ελληνική μουσική
    585 online   ·  210.830 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Βιογραφίες

    Σωκράτης Μάλαμας

    Η πρώτη απόπειρα του Σωκράτη Μάλαμα στην ελληνική δισκογραφία ήταν ατυχής καθώς η LYRA απέρριψε το υλικό του ως "μη εμπορικό". Συνέχισε να παίζει σε λαϊκά μαγαζιά, ανακατεύοντας, δειλά-δειλά, δικά του τραγούδια στο πρόγραμμα, χωρίς φυσικά να αναφέρει ότι ο ίδιος τα έχει γράψει...
    Γράφει ο Γιώργος Αξάς (rapsodos)
    20 άρθρα στο MusicHeaven
    Κυριακή 04 Απρ 2004
    Ο Σωκράτης Μάλαμας γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου του 1957 στη Συκιά Χαλκιδικής. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε στη Στουτγάρδη της Γερμανίας όπου είχε εγκατασταθεί μόνιμα με τους γονείς του. Η πρώτη του επαφή με τη μουσική ήταν στα εφτά του χρόνια όταν και απέκτησε ένα μπουζούκι, δώρο του πατέρα του. Μέχρι τα δεκατρία του χρόνια δεν υπήρξε συνειδητά σοβαρή ενασχόληση με τη μουσική μέχρι που πήρε την πρώτη του κιθάρα. Δεκαεπτά ετών ο Μάλαμας ξεκινά μαθήματα κιθάρας στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και μόλις τελειώνει το Λύκειο αφήνει και πάλι την Ελλάδα για τη Γερμανία όπου και παρακολουθεί μαθήματα μουσικής στο Ωδείο της Στουτγάρδης. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα κατεβαίνει στην Αθήνα για σπουδές στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής του όπως ο ίδιος έχει πει, έχοντας δασκάλους τον Βαγγέλη Ασημακόπουλο και το Νότη Μαυρουδή.

    Από το 1980 είναι επαγγελματίας μουσικός. Εργάστηκε ως δάσκαλος κιθάρας καθώς και σε λαϊκά μαγαζιά για αρκετό καιρό, ενώ τα τελευταία χρόνια πριν ξεκινήσει την προσωπική του δισκογραφία ανήκε στην ορχήστρα του Νίκου Παπάζογλου. Η πρώτη του απόπειρα στην ελληνική δισκογραφία ήταν ατυχής καθώς η LYRA απέρριψε το υλικό του ως "μη εμπορικό". Συνέχισε να παίζει σε λαϊκά μαγαζιά, ανακατεύοντας, δειλά-δειλά, δικά του τραγούδια στο πρόγραμμα, χωρίς φυσικά να αναφέρει ότι ο ίδιος τα έχει γράψει... Τα τραγούδια αυτά άκουσε και αναγνώρισε ο Νίκος Παπάζογλου οπότε τον πείθει να μπει στο studio και να ετοιμάσει την πρώτη του δουλειά η οποία κυκλοφορεί με τίτλο "Ασπρόμαυρες Ιστορίες" το 1989.




    1989 Ασπρόμαυρες Ιστορίες (Lyra 4519 LP-CD) Στίχοι, μουσική και ερμηνεία Σωκράτη Μάλαμα. Την ενορχήστρωση και την ηχοληψία επιμελήθηκε ο Νίκος Παπάζογλου. Μπαλάντες με λιτούς αλλά άμεσους στίχους, που σε βάζουν αμέσως στο νόημα, δεμένοι με πανέμορφα αρπίσματα. Τραγούδια από αυτό το δίσκο είναι γραμμένα αρκετά χρόνια πριν την έκδοσή τους.




    1991 Παραμύθια (Lyra 4597 LP-CD) Δεύτερος δίσκος του Σωκράτη Μάλαμα. Συμμετέχουν η Μελίνα Κανά, ο Ν. Παπάζογλου και η Όλγα Δαραινίτη. Μια δουλειά στην οποία ο συνθέτης αρχίζει να μας φανερώνει σιγά σιγά και το λαϊκό του πρόσωπο.








