ελληνική μουσική
    605 online   ·  210.844 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Συνεντεύξεις

    Συνέντευξη με τον Νίκο Γεωργουσάκη

    Ένα νέος καλλιτέχνης μιλάει στο MusicHeaven σε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη για τη ζωή του, τη Μάρθα Φριντζήλα και τα ...Μετέωρα.

    Συνέντευξη με τον Νίκο Γεωργουσάκη

    Γράφει το μέλος sofiakarayianni
    4 άρθρα στο MusicHeaven
    Παρασκευή 11 Νοέ 2011

    Μεγαλωμένος στις γειτονιές των Αγίων Αναργύρων, μια περιοχή με μεγάλη παράδοση στο «να βγάζει» καλλιτέχνες, θα έλεγε κανείς ότι κάτι μαγικό συμβαίνει εκεί που ωθεί τους νέους προς τη μουσική. Πες μας πώς ξεκίνησε η δική σου σχέση με τη μουσική;

    Δε ξέρω αν συμβαίνει κάτι μαγικό εδώ, δε νομίζω ότι υπάρχουν γειτονιές που σε κάνουν μουσικό, επιστήμονα ή πολιτικό, αλλά σίγουρα όταν θέλεις να κάνεις κάτι και υπάρχει και το κατάλληλο περιβάλλον για να σε βοηθήσει είναι καλύτερα. Ήμουν τυχερός που γνώρισα κάποιους ανθρώπους εδώ που με έσπρωξαν, κατά κάποιο τρόπο, να ασχοληθώ με τη μουσική σοβαρότερα, όπως είναι ο Κώστας ο Σαρδέλης, που με παρακίνησε να μπω στο χώρο του Εθνικού Ωδείου και να μάθω πέντε πράγματα παραπάνω για αυτόν το μαγικό κόσμο της μουσικής. Ξεκίνησα σε ηλικία δεκαπέντε-δεκαέξι ετών και από τότε συνεχίζω να είμαι σπουδαστής και καθηγητής πλέον στο Εθνικό Ωδείο.

    «ΜΕΤΕΩΡΑ». Γιατί ονόμασες έτσι τη μουσική σου παράσταση και τι θα δούμε από σένα και τους φίλους σου μουσικούς στο Αγγέλων Βήμα;

    Μου ζητήθηκε από τους ανθρώπους του Αγγέλων Βήμα να δώσω ένα όνομα στην παράσταση και ήταν το πρώτο που μου ήρθε στο μυαλό, μιας και η ζωή μου κάνει πραγματικότητα σιγά-σιγά, τις ευχές που έκανα μικρός βλέποντας τα αστέρια να πέφτουν, βέβαια μέσα από την επίμονη δουλειά που κάνω όλα αυτά τα χρόνια. Εξηγώ ότι μετέωρα είναι ο επιστημονικός όρος των πεφταστεριών, αυτών των μικροσκοπικών κόκκων αστερόσκονης που καίγονται στην ατμόσφαιρα του πλανήτης μας και που βλέποντάς τα όλοι μας έχουμε κάνει ευχές, προσευχές. Βρίσκω ότι τα τραγούδια έχουν κοινά με τα μετέωρα μιας και τα δύο κουβαλούν ευχές και όνειρα ανθρώπων και τα δύο κρατάνε λίγο και χάνονται μέχρι να ξανάρθουν και όλο αυτό δε σταματάει ποτέ.

    Στις παραστάσεις μας στο Αγγέλων Βήμα θα παρουσιάσουμε μουσικές και τραγούδια απ' την επερχόμενη πρώτη δισκογραφική μου απόπειρα και διασκευές σε τραγούδια από καλλιτέχνες που αγαπάμε, τραγούδια παραδοσιακά και μέρος της δουλειάς των φίλων καλλιτεχνών που με τιμούν με την παρουσία τους, της Μάρθας Φριντζήλα που συμμετέχει και στο επερχόμενο άλμπουμ μου, του Βαγγέλη Μαρκαντώνη, που επίσης συμμετέχει και του Πέτρου Μπαλτάση που είναι ένας άνθρωπος που με βοήθησε πολύ τα πρώτα χρόνια της ενασχόλησης μου με τη μουσική, μέσα από τη Φιλαρμονική των Αγίων Αναργύρων.

