ελληνική μουσική
    781 online   ·  210.833 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Aρθρα

    Ο ρόλος του DJ στην μουσική κάλυψη εκδηλώσεων

    Η επιτυχία ενός γάμου, μιας βάπτισης ή ενός πάρτυ βρίσκεται, σε μεγάλο βαθμό, στα χέρια του dj.

    Ο ρόλος του DJ στην μουσική κάλυψη εκδηλώσεων

    Γράφει ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ (DJTOLIS)
    2 άρθρα στο MusicHeaven
    Σάββατο 03 Δεκ 2011

    Όλοι μας, λίγο-πολύ, βρισκόμαστε κατά καιρούς σε κοινωνικές εκδηλώσεις γάμους – βαφτίσεις – εγκαίνια – πάρτυ. Στις  εκδηλώσεις πάντα  υπήρχε  μια ορχήστρα, άλλες φορές υποτυπώδη, ένα μπουζούκι και μια κιθάρα, ή ένα αρμόνιο, άλλες πάλι πιο οργανωμένα με ορχήστρα τεσσάρων-πέντε οργάνων, άλλες πάλι με ένα στερεοφωνικό ΗΙ-FI, αλλά ποτέ δεν έλειπε η μουσική κάλυψη απ αυτές. Πάντα μια εκδήλωση είναι ευκαιρία για γλέντι.

    Με τον καιρό, αρχίζει και αντικαθίσταται η ορχήστρα από Djs. Είτε  το οικονομικό, είτε η ποικιλία των τραγουδιών, ωθεί τον κόσμο σ' αυτή τη λύση. Σε ένα γάμο, φέρει ειπείν, όπου, εκτός των άλλων, το αλκοόλ ρέει άφθονο και το γλέντι «ανάβει», θα χρειαστεί να ακουστούν, εκτός των παραδοσιακών τραγουδιών και κάποια, Σύγχρονα - Rock – DiscoBlues, όπου η παραδοσιακή ορχήστρα, αδυνατεί να τα παίξει. Αυτή η ανάγκη, έδωσε την ευκαιρία σε μας να μπορέσουμε να ασχοληθούμε επαγγελματικά μ΄αυτές τις εκδηλώσεις.

    Η επιλογή του dj, είναι από τα πιο σημαντικά κομμάτια για την επιτυχία της εκδήλωσης.
    Ο dj, σε εύλογο χρονικό διάστημα πριν από κάθε εκδήλωση, θα πρέπει να έρχεται σε επαφή με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, να συζητά και να κάνει ένα πλάνο τις μουσικές επιλογές τους. Πάντα να σέβεται την επιλογή και τις επιθυμίες του κόσμου αλλά ποτέ δεν πρέπει να ξεφεύγει από την ροή που θα κάνει την μουσική κάλυψη εύηχη και  ευχάριστη. Η γνώση των τραγουδιών, η σειρά που θα παιχτούν, η μίξη (το σημαντικότερο) και φυσικά το ποσό ένας dj βρίσκεται μέσα στο χώρο και επικοινωνεί με τον κόσμο. Η μουσική παιδεία είναι νομίζω το κυριότερο προτέρημα που θα κάνει έναν dj επαγγελματία. Να τα ξέρει τα τραγούδια. Να μπορεί να καταλάβει ποια είναι αυτά που θα ανεβάσουν τον κόσμο στην πίστα, που θα τον κατεβάσουν. Ο κόσμος ξεφεύγει σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Από τη χαρά του και από τη ζάλη τα θέλει όλα δικά του. O dj πρέπει πάντα να βρίσκεται σε τέτοιο μέρος μέσα στο χώρο της εκδήλωσης που να μην είναι και τόσο εύκολη η πρόσβαση στους καλεσμένους. Για το πόσο σημαντικό είναι αυτό, θέλω να μου επιτραπεί να φέρω, ένα από τα πολλά, προσωπικό παράδειγμα. Σε μια βάφτιση, η θέση που είχαν τοποθετηθεί τα μηχανήματα μέσα στο μαγαζί ήταν τόσο λάθος, που και από τις τέσσερις  μεριές με πλησίασαν σχεδόν ταυτόχρονα και μου απαίτησαν τις επιθυμίες τους, η μια γιαγιά νησιώτικα η άλλη τσιφτετέλια και η νεολαία Ρουβά! Εγώ σε συνεννόηση με τους γονείς για τη ροη του προγράμματος, έπαιζα εκείνη τη στιγμή Pink Martini και Gotan Project! Το γύριζα από δω, το γύριζα από κει -πάντα σε συνεννόηση με τους γονείς (ο ένας γονιός είχε πιει αρκετά)- και τελικά, πριν φύγουν οι περισσότεροι  δυσαρεστημένοι, κατάφερα να τους ευχαριστήσω! Πως; Μάλλον λόγω πείρας…

    Η θέση του dj είναι πολύ λεπτή και σημαντική, για την επιτυχία της εκδήλωσης. Και όλα στηρίζονται στη συνεννόηση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

    Για την ροη και την εύηχη μουσική κάλυψη των εκδηλώσεων είναι αποκλειστικά υπεύθυνος ο dj!
    Άλλο non stop και άλλο μιξάρισμα. Ειδικότερα στημίξη της ελληνικής λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής, χρειάζεται πολλή δουλειά, πολλές μουσικές γνώσεις και προ πάντων να αγαπάς, να είσαι ερωτευμένος, μ΄αυτό που κάνεις! Το μεγάλο θέμα της μίξης των τραγουδιών, βλέπω ότι οι περισσότεροι συνάδελφοι το έχουν αμελήσει. Τα ‘μπιτάκια’ που αντιγράφονται εύκολα από το internet, δεν φτάνουν, κύριοι συνάδελφοι και εκτός αυτού, έχουν γίνει «σούπα»! Γι αυτό προσοχή: η ευθύνη μας είναι μεγάλη. Αυτός που πληρώνει έχει την απαίτηση να τον ευχαριστήσεις όπως και εσύ αν ήσουν στη θέση του. ‘Μην κάνεις ότι δεν θέλεις να σου κάνουν’ λέει το ρητό. Είναι θέμα συνείδησης και αυτό ισχύει σε όλο το πάρε-δώσε της παροχής υπηρεσιών.

    Μουσική παιδεία- Οργάνωση και Αγάπη γι αυτό που κάνεις, είναι το τρίπτυχο της επιτυχίας.

    Σας ευχαριστώ.

    ΔΕΜΕΡΤΖΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ


    Tags
    Μουσικά Είδη:BluesDiscoΜουσικά Όργανα:κιθάρα



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #23771   /   03.12.2011, 19:21   /   Αναφορά
    Σωστός.... Ωραίο άρθρο DJTOLIS!
    #23773   /   03.12.2011, 19:34   /   Αναφορά
    Πολύ καλό το θέμα σου!!!
    #23779   /   05.12.2011, 11:36   /   Αναφορά
    Σας ευχαριστώ πολύ. Θέλω να ακούσω και τις δικές σας απόψεις πάνω στο θέμα