ελληνική μουσική
    503 online   ·  210.826 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Φταίνε Τα Τραγούδια

    Τραγούδι του Μήνα: «Αριστερόχειρη»

    Πριν λίγες εβδομάδες στον καινούριο δίσκο του Γιώργου Νταλάρα, «Τι θα πει έτσι είναι», γνωρίσαμε το τραγούδι «Αριστερόχειρη»

    Τραγούδι του Μήνα: «Αριστερόχειρη»

    Γράφει ο Σπύρος Αραβανής (spiroos)
    63 άρθρα στο MusicHeaven
    Παρασκευή 30 Νοέ 2012

    Το 2003,  από τις εκδόσεις Μελάνι, είχε κυκλοφορήσει το βιβλίο «Η αριστερόχειρη γυναίκα» του Αυστριακού συγγραφέα και σκηνοθέτη του ομώνυμου κινηματογραφικού έργου (ταινία του 1977) Πέτερ Χάντκε,  σε μετάφραση της Σώτης Τριανταφύλλου.

    Στα γερμανικά ο όρος  «αριστερόχερη γυναίκα» δηλώνει την αδέξια γυναίκα και η νουβέλα αυτή είχε ως κεντρικό πρόσωπο μια γυναίκα που «επανασταστεί» απέναντι στη μίζερη καθημερινότητά της διώχνοντας τον άντρα της και παραμελώντας το παιδί της στην προσπάθειά της να ξαναδεί από άλλη οπτική γωνία τα πράγματα.

    Πριν λίγες εβδομάδες στον καινούριο δίσκο του Γιώργου Νταλάρα, «Τι θα πει έτσι είναι»,  γνωρίσαμε μια μπαλάντα σε στίχους του στιχουργού- ποιητή Μιχάλη Γκανά και μουσική του Νίκου Αντύπα με τον τίτλο «Αριστερόχειρη».

    Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα τραγούδια τελευταίας εσοδείας, καθώς  μέσα σε τρία τετράστιχα ο δεξιοτέχνης Γκανάς καταφέρνει να είναι ερωτικός και εξομολογητικός και ταυτόχρονα να «σφάζει με το βαμβάκι» καυτηριάζοντας το σύγχρονο φαινόμενο της πολιτικής σύγχυσης: «Γυναίκα αριστερόχειρη σε δεξιές παρέες/γλυκιά μειοψηφία μου μ' αριστερές ιδέες».

    Το συμβολικό, λοιπόν, παιχνίδι με τις λέξεις «δεξιά» και «αριστερά» πιο  επίκαιρο από ποτέ, προσφέροντας στον ακροατή την ευχέρεια να επιλέξει ανάμεσα στο κυριολεκτικό του στίχου («αριστερόχειρη γυναίκα»)  και στη μεταφορική του σημασία δίνοντάς της όποιο νόημα αυτός θέλει. Θα μπορούσε κανείς να το εκλάβει μέχρι και ως έμμεση υπεράσπιση του Νταλάρα προς τη συζυγό του, Άννα, ως απάντηση, δηλαδή, στους επικριτές τους μετά τα θλιβερά γεγονότα με τις δωρεάν συναυλίες του πριν λίγους μηνες. Βεβαίως τέτοιες προεκτάσεις είναι τελείως υποκειμενικές και αυθαίρετες, οι συνειρμοί όμως, θα λέγαμε, δίκαιοι.

    Η ήσυχη μελωδία του Νίκου Αντύπα ενισχύει την εξομολογητική ατμόσφαιρα του τραγουδιού - με την απαραίτητη απογείωση στο ρεφρέν - ενώ η ερμηνεία του Νταλάρα ειδικά στο δεύτερο κουπλέ ενισχύει το σαρκαστικό του στίχου, περισσότερο αφηγείται παρά τραγουδά, μια επιλογή πέρα ως πέρα επιτυχημένη, καθώς όποια άλλη πιο «εσωτερική» και «ερωτική» θα λέγαμε ερμηνεία θα αποδυνάμωνε το «περιπαικτικό» του στίχου.

    Μιχάλης Γκανάς
    Μιχάλης Γκανάς
    Ο Γκανάς, λοιπόν, με αυτό το τραγούδι, δίνει άλλη ερμηνεία σε σχέση με τον Χάντκε, στον όρο «αριστερόχειρη γυναίκα». Δεν μιλά ως εγκαταλελειμμένος, αλλά ως ερωτευμένος άντρας και καταθέτει μαζί με τον Αντύπα και τον Νταλάρα ένα από τα πιο τρυφερά τραγούδια της σύχρονης ελληνικής δισκογραφίας, μια από τις πιο αισθαντικές μπαλάντες εν μέσω πολιτικής και κοινωνικής θυέλλης.

    Προσωπικά αισθάνθηκα οτι είχα ανάγκη από ένα τέτοιο τραγούδι γραμμένο με αγάπη, αμεσότητα («παν στην αγάπη μ' ασανσέρ, κι εσύ από τις σκάλες»), στοχοκεντρικό και πάνω από όλα με στιχουργική επιδεξιότητα χωρίς ποιητικά φορτώματα χωρίς αοριστολογικούς συναισθηματισμούς, πλαισιωμένο από μια πρωτογενή μελωδία χωρίς πολλά ηχητικά εφέ και από μια ήσυχη ερμηνεία χωρίς περιττούς εντυπωσιασμούς.

    Υ.Γ.: Για την ιστορία να πουμε οτι οι εκδόσεις Μελάνι, από όπου κυκλοφόρησε το βιβλίο, ανήκουν στην Πόπη Γκανά, σύζυγο του Μιχάλη Γκανά.

    Γυναίκα αριστερόχειρη κανένας δεν το ξέρει

    πως θα 'δινα για χάρη σου και το δεξί μου χέρι

    μ' αυτό να κάνεις τις δουλειές, μ' αυτό να μαγειρεύεις

    και με το χέρι της καρδιάς μονάχα να χαϊδεύεις

    Να σου 'ρθουν όλα δεξιά κι εγώ αριστερά σου

    ν' ακούω βράδυ και πρωί το χτύπο της καρδιάς σου

    Να σου 'ρθουν όλα δεξιά κι εγώ αριστερά σου

    ν' ακούω βράδυ και πρωί το χτύπο της καρδιάς σου

    Γυναίκα αριστερόχειρη σε δεξιές παρέες

    γλυκιά μειοψηφία μου μ' αριστερές ιδέες

    σιγά μιλάς, αργά φιλάς δεν είσαι σαν τις άλλες

    παν στην αγάπη μ' ασανσέρ, κι εσύ από τις σκάλες

    Να σου 'ρθουν όλα δεξιά κι εγώ αριστερά σου

    ν' ακούω βράδυ και πρωί το χτύπο της καρδιάς σου

    Να σου 'ρθουν όλα δεξιά κι εγώ αριστερά σου

    ν' ακούω βράδυ και πρωί το χτύπο της καρδιάς σου

    Γυναίκα αριστερόχειρη...

    Νίκος Αντύπας, Γιώργος Νταλάρας
    Νίκος Αντύπας, Γιώργος Νταλάρας





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #25964   /   30.11.2012, 10:15   /   Αναφορά

    Η ποιητική είναι αρκετά καλή. Μου άρεσε αν και ένα τρυφερό ποίημα, σε πρώτη ανάγνωση ερωτικό, μπερδεύεται μάλλον αρνητικά με πολιτικές δεδομένες τοποθετήσεις. Με χάλαγε λίγο αλλά προφανώς ο Γκανάς έχει κάποιο νόημα και τις κεντάει στο κείμενο. 



    Η μελοποίηση δεν κομίζει κάτι ιδιαίτερο, νομίζω ότι δεν είναι αντίστοιχη του κειμένου. Μια απαλή μελωδία στο πιάνο. Προσωπική μου πάντα άποψη...



    Τώρα η απόδοση του τραγουδιστή είναι αξιόλογη σε ψηλότερες νότες αλλά όχι τόσο καλή στην αρχή του τραγουδιού, στον 1ο και στον 4ο στίχο, που οι νότες είναι ακόμα χαμηλές και ο Νταλάρας σχεδόν παλεύει.... 

    #25968   /   30.11.2012, 23:12   /   Αναφορά

    Όμορφη μουσική....

    #26048   /   07.12.2012, 22:32   /   Αναφορά

    Αχ, δε μου άρεσε καθόλου το επίθετο αριστερόχειρη...


    Μου φαίνεται γελοίο, συγνώμη...

    #26092   /   11.12.2012, 10:15   /   Αναφορά

    Συγγνώμη παιδιά,με όλο το σεβασμό στους δημιουργούς και τον ερμηνευτή,το συνολικό αποτέλεσμα είναι απλά αδιάφορο.Πιστεύω ότι αν το ακούγαμε από τρεις άλλους δεν θα του δίναμε καμία σημασία.Δεν με έκανε να νιώσω τίποτα,ειδικά η μουσική...Χιλιοπαιγμένη και χωρίς καμία έμπνευση.Επίσης δεν μ' άρεσε καθόλου το δέσιμο μουσικής -στίχου.Πεταμένες λέξεις πάνω στη μουσική.

    #26106   /   13.12.2012, 13:10   /   Αναφορά

    Αυτό είναι το καλύτερο τραγούδι του μήνα;


    Το χειρότερο ποιό είναι;

    #26114   /   14.12.2012, 15:49   /   Αναφορά

    Ζήτω οι αριστερόχειρες!!!!

    #26833   /   10.03.2013, 05:35   /   Αναφορά

    μπερδευτηκα ρε παιδιά... που είναι το αριστερά και που το δεξια... γιατι ... χμμ.. μελωδική ποιητική απαγγελία με μεγάλα περιθώρια ποιητικής αδείας

    #27734   /   15.08.2013, 22:16   /   Αναφορά

    Ελλειψη σεβασμου στο Μιχαλη νομιζω.Υποψιαζομαι οτι ο χρονος που πηρε ο στιχος ειναι πολυ Δυσαναλογος σε σχεση με τη μουσικη,θα πω τολμηρα και συγχωρηστε με,με μια δυο μερες στο πιανο δε πατας απανω σε τετοια επιδεξια και τρυφερη καταθεση.

    #29237   /   29.07.2015, 14:35   /   Αναφορά
    Ένα από τα πιο όμορφα τραγούδια που γράφτηκαν τα τελευταία χρόνια. Όμορφο και μελωδικό μέσα από την ποιητική και τη μουσική απλότητά του
    #29238   /   29.07.2015, 15:23   /   Αναφορά
    Ε καλά μην τρελαθούμε τώρα ρε παιδιά. Υπήρξε μήνας που αυτό το τραγούδι ήταν το ωραιότερο; Ήταν δηλαδή τόσο φτωχός σε τραγούδια εκείνος ο μήνας αλλά εμείς έπρεπε σώνει και καλά να βγάλουμε κάποιο για καλύτερο; Σώνει και καλά; Έλεος!!!