    1992 Της Μέρας και της Νύχτας (Lyra 4654 LP-CD) Η Μ. Κανά σε τραγούδια με μουσική του Σωκράτη Μάλαμα. Στίχους έχουν γράψει Μ. Ρασούλης, Γιάννης Τσατσόπουλος και Σ. Μάλαμας. Γνήσιος λαϊκός ήχος με το Σωκράτη να πατά γερά στα σκαλοπάτια της ελληνικής μουσικής. Πολυαγαπημένο τραγούδι του ελληνικού κοινού αναδεικνύεται το «Να βάλω τα μεταξωτά» σε στίχους Γ. Τσατσόπουλου και ερμηνεία της Μελίνας Κανά.






    1993 Κύκλος (Lyra 4744 LP-CD) Μουσική, ερμηνεία και ενορχήστρωση του Σωκράτη Μάλαμα. Στίχους έχουν γράψει οι Σωκράτης Μάλαμας, Ανθούλα Αθανασιάδου, Γ. Τσατσόπουλος, Γιώργος Αθανασόπουλος και Θανάσης Παπακωνσταντίνου. Με αυτόν το δίσκο ήρθε και η καθιέρωση του Σωκράτη στους κορυφαίους του είδους. Τραγούδια που αγαπήθηκαν και τραγουδήθηκαν πολύ από το κοινό.






    1996 Λαβύρινθος (Σωκράτης Μάλαμας) (Lyra 4845 LP-CD) Στίχοι, μουσική και ερμηνεία του Σωκράτη Μάλαμα, εκτός των τραγουδιών «Είναι σκοτάδι» - στίχοι Γ. Αθανασόπουλος, «Μισή πίστη» - στίχοι Οδυσσέα Ιωάννου και «Ανάβω μια φωτιά» που τραγουδά η Μελίνα Κανά.






    > 1998 13000 Μέρες (Lyra 4902 CD) Μουσική, ερμηνεία και ενορχήστρωση του Σωκράτη Μάλαμα. Στίχους έχουν γράψει ο ίδιος και οι Αλκης Αλκαίου, Φωτεινή Λαμπρίδη, Γ. Αθανασόπουλος ενώ υπάρχει και το μελοποιημένο ποίημα του Κ.Π. Καβάφη «Δεκέμβρης του 1903».


    1999 Νίκος Ξυδάκης - Σωκράτης Μάλαμας (Lyra 4946 CD) Ο Σ. Μάλαμας ερμηνεύει τραγούδια σε μουσική του Νίκου Ξυδάκη και στίχους των Μιχάλη Γκανά και Θοδωρή Γκόνη.


    2000 Ο Φύλακας κι ο Βασιλιάς (Lyra 4970 CD) Ο έβδομος προσωπικός δίσκος του Σωκράτη Μάλαμα, περιέχει τόσο λαϊκά τραγούδια όσο και άλλα που μας επαναφέρουν στα αυτιά τα ακούσματα απ' τις πρώτες του δουλειές αφού υπάρχει σε αρκετά τραγούδια ο ηλεκτρικός ήχος. Στο δίσκο υπάρχουν δύο συμμετοχές, αυτές των Μανώλη Λιδάκη που ερμηνεύει δυο τραγούδια και της Μελίνα Κανά σε άλλα δύο. Στίχους έχουν γράψει οι Αλκης Αλκαίος, Φωτεινή Λαμπρίδη, Οδυσσέας Ιωάννου, Θανάσης Παπακωνσταντίνου καθώς και ο ίδιος ο Σωκράτης Μάλαμας.




    Το τελευταίο CD του Σωκράτη Μάλαμα από τη Lyra, με 14 νέα τραγούδια σε μουσική Σωκράτη Μάλαμα ενώ τους στίχους υπογράφουν ο Αλκης Αλκαίος, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Σωκράτης Μάλαμας και Πηγή Καφετζοπούλου.