    Συνέντευξη με τον Νίκο Γεωργουσάκη

    Πες μας δυο λόγια για τους εκλεκτούς καλεσμένους που έχεις συχνά στα Live σου; Και γιατί προτιμάς την "παρέα" στη σκηνή;

    Πάντα προτιμώ την παρέα στη ζωή και τις δουλείες μου γιατί πιστεύω ότι χωρίς καλή παρέα δε γίνεται τίποτα σ' αυτή τη ζωή. Προσπαθώ να παίζω και να τραγουδάω με ανθρώπους που πιστεύω ότι έχουμε πράγματα να μοιραστούμε και που σίγουρα θα περάσουμε καλά όποτε βρεθούμε, κάνοντας και αυτούς που μας ακούν να μπουν μέσα σε αυτό.

    Παρακολουθώντας κάποιος τον Νίκο Γεωργουσάκη τα τελευταία χρόνια θα τον έβρισκε σε διάφορα μουσικά στέκια να τραγουδάει ζωντανά και να «πειραματίζεται» επάνω στη σκηνή. Πιστεύεις στη δυναμική των Live εμφανίσεων και πως νιώθεις κάθε φορά που παίζεις και τραγουδάς για τον κόσμο;

    Έχω μια σχέση εξάρτησης με τις ζωντανές εμφανίσεις, πραγματικά όταν έχω καιρό να παίξω δε νιώθω καλά. Σίγουρα δεν είναι όλες οι βραδιές το ίδιο καλές, αλλά πάνω στη σκηνή  έχω νιώσει πολλές φορές αυτό το έντονο συναίσθημα, σχεδόν έκστασης, ένα πράγμα που είναι δύσκολό να το περιγράψεις με λόγια, αλλά νομίζω όσοι παίζουν μουσική και το έχουν πετύχει αυτό ξέρουν για τι πράγμα μιλάω. Πάνω στη σκηνή πρέπει να είσαι γυμνός από οποιοδήποτε ψεύτικο προσωπείο  μπορεί να χρειάζεται να φοράς σε άλλες δραστηριότητες στη ζωή σου, χωρίς κάποια επιδίωξη,  εκεί πρέπει να μπαίνεις σαν να πας για εξομολόγηση είσαι μόνο εσύ και αυτό που λες, δεν υπάρχει τίποτα άλλο εκείνη την ώρα. Όταν το καταφέρνουμε αυτό είμαι σίγουρος ότι το εισπράττει  και ο κόσμος.

     

    Ετοιμάζεσαι να κυκλοφορήσεις  το πρώτο σου cd με τραγούδια δικά σου και με πολλές και αξιόλογες συμμετοχές. Πες μας δυο λόγια για τη δουλειά σου αυτή, «πού θέλεις να φτάσεις» μέσα από τα τραγούδια σου;

    Στόχος και ματαιοδοξία μου είναι να αφήσω κάτι και εγώ στο πέρασμά μου από αυτόν εδώ τον κόσμο. Προσπαθώ να φτιάχνω τραγούδια όπως θέλω και να ακούω τραγούδια, δηλαδή με ειλικρίνεια, αυθεντικότητα, με στίχο ευθύ αλλά και έξυπνο και μουσικές που ντύνουν κατάλληλα την κάθε ιστορία χωρίς φανφάρες και τεχνικές επιδείξεις, απλά και  απέριττα. Αλλά και μόνο μουσικές όταν φτιάχνω(θα υπάρχουν και ορχηστρικά κομμάτια στο άλμπουμ), έχοντας ένα συναίσθημα ή μία εικόνα στο μυαλό μου προσπαθώ με ήχους και νότες να δημιουργήσω ένα κόσμο και όχι να κάνω κανενός είδους επίδειξη.

    Στην επερχόμενη δουλεία μου όπως είπα και πριν, θα συμμετέχει η Μάρθα Φριντζήλα που μου έκανε την τιμή να τραγουδήσει ένα ποίημα που έχω μελοποιήσει του Ζαχαρία Παπαντωνίου, την Κατάρα του πεύκου  απ' τα Ψηλά Βουνά, ένα ποίημα που μου είχε εντυπωθεί στο μυαλό απ' τα παιδικά μου χρόνια( Ανθολόγιο). Ο Βαγγέλης Μαρκαντώνης τραγούδησε ένα δικό μου κομμάτι και μέχρι το τέλος των ηχογραφήσεων  θα δούμε τι άλλο μπορεί να προκύψει σε συνεργασία.

