ελληνική μουσική
    502 online   ·  210.830 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Σε πρώτη εμφάνιση

    Τα Ρόδα Ματώνουν στην Πάτρα (+videos)

    Όταν το λυκειακό απωθημένο γίνεται πραγματικότητα, για ανθρώπινη επαφή, για δημιουργική έκφραση και για αυθόρμητο λυρισμό, κάτω από τον γκρίζο ουρανό της ελληνόφωνης Goth ατμόσφαιρας... 

    Τα Ρόδα Ματώνουν στην Πάτρα (+videos)

    Γράφει ο Γιώργος Μπιλικάς (Orfeus)
    223 άρθρα στο MusicHeaven
    Δευτέρα 08 Δεκ 2014

    Τα Ματωμένα Ρόδα δημιουργήθηκαν στην Πάτρα το 2009 από τους Ανδρέα Σταθούλια, Νίκο Τζανότη, Γιάννη Κόττα, Κώστα Αλεξίου και Βασίλη Κανέλλη και κινούνται στο χώρο του ελληνόφωνου ατμοσφαιρικού Rock.

    Έχουν δώσει πολλές επιτυχημένες live εμφανίσεις στην πόλη της Πάτρας, σε χώρους όπως το StoneBar, τα Αστέρια, σε φεστιβάλ όπως τα Artware, Patras Rock Festival, VoukoliRock Festival Rakitas αλλά και στη ζωντανή εκπομπή "Το live της εβδομάδας" στο ραδιόφωνο του vlepo.org.  Επίσης, στο ενεργητικό τους μετρούν και δύο ζωντανές εμφανίσεις εκτός Πάτρας, σε Πύργο και Μεσολόγγι, ενώ έπαιξαν ως opening act στις συναυλίες των Κορε.Υδρο. και των Μr.Highway στην Πάτρα.

    Τον Ιανουάριο του 2011 ηχογράφησαν το πρώτο τους demo με τίτλο "Νερό απ’ τα Παλιά", ενώ τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ξαναμπήκαν στο studio, αυτή τη φορά για το δεύτερο ηχογραφημένο κομμάτι τους, "Οι Άγγελοι Πέφτουν Σαν τ’ Αστέρια", το οποίο γυρίστηκε και videoclip σε σκηνοθεσία Κώστα Αρβανίτη.


    Το 2012 βρίσκει τα Ματωμένα Ρόδα ξανά στo Studio, αυτή τη φορά για την ηχογράφηση του πρώτου τους album με τίτλο Οι Καρδιές Μας Ηχούν Διψασμένα, το οποίο κυκλοφόρησε τον Απρίλη του 2013 διαδικτυακά. Στο δίσκο υπάρχει μεταξύ άλλων και το κομμάτι "Δυο Χέρια Παγωμένα", για το οποίο γυρίστηκε και το δεύτερο videoclip της μπάντας, αυτή τη φορά σε σκηνοθεσία Νίκου Τζανότη.


    Αξίζει να αναφερθεί ότι τα Ματωμένα Ρόδα συμμετέχουν στη συλλογή Underground Όνειρα 4Ελληνική Rock Σκηνή 2014 (της ιστοσελίδας Rockap.gr) με το κομμάτι "Έκλειψη", αλλά και στις Rock & Roll Βοήθειες Νo. 3 (επιμέλεια: Δ. Δημητράκας & Ν. Αντωνίου), με το τραγούδι "Ένα Φάλτσο Tango", το οποίο ηχογραφήθηκε την Άνοιξη του 2014 ειδικά για αυτή τη συλλογή.


