ελληνική μουσική
    775 online   ·  210.833 μέλη

    Παρόλο που είναι ένα από τα σημαντικότερα τραγούδια της δεκαετίας του 1950, τα τελευταία χρόνια έχει σχεδόν ξεχαστεί από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς.

    At The Hop - Danny & the Juniors

    Γράφει ο Κωνσταντίνος Παυλικιάνης (CHE)
    224 άρθρα στο MusicHeaven
    Τρίτη 26 Απρ 2011

    At The Hop - Danny & the JuniorsΤο «At The Hop» περιλαμβάνεται στον ομώνυμο δίσκο των Danny and the Juniors που κυκλοφόρησε το 1957. Παρόλο που είναι ένα από τα σημαντικότερα τραγούδια της δεκαετίας του 1950, τα τελευταία χρόνια έχει σχεδόν ξεχαστεί από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, όπως άλλωστε συνέβη με τα περισσότερα τραγούδια της γενιάς του. Όμως την εποχή που κυκλοφόρησε ξεσήκωσε και τις πέντε ηπείρους και θεωρείται πλέον ένα από τα κλασικότερα τραγούδια του Rock and roll.

    Οι Danny and the Juniors σχηματίστηκαν στη Φιλαδέλφεια το 1955 και αρχικά ονομάζονταν The Juvenairs. Το συγκρότημα αποτελούνταν από τους Dave White (τενόρος, κιθάρα, πιάνο), Frank Maffei (τενόρος), Joe Terranova (βαρύτονος, τρομπέτα) και Danny Rapp (βασικός τραγουδιστής, drummer και χορογράφος του συγκροτήματος, αυτοκτόνησε με κυνηγετικό όπλο το 1983 σε ένα ξενοδοχείο στην Αριζόνα). Το 1957, ο στενός τους φίλος και τραγουδιστής John Medora τους σύστησε τον Artie Singer, ο οποίος δίδασκε φωνητική στον Medora. Ο Singer, ο οποίος έγινε manager του συγκροτήματος, είχε μία μικρή ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρία στη Φιλαδέλφεια, τη Singular Records. Έτσι, το συγκρότημα υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο.

    Ο Arthur Singer ξεχώρισε ένα τραγούδι, που είχε γράψει ο Dave White μαζί με τον John Medora, με τίτλο «Do The Bop». Το τραγούδι αυτό, το οποίο μετέτρεπε το δυναμικό πνεύμα του Rock and roll σε ένα πιασάρικο χορευτικό κομμάτι, ήταν εμπνευσμένο από ένα χορό που λεγόταν The Bop και που παρουσιαζόταν στη δημοφιλή τηλεοπτική εκπομπή του Dick Clark «American Bandstand». Εντούτοις, ο όρος «bop» ήταν ήδη εκτός μόδας και ο Dick Clark που άκουσε το τραγούδι πρότεινε στον Arthur Singer να αλλάξει τον τίτλο του τραγουδιού προτείνοντας το «At The Hop».

    Στην Αμερική της δεκαετίας του 1950, οι χώροι όπου διοργανώνονταν οι χοροί των γυμνασίων αποκαλούνταν συχνά «The Hop» ή «Sock Hop» επειδή οι διευθυντές των σχολείων υποχρέωναν τα παιδιά να βγάζουν τα παπούτσια τους για να μην γρατσουνίσουν το πάτωμα του γυμναστηρίου, όπου συνήθως γινόταν το μάθημα του χορού. Το συγκρότημα, λοιπόν, συμμορφούμενο στις υποδείξεις του Dick Clark και του Arthur Singer βάπτισε το τραγούδι «At The Hop» κάνοντας και τις απαραίτητες αλλαγές στους στίχους. Όπως άλλωστε ομολόγησε ο Joe Terranova: «Αν και ήμασταν μόλις 16 και 17 χρονών, δεν ήμασταν τόσο χαζοί ώστε να μην ακούσουμε τον Dick Clark!».