    Συνέντευξη με τον Νίκο Γεωργουσάκη

    Τι πιστεύεις για το παρόν αλλά και για το μέλλον της ελληνικής μουσικής πραγματικότητας;

    Τα πράγματα είναι δύσκολα όσον αφορά τις εταιρίες, αλλά υπάρχει το ίντερνετ που έχει δώσει βήμα σε πάρα πολύ κόσμο, πολλές επιλογές. Έχει αλλάξει ο τρόπος που επικοινωνούμε πια τις μουσικές μας, θα δούμε.

    Είμαι πάντα αισιόδοξος για το μέλλον, ζούμε σε δύσκολους καιρούς αλλά πιστεύω ότι θα βρούμε τον τρόπο να ζούμε και δημιουργούμε, δε θα κάνουμε το χατίρι κανενός, εδώ θα είμαστε θέλουν δε θέλουν.

     

    ---------------------------

    Ο Νίκος Γεωργουσάκης, μαζί με ομάδα φίλων μουσικών θα παρουσιάσει για τρεις Κυριακές του Νοεμβρίου στο Αγγέλων Βήμα το μουσικό δρώμενο με τίτλο Μετέωρα.

    Μετέωρα είναι ο επιστημονικός όρος των ''πεφταστεριών'', αυτών των κοσμικών κόκκων αστερόσκονης που  καίγονται στην ατμόσφαιρα της Γης και που στην εικόνα τους οι άνθρωποι κάνουν ευχές, προσευχές, προσμένουν το καλύτερο. Τα τραγούδια από τη φύση τους είναι ένα είδος προσευχής, λυτρώνουν και απαλύνουν τον πόνο των ανθρώπων και τους συντροφεύουν σε κάθε στιγμή της ζωής τους. Κρατάνε για κάποια λεπτά και σβήνουν σαν μετέωρα. Κουβαλούν ευχές και βιώματα, ήχους και εικόνες που όλοι μας έχουμε δει ή έχουμε ονειρευτεί.   Στο δρώμενο θα παρουσιαστούν κομμάτια απ' την επερχόμενη πρώτη δισκογραφική δουλειά του Νίκου Γεωργουσάκη, καθώς και διασκευές  σε επιλεγμένα τραγούδια από καλλιτέχνες όπως  ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Γιάννης Αγγελάκας και άλλων, καθώς και των καλεσμένων καλλιτεχνών που θα εμφανιστούν.

    Μαζί του:

    6 Νοεμβρίου 2011: Μάρθα Φριντζήλα
    13 Νοεμβρίου 2011: Βαγγέλης Μαρκαντώνης
    20 Νοεμβρίου 2011: Πέτρος Μπαλτάσης

    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Νίκος Γεωργουσάκης: ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα, φωνή Χρήστος Κλαδάς: σαξόφωνο, κλαρίνο Θοδωρής Σκόνδρας: ακουστική κιθάρα, τζουρά, λαούτο Κώστας Μαυριδάκης: μπάσο Κωστάμος Γιακουμής: τύμπανα

    ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ: Από την Κυριακή, 6 Νοεμβρίου και για τρεις μόνο εμφανίσεις στις 21.00   Κυριακή 6, 13, 20 Νοεμβρίου 2011.   Τιμή εισιτηρίου:      10 €

    ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΛΙΣΣΟΒΑΣ Προπώληση εισιτηρίων:

    • Στο ταμείο του Αγγέλων Βήμα
    • Στο www.ticketshop.gr / Τ. 211 9552300
    • Σε όλα τα καταστήματα Public

    Λόγω περιορισμένων θέσεων και για δική σας καλύτερη εξυπηρέτηση, κρατήσεις  θέσεων στα τηλέφωνα 210 5242211 & 210 5242213, καθημερινά από τις 11.00 μέχρι τις 14.00 και από τις 18.00 μέχρι τις 22.00.

     





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε