ελληνική μουσική
    853 online   ·  210.833 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Μουσική Τεχνολογία

    Συστήματα στις κιθάρες σήμερα

    Ποιοί είναι οι βασικοί τύποι κιθάρας σήμερα;

    Συστήματα στις κιθάρες σήμερα

    Γράφει ο Σκιαθίτης Στέφανος (stefanos604)
    127 άρθρα στο MusicHeaven
    Σάββατο 08 Δεκ 2012

    Η προσέγγιση σ’ αυτό το θέμα που στο σύνολο του περιέχει πρακτικά συστατικά, γραμμένο από ένα ερασιτέχνη κιθαρίστα, έγινε κυρίως για εγκυκλοπαιδική μόρφωση (τουλάχιστον για μένα), πιστεύω, με πλήρη διασταύρωση και τεκμηρίωση των κειμένων, των σκαριφημάτων και των εικόνων ώστε οι μεν συμμετέχοντες μαθητευόμενοι να πάρουν τις βασικές γνώσεις και αργότερα να ασχοληθούν πιο εμπεριστατωμένα με το θέμα, οι δε καλοί γνώστες του θέματος να μας δώσουν περισσότερες πληροφορίες ή να διορθώσουν τυχόν ασάφειες. Η χρήση και Αγγλικών όρων γίνεται για να σας βοηθήσει για Googling στο διαδίκτυο.

    Οι μοντέρνες Κιθάρες μπορεί να έχουν: Fixed Bridge (γέφυρα με Σταθερό καβαλάρη) ή Floating Bridge (Κρεμαστή γέφυρα) και είτε μόνο για ένα είτε και για περισσότερα είδη διατομής χορδών (gauge). Στο εμπόριο κυκλοφορούν χορδές: light gauge, extra light gauge, medium gauge.

    Οι μεγαλύτερης διατομής χορδές δίνουν δυνατότερο ήχο και sustain αλλά ‘’πονούν’’ περισσότερο τα δάκτυλα κατά το πάτημα στα τάστα ενώ οι μικρότερης διατομής πατιούνται ευκολότερα στα τάστα, κάνουν ευκολότερο το bending είναι όμως πιο επιρρεπείς στο οξύνουν τον τόνο (overbending).

    Ο τόνος μιας χορδής είναι και συνάρτηση της gauge. Όσο μεγαλύτερη η διατομή τόσο βαρύτερη η χορδή, τόσο μεγαλύτερη απαίτηση για τέντωμα της για να δώσει τον ίδιο τόνο, τόσο πιο δύσκολο να την πιέσουμε στα τάστα.

    Πιθανόν, χρήση διαφορετικών gauge χορδών να απαιτεί ανύψωση των χορδών για να αποφύγουμε το buzzing με τα τάστα. Η ανύψωση ή το χαμήλωμα γίνεται είτε από τη γέφυρα είτε από τη βίδα allen του μπράτσου.-Δηλαδή οι καλές ακουστικές και ηλεκτρικές κιθάρες έχουν μέσα στο μπράτσο ενσωματωμένη μια σιδερένια ράβδο (truss rod ), η καμπυλότητα της οποίας (και επομένως και του μπράτσου) μπορεί να ρυθμιστεί με κλειδί ΑΛΛΕΝ έτσι ώστε να μπορεί να επαναφέρει τυχόν σκέβρωμα του μπράτσου. Για το μπράτσο επιλέγεται συνήθως έβενος ή τριανταφυλλιά, που δίνουν καλύτερη αίσθηση στο παίξιμο και αντέχουν στις φθορές.

    Οι βασικοί τύποι κιθάρας είναι:

    • Η κλασσική Κιθάρα (Με ναϋλον χορδές)

    • Η Ακουστική Κιθάρα (Με μεταλλικές χορδές). Στις περισσότερες ακουστικές παίζεις στα πρώτα 12 τάστα- το πολύ βέβαια...

    • Οι Archtop Κιθάρες ( το μπροστινό και συχνά το πίσω μέρος τους είναι καμπυλωτό αντί επίπεδο- όπως το βιολί, άρα μεγαλύτερος χώρος αντηχείου. Το σύνολο σχεδόν των Archtop έχουν μαγνήτες και άρα μπορεί να είναι είτε απλές ακουστικές ή ηλεκτρικές)

    • Η ηλεκτρική κιθάρα η οποία αξιοποιεί το αξίωμα της Ηλεκτρομαγνητικής Επαγωγής για να μετατρέψει- με τους ηλεκτρομαγνήτες -τις δονήσεις των μεταλλικών χορδών σε ηλεκτρικά σήματα (που συχνά τροποποιούνται με ειδικά ηλεκτρονικά κυκλώματα χρησιμοποιώντας εφφέ, όπως Reverb, distortion…. κλπ) . Όμως αυτά τα σήματα είναι αδύνατα και άρα απαιτείται ενισχυτής πριν οδηγηθούν στα μεγάφωνα.