    Παρτιτούρες του Σωκράτη Μάλαμα




    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #498   /   05.04.2004, 12:24   /   Αναφορά
    Πολύ ωραίο, πλήρες και κατατοπιστικό όπως πάντα το άρθρο σου Γιώργο. Τελικά, η ικανότητα των δισκογραφικών εταιρειών, να ανακαλύπτουν τα νέα ταλέντα, είναι παροιμιώδης. Δεν ήξερα ότι αρχικά είχαν απορρίψει και το Μάλαμα!!! Βέβαια θα μου πεις ότι, εδώ αρχικά είχαν απορρίψει τον Elvis Presley, ο Μάλαμας θα γλίτωνε;
    Administrator
    #499   /   05.04.2004, 15:25
    Εγώ χαίρομαι που επιτέλους ο Σωκράτης Μάλαμας αποκτά οντότητα και στο δικό μας site. Η αλήθεια είναι οτι τον έχουμε παραμελήσει, κυρίως στην ενότητα με τις παρτιτούρες, όπου έχουμε ελάχιστες δικές του. (όποιος μπορεί ας στείλει)



    Στους Συνδέσμους υπάρχουν links προς διάφορα sites που έχουν φτιαχτεί για τον Σωκράτη.




    #812   /   17.09.2004, 01:02
    Έπρεπε πρώτα να το διάβαζα και μετά να απαντούσα στο κουίζ...

    Θα ήξερα έτσι πως πήρε τη πρώτη του κιθάρα...



    Μπράβο πάντως για τη παρουσίαση!




    #8037   /   19.04.2007, 19:24
    Πολύ χαίρομαι που υπάρχει αυτό το κείμενο για τον Σωκράτη Μάλαμα. Πολύ αγαπημένος!

    Δεν ήξερα ότι μεγάλωσε στη Στουτγκάρδη. Τώρα έχουμε και κάποια ελπίδα να τον πετύχουμε σε ένα live του εδώ, στη Γερμανία δηλαδή. Πολύ χαίρομαι!

    Ότι όμως τον απέρριψαν οι δισκογραφικές εταιρείες, δεν μου φαίνεται περίεργο. Αφού, πάντα ψάχνουνε το εμπορικό αντί το ¨κάτι άλλο". Εσύ φίλε μου, λες για τον Έλβις, εγώ θα προσθέσω πως αν δεν υπήρχε η Γαλάνη, δεν θα είχαμε ούτε τον Αλκίνοο.



    Φιλιά!!




    #9476   /   18.09.2007, 16:50
    Τι να πεις για τον Σωκρατη;Οτι εχει φωναρα;Οτι εχει γραψει τραγουδαρες;Τελοσπαντων,αυτο που εχει σημασια ειναι οτι παρα την ατυχη πρωτη του προπαθεια στη δισκογραφια,τελικα καταφερε να φτασει εκει που εχει φτασει χωρις γλειψιματα,φανφαρες και δημοσιοτητα.Διακριτικος και με χαραγμενη την υπογραφη του σε καθενα απο τα τραγουδια του.Μονοτονος και συγχρονως εκρηκτικος.Γι'αυτο και οταν καποιος που ξερει τη δουλεια του ακουσει ενα κομματι του αμεσως θα πει:αυτο ειναι Μαλαμας!!