    At The Hop - Danny & the JuniorsΑλλά δεν ήταν μόνο το τραγούδι που άλλαξε τον τίτλο του. Ο Arthur Singer και ένας D.J. της περιοχής, ονόματι Larry Brown, είχαν την ιδέα να αλλάξουν το όνομα του συγκροτήματος σε Danny and the Juniors!

    Για να προωθήσει το συγκρότημα με το νέο του όνομα, ο Singer σκέφτηκε να στείλει ένα demo του «At The Hop» στους τοπικούς DJs. Έτσι, οι Danny and the Juniors μπήκαν στα Reco-Art Studios της Φιλαδέλφεια μαζί με τον παραγωγό Leon Huff. Η ηχογράφηση ήταν μονοφωνική κι έτσι όλοι οι μουσικοί έπαιζαν μαζί. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις το συγκρότημα ηχογραφεί συνέχεια μέχρι να πετύχει την αλάνθαστη λήψη και κάποιος από το στούντιο να τους πει την ατάκα: «Thats a take thats a wrap» (κάτι σαν «αυτό ήταν… τελειώσαμε»). Δεδομένου ότι ο παραγωγός είναι πραγματικά στο πόδι, την ακρόαση κάθε λήψης την έκανε ο μηχανικός ήχου ή οποιοσδήποτε άλλος βρισκόταν στο στούντιο.

    Στην περίπτωση των Danny and the Juniors, ο Arthur Singer έπαιζε μπάσο και δεν μπορούσε να κάνει την ακρόαση. Αυτός που έμενε να αποφασίσει ήταν ένας τύπος ονόματι Amil Courson, που δούλευε ως μηχανικός ελέγχοντας τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Μετά από 4 ώρες και 13 λήψεις, ο Courson είπε το πολυπόθητο «You Got It» πιστεύοντας ότι το αποτέλεσμα θα ικανοποιούσε τον Singer και το συγκρότημα.

    Σχολιάζοντας σχετικά ο Joe Terranova είπε: Προφανώς θα έγινε κάποιο λάθος στις προηγούμενες λήψεις. Όταν κάνει κάποιος λάθος σταματάμε. Π.χ. ο τραγουδιστής μπορεί να πει μια λάθος λέξη. Υπάρχουν πολλοί λόγοι. Ως παραγωγός δίσκων, κι είμαι κι εγώ παραγωγός, ξέρεις ποια είναι η καλή λήψη. Το νιώθεις όταν η λήψη έχει αυτό το «κάτι».

    Το «At The Hop», μέσα από τους στίχους του, περιγράφει τις κινήσεις που εκτελούνται σε ένα χορό καθώς και την αλληλεπίδραση των χορευτών με τον disc-jockey. Έτσι, συναντούμε λέξεις που παραπέμπουν σε συγκεκριμένες χορευτικές φιγούρες, όπως π.χ. η λέξη stroll στο στίχο «You can stop and you can stroll it», αλλά και οι λέξεις Chalypso και chicken που ακούγονται στη συνέχεια. Το Chalypso ήταν ένας χορός, ο οποίος συνδύαζε τις κινήσεις και τον ήχο του cha-cha με αυτόν του calypso (μείγμα μουσικής από την Αφρική και από την Καραϊβική που προέρχεται από το Trinidad) και που δημιουργήθηκε από τους χορευτές της εκπομπής «American Bandstand». Η κίνηση «chicken», όπως μαρτυρά κι η λέξη, είναι αυτή κατά την οποία οι χορευτές μιμούνται τις κινήσεις της κότας.
    Τα «bah» που ακούγονται κατά τη διάρκεια του τραγουδιού ερμηνεύονται με την εξής σειρά: 1ο bah από τον Joe Terranova, ο οποίος λέει και το «oh, baby», 2ο bah από τον Danny Rapp, 3ο bah από τον Frank Maffei, και 4ο από τον Dave White.

