ελληνική μουσική
    723 online   ·  210.851 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Live Reviews

    Αντάμωση... σαν παλιό καλό κρασί!

    Ένα πρόγραμμα σταθμός, παρουσιάζεται στην Ιερά Οδό από τρεις πολύ αγαπημένους και ταλαντούχους καλλιτέχνες.

    Αντάμωση... σαν παλιό καλό κρασί!

    Γράφει το μέλος anastasiapolitaki
    1 άρθρα στο MusicHeaven
    Παρασκευή 09 Ιαν 2015

    Πριν 35 χρόνια ο Γιώργος Νταλάρας, η Ελένη Βιτάλη και η Γλυκερία συναντήθηκαν στην ιστορική μπουάτ «Διαγώνιος». Φέτος θέλοντας να θυμηθούν κάτι από εκείνες τις συγκινητικές στιγμές αθωότητας συναντιούνται και πάλι στην Ιερά Οδό. Στα χρόνια που πέρασαν έχουν χαράξει ο καθένας τη δική του μουσική διαδρομή με σεβασμό πάντα στο καλό τραγούδι. Για όλους εμάς λοιπόν τους μικρότερους ήταν η πρώτη ευκαιρία να τους δούμε μαζί.

     Αυτό που ξεχώρισα στο πρόγραμμα είναι η επιθυμία τους να μας χαρίσουν τραγούδια που όλοι αγαπάμε είτε από αυτούς αλλά και από άλλους καλλιτέχνες όπως το ‘’Στις χαραυγές ξεχνιέμαι’’ του Θανάση Παπακωνσταντίνου που τραγούδησαν όλοι μαζί λίγο πριν πέσει η αυλαία. Η αρχή του προγράμματος έγινε με το τραγούδι των Νίκου Αντύπα και Γεράσιμου Ευαγγε­λάτου «Σου χρωστώ κάποια τραγούδια», το οποίο γράφτηκε ειδικά για την έναρξη. Μετά ο καθένας πήρε στην σκυτάλη και τραγούδησε κάποια από τα κομμάτια που επέλεξε να χαρίσει στον κόσμο. Όταν ο ένας τραγουδά, οι άλλοι δυο στέκονται στο πλάι και τον κοιτούν. Τα μάτια τους λάμπουν. Ο θαυμασμός του ενός στον άλλον είναι διάχυτος και αυτό φαίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια του τετράωρου προγράμματος. Μοιάζουν σαν ακούραστοι έφηβοι που ευχαριστιούνται στο έπακρο τις στιγμές που μοιράζονται με το κοινό τους. Άλλωστε για τον Γιώργο Νταλάρα οι δυο ταλαντούχες ερμηνεύτριες παραμένουν τα ‘’κορίτσια’’ του όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

    Το ταλέντο τους είναι αδιαμφισβήτητο αλλά αυτή η αστείρευτη φλόγα τους όταν βρίσκονται πάνω στη σκηνή είναι κάτι που πραγματικά σε συναρπάζει. Τα ατομικά τους προγράμματα αλλά και τα ντουέτα τους  σου έδιναν την αίσθηση πως πρόκειται για ένα μελετημένο πρόγραμμα με παραδοσιακές, έντεχνες αλλά κυρίως λαϊκές μελωδίες. Να σημειώσω πως και το Ισπανικό τραγούδι ‘’Un Modena Le Di’’ του Γιώργου Νταλάρα ξεσήκωσε τον κόσμο.  

    Μοναδικές ερμηνείες της βραδιάς το «Άι γαρούφαλό μου» της Βιτάλη σε σύμπραξη με τον Γιώργο Νταλάρα. Πρόκειται για το πρώτο τραγούδι της αγαπημένης ερμηνεύτριας στη δισκογραφία και ένα από τα καλύτερα τραγούδια στον κόσμο όπως είπε ο Γιώργος Νταλάρας. Επίσης, ο τραγούδι ‘’Κάτι Ελλάδες’’ από το στόμα του Γιώργου Νταλάρα σε κάνει να ανατριχιάζεις. Πόσα να πεις για τον καθέναν από αυτούς; O Νταλάρας είναι ένας ερμηνευτής που μπορεί να πει τα πάντα. Ελάχιστοι είναι οι συνθέτες που δεν τραγούδησε. Ποια λόγια να βρεις για την Βιτάλη, τόσο για τη φωνή της όσο και για τα υπέροχα βιωματικά τραγούδια που έγραψε και τραγουδά με πάθος και αλήθεια. Νομίζω πως τα λόγια μοιάζουν λίγα. Το ίδιο και για τους αμανέδες της Γλυκερίας.

    Τέλος, το σκηνικό του Νίκου Σούλη από αλάνα ενός σπιτιού έντυνε τις ξεχωριστές μελωδίες τόσο από τις 3 υπέροχες αυτές φωνές αλλά και τους ταλαντούχους μουσικούς. Συνθήματα, εικόνες, ζευγάρια, μερικά φιλιά αλλά και διάφορες εικόνες από τους καλλιτέχνες του δρόμου περνούσαν μπροστά από τα μάτια σου και η μουσική ημέρευε την ψυχή σου. Προς το τέλος, εμφανίζονται φωτογραφίες από τα χρόνια της νιότης των τριών καλλιτεχνών.

    Δεν έχω πολλές φορές την ευκαιρία να βγω με τους γονείς μου σε κάποιο βραδινό πρόγραμμα. Αυτό ήταν μια καλή ευκαιρία. Ο πατέρας μου μεγάλος λάτρης του Γιώργου Νταλάρα δεν θα μπορούσε να λείπει, οπότε είπαμε μια και οι δυο κυρίες που τον συνοδεύουν είναι εξαιρετικές μπορούμε να τον ακολουθήσουμε οικογενειακώς. Ομολογώ πως ήταν κάτι που δεν μετάνιωσα ούτε στιγμή. Έφυγα γεμάτη από τραγούδια και να σας πω και κάτι τα ήξερα όλα. Πόσο υπέροχο είναι να ξέρεις τα παλιά τραγούδια; Τραγούδια που μένουν στο χρόνο, τραγούδια που γαλούχησαν και ενέπνευσαν τις προηγούμενες γενιές και που μπήκαν σε χιλιάδες σπίτια;

     Όντως μας χρωστούσαν κάποια τραγούδια. Πολλά από αυτά τα ακούσαμε, άλλα από αυτά τα περιμένουμε με την πρώτη ευκαιρία. Όσοι λοιπόν δεν το έχετε αποφασίσει ακόμα, μην χάσετε την ευκαιρία να πάτε. Αυτό το πρόγραμμα μαρτυρά πως το καλό τραγούδι υπάρχει  όπως και οι εξαίρετες φωνές που διατηρούνται αναλλοίωτες στο χρόνο όπως το παλιό καλό κρασί.





    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε