ελληνική μουσική
    581 online   ·  210.830 μέλη
    αρχική > e-Περιοδικό > Μουσικά Στέκια

    Ο Σταυρός Του Νότου

    Όταν το 1995 ξεκίνησε να λειτουργεί «ο Σταυρός Του Νότου», σ' εκείνο το στενάκι «Θαρρύπου», κάθετο στη Φραντζή, που δυσκολευόμασταν να θυμηθούμε το όνομά του (τώρα δυσκολευόμαστε να το ξεχάσουμε…), το Αθηναϊκό κοινό βρήκε ένα μικρό στέκι να ακούει και να απολαμβάνει ελληνική και ξένη Rock μουσική...
    Γράφει ο Jorge (jorge)
    300 άρθρα στο MusicHeaven
    Παρασκευή 27 Αύγ 2004
    Το όνομα του μαγαζιού προήλθε από το ομώνυμο ποίημα του Νίκου Καββαδία και επιλέχθηκε σε μια προσπάθεια να προσδιορίσει το ύφος και την ατμόσφαιρα του. Το 1996, ο Σταυρός Του Νότου, ή απλά "ο Σταυρός", όπως έχει πλέον καθιερωθεί, άρχισε να μεγαλώνει και να εξελίσσεται. Επιτακτική ανάγκη για να χωράει όλους όσους αγαπάμε τη Rock μουσική και παράλληλα για να χαρίσει έτσι στην Αθήνα ένα χώρο τον οποίο τόσο πολύ είχε στερηθεί.

    Η μεγαλύτερη απόδειξη όλων αυτών ήταν, όταν τη περίοδο 1996-1997, άρχισαν να φιλοξενούνται στη σκηνή του Σταυρού μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής, παράλληλα με το σταθερό σχήμα που είχε πλέον καθιερωθεί. Έτσι, τη σεζόν αυτή απολαύσαμε on stage τους αδελφούς Χάρη και Πάνο Κατσιμίχα, καθώς και την Ελευθερία Αρβανιτάκη σε μερικές εμφανίσεις. Με τη σειρά τους, πέρασαν από τη σκηνή και group από διάφορα μουσικά είδη. Ακούσαμε Rock από τους School Bus, τους Exis, τους Troublemakers αλλά και τους πιο hard, D.N.A. Σε «blues» δρόμους μας περπάτησαν οι Midnight Train και οι Backbone και Νίκος Ντουνούσης, ενώ τα Soul funky ακούσματά μας, ικανοποίησαν οι Julie Massino και οι Down Town Beat. Δεν ξεχνάμε τέλος, το Γιώργο Αλουπογιάννη και τις 4 Εποχές, αλλά και τις Latin στιγμές που μας χάρισαν οι Apurimac. Οι Uriah Heep άνοιξαν το δρόμο και για τα ξένα συγκροτήματα στο Σταυρό του Νότου.

    Κάθε σεζόν εμφανιζόταν και πιο δυναμική. Αυτή του 1998, ήρθε να σφραγιστεί από τις εμφανίσεις του Νίκου Παπάζογλου, ενώ το Φεβρουάριο '99 στο Σταυρό "στιγματίζουν" με την υπογραφή τους οι Πυξ Λαξ.

    Τα σταθερά μουσικά σχήματα συνέχιζαν να κρατούν το ενδιαφέρον του κόσμου αμείωτο και το μουσικό χώρο του Σταυρού, ασφυκτικά γεμάτο. Αποκορύφωμα της μουσικής αυτής επιτυχίας αποτέλεσαν οι συνεργασίες της φετινής σεζόν 2001-2002, όπου καταχειροκροτήθηκαν για άλλη μια φορά οι Πυξ-Λαξ, τα Ξύλινα Σπαθιά, ο Βασίλης Καζούλης, αλλά και το σχήμα της χρονιάς, ο Θάνος Μικρούτσικος με το Χρήστο Θηβαίο και την Αλίς Φουρουτζιάν. Τη σεζόν των φιλοξενούμενων καλλιτεχνών έκλεισε ο Μπάμπης Στόκας, όπου μαζί με τη ροκ-μπάντα του σταθερού σχήματος του Σταυρού, έκαναν την παρουσίαση του προσωπικού του δίσκου και έπαιξαν γνωστές και αγαπημένες μας ελληνικές και ξένες διασκευές.

    Σήμερα οι 3 σκηνές του «Σταυρού Του Νότου» αποτελούν την πρώτη και σίγουρη επιλογή για live Rock & έντεχνα ακούσματα. Κοινό όλων των ηλικιών παρασύρεται στους ξέφρενους ρυθμούς και αρχίζει να συντονίζεται με το σταθερό αλλά και τα εναλλασσόμενα σχήματα που φιλοξενούνται στις σκηνές του και χαρίζουν εκπληκτικές συναυλιακές βραδιές.

    Ο Σταυρός Του Νότου πέρασε επιτυχημένα την ελληνική έντεχνη και Rock μουσική σκηνή στην επόμενη χιλιετία και μας περιμένει «καθημερινά»...




    Γίνε ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

    Αν σου αρέσει να γράφεις για μουσικά θέματα, σε περιμένουμε στην ομάδα συντακτών του ιστορικού, ανεξάρτητου, πολυφωνικού, υγιούς και δημοφιλούς ηλεκτρονικού περιοδικού μας.

    Στείλε το άρθρο σου

    σχολιάστε το άρθρο


    Για να στείλετε σχόλιο πρέπει να είστε μέλος του MusicHeaven. Παρακαλούμε εγγραφείτε ή συνδεθείτε

    #1273   /   03.01.2005, 10:51   /   Αναφορά
    Πολύ καλή αναφορά στην πορεία της σημαντικής αυτής μουσικής σκηνής,λιτή,περιεκτική και περιμένουμε τα καλύτερα...
    #10366   /   15.11.2007, 15:13   /   Αναφορά
    Αγαπημένη μουσική σκηνή που κάθε χρονιά παρουσιάζει πολύ ωραία σχήματα . Εμένα θα μου μείνει αξέχαστη η φορά που είχα δει τους Πυξ Λαξ εκεί .
    #10391   /   16.11.2007, 15:55   /   Αναφορά
    Πρόκειται για ένα μέρος που έχει γράψει ιστορία και είναι σημείο αναφοράς για το ελληνικό ρόκ και έντεχνο, αυτό πιστεύω αρκεί για να το καταξιώσει στις συνειδήσεις μας ως ένα αυθεντικό μουσικό στέκι.
    #12253   /   07.03.2008, 16:42   /   Αναφορά
    Είναι ένα υπέροχο και ξεχωριστό μερος οπου ο καθένας μπορει να ακούσει καλη μουσική.
    #26263   /   30.12.2012, 22:17   /   Αναφορά

    μέχρι τα 12 έμενα στο δυόροφο που βρίσκεται αντισθένους και θαρρύπου - όσοι κινούνται σε εκείνα τα μέρη ξέρουν πόσο κοντά είναι απο το σταυρό.


    οπότε αυτό τα μαγαζί  είναι ένα μέρος των παιδικών μου χρόνων , το έβλεπα να μεγαλώνει να αλλάζει χρώματα να αλλάζει αφίσες και τα βράδια ο κόσμος να μη με αφήνει να κοιμηθώ. τώρα είμαι 19 και κατάλαβα οτι όλοι οι καλλιτέχνες που αγαπω τραγουδούσαν δίπλα μου οσο εγω κοιμώμουν. το αρθρο αυτό συνοψιζει κάπως όσα συνέβαιναν δίπλα μου .