    At The Hop - Danny & the JuniorsΤο «At The Hop» κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 1957 ως το πρώτο single των Danny and the Juniors και αρχικά δεν ήταν παρά ένα άγνωστο τραγούδι ενός άγνωστου συγκροτήματος. Όταν όμως στις 2 Δεκεμβρίου της ίδιας χρονιάς παίχτηκε στην εκπομπή του Dick Clark η ανταπόκριση του κόσμου ήταν άμεση. Έπαιξε όμως κι η τύχη τον ρόλο της αφού χρειάστηκε να ακυρώσουν την εμφάνισή τους οι Little Anthony and the Imperials για να ζητήσει ο Dick Clark από τον Arthur Singer να του βρει ένα συγκρότημα ώστε να γεμίσει το κενό του προγράμματος. Και μαντέψτε ποιοι κάλυψαν αυτό το κενό…

    Οι Danny and the Juniors ανταπεξήλθαν άψογα στο play-back και σε λίγο το τηλεφωνικό κέντρο του καναλιού, αλλά και αυτό του Artie Singer, πήρε φωτιά από τους ακροατές που ήθελαν να μάθουν ποιο τραγούδι ήταν αυτό και ποιο συγκρότημα τραγουδούσε. Το «At The Hop» έκανε πάταγο και τα μέλη του συγκροτήματος από ανώνυμοι τραγουδιστές μετατράπηκαν μέσα σε μια νύχτα σε αστέρες!

    Το single πούλησε μέσα σε μία εβδομάδα 7.000 αντίτυπα μόνο στη Φιλαδέλφεια. Η Singular, όμως, ήταν μία μικρή δισκογραφική εταιρία τοπικής εμβέλειας και δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της ευρύτερης αγοράς. Έτσι, μετά την εμφάνιση των Danny and the Juniors στο «American Bandstand», πούλησε τα δικαιώματα του δίσκου στην ABC Paramount, η οποία ανέλαβε τη διεθνή διανομή, έναντι 5.000 δολαρίων.

    At The Hop - Danny & the JuniorsΣτις 9 Δεκεμβρίου του 1957, το «At The Hop» έκανε το ντεμπούτο του στα αμερικάνικα charts και ξεκίνησε την ξέφρενη πορεία του προς την κορυφή. Στις 6 Ιανουαρίου του 1958 ξεπέρασε σε πωλήσεις το «April Love» του Pat Boone και ανέβηκε στο Νο 1 των Η.Π.Α. όπου παρέμεινε επί 7 ολόκληρες εβδομάδες όντας ένα από τα πιο επιτυχημένα singles του 1958. Άλλωστε ήταν η πρώτη φορά που ένα single έμεινε τόσες εβδομάδες στο Νο 1 των Η.Π.Α. Οι Danny and the Juniors ανέβηκαν άλλες τρεις φορές στο Top 40 (συμπεριλαμβανομένου και του παρόμοιου ηχητικά «Rock ‘n’ Roll Is Here To Stay») αλλά το «At The Hop» παρέμεινε η μεγαλύτερη επιτυχία τους αλλά και η μοναδική που είχαν στη Μεγάλη Βρετανία, όπου έφτασαν ως το Νο 3 τον Φεβρουάριο του 1958.
    Συνολικά, το «At The Hop» πούλησε παγκοσμίως πάνω από 2.500.000 αντίτυπα και μάλιστα στις 15 Φεβρουαρίου 1958 έριξε από την κορυφή το «Jailhouse Rock» του Elvis Presley ανεβαίνοντας στο Νο 1 του United World Chart, όπου και παρέμεινε δύο εβδομάδες. Οι Danny and the Juniors είχαν κερδίσει πλέον και τη διεθνή αναγνώριση. Σύμφωνα με το περιοδικό Billboard, το «At The Hop» βρίσκεται στο Νο 23 των singles με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών!