    Line Up

    Ανδρέας Σταθούλιας: (Φωνή)
    Νίκος Τζανότης: (Μπάσο)
    Γιάννης Κόττας: (Πλήκτρα)
    Κώστας Αλεξίου: (Κιθάρα)
    Βασίλης Κανέλλης: (Τύμπανα)


    CD: Οι Καρδιές Μας Ηχούν Διψασμένα (2013)

    Τα Ρόδα Ματώνουν στην Πάτρα (+videos)


    Track List: 1) "Όσα Δεν Έμαθες Ποτέ", 2) "Θυμήσου Με", 3) "Έκλειψη", 4) "Mortalitatis", 5) "Δυο Ξένων Η Γιορτή", 6) "Δυο Χέρια Παγωμένα", 7) "Άσπρα Χρυσάνθεμα I", 8) "Άσπρα Χρυσάνθεμα ΙΙ", 9) "Καληνύχτα Ζωή," Bonus Track: 10) "Οι Άγγελοι Πέφτουν Σαν Αστέρια"

    Εξαιρετική δουλειά. Το εντυπωσιακό είναι πως οι δύο στιχουργοί της μπάντας (Ανδρέας & Νίκος) ταίριαξαν –θα  ‘λεγε κανείς- “τα χνώτα τους” απόλυτα. “Ο άνθρωπος, είναι το πιο τραγικό πλάσμα πάνω στη γη από όλα τα υπόλοιπα, επειδή γνωρίζει το τέλος του“ και οι δυο στιχουργοί διαχειρίζονται τόσο καλά αυτή τη διαπίστωση, έτσι που να μην ξέρεις ποιοι στίχοι ανήκουν σε ποιον.

    Αλλά φυσικά, δεν είναι μόνο οι στίχοι. Όλα τα παιδιά, δείχνουν να αντιμετωπίζουν υπεύθυνα (ο καθένας από το πόστο του) το στιχουργικό (κάθε φορά) θέμα και όλοι μαζί να προσδίδουν στην πολύ σωστά επιδιωκόμενη σκοτεινή μουσική ατμόσφαιρα. Πρέπει να ξοδεύτηκαν πάρα πολλές ώρες σε πρόβες για να φτάσουν όλοι μαζί σε ένα τέτοιο εξαιρετικό αποτέλεσμα, σε ένα τέτοιο δέσιμο που αξίζει συγχαρητήρια. Μπράβο.



    Οι στίχοι "περπατάνε" κάτω από έναν γκρίζο σκοτεινό ουρανό που φωτίζεται περιστασιακά πότε από ένα κιθαριστικό άρπισμα, ή από ένα πλήκτρο, ή από μία γυναικεία φωνή, πλαισιώνοντας τον lead τραγουδιστή Ανδρέα, με το σωστό τρόπο. Αλλά και ο Ανδρέας υπηρετεί σωστά το θέμα του. Είτε είναι δικό του, είτε είναι δοσμένο στιχουργικά από τον Νίκο, το υπηρετεί σωστά. Η φωνή του (αν και θα την προτιμούσα πιο σκληρή) καταφέρνει να εκφράσει την απουσία, τον πόνο και την απώλεια, συνεισφέροντας άψογα και προσθέτοντας την τελική πινελιά στο ατμοσφαιρικό σύνολο αυτού που θα λέγαμε “ο ήχος της μπάντας”.

    Ο ήχος της μπάντας είναι σκοτεινός; Είναι! Ο ήχος της μπάντας είναι Goth; Είναι! Ο ήχος της μπάντας είναι ατμοσφαιρικός; Είναι! Είναι όλα αυτά μαζί και δεν βγάζει τη φωνή μπροστά έτσι που να σκεπάζει κάτι άλλο. Δεν ξέρω αν αυτό είναι άποψη, αλλά την αντιμετωπίζει σαν ένα ακόμη όργανο και ολόκληρο το ηχητικό αποτέλεσμα, είναι ένα “πακέτο”. Ένα ατμοσφαιρικό πακέτο, που αν έχεις λίγη φαντασία, σε κάνει να βλέπεις μέχρι και τα σύννεφα στον ουρανό. Εγώ πάντως τα είδα και σου ορκίζομαι ότι παρ’ όλο που ήμουνα καθισμένος στην ασφάλεια του καθιστικού μου, κάθε λίγο έλεγα στον εαυτό μου: “Δεν μπορεί… τόση μαυρίλα στον ουρανό, τώρα θα μου ‘ρθει η σταγόνα.”



