ελληνική μουσική
    635 online   ·  210.830 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Σε πρώτη εμφάνιση

    Νίκος Καρακαλπάκης - Μια εξαίσια φωνή (+videos)

    Ένας εξαιρετικός καλλιτέχνης που τον γνωρίσαμε για πρώτη φορά από τη συμμετοχή του στο συγκρότημα Graviton.

    Νίκος Καρακαλπάκης - Μια εξαίσια φωνή (+videos)

    Σάββατο 06 Οκτ 2012

    Ο Νίκος Καρακαλπάκης είναι απόφοιτος του τμήματος μουσικών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και αριστούχος παμψηφεί του τμήματος σύγχρονου τραγουδιού του Εθνικού Ωδείου Αθηνών. Δραστηριοποιήθηκε μουσικά από τα πρώτα του φοιτητικά χρόνια και επαγγελματικά ξεκίνησε ως  σόλο τραγουδιστής το 2004 με τη συμμετοχή του στο συγκρότημα Graviton και στον ομώνυμο δίσκο τους.

    Ο ίδιος επιμελήθηκε ή συμμετείχε σε μουσικές παραστάσεις σε χώρους όπως o Ιανός, το Ίδρυμα "Μ.Κακογιάννης", το μουσείο Μπενάκη, το μoυσειο Ηρακλειδών καθώς και σε  ανοιχτά θέατρα και μουσικές σκηνές σε όλη την Ελλάδα. Έχει συνεργαστεί με πολλούς και σημαντικούς Έλληνες ερμηνευτές.

     Η πρώτη του σημαντική συνεργασία ήταν με τον Γιάννη Σπανό στη σκηνή του Χαμάμ τον Μάιο του 2009, μαζί με την Πενυ Ξενάκη και τον Κώστα Καράλη. Ο Γιάννης Σπανός τον άκουσε σε αφιέρωμα που έγινε προς τιμή του στο εθνικό ωδείο Αθηνών και του ζήτησε να συνεργαστούν. Μετά από τρια χρόνια, ο στιχουργός και σταθερός συνεργάτης και φίλος του Γιάννη Σπανού, Κώστας Κωτούλας, του ζήτησε να κάνει επανεκτελεση το τραγούδι «Με πνίγει τούτη η σιωπή» που το 2007 είχε κάνει ο Γιώργος Καραδήμος κι έχουν ερμηνεύσει στο παρελθόν δυο μεγάλες φωνές,  η Μαρινέλλα και η Δήμητρα Γαλάνη.

    Άλλη μια σημαντική στιγμή του ήταν στις 29 Νοεμβρίου του 2011 την παραμονή της θρονικής εορτής  του Οικουμενικού Πατριαρχείου όπου ερμηνεύσε τραγούδια της Πηγης Λυκούδη στη συναυλία που δόθηκε υπό την αιγίδα του Ελληνικού Προξενείου στο Σισμανόγλειο Μέγαρο Κωνσταντινούπολης με τίτλο «Έλληνες ποιητές στην Κωνσταντινούπολη με μουσική της Πηγής Λυκούδη» προς τιμή και με τη παρουσία του Οικουμενικου Πατριάρχη Κων/πολεως κ.κ Βαρθολομαίου.Με την Πηγή Λυκούδη o Νίκος Καρακαλπάκης συνεργάζεται σταθερά από το καλοκαίρι του 2007. Τον Μαιο του 2012 ηχογράφησε σε μουσική της συνθέτριας και σε ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου το «Τριαντάφυλλο» από τον κύκλο τραγουδιών με τίτλο «Χορεύοντας με τον Ταΰγετο» που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το 2010.

    Τον Αύγουστο του 2012 κυκλοφόρησε  digital το αγγλόφωνο single «Τurning the tide» σε μουσική και στίχους του Gorgi (Έλληνα συνθέτη από την Θεσσαλονίκη) από την nucafe records.

    Από τον Μάρτιο του 2012 o Νίκος Καρακαλπάκης συνεργάζεται με τον σπουδαίο συνθέτη Γιώργο Χατζηνασιο  και πραγματοποιούν κοινές εμφανίσεις/συναυλίες ενώ από τις 26 Οκτωβρίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο θα εμφανίζεται στον «Ακροβάτη» στο Μεταξουργείο μαζί με την Πενυ Ξενάκη, τη Μαρία Κανελοπουλου και τον Γιώργο Τσοκάνη.





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #25492   /   10.10.2012, 12:46   /   Αναφορά

    Πραγματικά μια υπέροχη φωνή, και καλό παιδί συγχρόνως...