    #9483   /   18.09.2007, 23:59   /   Αναφορά
    με το μαλαμα συγκλονιστηκα οταν σε ενα προγραμμα μουσικησ αναλυσε ενασ φιλος τα κομματια του.εκει ειδα οτι μπορει σ ενα κομματι να εβαζε απλα ενα οργανο ετσι απλα για μια στιγμη.για ενα δευτερολεπτο.μπορουσε να εχει ενα φρου μονο σε μια φυσαρμονικα(συγνωμη αν δε ξερω μουσικουσ οροθσ αλλα το παραθετο οπωσ το αντιληφθηκα)σ ενα ολοκληρο κομματι.ειναι μια μουσικη ιδιοφυια.ειναι φοβερος.και δε θελω να λεω παλι για τον παπ αλλα χαιρομαι οταν βοηθαει τετοιουσ ανθρωπουσ.δε ξερω ισωσ ο μαθητησ να ξεπερασε το δασκαλο.κι αυτο ειναι πολυ ομορφο.γιατι η καλη μουσικη και θα εξελισεται αλλα και δε θα χανει τη συναισθηματικοτητα και την ομοφη ταξιδιαρικη και ενιοτε αναγκαια μελαγχολικη μορφη τησ.
    #9491   /   19.09.2007, 04:53   /   Αναφορά
    AΠΟΣΠΕPITHΣ

    Θανάση Παπακωνσταντίνου/Tης Aγάπης Γερακάρης/Lyra 1996





    H μέρα φεύγει, ποιός την κλέβει, ήξερα μα ξέχασα

    όσοι δουλέψαν κι όσοι παιδέψαν τα λερωμένα πέταξαν



    Kι εσύ αποσπερίτη μου του δειλινού ταιριάζεις

    άδολα είναι τα μάτια σου και μην τα κατεβάζεις



    Oι πολιτείες πάντα χορεύουν σε ρυθμό Kιρκαδιανό

    τα φώτα ανάβουν να προλάβουν της νύχτας το μετέωρο.



    Kι εσύ…



    Tα βήματά μας άθελά μας, είναι δώρα ακριβά

    γι αυτούς που μένουν και περιμένουν το σούρουπο μιαν αγκαλιά.



    Kι εσύ…



    Mες στο σκοτάδι θα 'ρθουν πάλι μακρινές μαρμαρυγές

    να ψιθυρίσουν, να μας θυμίσουν τρείς απανωτές φορές.







    TPIA POYMΠAΓIAT

    Mουσική Θανάση Παπακωνσταντίνου

    Ποίηση Oμαρ Kαγιάμ



    Σήκω και δώσε μου κρασί τα λόγια είναι καμμένα

    απόψε το χειλάκι σου είναι το παν για μένα.

    Kι όσο για τα ταξίματα και για τα κρίματά μου

    τα βλέπω σαν τα κατσαρά μαλιά σου μπερδεμένα.



    Για εκείνα που δεν έκανα και που 'χω καμωμένα

    αν έχω τη ζωή σωστά είτε στραβά παρμένα

    αυτό θα 'ν' το μαράζι μου κρασί λοιπόν ποιός ξέρει

    μην βγαίνει τούτη η αναπνοή στερνή φορά από 'μένα



    Oταν θελήσει η μοίρα μου τον κόσμο αυτό ν' αφήσω

    και κάθε ελπίδα για ζωή απ' την καρδιά μου σβήσω

    μια κούπα από τη στάχτη μου να φτιάξετε συντρόφοι

    σαν θα γεμίζει με κρασί ίσως να ξαναζήσω







    ΠPIΓKHΠEΣA

    Σωκράτη Mάλαμα



    Aλλα θέλω κι άλλα κάνω

    πως να σου το πω

    έλεγα περνούν τα χρόνια

    θα συμμορφωθώ.



    Mα είναι δώρο άδωρο

    ν' αλλάξεις χαρακτήρα

    τζάμπα κρατάς λογαριασμό,

    τζάμπα σωστός με το στανιό



    Eξω φυσάει αέρας

    κι όμως μέσα μου

    μέσα σ' αυτό το σπίτι

    πριγκιπέσα μου,

    το φως σου και το φως

    χορεύουν γύρω μας

    απίστευτος ο κόσμος

    κι ο χαρακτήρας μας.



    Aλλα θέλω κι άλλα κάνω

    κι έφτασα ως εδώ

    λάθη στραβά και πάθη

    μ 'εβγαλαν σωστό



    Ξημερώματα στο δρόμο

    ρίχνω πετονιά

    πιάνω τον εαυτό μου

    και χάνω το μυαλό μου
    #14290   /   03.06.2008, 15:28   /   Αναφορά
    Ωραίο άρθρο... ϊσως μπορούσε να είναι λίγο πιο μεγάλο...!
    #14339   /   04.06.2008, 22:31
    Πολυ ωραιο αρθρο,για τον αγαπημενο αυτον μουσικο...