    Μετά από αυτή την ξαφνική και αναπάντεχη επιτυχία, οι Danny and the Juniors άρχισαν μία σειρά εμφανίσεων και περιοδειών είτε μόνοι τους είτε με άλλους μεγάλους θρύλους του αμερικάνικου Rock ‘n’ roll όπως οι Fats Domino, Chuck Berry, Buddy Holly, Jerry Lee Lewis και Platters. Ταξίδεψαν χιλιάδες μίλια και διασκέδασαν εκατομμύρια κόσμο σε όλες τις πολιτείες των Η.Π.Α. καθώς και στον Καναδά, την Ευρώπη, τη Νότια Αμερική και την Ασία.

    Ο Joe Terranova θυμάται: Έπρεπε να πάρουμε τότε μερικές σημαντικές αποφάσεις. Εγώ πήγαινα ακόμα στο γυμνάσιο και έπρεπε να αποφασίσω αν θα έπρεπε να το παρατήσω και να αποποιηθώ κάποιας ανώτερης μόρφωσης προκειμένου να εργαστώ στο χώρο του θεάματος. Η ζωή μου άλλαξε δραματικά. Ο δικός μου στόχος ήταν να πάω στο πανεπιστήμιο του Drexel και να γίνω σχεδιαστής ή αρχιτέκτονας. Ήταν μια μεγάλη απόφαση που όλοι μας έπρεπε να πάρουμε. Ο Dave είχε υποτροφία από ένα πανεπιστήμιο. Δεν νομίζω, όμως, ότι ο Frank και ο Danny είχαν κάποιο σχέδιο για να σπουδάσουν. Μπήκαμε σ’ έναν κόσμο όπου κάναμε περιοδείες δίνοντας παραστάσεις σχεδόν κάθε βράδυ για τουλάχιστον ενάμιση χρόνο. Έτσι, παρατάς την εφηβεία σου και γίνεσαι διασκεδαστής. Κι αυτό ακριβώς συνέβη…

    At The Hop - Danny & the Juniors
    Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, όταν η μόδα του Rock ‘n’ roll άρχισε πια να περνάει και η Βρετανική Εισβολή ήταν πια γεγονός, οι Danny and the Juniors προσπάθησαν να επαναλάβουν την επιτυχία τους κυκλοφορώντας ένα sequel του «At The Hop» με τίτλο… «Back To The Hop». Όμως οι προσπάθειες αποδείχθηκαν άκαρπες καθώς το τραγούδι έφτασε μόλις στο Νο 80 των Η.Π.Α. Το συγκρότημα ποτέ δεν μπόρεσε να επαναλάβει την επιτυχία του, με μόνη ίσως εξαίρεση τον Ιούλιο του 1976 όταν ξανακυκλοφόρησε το «At The Hop» φτάνοντας μέχρι το Νο 39 της Μεγάλης Βρετανίας.

    Άλλες εκτελέσεις

    At The Hop - Danny & the Juniors
    Ο Nick Todd (ο μικρότερος αδερφός του Pat Boone) ηχογράφησε μία εκτέλεση του «At The Hop», η οποία έφτασε στο Νο 21 των Η.Π.Α. το Φεβρουάριο του 1958.

    Τον Αύγουστο του 1969 οι Sha-Na-Na έπαιξαν το τραγούδι στην περίφημη συναυλία στο Woodstock (περιλαμβάνεται στο «Woodstock Album»). Τότε οι Sha-Na-Na ήταν σχετικά άγνωστοι και έπαιζαν διασκευές επιτυχιών της δεκαετίας του 1950 καθώς και τραγούδια Doo-Wop (είδος της rhythm and Blues, ιδιαίτερα δημοφιλές στις Η.Π.Α. τη δεκαετία του 1950, που έκανε την εμφάνισή του στις κοινότητες των μαύρων και βασίζεται περισσότερο στα φωνητικά παρά στη μουσική). Στη συναυλία του Woodstock οι Sha-Na-Na έπαιξαν πριν τον Jimi Hendrix, γεγονός που βοήθησε την καριέρα τους οδηγώντας τους μέχρι την παρουσίαση δικού τους show στην τηλεόραση το 1977 αλλά και στη διάσημη συμμετοχή τους στο Grease.