    • Συστήματα κιθάρας με επιπλέον χαρακτηριστικά (θα περιγραφούν στη συνέχεια…)

    • Η 12χορδη κιθάρα είναι μια παραλλαγή της κλασσικής ή ακουστικής/ ηλεκτρακουστικής .Το κάθε ζευγάρι χορδών είναι ταυτόφωνο, δηλαδή και οι δύο χορδές του ζεύγους ηχούν στο ίδιο τονικό ύψος, όπως ακριβώς και οι χορδές του μπουζουκιού ή η μια χορδή με 2πλάσιο τονικό ύψος από την άλλη.

    Συστήματα στις κιθάρες σήμερα

    Κιθάρες Σταθερού Καβαλάρη (Fixed bridge guitars)

    Η γέφυρα της κιθάρας συγκρατεί τις χορδές δεμένες σταθερά στο σώμα της κιθάρας. Το σαμάρι (το λευκό πλαστικό ή κοκάλινο εξάρτημα της γέφυρας ανυψώνει τις χορδές τόσο όσο να μην ακουμπούν στα τάστα)

    Βλέπε Εικόνα

    Κιθάρες Κρεμαστής Γέφυρας (The Floating Bridge Guitars)

    ‘’Κρεμαστή Γέφυρα’’ είναι ένας έξυπνος μηχανισμός που στηρίζεται στο τέντωμα των χορδών για να συγκρατεί τη γέφυρα και πιστεύεται ότι δίνει καλύτερη (??) τονικότητα..

    Βλέπε Εικόνα 2η


    Συστήματα κιθάρας με επιπλέον χαρακτηριστικά

    Η Κλασσική Tele που είναι ηλεκτρική κιθάρα με διπλούς μαγνήτες. Πρωτοξεκίνησε η παραγωγή της το 1949 και ήταν η πρώτη κιθάρα αυτού του είδους . Οι περισσότεροι κιθαρίστες όταν μιλάνε για tele εννοούν την Fender Telecaster.

    Βλέπε Εικόνα 3η

    Intonated wraparound: Είναι όλες οι κλασσικές tremolo και fixed bridge με ρυθμιζόμενα σελάκια. Αρκετοί κιθαρίστες λένε ότι βρίσκουν διαφορές σε συγχορδίες κυρίως, καθώς ανεβαίνουμε στην ταστιέρα κυρίως μετά το 4ο τάστο:

    Βλέπε Εικόνες 4a – 4b – 4c

    Σύστημα Buzz Feiten

    Βλέπε Εικόνες 5a – 5b

    Το Σύστημα Buzz Feiten Tuning τοποθετείται στην κιθάρα, χωρίς να αλλάξει το set up της, με τις εξής δύο παρεμβάσεις :

    a) Αντικαταστούμε το nut της κιθάρας (Το πρώτο πλαστικό ‘’τάστο’’ με τις εγκοπές ) με το ειδικό nut της εταιρίας που είναι από κόκαλο το οποίο ‘’καβαλάει’’ λίγο το ξύλο του πρώτου τάστου μικραίνοντας έτσι την απόστασή του με το πρώτο τάστο. Το πόσο θα μικρύνει αυτή η απόσταση εξαρτάται από το πάχος των τάστων και πάχος χορδών.

    b) Ρυθμίζεται η γέφυρα, με ειδικό κουρδιστήρι, ώστε να γίνουν οι μικρομετρικές ρυθμίσεις στο intonation της κιθάρας. Με τον τρόπο αυτό είναι δυνατό το κούρδισμα της κιθάρας αλλά και του μπάσου με αρίστη ακρίβεια, ειδικά στα τάστα 3ον και 4ον όπου περιορίζεται η όξυνση των τόνων σ’ αυτά τα τάστα.

    Πειραματικά συστήματα (fan fretted όργανα )

    Βλέπε Εικόνα 6

    Είναι ένα είδος όπου τα τάστα δεν είναι εντελώς κάθετα στην ταστιέρα του μπράτσου αλλά ελαφρώς γωνιακά.

    Επίσης δείτε το Vai's fretboard εδώ:

    http://www.dolphinmusic.co.uk/article/3223-steve-vai-true-temperment-a-new-type-of-guitar-fretboard-.html

    Σε μελλοντικό άρθρο μου θα ασχοληθούμε με τη θεωρία του True Temperament (όπως του Steve Vai που είναι ένα νέο είδος μπράτσου κιθάρας) που παρουσιάζει κάποιο ενδιαφέρον μεγαλύτερο από απλή εγκυκλοπαιδική μόρφωση.


