    πως τα κάνουν όλ' αυτά τα χορευτικά;


    και καλά τα κάνουν... πως τα φαντάζονται;


    Σε μας γιατί δε συμβαίνει;;;


    (ο στίχος πάντως είναι πολύ γρήγορα εκφωνημένος, με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνεις ούτε να τον διαβάσεις - αρνητικό αυτό - ο ρυθμός χωράει και πιο "αργή" ερμηνεία - είναι ιδιαίτερα τσιτωμένος ο στίχος)


    Υπέροχο κομμάτι - Πολύ όμορφο - (κι ο λευκός τυφλός απατεώνας που χάλαγε την ατμόσφαιρα και την ηθική - που συνελήφθη - τι συμβολίζει)


    CHE μου άρεσε το όλον !!! Καλή συνέχεια !!!