    Με εντυπωσίασε επίσης το γεγονός ότι σε κάθε κομμάτι φροντίζουν να προσθέτουν γέφυρες ξεφεύγοντας από την κλισαρισμένη τραγουδιστική δομή, κουπλέ-ρεφρέν. Αυτό το διαπίστωσα ήδη από το “Φάλτσο Ταγκό” που συμμετέχει στις RocknRoll Βοήθειες Vol. 3



    Σχόλιο: Εξαιρετική και προσεγμένη δουλειά. Είναι απόλυτα βέβαιο ότι τα Ρόδα, βγήκαν σίγουρα με Ματωμένα δάχτυλα από τις πολύωρες πρόβες  και τις ηχογραφήσεις για να φτάσουν σ’ αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα. Όλα τα τραγούδια είναι υπέροχα. Όλα τα τραγούδια είναι ισάξια και μάχονται για να σου αρέσουν. Δύσκολα θα διάλεγα κάποιο, αλλά επειδή κάθε φορά έρχεται και ο τύπος με το περίστροφο που επιμένει να διαλέξω τρία αλλιώς θα με πυροβολήσει, αναγκάζομαι να διαλέξω τα: "Mortalitatis",  "Δυο Ξένων Η Γιορτή" &  "Οι Άγγελοι Πέφτουν Σαν Αστέρια".  

     Να το πάρω; Οπωσδήποτε!  



    Το CD διατίθεται για download στο @bandcamp link που θα βρεις πιο κάτω, με αντίτιμο ότι εσύ θέλεις, μπορείς ή έχεις ευχαρίστηση. Δεν υπάρχει δηλαδή συγκεκριμένη τιμή. Δίνεις το ποσό που εσύ θέλεις χωρίς να υπάρχει κατώτατο όριο τιμής και εδώ που τα λέμε, τέτοιες προσπάθειες αξίζουν πραγματικά την υποστήριξή μας. 


    Στίχοι: Νίκος Τζανότης (1,3,6,10) & Ανδρέας Σταθούλιας (2,4,5,7,9) 
    Μουσική: Ματωμένα Ρόδα 

    Χριστίνα Μαλιβίτση: (Φωνή στο "Δυο Ξένων Η Γιορτή")
    Μάριος Βίττης: (Τρομπέτα στο "Καληνύχτα Ζωή"

    Ηχογράφηση-Μίξη: Νίκος Μιχαλοδημητράκης & Γιώργος Ξανθηνάκης. (Νοέμβρης 2012 - Ιανουάριος 2013). 
    Παραγωγή: Ματωμένα Ρόδα. 
    Mastering: Γιάννης Χριστοδουλάτος. 
    Artwork: Κύρα Παπανικολάου 

    Ματωμένα Ρόδα @ facebook:
    http://www.facebook.com/home.php#!/pages/Matomena-Roda/177322553620

    @youtube:
    https://www.youtube.com/user/MatomenaRoda

    @soundcloud:
    http://soundcloud.com/matomena-roda

    @myspace:
    http://www.myspace.com/matwmenaroda/

    @bandcamp:
    http://matomenaroda.bandcamp.com/

    e-mail:
    matwmenaroda@yahoo.gr

     


    Tags
    Μουσικά Είδη:RockΜουσική Γενικά:ραδιόφωνο



    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #29002   /   11.12.2014, 16:59   /   Αναφορά

    Προσεγμενη δουλεια στο συνολο της . . . απαντηση σε οσους εχουν . . . σκαλωμα . . . με το ελληνοφωνο ροκ των 90'ς (συμπεριλαμβανομενου και του εαυτου μου) !



    Υ.Γ Ξεχωρισα το . . . ''καληνυχτα ζωη'' . . . η χρηση τρομπετας εκανε την διαφορα , εξαιρετικη συνθεση ! ! !


    Υ.Γ σ'ευχαριστουμε Γιωργο για μια ακομη μουσικη αφυπνιση . . .