    Tags
    Μουσικά Όργανα:βιολίκιθάραΜουσική Εκπαίδευση:μάθημα κιθάραςσυγχορδίεςΕταιρίες:Fender



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #26057   /   08.12.2012, 17:07   /   Αναφορά

    Πολύ ενδιαφέρον


     

    #26062   /   08.12.2012, 19:12   /   Αναφορά

    Πολύ κατατοπιστικά και λεπτομερή πάντα τα κείμενά σου, Στέφανε! Μπράβο!

    #26064   /   08.12.2012, 19:51   /   Αναφορά

    Ευχαριστώ κορίτσια για τα καλά λόγια.


    Iouliabera αναμένω το νέο σου άρθρο.

    #26066   /   08.12.2012, 20:11   /   Αναφορά

    Αυτό το άρθρο είδα και γράφτηκα στην ιστοσελίδα σας.


    Πολύ καλό

    #26069   /   08.12.2012, 20:34

    Καλώς ήρθες stelios33 στο MusicHeaven


    Όλοι οι μουσικοί και οι ερασιτέχνες εδώ είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν όσο μπορούν


    Ευχαριστώ για το σχόλιο


    #26084   /   10.12.2012, 16:33   /   Αναφορά

    Καλησπέρα,


    Κε Στέφανε για άλλη μια φορά μας κάνετε να δείχνουμε λίγοι!!!!!


    Πάρα πολύ καλό & κατατοπιστικό άρθρο!

    #26085   /   10.12.2012, 17:21

    Ευχαριστώ Νεκταρία


    αλλά δεν ξέρω πως να εκφραστώ μ' αυτά που κάθε φορά γράφετε


    Εύχομαι να βοηθήσει τους μαθητές σας στο να επιλέξουν την καλύτερη κιθάρα και να συνεννοούνται καλύτερα με τους επαγγελματίες χρησιμοποιώντας την σωστή ορολογία.


    και πάλι ευχαριστώ και όλους για τα Hands up


    #26101   /   12.12.2012, 21:11   /   Αναφορά

    Μία λέξη – shredding  ή Shred guitar  δεν ξέρω την αντίστοιχη ελληνική- που επίσης χρησιμοποιούν οι κιθαρίστες και προήλθε από τον εντυπωσιασμό που θέλουν να κάνουν στο ακροατήριο:


    Mε τη λέξη αυτή χαρακτηρίζονται  οι κιθαρίστες που μπορούν να παίξουν ένα στυλ παιξίματος με άνεση σε πολύ υψηλές ταχύτητες στην ηλεκτρική κιθάρα όπως στα παρακάτω:


    http://www.youtube.com/watch?v=6UJS-K9Z05o


    http://www.randyciak.com/guitar/top_shredders_of_all_time.htm

    #26103   /   13.12.2012, 09:32

    Την έχω ξανα-ακούσει αυτή τη λέξη αλλά κι εγώ δεν ξέρω ποιός ελληνικός όρος της έχει δοθεί - βλέποντας σε λεξικά Shred σημαίνει καταστροφικό , τεμαχισμένο....πάντως περιφραστικα σημαίνει αυτό που λες.


    Μου δίνεις ένα έναυσμα να ασχοληθώ και να γράψω ένα thread με περισσότερες πληροφορίες, εκτός αν θέλεις να αναλάβεις εσύ ή κάποιος άλλος που παρακολουθεί τη συζήτηση μας.


    Ευχαριστώ για τον εμπλουτισμό του άρθρου


    #26105   /   13.12.2012, 13:07

    Καλή ιδέα αλλά δυστυχώς δεν έχω το χρόνο.


    #26108   /   13.12.2012, 22:21

    Αν και δεν παίζω ηλεκτρική κιθάρα ούτε έχω πετάλια για shredding επειδή όμως μου αρέσει η ταχύτητα αλλά και πολλές τεχνικές shredding εφαρμόζονται και στην ακουστική κιθάρα θα προσπαθήσω να βρω περισσότερες πληροφορίες και θα τα πούμε στο απώτερο μέλλον


    #26161   /   20.12.2012, 20:29   /   Αναφορά

    Οι κιθάρες slide σε ποιά κατηγορία μπορούν να μπουν; Υπάρχει κανά άρθρο στα ελληνικά;

    #26167   /   21.12.2012, 11:24

    Είχα πριν από καιρό δοκιμάσει να μάθω το sliding αλλά τα παράτησα. Μου ‘δωσες μια ιδέα να ξαναασχοληθώ. Θα τα ξαναπούμε σύντομα.