    Θα μπορουσε οντως να ειναι λιγο πιο μεγαλο!

    Παντως μπραβο που στηριζονται αυτοι οι καλλιτεχνες απο εδω!

    #15633   /   26.07.2008, 13:33
    Καλά no comments για τον Σωκράτη...Ο πιο μάγκας ερμηνευτής συνθέτης και στιχουργος...

    #15638   /   26.07.2008, 16:10   /   Αναφορά
    εγω το σωκρατη μαλαμα δεν τον ηξερα εκτος απο την τηλεοραση κανω δυο φορες σε διαφημιστικο σποτ για το σιντι του

    το γνωρισα και μου αρεσε μεσα απο την συναυλια του 2006 στα 10 χρονια του μελωδια που ηταν με την χαρουλα αλεξιου και τον αλκινοο ιωαννιδη στο λυκαβηττο ,εκει εδωσα τα ρεστα μου και επαθα σοκ! κυριολεκτικα εχει καταπληκτικη φωνη και χροια ,και επισης αγαπησα παραφορα το τραγουδι του η πριγκιπεσσα ο μαλαμας ειναι ανεπαναλειπτος !!!!
    #16765   /   15.10.2008, 14:01   /   Αναφορά
    ο σωκκρατης μαλαμας ειναι μια σπουδαια φωνη και επιτελους ειναι αγνωρισιμος απο το ευρυ κοινο , αξιζει το καλυτερο γιατι εχει ολα τα φοντα να γινει μεγαλος και τρανος για μενα ειναι ενας πολυ καλος !! ερμηνευτης

    εγω τον σωκρατη μαλαμα τον γνωρισα καπου το 2003 περιπου αν δεν κανω λαθος που διαφημιζε στο alter ενα cd του δεν εντυπωσιαστικα βεβαια κιωλας γιατι οι φυτρωνουν πλεον σαν τα ρεπανακια εμποριο εγινε ποια μια μεγαλη βιομηχανια τεσπα!

    αλλα το 2006 οταν ο μελωδια εκανε αυτην την υπεροχη συναυλια στο λυκαβηττο με την χαρουλα αλεξιου τον αλκυνοο ιωαννιδη τοτε καταλαβα τη εστυ και Σ Ω Κ Ρ Α Τ Η Σ Μ Α Λ Α Μ Α Σ !! οταν το ακουσα live και ακουσα να τραγουδα το πριγκιπεσσα ενα καταπληκτικο τραγουδι εκεινη τη στιγμη λες και διαπερασε ρευμα ολο μου το σωμα ξεχασε και την αλεξιου κ ολα που εγω ειχα παει για την χαρουλα μια που ειμαι φαν της ! ολα τα λεφτα ...ο σωκρατης μας



    αυτα απο εμενα!!



    #17703   /   28.01.2009, 20:47   /   Αναφορά
    Συγχαρητήρια για την δημοσίευση του βιγραφικού του Σωκράτη Μάλαμα το οποίο είναι τέλεια . Έχει πει ,και έχει γράψει πολλά ωραία τραγούδια , από τα οποία αγαπημένο μου είναι το "Τσιγάρο Ατέλειωτο".
    #19020   /   12.10.2009, 04:26   /   Αναφορά
    μπράβο ρε φίλε είναι σπουδαίο κ αναγκαίο να κάνουμε τέτοιες αναφορές για αυτόν τον μεγάλο καλλιτέχνη και ποιητή... είναι τεράστιος κ είναι βαθιά μέσα μας...

    13000 μέρες

    νεράιδα

    καλληνυχτα

    νυχτερινό

    δεκεμβρης 1903

    τα πάγια κ άλλα πολλά πολλά