    Το 1973 το «At The Hop» ακούστηκε στην ταινία του George Lucas «American Graffiti», όπου το τραγούδι ερμηνεύεται από ένα συγκρότημα (του ύφους της δεκαετίας του 1950) που στην ταινία αποκαλείται Herby & the Heartbeats αλλά στην πραγματικότητα το υποδύονταν οι Flash Cadillac & the Continental Kids, και οι οποίοι οπτικά ήταν φτυστοί οι Danny & the Juniors.
    Τον Ιούλιο του 1977 το «At The Hop» ακούστηκε στο επεισόδιο 222 του Muppet Show, όπου το ερμηνεύει ο Scooter μαζί με βατράχια!

    Την επόμενη χρονιά, το τραγούδι –στην πρώτη του εκτέλεση- ακούστηκε στην ταινία «Lemon Popsicle» (Γρανίτα Από Λεμόνι, 1978) καθώς και στην ταινία «Christine».

    Το 1995 οι Dash Rip Rock κυκλοφόρησαν μία παρωδία του τραγουδιού με τίτλο «Let’s Go Smoke Some Pot» (Πάμε να καπνίσουμε κανένα χορταρικό), η οποία περιλαμβάνεται στο άλμπουμ «Get You Some Of Me». Η απήχηση της παρωδίας ήταν τέτοια ώστε πλέον αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι των ζωντανών εμφανίσεων του συγκροτήματος.
    Το «At The Hop» αποτέλεσε επίσης την έμπνευση για το ομώνυμο τραγούδι που ηχογράφησε ο Devendra Banhart και που περιλαμβάνεται στο δίσκο «Nino Rojo» (2004).

    Τέλος, το τραγούδι χρησιμοποιήθηκε σε διαφήμιση της Διεθνούς Έκθεσης του Καναδά, όπου ο στίχος «Lets go to the hop» έγινε «Lets go to the Ex» (όπου Ex=exhibition).

     

    Κείμενο: Κωνσταντίνος Παυλικιάνης

    AT THE HOP - Danny & the Juniors

    Bah-bah-bah-bah (x4)
    At the hop

    Well, you can Rock it you can roll it
    You can stop and you can stroll it at the hop
    When the record starts spinning'
    You Chalypso with your chicken at the hop
    Do the Dance sensation that is sweeping' the nation at the hop

    Ah, let's go to the hop
    Let's go to the hop, (oh baby)
    Let's go to the hop, (oh baby)
    Let's go to the hop
    Come on, let's go to the hop

    Well, you can Swing it you can groove it
    You can really start to move it at the hop
    Where the jockey is the smoothest
    And the music is the coolest at the hop
    All the cats and chicks can get their kicks at the hop
    Let's go

    (Chorus)
    Let's go

    (Repeat Verses)
    (Chorus)

    Bah-bah-bah-bah (x4)
    At the hop!


    Tags
    Μουσικά Είδη:BluesDanceRockRock and RollSwingΜουσικά Όργανα:κιθάραΚαλλιτέχνες:BillboardBuddy HollyChuck BerryElvis PresleyJerry Lee LewisJimi HendrixΜουσική Εκπαίδευση:φωνητική



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #25036   /   25.07.2012, 09:19   /   Αναφορά

    {το βίντεο του άρθρου δεν ισχύει πια:


    στέλνω αυτό: http://www.youtube.com/watch?v=GwCGW58DTE4


    αν μπορεί ας γίνει η αλλαγή.}



    Είτε BOB είτε ΗΟΡ, ταιριάζει περισσότερο και ομοιάζει με ροκ εντ ρολ, παρά με ό,τι άλλο.


    Χαρούμενο φρέσκο (ακόμα και σήμερα) νεανικό γρήγορο. Πιστεύω θα επανέλθει.


    Καλή συνέχεια CHE !!!