ελληνική μουσική
    644 online   ·  210.833 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Aρθρα

    Μουσικοί... γεμάτοι έμπνευση!

    Παίρνει τις μαράκες η Μαριάννα (5 ετών), χτυπά ένα δικό της ρυθμικό μοτίβο & ζητά από το Γιάννη (4 ½ ετών), να χτυπήσει τον ίδιο ακριβώς ρυθμό με το...

    Μουσικοί... γεμάτοι έμπνευση!

    Γράφει το μέλος elodeioblog
    4 άρθρα στο MusicHeaven
    Παρασκευή 28 Οκτ 2011

    Γράφει η Σαββίνα Σταυρινίδου (*)

    Είναι Δευτέρα απόγευμα κι έχουμε μαζευτεί με τα παιδιά για το εβδομαδιαίο μάθημα μουσικοκινητικής αγωγής.

    Εκεί που παίζουμε με τα μουσικά οργανάκια και δείχνω ένα ρυθμικό μοτίβο στα παιδιά (συγκεκριμένα 4 σταθερούς χτύπους), παίρνει τις μαράκες η Μαριάννα (5 ετών), χτυπά ένα δικό της ρυθμικό μοτίβο και ζητά από το Γιάννη (4 ½ ετών), να χτυπήσει τον ίδιο ακριβώς ρυθμό με το ταμπουρίνο του. Ο Γιάννης χτυπά το ρυθμικό μοτίβο που του έδειξε η Μαριάννα και μιμούμενος το παράδειγμά της, βρίσκει με τη σειρά του ένα δικό του ρυθμικό χτύπημα, γυρίζοντας και κοιτάζοντας την Αλκμήνη (3 ετών), που παρακολουθούσε με ενδιαφέρον. Η Αλκμήνη θέλει κι αυτή να μπει στο παιγνίδι κι αρχίζει αμέσως να επαναλαμβάνει το ρυθμό του Γιάννη, χτυπώντας όλο χαρά τις καστανιέτες της. Στη συνέχεια ακολουθώντας το παράδειγμα των προηγούμενων παιδιών, βρίσκει κι η Αλκμήνη ένα δικό της ρυθμό, δίνοντας κατόπιν τη σκυτάλη σε μένα που έχω μείνει τελευταία.

    Έτσι τα παιδιά έφτιαξαν ένα δικό τους ολοκαίνουριο παιγνίδι, "συνθέτοντας" ο καθένας με τη σειρά του ένα δικό του "κομμάτι"! Κι εγώ είχα μια τάξη με μουσικούς… γεμάτους έμπνευση!

    Δοκιμάστε το κι εσείς στο σπίτι!

    Τι; Δεν έχετε μουσικά οργανάκια στο σπίτι; Κανένα πρόβλημα!

    • Διαλέξτε ένα μεγάλο πολύχρωμο φλιτζάνι κι ένα μικρό κουταλάκι. Βρείτε ένα ρυθμικό μοτίβο (π.χ. 4 σταθεροί χτύποι) και χτυπήστε το κουταλάκι στο φλιτζάνι. Έπειτα, ζητήστε από το παιδί να επαναλάβει το ρυθμό χτυπώντας κι εκείνο το φλιτζάνι με το κουταλάκι.
    • Εάν θέλετε να ανεβάσετε το βαθμό δυσκολίας της άσκησης, δοκιμάστε αντί για 4 σταθερούς χτύπους κάποιες εναλλαγές. Για παράδειγμα 2 αργά χτυπήματα και 2 γρήγορα!

    Καλή διασκέδαση!

    _______

    Μουσικοί... γεμάτοι έμπνευση! Με την υποστήριξη του Ελεύθερου Ωδείου


    (*) Η Σαββίνα Σταυρινίδου είναι μουσικοπαιδαγωγός και διδάσκει στο Ελεύθερο Ωδείο βρεφονηπιακή μουσική αγωγή και μουσικοκινητική.





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #23665   /   31.10.2011, 16:13   /   Αναφορά
    Η μουσικοκινητική αγωγή μπορεί να δώσει πολλές αφορμές όχι μόνο για δημιουργική έμπνευση, αλλά μπορεί να γίνει η αρχή για πάρα πολλά πράγματα που θέλει να διδάξει ο/ εκπαιδευτικός. Και δείχνει τις μεγάλες δυνατότητες που έχουν τα παιδιά, ιδιαίτερα εκείνα που διστάζουν ή εκείνα που φαίνεται να είναι "αδύναμα" σε άλλες δραστηριότητες.

    Αυτή είναι μια καλή αρχή! Ευχαριστούμε!