    #26184   /   22.12.2012, 14:54

    εννοείς μόνο για τις κιθάρες slide ή και τις slide κιθάρες που παίζονται στο γόνατο τις λεγόμενες και χαβάγιες;


    #26198   /   23.12.2012, 10:26

    Εννοώ τις κιθάρες slide , για τις χαβάγιες απλώς έχω ακούσει τη λέξη αλλά δεν έχω δει ή ακούσει μελωδίες.


    Είδα στο διαδίκτιο κάτι slide που έχουν ένα σιδερ΄ρνιο καπάκι , τι είναι;


     


    Καλές Γιορτές


    #26200   /   23.12.2012, 11:14

    Καλές Γιορτές επίσης


    Slide


    http://www.youtube.com/watch?v=i_xS1GEpuUw


    χαβάγια



     


    Dobro  (αντί για το ηχείο όπως το ξέρουμε στις κοινές κιθάρες έχουν ένα σιδερένιο κώνο με ελατήριο το λεγόμενο resonator)



    #26203   /   24.12.2012, 08:34

    Ευχαριστώ πολύ για την προηγούμενη ερώτηση.


    Μ’ έβαλες σε σκέψεις το γιατί άραγε σήμερα να μην υπάρχουν παίχτες χαβάγιας;


    Μήπως έχει περάσει ανεπιστρεπτί η εποχή του ρομαντισμού και , όπως λες, δεν ξέρεις τέτοια τραγούδια;


    Το σκέφτηκα από προχθές, λέω συνταξιούχος είμαι , της εποχής εκείνης είμαι , γνωρίζω τέτοια τραγούδια , παίζω κιθάρα γιατί να μη δοκιμάσω να μάθω και χαβάγια και ίσως αργότερα με την πρόοδο μου συμπαρασύρω και άλλους!!


    Παράγγειλα λοιπόν από Αμερική (δυστυχώς δεν βρήκα στην Ελλάδα)  ένα ‘επιπρόσθετο ζυγό = nut΄ ώστε να ανυψώσω τις χορδές της ακουστικής μου κιθάρας και να τη μετατρέψω σε χαβάγια.


    Βρήκα επίσης Forum για χαβάγιες, απέστειλα το ελληνικό  video της προηγούμενης απάντησης μου για να μου πουν το κούρδισμα , μου απάντησαν με e-mail ως εξης :


     


    ‘’ Stefanos,


    Fascinating music.  Thanks for sharing!


     


    The first song (ΧΑΒΑΓΙΑ also known as "It's Now or Never" by Elvis Presley) is almost certainly played in the key of A using open G tuning (bass to treble G B D G B D).  I can see him strumming the lower three strings at one point and he definitely plays a major chord.  ‘’


     


    αναμένω το nut και θα τα ξαναπούμε


    Καλές Γιορτές σε ΟΛΟΥΣ


    #26207   /   25.12.2012, 01:00

    Κι όμως δεν είναι μόνο για ρομαντικά αλλά και για πολλά άλλα είδη όπως έψαξα και βρήκα πχ το:


    http://www.youtube.com/watch?v=RT7sDGIsUEA


     Χρονια πολλά σε όλους


    #26210   /   25.12.2012, 13:29

    Πράγματι και μάλιστα αφού τα ελληνικά musicshops πουλάνε ασεσουάρ (slides γυάλινα και ατσάλινα) άρα πρέπει να είναι κάπως διαδεδομένη.


    Αλλά σαν καθ' αυτό κιθάρα slide δεν έχω βρει.


    #28488   /   04.03.2014, 13:54   /   Αναφορά

    Βρήκα ένα site για ηλεκτρικές κιθάρες  που λέγεται SG style Guitar Editor (Gibson SG είναι ένα μοντέλο  electric guitar που μπήκε στην αγορά το  1961 από την  Gibson και παραμένει και σήμερα σε παραγωγή με πολλές παραλλαγές του αρχικού μοντέλου


    Guitar Editor σημαίνει ότι μπορείς να φτιάξεις τη δική σου προτίμηση:


    από hardware πχ ο καβαλάρης να είναι wraparound , με vibrato….


    οι μαγνήτες να είναι πχ minihumbucker ,….


    το χρώμα του σκάφους πχ  white , cherryred…


    και πολλά άλλα…….


    Μόλις ανοίξει η σελίδα , πατήστε το start και φτιάξτε τη δική σας προτίμηση ΕΔΩ :


    http://frankmontag.com/sg_guitar.htm